Un profil gastric de analize medicale reprezintă un set de teste care sunt utilizate pentru a evalua sănătatea tractului digestiv, implicit a stomacului. Acesta poate include o serie de analize de laborator diferite, care sunt realizate pe probe de sânge, scaun sau țesuturi biopsiate, precum și o serie de explorări imagistice.

Poate fi utilizat pentru a diagnostica afecțiuni stomacale, cum ar fi ulcerul peptic, boala de reflux gastroesofagian, cancerul de stomac sau infecțiile cu H. pylori.

De asemenea, poate fi utilizat pentru a monitoriza tratamentul afecțiunilor stomacale și pentru a evalua răspunsul la tratament.

Fiecare dintre aceste analize poate fi utilizata pentru a evalua diferite aspecte ale functionarii stomacului sau ale altor organe care pot afecta stomacul.

Iata un scurt rezumat al rolului fiecarei analize:

 • Hemoleucograma: aceasta analiza poate fi folosita pentru a evalua starea generala de sanatate a unei persoane, dar poate de asemenea sa indice prezenta anemiei (un nivel scazut de globule rosii) sau a unei infectii.
 • VSH: pentru a evalua nivelul de inflamatie din organism.
 • APTT, INR, FIBRINOGEN: aceste analize pot fi folosite pentru a evalua functionarea sistemului de coagulare a sangelui si pentru a monitoriza eficacitatea medicamentelor care fluidizeaza sangele.
  • APTT, INR si Fibrinogen sunt analize importante pentru evaluarea procesului de coagulare a sangelui. Acestea joaca un rol crucial in mentinerea stabilitatii hemostazei (a sistemului de coagulare a sangelui) si in prevenirea sangerarilor anormale.
  • In bolile tractului digestiv, aceste analize pot fi afectate de diverse mecanisme, cum ar fi leziuni ale mucoasei digestive sau afectarea functionarii ficatului, care poate perturba productia de factori de coagulare. In plus, anumite medicamente, cum ar fi anticoagulantele (care fluidizeaza sangele) sau antiinflamatoarele (care pot afecta functionarea plachetelor sanguine), pot influenta aceste analize si pot contribui la aparitia sau agravarea sangerarilor digestive.
  • Prin masurarea nivelurilor lor in sange, medicii pot evalua functionarea sistemului de coagulare a sangelui si pot lua masurile necesare pentru a preveni sau trata sangerarile digestive.
 • TGO, TGP, GGT, Bilirubina si Electroforeza proteinelor serice – sunt analize care pot fi folosite pentru a evalua functionarea ficatului si a altor organe care pot afecta stomacul. In bolile tractului digestiv, ficatul poate fi afectat de diverse mecanisme, cum ar fi inflamatia, infectiile sau expunerea la toxine.
  • TGO (GOT/ASAT/AST) si TGP (GPT/ALAT/ALT) sunt enzime care sunt produse in special de ficat si muschi. Nivelurile crescute ale acestor enzime in sange pot indica leziuni hepatice sau musculare.
  • GGT este o enzima care este produsa in special de ficat si canalul biliar. Nivelurile crescute ale GGT in sange pot indica probleme ale ficatului sau canalelor biliare.
  • Bilirubina este o substanta produsa prin degradarea globulelor rosii. Nivelurile crescute de bilirubina in sange pot indica probleme ale ficatului sau ale canalelor biliare.
  • Electroforeza proteinelor serice este un test care separa proteinele din sange in functie de marimea si incarcatura lor. Anumite tipuri de proteine pot fi produse in special de ficat si pot fi utilizate pentru a evalua functionarea acestui organ.
  • In general, aceste analize pot ajuta medicii sa evalueze functionarea ficatului si sa identifice posibilele cauze ale problemelor digestive. In unele cazuri, aceste analize pot fi utilizate pentru a monitoriza evolutia bolilor digestive si pentru a verifica eficacitatea tratamentului.
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele Gastroenterologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Gastroenterologie

Daca ai nevoie de o programare Gastroenterologie, apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

gastroenterologie, Consultatie Gastrologica, Medici ,stomag
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.
gastroenterologie

Descopera tarifele Gastroenterologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Gastroenterologie

Daca ai nevoie de o programare Gastroenterologie, apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

 • Helicobacter pylori (H. pylori) este o bacterie care poate cauza inflamație a mucoasei stomacului, ceea ce poate duce la ulcer, gastrită cronică sau cancer de stomac.
  • Antigenul H. pylori este o proteina specifică a acestei bacterii care poate fi detectată în sânge, scaun sau țesuturi. Testarea pentru antigenul H. pylori este o modalitate de a diagnostica prezența bacteriei în organism. De exemplu, un test de sânge poate fi utilizat pentru a detecta anticorpi împotriva H. pylori în sânge, în timp ce un test de scaun poate detecta proteinele bacteriei în scaun. Antigenul H. pylori poate, de asemenea, fi detectat prin testarea țesuturilor biopsiate din mucoasa stomacului. Diagnosticarea prezenței H. pylori este importantă deoarece aceasta poate fi tratată prin administrarea de medicamente antibacteriene, care pot ajuta la prevenirea complicațiilor pe termen lung.
 • Hemoragii oculte: aceasta analiza poate fi folosita pentru a depista sangerarea ascunsa in tractul digestiv.
  • Hemoragiile oculte sunt sângerări interne care pot apărea în orice parte a corpului, dar sunt cele mai frecvente în stomac, intestin, plămâni, vezică urinară sau uter.
  • Cauzele comune ale hemoragiilor oculte includ afecțiunile digestive, cum ar fi ulcerul peptic, boala Crohn, colita ulcerativă și cancerul intestinal, și afecțiunile vasculare, cum ar fi anemia hemolitică, trombocitopenia (un număr scăzut de trombocite în sânge) și boala von Willebrand.
  • Semnele și simptomele hemoragiilor oculte pot include oboseală, anemie (un număr scăzut de globule roșii), dificultate în respirație, dureri de cap și piele palidă.
  • Tratamentul depinde de cauza sângerării și poate include administrarea de medicamente, intervenții chirurgicale sau transfuzii de sânge.
 • Fosfataza alcalina este o enzima produsa in special de ficat, oase si glandele salivare. Nivelurile crescute de fosfataza alcalina in sange pot indica probleme ale ficatului, ale oaselor sau ale glandelor salivare.
  • In bolile tractului digestiv, fosfataza alcalina poate fi afectata de diverse mecanisme, cum ar fi inflamatia, infectiile sau afectarea functionarii ficatului.
  • Prin masurarea nivelurilor de fosfataza alcalina in sange, medicii pot evalua functionarea acestor organe si pot lua masurile necesare pentru a trata sau preveni problemele digestive.
  • In plus, fosfataza alcalina poate fi utilizata pentru a monitoriza evolutia bolilor digestive si pentru a verifica eficacitatea tratamentului. De exemplu, in cazul bolilor inflamatorii cronice ale intestinului, cum ar fi boala Crohn sau colita ulcerativa, nivelurile crescute de fosfataza alcalina pot indica o activitate mai mare a bolii si pot necesita o monitorizare mai atenta sau o schimbare a tratamentului. In cazul bolilor hepatice, cum ar fi ciroza sau hepatita, nivelurile crescute de fosfataza alcalina pot sugera o afectare mai severa a ficatului si pot necesita tratament suplimentar.
  • In general, fosfataza alcalina este o analiza importanta care poate ajuta medicii sa evalueze functionarea ficatului, oaselor si glandelor salivare si sa identifice posibilele cauze ale problemelor digestive. De obicei este utilizata impreuna cu alte analize pentru a oferi o imagine completa a starii de sanatate.
 • Proteina C reactiva: aceasta analiza poate fi folosita pentru a evalua prezenta si severitatea inflamatiei in organism. Nivelurile crescute de Proteina C reactiva pot indica prezenta unei infectii sau a unei boli inflamatorii cronice, cum ar fi boala Crohn sau artrita reumatoida.
 • Examen coproparazitologic: aceasta analiza poate fi folosita pentru a detecta la microscop prezenta parazitilor și ouăle lor in intestine, ceea ce poate cauza probleme digestive.
  • Acest test poate fi utilizat pentru a diagnostica infecțiile cu paraziți, cum ar fi amibe, giardia, oxiuri sau tenia.
  • Rezultatul examenului coproparazitologic poate ajuta medicul să determine cauza unei infecții cu paraziți și să aleagă tratamentul adecvat.
  • Tratamentul poate include medicamente pentru a omorî paraziții și poate ajuta la ameliorarea simptomelor, cum ar fi durerile abdominale, diareea și tulburările de nutriție.

Biomed Scan Recenzii

Recenzii Clinica Biomedscan
Recenzii Clinica Biomedscan