O tumoare pe creier reprezinta o masa tumorala sau o crestere anormala a celulelor din creier.
Exista mai multe tipuri de tumori pe creier (cerebrale). Unele tumori sunt necanceroase (benigne), iar unele tumori cerebrale sunt canceroase (maligne). Tumorile cerebrale isi pot avea originea in creier (tumori cerebrale primare) sau cancerul poate incepe in alte parti ale corpului si se poate raspandi in creier ca tumori cerebrale secundare (metastatice).
Cat de repede creste o tumoare pe creier poate varia foarte mult. Rata de crestere, precum si localizarea unei tumori cerebrale determina modul in care aceasta va afecta functia sistemului nervos.
Optiunile de tratament pentru tumoarea cerebrala depind de tipul de tumoare pe creier pe care il aveti, precum si de dimensiunea si locatia sa.

imagine RMN/iRM cerebral
SIMPTOME
Semnele si simptomele unei tumori pe creier variaza foarte mult si depind de marimea acesteia, de localizare si de rata de crestere.
Semnele si simptomele generale cauzate de aceste tumori pe creier pot include:
- Dureri de cap care treptat devin mai frecvente si mai severe
- Greata sau varsaturi inexplicabile
- Probleme de vedere, cum ar fi vederea incetosata, vederea dubla sau pierderea vederii periferice
- Pierderea treptata a senzatiei sau a miscarii intr-un brat sau un picior
- Dificultate de echilibru
- Dificultati de vorbire
- Senzatie de oboseala
- Confuzie in problemele cotidiene
- Dificultate in luarea deciziilor
- Incapacitatea de a urma comenzi simple
- Modificari de personalitate sau de comportament
- Convulsii, mai ales la cineva care nu are antecedente de convulsii
- Probleme de auz
Cauze
Tumorile cerebrale primare incep atunci cand celulele normale dezvolta modificari (mutatii) in ADN-ul lor. ADN-ul unei celule contine instructiunile care spun unei celule ce trebuie sa faca. Mutatiile spun celulelor sa creasca, sa se imparta rapid si sa continue sa traiasca atunci cand celulele ar trebui sa moara. Rezultatul este o masa de celule anormale, care formeaza o tumoare pe creier.
La adulti, tumorile cerebrale primare sunt mult mai putin frecvente decat tumorile cerebrale secundare, in care cancerul incepe in alta parte si se raspandeste in creier.
Exista multe tipuri diferite de tumori cerebrale primare. Fiecare isi primeste numele de la tipul de celule implicate. Exemplele includ:
Gliomul. Aceste tumori incep in creier sau in maduva spinarii si includ astrocitoame, ependimoame, glioblastomul, oligoastrocitoame si oligodendrogliome.
Meningioame. Un meningiom este o tumoare care apare din membranele care va acopera creierul si maduva spinarii (meningele). Majoritatea meningioamelor sunt necanceroase.
Neuroame acustice (schwannom). Acestea sunt tumori benigne care se dezvolta pe nervii care controleaza echilibrul si auzul care conduc de la urechea interna la creier.
Adenoame hipofizare. Acestea sunt tumori care se dezvolta in glanda pituitara la baza creierului. Aceste tumori pot afecta hormonii hipofizari cu efecte pe tot corpul.
Meduloblastoame. Aceste tumori cerebrale canceroase sunt cele mai frecvente la copii, desi pot aparea la orice varsta. Un meduloblastom incepe in partea inferioara a portiunii posterioare a creierului si tinde sa se raspandeasca prin lichidul spinal.
Tumori cu celule germinale. Tumorile cu celule germinale se pot dezvolta in timpul copilariei, unde se vor forma testiculele sau ovarele. Dar uneori tumorile celulelor germinale afecteaza alte parti ale corpului, cum ar fi creierul.
Craniofaringioamele. Aceste tumori rare incep in apropierea glandei pituitare a creierului, care secreta hormoni care controleaza multe functii ale corpului. Pe masura ce craniofaringiomul creste incet, acesta poate afecta glanda pituitara si alte structuri din apropierea creierului
Factori de risc – tumoare pe creier
La majoritatea persoanelor cu tumori cerebrale primare, cauza tumorii nu este clara. Dar medicii au identificat cativa factori care va pot creste riscul de aparitie a unei tumori cerebrale.
Factorii de risc includ:
- Expunerea la radiatii. Persoanele care au fost expuse la un tip de radiatii numite radiatii ionizante au un risc crescut de a forma tumoare pe creier. Exemple de radiatii ionizante includ radioterapia utilizata pentru a trata cancerul si expunerea la radiatii cauzata de bombele atomice.
- Istoricul familial al tumorilor cerebrale. O mica parte a tumorilor cerebrale apare la persoanele cu antecedente familiale de tumori cerebrale sau cu antecedente familiale de sindroame genetice care cresc riscul tumorilor cerebrale.
Cand sa vedeti un medic
Faceti o programare la medicul dumneavoastra sau la o clinica din apropiere daca aveti semne si simptome persistente care va preocupa sau va afecteaza calitatea vietii. Un iRM cerebral poate oferi informatii pretioase si concludente in cazuri ca acestea.