fb

Ce este AVNRT?

Tahicardia de reintrare nodale atrioventriculară (AVNRT) este cel mai frecvent tip de tahicardie supraventriculară. Persoanele cu AVNRT au episoade de bătăi neregulate ale inimii (mai mult de 100 de bătăi pe minut) care adesea încep și se termină brusc. Episoadele se datorează unei căi suplimentare – numită circuit de reintrare – situată în sau în apropierea nodului AV care determină inima să bată prematur.

AVNRT tinde să apară mai des la femeile tinere, dar poate afecta pe oricine.

AVNRT, biomedscan
AVNRT, biomedscan
BiomedScan - RMN logo

Descopera Serviciile de Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Daca ai nevoie de o programare la Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau la telefon !

0219967
doctor ilustratie
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.
holter tensiune

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Cardiologie

Daca ai nevoie de o programare Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

Simptomele AVNRT:

AVNRT se întâmplă în episoade, ceea ce înseamnă că bătăile rapide ale inimii vin și pleacă. O persoană cu această afecțiune poate avea simptome ani de zile înainte de a primi un diagnostic.
Semnele comune includ:
 • Disconfort la nivelul gâtului sau pieptului.
 • Ameţeală.
 • Bătăi rapide ale inimii (140 până la 280 de bătăi pe minut).
 • Palpitații.
 • Poliurie, cantități excesive de urină (pipi).
 • Dificultăți de respirație.
În cazuri rare, severe, AVNRT poate provoca simptome și complicații mai grave, cum ar fi:
 
 1. Dureri în piept.
 2. Confuzie.
 3. Leșin (sincopă).
 4. Tensiune arterială scăzută (hipotensiune arterială).
 5. Şoc.
 

Cauze AVNRT

Ce cauzează AVNRT?

Semnalele electrice controlează ritmul și ritmul inimii tale. Ele încep în nodul sinoatrial (SA), un grup special de fibre musculare din camera dreaptă superioară a inimii (atrium). Nodul SA este stimulatorul cardiac natural al inimii tale.
 
Într-o inimă sănătoasă, un impuls electric din nodul sinoatrial face ca cele două camere superioare (atrii) să se contracte (pompe). Apoi, impulsul călătorește prin căi către nodul atrioventricular (AV) și în cele două camere inferioare ale inimii (ventriculii). Nodul AV acţionează ca o poartă între camerele superioare şi camerele inferioare.
 
Acesta este modul în care o inimă normală mișcă sângele prin camere și în restul corpului. Dar o problemă cu sistemul electric al inimii poate provoca bătăi anormale ale inimii (neregulate, prea rapide sau prea lente). Asta se numește aritmie.
 
SVT este un tip de aritmie, iar AVNRT este cel mai frecvent tip de SVT.
 
În AVNRT, apare o contracție prematură. Inima are o mică cale suplimentară lângă nodul AV, numită circuit de reintrare. Contracția timpurie poate face ca impulsul electric să intre în circuit și să se rotească. Acest lucru poate provoca bătăi bruște și rapide ale inimii.
 
Unele familii pot avea mai mulți membri cu această afecțiune, ceea ce sugerează că AVNRT poate fi moștenit, dar cercetările nu au găsit încă o explicație genetică.
 
AVNRT, boala

camerele si supapele inmii

AVNRT, inima

camerele si supapele inmii

Diagnosticul AVNRT

Testele și procedurile utilizate pentru a diagnostica AVNRT pot include:

 • Teste de sânge pentru a verifica funcția tiroidiană, boli de inimă sau alte afecțiuni care pot declanșa bătăi neregulate ale inimii
 • Electrocardiograma (ECG) pentru a măsura activitatea electrică a inimii și a măsura timpul și durata fiecărei bătăi ale inimii
 • Monitor Holter , care este un dispozitiv ECG portabil conceput pentru a înregistra activitatea inimii în timp ce efectuați activitățile de zi cu zi
 • Ecocardiograma, care folosește undele sonore pentru a produce imagini cu dimensiunea, structura și mișcarea inimii

Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală ar putea încerca, de asemenea, să declanșeze un episod cu alte teste, care pot include:

 • Test de stres, care se face de obicei pe o bandă de alergare sau pe o bicicletă staționară în timp ce activitatea inimii este monitorizată
 • Studiu electrofiziologic și cartografiere cardiacă, care poate dezvălui locația precisă a bătăilor neregulate ale inimii (aritmie)

Tratamentul AVNRT

Majoritatea persoanelor cu AVNRT nu au nevoie de tratament medical. Cu toate acestea, dacă aveți episoade prelungite sau frecvente, medicul dumneavoastră vă poate recomanda:

 • Manevre vagale. Este posibil să puteți opri un episod de tahicardie de reintrare a ganglionilor atrioventriculari utilizând anumite manevre care includ ținerea respirației și efortul, scufundarea feței în apă cu gheață sau tusea.
 • Dacă anumite mișcări, cum ar fi tusea sau încordarea, nu funcționează, medicul dumneavoastră vă poate recomanda cardioversie. Acest tratament se poate face folosind medicamente sau prin aplicarea unui șoc la inimă prin palete sau plasturi pe piept. Șocul afectează semnalele electrice din inima dumneavoastră și poate restabili un ritm cardiac tipic.
 • Dacă aveți episoade frecvente de AVNRT, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a vă controla ritmul cardiac sau pentru a restabili un ritm cardiac normal.
 • Ablația cu cateter. În această procedură, un furnizor de servicii medicale trece unul sau mai multe catetere prin vasele de sânge până la inimă. Senzorii de la vârful cateterului folosesc energia termică (radiofrecvență) sau frigul extrem (crioablația) pentru a cicatrici o zonă mică de țesut cardiac și pentru a bloca semnalele defecte care cauzează aritmia.

Vezi Servicii Cardiologie

Surse

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

cardiologie
Citește despre importanta unui consult cardiologic
Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?