Ce este diabetul de tip 2?
Diabet tip2 este o afectare a modului în care organismul reglează și utilizează zahărul (glucoza) ca combustibil. Această afecțiune pe termen lung (cronică) are ca rezultat circulația excesivă a zahărului în sânge. În cele din urmă, nivelul ridicat de zahăr din sânge poate duce la tulburări ale sistemului circulator, nervos și imunitar.
În diabetul de tip 2, există în primul rând două probleme interdependente la locul de muncă. Pancreasul tău nu produce suficientă insulină – un hormon care reglează mișcarea zahărului în celulele tale – iar celulele răspund slab la insulină și iau mai puțin zahăr.
Diabetul de tip 2 era cunoscut ca diabet la adulți, dar atât diabetul de tip 1, cât și cel de tip 2 pot începe în timpul copilăriei și la vârsta adultă. Tipul 2 este mai frecvent la adulții în vârstă, dar creșterea numărului de copii cu obezitate a dus la mai multe cazuri de diabet de tip 2 la persoanele mai tinere.
Nu există leac pentru diabetul de tip 2, dar pierderea în greutate, mâncatul bine și exercițiile fizice vă pot ajuta să gestionați boala. Dacă dieta și exercițiile fizice nu sunt suficiente pentru a vă gestiona glicemia, este posibil să aveți nevoie și de medicamente pentru diabet sau de terapie cu insulină.


Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !
Simptomele diabetului tip2
Semnele și simptomele diabetului de tip 2 se dezvoltă adesea lent. De fapt, poți trăi cu diabet de tip 2 de ani de zile și nu știi asta. Când sunt prezente semne și simptome, acestea pot include:
- Sete crescută
- Urinare frecventa
- Foame crescută
- Pierdere în greutate neintenționată
- Oboseală
- Vedere încețoșată
- răni cu vindecare lentă
- Infecții frecvente
- Amorțeală sau furnicături în mâini sau picioare
- Zone de piele întunecată, de obicei în axile și gât
Cauze de artrita reactiva:
Diabetul de tip 2 este în primul rând rezultatul a două probleme interdependente:
- Celulele din mușchi, grăsimi și ficat devin rezistente la insulină. Deoarece aceste celule nu interacționează în mod normal cu insulina, ele nu iau suficient zahăr.
- Pancreasul nu poate produce suficientă insulină pentru a gestiona nivelul zahărului din sânge.
În diabetul de tip 2 procesul de intrare a zaharului in celule nu funcționează bine. Asadar, zahărul se acumulează în sânge. Pe măsură ce nivelul zahărului din sânge crește, celulele beta producătoare de insulină din pancreas eliberează mai multă insulină. În cele din urmă, aceste celule devin afectate și nu pot produce suficientă insulină pentru a satisface cerințele organismului.
În diabetul de tip 1 mai puțin frecvent, sistemul imunitar distruge din greșeală celulele beta, lăsând organismul cu puțină sau deloc insulină.

camerele si supapele inmii
Factori de risc diabet tip2
Factorii care vă pot crește riscul de diabet de tip 2 includ:
- Excesul de greutate sau obezitatea este un risc principal.
- Distribuția grăsimilor.Depozitarea grăsimii în principal în abdomen – mai degrabă decât șoldurile și coapsele – indică un risc mai mare. Riscul dumneavoastră de diabet de tip 2 crește dacă sunteți un bărbat cu o circumferință a taliei de peste 40 inchi (101,6 centimetri) sau o femeie cu o măsură mai mare de 35 inci (88,9 centimetri).
- Cu cât ești mai puțin activ, cu atât riscul este mai mare. Activitatea fizică vă ajută să vă controlați greutatea, consumă glucoza ca energie și face celulele mai sensibile la insulină.
- Istorie de familie.Riscul de diabet de tip 2 crește dacă părintele sau fratele tău are diabet de tip 2.
- Rasă și etnie.Deși nu este clar de ce, oamenii din anumite rase și etnii – inclusiv negri, hispanici, nativi americani și asiatici și insulele Pacificului – au mai multe șanse de a dezvolta diabet de tip 2 decât oamenii albi.
- Nivelurile lipidelor din sânge.Un risc crescut este asociat cu niveluri scăzute de colesterol HDL (colesterolul „bun”) și niveluri ridicate de trigliceride.
- Vârstă.Riscul de diabet de tip 2 crește pe măsură ce îmbătrânești, mai ales după vârsta de 45 de ani.
- Prediabetul este o afecțiune în care nivelul zahărului din sânge este mai mare decât în mod normal, dar nu suficient de ridicat pentru a fi clasificat drept diabet. Lăsat netratat, prediabetul evoluează adesea spre diabet de tip 2.
- Riscuri legate de sarcină.Riscul dumneavoastră de a dezvolta diabet de tip 2 crește dacă ați dezvoltat diabet gestațional când erați însărcinată sau dacă ați născut un copil cu o greutate mai mare de 9 lire (4 kilograme).
- Sindromul ovarului polichistic.Sindromul ovarului polichistic – o afecțiune comună caracterizată prin perioade menstruale neregulate, creșterea excesivă a părului și obezitate – crește riscul de diabet.
- Zone de piele întunecată, de obicei în axile și gât.Această condiție indică adesea rezistență la insulină.
Complicatii
Diabetul de tip 2 afectează multe organe majore, inclusiv inima, vasele de sânge, nervii, ochii și rinichii. De asemenea, factorii care cresc riscul de diabet sunt factori de risc pentru alte boli cronice grave. Gestionarea diabetului și controlul zahărului din sânge vă pot reduce riscul pentru aceste complicații sau afecțiuni coexistente (comorbidități).
Complicațiile potențiale ale diabetului zaharat și comorbiditățile frecvente includ:
- Boli ale inimii și ale vaselor de sânge.Diabetul este asociat cu un risc crescut de boli de inima, accident vascular cerebral, hipertensiune arterială și îngustarea vaselor de sânge (ateroscleroză).
- Leziuni ale nervilor (neuropatie) la nivelul membrelor.Nivelul ridicat de zahăr din sânge în timp poate deteriora sau distruge nervii, ducând la furnicături, amorțeală, arsuri, durere sau eventual pierderea senzației care începe de obicei la vârful degetelor de la picioare sau de la mâini și se extinde treptat în sus.
- Alte leziuni ale nervilor.Deteriorarea nervilor inimii poate contribui la ritmuri neregulate ale inimii. Leziunile nervoase ale sistemului digestiv pot cauza probleme cu greață, vărsături, diaree sau constipație. Pentru bărbați, afectarea nervilor poate provoca disfuncție erectilă.
- Boală de rinichi.Diabetul poate duce la boli renale cronice sau boli renale ireversibile în stadiu terminal, care pot necesita dializă sau transplant de rinichi.
- Leziuni oculare.Diabetul crește riscul afecțiunilor oculare grave, cum ar fi cataracta și glaucomul, și poate deteriora vasele de sânge ale retinei, ceea ce poate duce la orbire.
- Afecțiuni ale pielii.Diabetul vă poate lăsa mai susceptibil la probleme ale pielii, inclusiv la infecții bacteriene și fungice.
- Vindecare lenta.Lăsate netratate, tăieturile și veziculele pot deveni infecții grave, care se pot vindeca prost. Daune severe pot necesita amputarea degetelor de la picior, picior sau picior.
- Afectarea auzului.Problemele de auz sunt mai frecvente la persoanele cu diabet.
- Apnee de somn.Apneea obstructivă în somn este frecventă la persoanele care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2. Obezitatea poate fi principalul factor care contribuie la ambele afecțiuni. Nu este clar dacă tratarea apneei în somn îmbunătățește controlul zahărului din sânge.
- Demenţă.Diabetul de tip 2 pare să crească riscul de apariție a bolii Alzheimer și a altor tulburări care cauzează demență. Controlul slab al nivelului de zahăr din sânge este legat de scăderea mai rapidă a memoriei și a altor abilități de gândire.
Monitorizarea regulată a nivelului de zahăr din sânge este importantă pentru a evita complicațiile severe. De asemenea, fiți conștienți de semnele și simptomele care pot sugera niveluri neregulate de zahăr din sânge și necesitatea îngrijirii imediate:
Complicatii urgente
Nivel crescut de zahăr din sânge (hiperglicemie).Consumul anumitor alimente sau prea multe alimente, a fi bolnav sau a nu lua medicamente la momentul potrivit poate duce la creșterea zahărului din sânge. Semnele și simptomele includ:
- Urinare frecventa
- Sete crescută
- Gură uscată
- Vedere încețoșată
- Oboseală
- Durere de cap
Sindromul hiperosmolar noncetotic hiperglicemic (HHNS).Această afecțiune care pune viața în pericol include o glicemie mai mare de 600 mg/dL (33,3 mmol/L). HHNS poate fi mai probabil dacă aveți o infecție, nu luați medicamente conform prescripției sau luați anumiți steroizi sau medicamente care provoacă urinare frecventă. Semnele și simptomele includ:
- Gură uscată
- Sete extremă
- Somnolenţă
- Confuzie
- Urina închisă la culoare
- Convulsii
Cetoacidoza diabetica.Cetoacidoza diabetică apare atunci când lipsa de insulină duce la descompunerea în organism a grăsimilor, mai degrabă decât a zahărului. Acest lucru are ca rezultat o acumulare de acizi numiți cetone în fluxul sanguin. Factorii declanșatori ai cetoacidozei diabetice includ anumite boli, sarcină, traume și medicamente – inclusiv medicamentele pentru diabet numite inhibitori ai SGLT2.
Deși cetoacidoza diabetică este de obicei mai puțin severă în diabetul de tip 2, toxicitatea acizilor poate pune viața în pericol. Pe lângă semnele și simptomele hipoglicemiei, cum ar fi urinarea frecventă și sete crescută, cetoacidoza poate duce la:
- Greaţă
- Vărsături
- Durere abdominală
- Dificultăți de respirație
- Respirație cu miros de fructe
Nivel scăzut de zahăr din sânge.Dacă nivelul zahărului din sânge scade sub intervalul țintă, este cunoscut sub numele de glicemie scăzută (hipoglicemie). Nivelul zahărului din sânge poate scădea din mai multe motive, inclusiv săriți peste o masă, să luați mai multe medicamente decât de obicei sau să faceți mai multă activitate fizică decât de obicei. Semnele și simptomele includ:
- Transpiraţie
- Tremuratură
- Slăbiciune
- Foame
- Iritabilitate
- Ameţeală
- Durere de cap
- Vedere încețoșată
- Palpitații cardiace
- Vorbire neclară
- Somnolenţă
- Confuzie
Dacă aveți semne sau simptome de scădere a zahărului din sânge, beți sau mâncați ceva care vă va crește rapid nivelul de zahăr din sânge – suc de fructe, tablete de glucoză, bomboane tari sau altă sursă de zahăr. Retestați-vă sângele în 15 minute. Dacă nivelurile nu sunt la ținta dvs., repetați aportul de zahăr. Mâncați după ce nivelurile revin la normal.
Dacă vă pierdeți cunoștința, va trebui să vi se administreze o injecție de urgență cu glucagon, un hormon care stimulează eliberarea zahărului în sânge.

camerele si supapele inmii
Prevenție in cazul artritei reactive
Alegerile unui stil de viață sănătos pot ajuta la prevenirea diabetului de tip 2 și asta este adevărat chiar dacă aveți rude biologice care trăiesc cu diabet. Dacă ați primit un diagnostic de prediabet, modificările stilului de viață pot încetini sau opri progresia spre diabet.
Un stil de viață sănătos include:
- Mananca alimente sanatoase.Alege alimente sărace în grăsimi și calorii și mai bogate în fibre. Concentrați-vă pe fructe, legume și cereale integrale.
- Devenind activ.Țintește-te pentru 150 sau mai multe minute pe săptămână de activitate aerobă moderată până la viguroasă, cum ar fi o plimbare rapidă, mersul cu bicicleta, alergarea sau înotul.
- Pierzând greutate.Pierderea unei cantități modeste de greutate și menținerea acesteia poate întârzia evoluția de la prediabet la diabet de tip 2. Dacă aveți prediabet, pierderea a 7% până la 10% din greutatea corporală poate reduce riscul de diabet.
- Evitarea inactivității pe perioade lungi.Starea nemișcată pentru perioade lungi de timp poate crește riscul de diabet de tip 2. Încercați să vă treziți la fiecare 30 de minute și să vă mișcați cel puțin câteva minute.
Pentru persoanele cu prediabet, metforminul (Fortamet, Glumetza, altele), un medicament oral pentru diabet, poate fi prescris pentru a reduce riscul de diabet de tip 2. Acesta este de obicei prescris pentru adulții în vârstă care sunt obezi și nu pot scădea nivelul zahărului din sânge cu modificări ale stilului de viață.
Diagnostic
Diabetul de tip 2 este de obicei diagnosticat folosind testul hemoglobinei glicate (A1C). Acest test de sânge indică nivelul mediu de zahăr din sânge pentru ultimele două până la trei luni. Rezultatele sunt interpretate după cum urmează:
- Sub 5,7% este normal.
- 5,7% până la 6,4% este diagnosticat ca prediabet.
- 6,5% sau mai mult la două teste separate indică diabet.
Dacă testul A1C nu este disponibil sau dacă aveți anumite afecțiuni care interferează cu un test A1C, medicul dumneavoastră poate utiliza următoarele teste pentru a diagnostica diabetul:
Test de zahăr din sânge aleatoriu.Valorile zahărului din sânge sunt exprimate în miligrame de zahăr pe decilitru (mg/dL) sau milimoli de zahăr pe litru (mmol/L) de sânge. Indiferent de momentul în care ați mâncat ultima dată, un nivel de 200 mg/dL (11,1 mmol/L) sau mai mare sugerează diabet, mai ales dacă aveți și semne și simptome de diabet, cum ar fi urinarea frecventă și sete extremă.
Test de zahăr din sânge a jeun.Se prelevează o probă de sânge după un post peste noapte. Rezultatele sunt interpretate după cum urmează:
- Mai puțin de 100 mg/dL (5,6 mmol/L) este normal.
- 100 până la 125 mg/dL (5,6 până la 6,9 mmol/L) sunt diagnosticate ca prediabet.
- 126 mg/dL (7 mmol/L) sau mai mare la două teste separate este diagnosticat ca diabet.
Test de toleranță orală la glucoză.Acest test este utilizat mai rar decât celelalte, cu excepția sarcinii. Va trebui să postești peste noapte și apoi să bei un lichid cu zahăr la cabinetul medicului. Nivelurile de zahăr din sânge sunt testate periodic în următoarele două ore. Rezultatele sunt interpretate după cum urmează:
- Mai puțin de 140 mg/dL (7,8 mmol/L) este normal.
- 140 până la 199 mg/dl (7,8 mmol/l și 11,0 mmol/l) este diagnosticat ca prediabet.
- 200 mg/dL (11,1 mmol/L) sau mai mult după două ore sugerează diabet.
Screening.Asociația Americană de Diabet recomandă screening-ul de rutină cu teste de diagnostic pentru diabetul de tip 2 la toți adulții cu vârsta de 45 de ani sau peste și în următoarele grupuri:
- Persoane sub 45 de ani care sunt supraponderali sau obezi și au unul sau mai mulți factori de risc asociați cu diabetul
- Femeile care au avut diabet gestațional
- Persoanele care au fost diagnosticate cu prediabet
- Copii supraponderali sau obezi și care au antecedente familiale de diabet zaharat de tip 2 sau alți factori de risc
Tratamentul artritei reactive
Managementul diabetului de tip 2 include:
- Mâncat sănătos
- Sport regulat
- Pierdere în greutate
- Posibil, medicamente pentru diabet sau terapie cu insulină
- Monitorizarea glicemiei
Acești pași vă vor ajuta să vă mențineți nivelul de zahăr din sânge mai aproape de normal, ceea ce poate întârzia sau preveni complicațiile.
Mâncat sănătos
Contrar percepției populare, nu există o dietă specifică pentru diabet. Cu toate acestea, este important să vă centrați dieta în jurul:
- Un program regulat pentru mese și gustări sănătoase
- Porții mai mici
- Mai multe alimente bogate în fibre, cum ar fi fructele, legumele fără amidon și cerealele integrale
- Mai puține cereale rafinate, legume cu amidon și dulciuri
- Porții modeste de lactate cu conținut scăzut de grăsimi, carne și pește cu conținut scăzut de grăsimi
- Uleiuri de gătit sănătoase, cum ar fi uleiul de măsline sau uleiul de canola
- Mai puține calorii
Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă poate recomanda să consultați un dietetician înregistrat, care vă poate ajuta:
- Identificați alegeri sănătoase printre preferințele alimentare
- Planificați mese bine echilibrate, nutritive
- Dezvoltați noi obiceiuri și abordați barierele în calea schimbării obiceiurilor
- Monitorizați aportul de carbohidrați pentru a vă menține nivelul de zahăr din sânge mai stabil
Activitate fizica
Exercițiile fizice sunt importante pentru pierderea în greutate sau pentru menținerea unei greutăți sănătoase. De asemenea, ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Discutați cu furnizorul dumneavoastră de asistență medicală primară înainte de a începe sau de a vă schimba programul de exerciții pentru a vă asigura că activitățile sunt sigure pentru dvs.
Exercitii aerobice.Alegeți un exercițiu aerobic care vă place, cum ar fi mersul pe jos, înotul, ciclismul sau alergatul. Adulții ar trebui să urmărească 30 de minute sau mai mult de exerciții aerobice moderate în majoritatea zilelor săptămânii sau cel puțin 150 de minute pe săptămână. Copiii ar trebui să facă zilnic 60 de minute de exerciții aerobice moderate până la viguroase.
Exercițiu de rezistență.Exercițiile de rezistență vă măresc puterea, echilibrul și capacitatea de a efectua mai ușor activitățile vieții de zi cu zi. Antrenamentul de rezistență include haltere, yoga și calistenic.
Adulții care trăiesc cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui să urmărească două până la trei sesiuni de exerciții de rezistență în fiecare săptămână. Copiii ar trebui să se angajeze în activități care construiesc puterea și flexibilitatea cel puțin trei zile pe săptămână. Acestea pot include exerciții de rezistență, sport și cățărare pe echipament de joacă.
Limitați inactivitatea.Întreruperea perioadelor lungi de inactivitate, cum ar fi statul la computer, poate ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Luați câteva minute să stați în picioare, să vă plimbați sau să faceți o activitate ușoară la fiecare 30 de minute.
Pierdere în greutate
Scăderea în greutate are ca rezultat un control mai bun al nivelului de zahăr din sânge, colesterol, trigliceride și tensiune arterială. Dacă sunteți supraponderal, este posibil să începeți să observați îmbunătățiri ale acestor factori după ce ați pierdut doar 5% din greutatea corporală. Cu toate acestea, cu cât pierdeți mai mult în greutate, cu atât beneficiile pentru sănătatea dumneavoastră și gestionarea bolii sunt mai mari.
Furnizorul dumneavoastră de îngrijire a sănătății sau dieteticianul vă poate ajuta să vă stabiliți obiective adecvate de scădere în greutate și să încurajeze schimbările stilului de viață pentru a vă ajuta să le atingeți.
Monitorizarea zahărului din sânge
Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă va sfătui cât de des să vă verificați nivelul zahărului din sânge pentru a vă asigura că rămâneți în intervalul țintă. Este posibil, de exemplu, să fie nevoie să-l verificați o dată pe zi și înainte sau după exercițiu. Dacă luați insulină, poate fi necesar să faceți acest lucru de mai multe ori pe zi.
Monitorizarea se face de obicei cu un dispozitiv mic, de acasă, numit glucometru din sânge, care măsoară cantitatea de zahăr dintr-o picătură din sânge. Ar trebui să păstrați o evidență a măsurătorilor dvs. pentru a le împărtăși echipei de îngrijire a sănătății.
Monitorizarea continuă a glucozei este un sistem electronic care înregistrează nivelurile de glucoză la fiecare câteva minute de la un senzor plasat sub piele. Informațiile pot fi transmise către un dispozitiv mobil, cum ar fi telefonul dvs., iar sistemul poate trimite alerte atunci când nivelurile sunt prea mari sau prea scăzute.
Medicamente pentru diabet
Dacă nu vă puteți menține nivelul țintă de zahăr din sânge cu dietă și exerciții fizice, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru diabet care ajută la scăderea nivelului de insulină sau terapie cu insulină. Tratamentele medicamentoase pentru diabetul de tip 2 includ următoarele.
Metformin (Fortamet, Glumetza, altele)este în general primul medicament prescris pentru diabetul de tip 2. Funcționează în primul rând prin scăderea producției de glucoză în ficat și prin îmbunătățirea sensibilității corpului la insulină, astfel încât corpul dumneavoastră să utilizeze insulina mai eficient.
Unii oameni se confruntă cu deficit de B-12 și ar putea avea nevoie să ia suplimente. Alte posibile efecte secundare, care se pot îmbunătăți în timp, includ:
- Greaţă
- Durere abdominală
- Balonare
- Diaree
sulfonilureeajuta organismul sa secrete mai multa insulina. Exemplele includ gliburida (DiaBeta, Glynase), glipizida (Glucotrol) și glimepirida (Amaryl). Reacțiile adverse posibile includ:
- Nivel scăzut de zahăr din sânge
- Creștere în greutate
Glinidestimulează pancreasul să secrete mai multă insulină. Acţionează mai rapid decât sulfonilureele, iar durata efectului lor în organism este mai scurtă. Exemplele includ repaglinidă și nateglinidă. Reacțiile adverse posibile includ:
- Nivel scăzut de zahăr din sânge
- Creștere în greutate
Tiazolidinedioneface țesuturile corpului mai sensibile la insulină. Exemplele includ rosiglitazona (Avandia) și pioglitazona (Actos). Reacțiile adverse posibile includ:
- Risc de insuficiență cardiacă congestivă
- Risc de cancer de vezică urinară (pioglitazonă)
- Risc de fracturi osoase
- Colesterol crescut (rosiglitazonă)
- Creștere în greutate
inhibitori DPP-4ajută la reducerea nivelului de zahăr din sânge, dar tind să aibă un efect foarte modest. Exemplele includ sitagliptin (Januvia), saxagliptin (Onglyza) și linagliptin (Tradjenta). Reacțiile adverse posibile includ:
- Risc de pancreatită
- Dureri articulare
Agonişti ai receptorilor GLP-1sunt medicamente injectabile care încetinesc digestia și ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Utilizarea lor este adesea asociată cu pierderea în greutate, iar unele pot reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral. Exemplele includ exenatida (Byetta, Bydureon), liraglutida (Saxenda, Victoza) și semaglutida (Rybelsus, Ozempic). Reacțiile adverse posibile includ:
- Risc de pancreatită
- Greaţă
- Vărsături
- Diaree
inhibitori ai SGLT2afectează funcțiile de filtrare a sângelui din rinichi prin inhibarea întoarcerii glucozei în fluxul sanguin. Ca urmare, glucoza este excretată prin urină. Aceste medicamente pot reduce riscul de atac de cord și accident vascular cerebral la persoanele cu un risc ridicat de apariție a acestor afecțiuni. Exemplele includ canagliflozin (Invokana), dapagliflozin (Farxiga) și empagliflozin (Jardiance). Reacțiile adverse posibile includ:
- Risc de amputare (canagliflozin)
- Risc de fracturi osoase (canagliflozin)
- Risc de cangrenă
- Infecții vaginale cu drojdie
- Infectii ale tractului urinar
- Tensiune arterială scăzută
- Colesterol ridicat
Alte medicamentemedicul dumneavoastră vă poate prescrie, în plus față de diabet, medicamentele includ medicamente pentru scăderea tensiunii arteriale și a colesterolului, precum și aspirina în doză mică, pentru a ajuta la prevenirea bolilor inimii și a vaselor de sânge.
Terapia cu insulină
Unii oameni care au diabet de tip 2 au nevoie de terapie cu insulină. În trecut, terapia cu insulină era folosită ca ultimă soluție, dar astăzi poate fi prescrisă mai devreme dacă țintele de zahăr din sânge nu sunt îndeplinite cu modificări ale stilului de viață și alte medicamente.
Diferitele tipuri de insulină variază în funcție de cât de repede încep să acționeze și de cât timp au efect. Insulina cu acțiune prelungită, de exemplu, este proiectată să funcționeze peste noapte sau pe tot parcursul zilei pentru a menține stabil nivelurile de zahăr din sânge. Insulina cu acțiune scurtă poate fi utilizată în timpul mesei.
Medicul dumneavoastră va stabili ce tip de insulină este potrivit pentru dumneavoastră și când ar trebui să o luați. Tipul dvs. de insulină, doza și programul dvs. se pot schimba în funcție de cât de stabile sunt nivelurile de zahăr din sânge. Majoritatea tipurilor de insulină sunt administrate prin injecție.
Efectele secundare ale insulinei includ riscul de scădere a zahărului din sânge (hipoglicemie), cetoacidoză diabetică și trigliceride mari.
Vezi Servicii Cardiologie
Surse
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/