Ce este diplopia?

Diploplia este una dintre insuficientele de convergenta ale aparatului oculomotor, in care ochii tai sunt incapabili sa lucreze impreuna atunci cand privesti obiectele din apropiere. Aceasta afectiune face ca un ochi sa se intoarca spre exterior in loc sa se intoarca cu celalalt ochi, creand o vedere dubla sau neclara.
 
Insuficienta de convergenta este de obicei diagnosticata la copii si adolescenti de varsta scolara. Poate provoca dificultati de citire, pentru care parintii sau profesorii ar putea suspecta ca copilul are mai degraba dificultati de invatare decat o tulburare a ochilor.
 
Persoanele de toate varstele pot avea o insuficienta de convergenta diagnosticata dupa o comotie cerebrala sau un traumatism cerebral.
 
Tratamentele sunt de obicei eficiente pentru insuficienta convergentei.
 
Rmn scleroza multipla

investigatie diplopie

RMN cerebral biomedscan

 

Simptomele sclerozei multiple

Nu toata lumea cu insuficienta de convergenta are semne si simptome. Semnele si simptomele apar in timp ce cititi sau faceti alte lucrari apropiate si pot include:
 
Oboseala obosita, dureroasa sau incomoda (oboseala ochilor)
Dureri de cap
Dificultati de citire – cuvintele par sa pluteasca pe pagina, iti pierzi locul sau citesti incet – ceea ce te poate determina sa eviti sa citesti sau sa nu finalizezi sarcinile scolare
Vedere dubla (diplopie)
Dificultate de concentrare
Strabismul, frecarea sau inchiderea unui ochi

Tipuri și cauze ale Diplopiei

Pentru a înțelege cum se poate întâmpla diplopia, vă ajută să cunoașteți părțile ochiului și cum funcționează împreună.

Viziunea dublă la un singur ochi se numește diplopie monoculară. Ar putea implica:

Corneea. Aceasta este fereastra clară din ochiul tău. Sarcina sa principală este de a focaliza lumina. Dacă viziunea dublă dispare atunci când acoperiți un ochi, dar rămâne când comutați și acoperiți celălalt ochi, este posibil să aveți leziuni ale corneei în ochiul care vede dublu.

S-ar putea ca si corneea ta din acel ochi să fie inegală. Ochelarii pot rezolva probabil problema iar daunele pot proveni din:

 • Keratoconus, când corneea devine în formă de con
 • Infecții, cum ar fi zona zoster sau herpes
 • Cicatrici
 • Uscăciune

Cristalin. Acesta se află în spatele pupilei, deschiderea din ochi, și ajută la focalizarea luminii pe retină în partea din spate a ochiului.

Cataracta este cea mai frecventă problemă a cristalinului si se caracterizeaza prin pierderea transparentei acetuia. Chirurgia le repară aproape întotdeauna.

Viziunea dublă atunci când ambii ochi sunt deschiși se numește diplopie binoculară. Ar putea implica:

Muschii. Controlează mișcarea globilor oculari și vă mențin ochii aliniați unul cu celălalt. Dacă un mușchi dintr-un ochi este slab, nu se va mișca sincronizat cu celălalt ochi. Când privești într-o direcție controlată de mușchiul slab, vezi dublu. Problemele musculare oculare pot fi de la:

 • problemă cu nervii care îi controlează
 • Miastenia gravis, o boală autoimună care împiedică nervii să-i spună mușchilor ce trebuie să facă. Semnele timpurii includ vederea dublă și pleoapele căzute.
 • Boala Graves, o afecțiune tiroidiană care afectează mușchii ochilor. Poate provoca diplopie verticală, unde o imagine este deasupra celeilalte.

Nervi. Ei conduc informații de la creier la ochi. Problemele cu acestea pot duce la vedere dublă:

 • Scleroza multiplă poate afecta nervii oriunde în creierul sau măduva spinării. Dacă vă deteriorează nervii care vă controlează ochii, este posibil să vedeți dublu.
 • Sindromul Guillain-Barre este o afecțiune nervoasă care provoacă slăbiciune în creștere. Uneori, primele simptome sunt în ochii tăi, inclusiv vederea dublă.
 • Diabetul poate provoca leziuni ale nervilor în mușchii care vă mișcă ochii. Acest lucru poate duce la o viziune dublă.
 • Nervii care îți controlează ochii se conectează direct la creier, unde sunt tratate imaginile. Multe cauze ale vederii duble încep în creier. Ei includ:
 1. Accidente vasculare cerebrale
 2. Anevrisme
 3. Presiune crescută din cauza rănirii, sângerării sau infecției
 4. Tumori
 5. Migrene
 6. SUGERAT
 7. Simptomele Diplopiei

Dacă aveți vedere dublă, puteți observa, de asemenea:

 • Unul sau ambii ochi care nu se aliniază (un „ochi rătăcitor” sau „ochi încrucișați”)
 • Durere când vă mișcați ochiul
 • Durere în jurul ochilor, ca la tâmple sau sprâncene
 • Durere de cap
 • Greaţă
 • Slăbiciune în ochi sau oriunde altundeva
 • Pleoapele picate
Diplopia - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

Semne vedere dubla

 

Diagnostic Diplopia

Medicul dumneavoastră va utiliza probabil mai multe teste pentru a afla ce vă cauzează diplopia. S-ar putea să încerce analize de sânge, un examen fizic sau un test imagistic, cum ar fi un examen CT și un RMN.

Spuneți medicului dumneavoastră despre toate simptomele dumneavoastră. Înainte de programare, gândiți-vă la următoarele întrebări:

Când a început viziunea dublă?

Te-ai lovit la cap, ai căzut sau ai leșinat?

Ai fost într-un accident de mașină?

Este viziunea dublă mai rea la sfârșitul zilei sau când ești obosit?

Ați avut alte simptome în afară de vederea dublă?

Aveți tendința să vă înclinați capul într-o parte? S-ar putea să nu știți că o faceți. Uită-te la poze vechi sau întreabă membrii familiei.

Viziunea dublă se întâmplă numai cu ambii ochi deschiși?