Ce înseamnă eco doppler carotidian?

 

Ecografia Doppler a arterelor carotide (eco doppler carotidian) este un tip de examinare imagistică non-invazivă care utilizează unde sonore (ultrasunete) pentru a evalua fluxul sanguin în arterele carotide.

Aceste artere, situate de-a lungul gâtului, sunt principalele vase care furnizează sânge către creier.

 • Ecografia Doppler carotidiană este o procedură sigură, neiradianta și nedureroasă, care implică utilizarea ultrasunetelor pentru a evalua funcția și structura arterelor carotide.

 

 • Eco doppler carotidian pret 269 lei

 

eco doppler carotide pret biomed scan

stenoză a arterei carotide interne în ecografie doppler

Suna pentru Programare Doppler

 

Ce afecțiuni se pot depista printr-o Eco Doppler Carotidian ?

Ecografia Doppler Carotidiana poate fi utilizată pentru a detecta diverse afecțiuni ale arterelor carotide, inclusiv:

 1. Ateroscleroza: aceasta este o afecțiune în care depozite de grăsime se acumulează în interiorul pereților arteriali, ceea ce poate duce la îngustarea sau obstrucționarea completă a arterelor.
 2. Tromboza: aceasta se referă la formarea unui cheag de sânge în interiorul unei artere, ceea ce poate duce la o îngustare sau obstrucție a fluxului sanguin.
 3. Disectia carotidiană: aceasta este o afecțiune rară în care se produce o ruptură în peretele interior al unei artere carotide, ceea ce poate duce la o îngustare sau obstrucție a fluxului sanguin.
 4. Stenoza carotidiană: aceasta se referă la îngustarea unei artere carotide datorată unor depozite de grăsime sau altor obstacole în interiorul pereților arteriali.
  • O eco doppler carotidian poate fi utilizată, de asemenea, pentru a evalua funcția vasculară și pentru a determina dacă există probleme cu fluxul sanguin prin arterele carotide.
 1. Anevrismul carotidian: acesta este o dilatare anormală a unei artere carotide, care poate pune în pericol sănătatea și chiar viața dacă se rupe.
 2. Arterita Takayasu: aceasta este o afecțiune inflamatorie care afectează arterele mari, inclusiv cele carotide, și poate duce la îngustarea sau obstrucționarea lor.
 3. Pseudoanevrismul carotidian: acesta este o dilatare anormală a unei artere care se poate dezvolta după o intervenție chirurgicală sau un traumatism la nivelul gâtului.

Ecografia Doppler Artere Carotide poate fi, de asemenea, utilizată pentru a monitoriza afecțiunile menționate mai sus după ce au fost tratate și pentru a evalua răspunsul la tratament.

 

 

Pregătirea Pacientului pentru Ecografie Doppler Carotide

Obiectiv

Scopul pregătirii este de a asigura că pacientul este confortabil și că examinarea poate fi efectuată cu acuratețe maximă.

Instrucțiuni Pre-Examinare

Informații Generale

 • Informare Medicală: Pacientul ar trebui să informeze medicul despre toate medicamentele pe care le ia și despre orice istoric medical relevant.

Ziua Examinării

 • Alimentație: Nu este necesară o pregătire alimentară specială pentru această examinare.
 • Îmbrăcăminte: Este recomandat ca pacientul să poarte haine lejere, care permit acces ușor la zona gâtului, fara bijuterii.

Poziționare

 • Decubit Dorsal: Pacientul va fi așezat pe o masă de examinare, în decubit dorsal (pe spate).

 • Extensia Gâtului: Gâtul pacientului va fi ușor extins pentru a permite acces facil la arterele carotide.

 • Aplicarea Gelului: Un gel de contact va fi aplicat pe piele pentru a facilita mișcarea transductorului și pentru a îmbunătăți calitatea imaginilor.

Considerații Suplimentare

 • Relaxare: Este important ca pacientul să rămână relaxat pe durata examinării pentru a permite o evaluare cât mai precisă.

 • Comunicare: Pacientul ar trebui să comunice orice disconfort sau neliniște pe durata examinării.

Pentru un rezultat optim al examinării, urmați instrucțiunile furnizate de medic și asigurați-vă că orice neliniști sau întrebări sunt comunicate în mod clar.

 

Cum se efectueaza o ecografie doppler carotide?

Procedura se efectuează într-unul dintre cabinetele de cardiologie din cadrul clinicii Biomedscan și este realizată de un medic cardiolog cu supraspecializare în ecografie Doppler.

După ce pacientul este poziționat în decubit dorsal pe masa de examinare, gâtul acestuia este curățat și i se aplică un gel de ultrasunete.

Pasul 1: Capturarea Imaginilor

 • Transductor: O sonda ecografica este plasata pe gâtul pacientului, în zona arterelor carotide.
 • Imagini 2D: Imagini bidimensionale sunt capturate pentru a vizualiza structura anatomică a arterelor.

Pasul 2: Aplicarea Tehnicii Doppler

 • Doppler Color: Transductorul este utilizat pentru a obține imagini Doppler color, care arată direcția și viteza fluxului sanguin.

 • Doppler Spectral: Acest mod este utilizat pentru a analiza și a cuantifica viteza fluxului sanguin la diferite puncte de-a lungul arterei.

Pasul 3: Evaluarea Datelor

 • Măsurători: Măsurătorile de viteză, direcție și alte caracteristici ale fluxului sanguin sunt adunate și evaluate.

Pasul 4: Identificarea Anomaliilor

 • Plăci de Aterom: Prezența, dimensiunea și localizarea plăcilor de aterom sunt evaluate.
 • Stenoza: Orice îngustare sau obstrucție a arterei este identificată.

Pasul 5: Finalizarea și Documentarea

 • Raport: Un raport detaliat este creat, incluzând toate observațiile și concluziile.

 • Consultare: Rezultatele sunt discutate direct cu pacientul pentru a determina pașii următori în managementul medical.

Durata

 • Procedura durează, în general, între 15 și 30 de minute, în funcție de complexitatea cazului.

 

Suna pentru Programare !
ecografie doppler carotide, eco doppler carotidian pret 249 lei biomed scan

ilustratie eco doppler carotidianFigura A arată cum sonda de ecografie (transductorul) este plasată peste artera carotidă. Figura B este o imagine ecografică color care arată fluxul sanguin (culoarea roșie din imagine) în artera carotidă. Figura C este o imagine cu unda care arată sunetul fluxului sanguin în artera carotidă.

Photo: National Heart Lung and Blood Insitute (NIH)

 

Beneficii ale Eco Doppler Carotidian

 1. Permite medicilor să evalueze funcția și structura arterelor carotide în mod noninvaziv, fără a fi nevoie de incizii sau anestezie.
 2. Poate ajuta la detectarea afecțiunilor carotidiene în stadii incipiente, ceea ce poate facilita tratamentul înainte ca problemele să devină mai grave.
 3. Poate ajuta la monitorizarea afecțiunilor carotidiene după tratament, pentru a verifica dacă tratamentul a fost eficient și pentru a identifica orice schimbări ulterioare care ar putea necesita tratament suplimentar.
 4. O ecografie doppler carotide este o procedură rapidă și nedureroasă, care de obicei durează între 15 și 30 de minute.
ecografie biomed scan

 

Când se recomandă Eco Doppler de Carotide?

 

O eco doppler carotidian este de obicei recomandat pacientilor care au o afecțiune medicală ce crește riscul de AVC, incluzând tensiune arterială crescută, diabet zaharat, colesterol crescut, antecedente familiale de accident vascular cerebral sau boli de inimă, sau un atac ischemic tranzitoriu (AIT) recent sau accident vascular cerebral.

Ecografia doppler carotidiană este folosită cel mai frecvent pentru a depista pacienții cu blocaj sau îngustare a arterelor carotide, o afecțiune numită stenoză, care poate crește riscul de accident vascular cerebral.

 

Ce se vede la o ecografie doppler carotide ?

Prin eco doppler carotidian se obtine o gamă largă de informații despre structura și funcția arterelor carotide, care sunt artere majore situate în gât și care furnizează sânge către creier.

Următoarele sunt aspectele cheie care sunt evaluate în timpul acestei investigații:

Structura Arterei Carotide

 • Diametrul Luminal: Măsurarea lățimii interioare a arterei.
 • Grosimea Parietală: Evaluarea grosimii pereților arterei.
 • Morfologia Parietală: Detectarea oricăror anomalii structurale ale peretelui arterial, precum calcificări sau ulcerații.

Plăci de Aterom

 • Prezența Plăcilor: Identificarea și localizarea plăcilor de aterom.
 • Dimensiunile Plăcilor: Măsurarea grosimii și lungimii plăcilor.
 • Caracteristicile Plăcilor: Evaluarea compoziției plăcii (lipidică, fibroasă, calcificată).
 • Stabilitatea Plăcilor: Evaluarea caracteristicilor care sugerează o placă instabilă, cum ar fi ulcerații sau hemoragii intra-placă.

Fluxul Sanguin

 • Viteza Fluxului: Măsurarea vitezei medii și maxime a fluxului sanguin.
 • Direcția Fluxului: Confirmarea direcției normale a fluxului sanguin.
 • Vortexuri: Identificarea oricăror modele anormale de flux, care pot indica stenoză sau turbulență.

Parametri Hemodinamici

 • Rezistența și Impedanța: Calcularea indicilor care reflectă rezistența la fluxul sanguin în artere.
 • Raportul dintre vitezele diastolice și sistolice: Acesta poate indica gradul de rezistență distală.

Indici de Stenoză

 • Gradul de Stenoză: Evaluarea procentuală a îngustării lumenului arterial datorată plăcilor de aterom.
 • Fluxul post-stenotic: Evaluarea fluxului sanguin în zona imediat următoare unei stenoze, care poate fi alterat.

 

Cat Costa o Eco Doppler Carotidian ?

Suna Azi pentru Eco Doppler Carotidian Pret 269 lei !

 

 

Surse: radiologyinfo, cardiacscreen

Mme MimCC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Disclaimer:

 • Informațiile prezentate în acest articol sunt furnizate doar în scopuri informative și educaționale. Acest articol nu este menit să ofere sfaturi medicale și nu trebuie să fie folosit în locul unei consultări cu medicul dumneavoastră, nici pentru a stabili un diagnostic sau tratament;
 • Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor Dvs. medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist.
 • Informațiile prezentate în acest articol sunt bazate pe cercetări și studii medicale actuale, dar trebuie să fiți conștienți că cercetarea și practica medicală sunt într-o continuă schimbare.
 • Nu garantăm că informațiile din acest articol sunt complete, precise, actualizate sau relevante pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.
 • Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea pentru orice acțiune, consecință sau neglijență pe care o luați în urma citirii sau a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.
 •  

Unde se află artera carotidă?

Arterele carotide sunt două vase de sânge majore care transportă sângele bogat în oxigen către cap și gât. Ele se ramifică din artera aortică, care este principala arteră care iese din inimă.

Artera carotidă comună dreaptă se ramifică din trunchiul brahiocefalic, care este o arteră majoră care iese din arcul aortic. Artera carotidă comună stângă se ramifică direct din arcul aortic.

Arterele carotide comune călătoresc apoi în sus pe gât, de ambele părți ale traheei. La nivelul gâtului, arterele carotide comune se ramifică în artera carotidă externă și artera carotidă internă.

 • Artera carotidă externă furnizează sânge feței, scalpului, gâtului și părților superioare ale corpului. maxilar.
 • Artera carotidă internă furnizează sânge creierului și ochilor.

Arterele carotide sunt importante pentru furnizarea de sânge bogat în oxigen către creier și gât. Blocarea sau îngustarea arterelor carotide poate duce la un accident vascular cerebral.

Biomed Scan Recenzii

Recenzii Clinica Biomedscan
Recenzii Clinica Biomedscan