CE ESTE UN INFARCT MIOCARDIC ACUT?

Infarctul miocardic acut este denumirea medicala a ceea ce cu totii numim: INFARCT sau ATAC DE CORD. Aceata este o afectiune care pune in pericol viata unui pacient si apare atunci cand fluxul de sange catre muschiul inimii este intrerupt brusc, provocand leziuni tisulare ale acestuia (cu modicari semnificative ale functiei cordului). Fluxul este de obicei intrerupt din cauza unui blocaj in una sau mai multe dintre arterele coronare (cele care au rolul de a HRANI inima cu oxigen si nutrienti).
 
ATENTIE! Unii oameni confunda un atac de cord cu un simptom al gripei sau al bolii de reflux gastro-esofagian care, de asemenea, provoaca arsuri/durere la nivelul toracelui.

CAUZELE UNUI INFARCT MIOCARDIC ACUT

Cele mai multe atacuri de cord sunt rezultatul bolii arterelor coronare sau al unui blocaj se poate dezvolta din cauza formarii unei placi de aterom, care este formata in mare parte din grasimi, colesterol si produse reziduale celulare.Aceasta este cunoscuta si sub numele de ateroscleroza sau „intarirea arterelor”, o afectiune care infunda arterele coronare cu placi grasoase, care in timp se vor calcifica.
 
 Cercetatorii au confirmat ca factorul declansator pentru aproape toate atacurile de cord nu este neaparat placa obstructiva in sine, ci formarea brusca a unui cheag de sange – ca o crusta – pe partea superioara a placii. Acest cheag este cel care intrerupe fluxul de sange intr-un vas (care, din pacate, era deja ingustat).
 
De asemenea, medicii afirma ca placile grasoase mai putin severe sunt si ele cauze ale atacurilor de cord: blocajele mai usoare rupandu-se si provocand apoi formarea cheagului de sange.
 
Crizele cardiace pot fi, de altfel, cauzate si de spasmul arterei coronare, unde o artera cardiaca este constransa temporar. Aceasta este o cauza destul de rara.Noi cercetari arata ca inflamatia joaca un rol important in evolutia atacurilor de cord. Se pare ca peretii arterelor coronare se inflameaza in timp, crescand in continuare sansele de acumulare a grasimilor din sange
 

Complicatii:

Din pacate, daca nu este raportat rapid si medicii nu actioneaza in timp util. Pot aparea complicatii grave precum: accident vascular cerebral (AVC), aritmii cardiace persistente (batai neregulate ale inimii), insuficienta cardiaca, formarea de cheaguri de sange in picioare sau inima, sau anevrism. Cu cat este depistat mai rapid, cu atat sunt sanse mai mari de recuperare completa.
Recuperarea este intotdeauna un proces delicat, deoarece orice atac de cord slabeste inima intr-o oarecare masura. Dar, in general, puteti relua o viata normala. 

FACTORI DE RISC-INFARCT MIOCARDIC ACUT

  • Tensiune arteriala crescuta Daca aveti tensiune arteriala (TA) crescuta, aveti un risc mai mare de atac de cord fata de cei care reusesc sa o tina sub control. TA normala este sub 120/80 mm Hg (milimetri de mercur) in functie de varsta persoanei in cauza. Pe masura ce valoarea creste, creste si riscul de a dezvolta probleme cardiace.
  • Niveluri ridicate de colesterol.Daca aveti o dieta bogata in grasimi, mai ales din cele nesanatoase, va expuneti riscului de IMA. Este posibil sa reduceti colesterolul modificand stilul de viata alimentar sau luand anumite medicamente numite statine (PRESCRISE DE MEDIC!)
  • Diabet si niveluri ridicate de zahar din sange Diabetul este o afectiune care determina cresterea nivelului glucoza din sange. Astfel, se pot deteriora vasele de sange si, in cele din urma, pot duce la boli coronariene.  
  • Obezitatea.Sansele de a face un atac de cord sunt mai mari daca esti supraponderal, decat daca te mentii la o greutate optima inaltii si varstei tale.
  • Fumat 
  • Varsta.Riscul de a face un atac de cord creste odata cu inaintarea in varsta. Barbatii prezinta un risc mai mare de atac de cord dupa varsta de 45 de ani, iar femeile prezinta un risc mai mare de atac de cord dupa varsta de 55 de ani (ele fiind protejate pana in jurul acestei varste de catre cantitatea de estrogen secretata in timpul ciclului menstural) 
  • Istorie de familie Este mai probabil sa aveti un atac de cord daca exista antecedente familiale de boala cardiaca timpurie.

Alți factori care vă pot crește riscul de atac de cord includ:

  • Stresul intens & constant
  • Lipsa de exercitiu fizic
  • Utilizarea anumitor droguri ilegale, inclusiv cocaină și amfetamina
  • Antecedente de preeclampsie sau hipertensiune arterială în timpul sarcinii
VEZI OFERTA NOASTRA

În timp ce simptomele clasice ale unui atac de cord sunt:

  1. Presiune sau etanșeitate la nivelul pieptuluiü 
  2. Durere în piept, spate, maxilar și alte zone ale partii superioare a corpului, care durează mai mult de câteva minute sau care dispare și revineü
  3. Dificultăți de respirație
  4. Transpiraţie
  5. Greaţă
  6. Vărsături
  7. Anxietate
  8. Tuse
  9. Ameţeală
  10. Ritm cardiac accelerat

Este important să stii că nu toate persoanele care au infarct miocardic prezintă aceleași simptome sau aceeași severitate a simptomelor. Durerea toracică este cel mai frecvent simptom raportat atât la femei, cât și la bărbați. Cu toate acestea, femeile au mai multe șanse decât bărbații să aibă: dificultati de respiratii, greata, ameteala sau varsaturi. De fapt, unele femei care au avut un atac de cord raportează că simptomele lor s-au simțit ca intr-o pseudo-gripa

GESTIUNEA UNUI INFARCT MIOCARDIC ACUT

Daca observi un cumul dintre simptomele prezentate mai sus, sunt cateva lucruri pe care ar TREBUI sa le faci!
 
In primul rand, incearca sa iti pastrezi calmul si suna la 112! Daca altii sunt in preajma, spune-le sa ramana cu tine pana cand ajung lucratorii din serviciile medicale de urgenta. Apelarea la 112 este de obicei cel mai rapid mod de a primi asistenta de urgenta, spre deosebire de a cere cuiva sa te conduca la un spital in masina lor. Paramedicii sunt instruiti in a revigora persoanele care sufera de atacuri de cord si, de asemenea, va pot transporta la spital pentru ingrijire rapida.
 
FOARTE IMPORTANT!  Este de ajutor sa iei o aspirina! Ea actioneaza prin incetinirea capacitatii sangelui de a coagula. In timpul unui atac de cord, aspirina incetineste coagularea sangelui si reduce la minimum dimensiunea cheagurilor de sange care s-ar fi putut forma.Insa, aspirina poate interactiona cu alte medicamente, deci nu lua aceasta pastila daca stii ca esti sub actiunea unui alt tratament recomandat de medicul tau. 

CE se intampla odata ajuns la SPITAL?

Odata ajuns la spital, medicii vor avea grija de tine si vor face demersurile clinice si imagistice necesare!

Testarea ECG timpurie este utilizată la toți pacienții care prezintă dureri toracice. Electrocardiograma (ECG) este o metoda neinvazia si nedureroasa prin care medicul poate interpreta activitatea electrica a inimii tale! Este foarte utila si poate oferi informatii pretioase, mai ales intr-un impas precum IMA!

In functie de rezultate, caz sau evolutie, medicul poate alege sa faca si alte investigatii precum radiografii, analize de sange, ecografie cardiaca. O ecocardiogramă poate ajuta la detectarea: deteriorarii in urma unui atac de cord – unde aportul de sânge către inimă a fost blocat brusc, a unei insuficiențe cardiace – in care inima nu reușește să pompeze suficient sânge în corp, sau diferite boli congenitale ale inimii – malformații congenitale care afectează funcționarea normală a inimii.

In concluzie,

Asadar, cu toate ca depistarea simptomelor unui atac de cord din timp poate duce la revenirea completa, NU trebui sa luam in deradere aceasta afectiune!Exista numeroase cazuri ale carui final nu a fost intocmai fericit, deoarece nu s-a actionat la timp si nu s-a sunat rapid la 112! De asemenea, pentru a minimiza cat mai mult riscul de a fi intr-o asemenea situatie, incercati sa tineti cont de cateva sfaturi simple:

  1. Aveti grija la dieta voastra, care ar trebui sa fie bogata in legume, fructe, apa, grasimi nesaturate, cat mai putin zahar si grasimi saturate!
  2. Efectuati Periodic o consultatie asupra inimii dvs (Vezi pachetul nostru)
  3. Evitati stilul de viata sedentar, facand macar 30 de minute de miscare in fiecare zi (Chiar si daca este o simpla plimbare pe jos)
  4. Eliminati pe cat posibil stresul din viata voastra!
  5. RENUNTATI LA FUMAT si la ALCOOL! (Citeste articolul nostru despre fumat)
  6. Tineti sub control orice afectiune cu care sunteti diagnosticati! (Diabet zaharat, hipertensiune etc.)