
investigatie cerebrala Alzheimer
Simptomele bolii Alzheimer
Pierderea memoriei este simptomul cheie al bolii Alzheimer. Semnele timpurii includ dificultati in amintirea evenimentelor sau conversatiilor recente. Pe masura ce boala progreseaza, tulburarile de memorie se inrautatesc si se dezvolta alte simptome.
La inceput, o persoana cu boala Alzheimer poate fi constienta ca are dificultati in amintirea lucrurilor si organizarea gandurilor. Un membru al familiei sau un prieten poate fi mai probabil sa observe cum simptomele se agraveaza.
Schimbarile cerebrale asociate bolii Alzheimer duc la aparitia unor probleme tot mai mari cu:
Memorie.Toata lumea are pierderi ocazionale de memorie, dar pierderea de memorie asociata cu boala Alzheimer persista si se agraveaza, afectand capacitatea de a functiona la locul de munca sau acasa.
Persoanele cu Alzheimer pot:
- Repetati afirmatii si intrebari de mai multe ori
- Uitati de conversatii, intalniri sau evenimente si nu va amintiti-le mai tarziu
- Inlaturati in mod obisnuit posesiunile, punandu-le deseori in locatii ilogice
- Pierdeti-va in locuri familiare
- In cele din urma, uitati numele membrilor familiei si obiectelor cotidiene
- Aveti probleme cu gasirea cuvintelor potrivite pentru a identifica obiecte, a exprima ganduri sau a lua parte la conversatii
Gandirea si rationamentul
Boala Alzheimer cauzeaza dificultati de concentrare si gandire, mai ales despre concepte abstracte precum cifrele.
Multitasking-ul este deosebit de dificil si poate fi dificil sa gestionezi finantele, sa echilibrezi carnetele de cecuri si sa platesti facturile la timp. In cele din urma, o persoana cu Alzheimer poate fi incapabila sa recunoasca si sa faca fata numerelor.
Luarea de judecati si decizii
Alzheimerul provoaca o scadere a capacitatii de a lua decizii si judecati rezonabile in situatiile de zi cu zi. De exemplu, o persoana poate face alegeri sarace sau necaracteristice in interactiunile sociale sau poate purta haine nepotrivite pentru vreme. Poate fi mai dificil sa raspunzi eficient la problemele de zi cu zi, cum ar fi arderea alimentelor pe aragaz sau situatii de conducere neasteptate.
Planificarea si indeplinirea sarcinilor familiare
Activitatile de rutina care necesita pasi secventiali, cum ar fi planificarea si gatirea unei mese sau jocul unui joc preferat, devin o lupta pe masura ce boala progreseaza. In cele din urma, persoanele cu Alzheimer avansat uita adesea cum sa indeplineasca sarcini de baza, cum ar fi imbracarea si scaldatul.
Modificari ale personalitatii si comportamentului
Schimbarile cerebrale care apar in boala Alzheimer pot afecta starile de spirit si comportamentele. Problemele pot include urmatoarele:
- Depresie
- Apatie
- Retragere sociala
- Modificari ale dispozitiei
- Neincredere in ceilalti
- Iritabilitate si agresivitate
- Schimbari in obiceiurile de somn
- Ratacire
- Pierderea inhibitiilor
- Iluzii, cum ar fi a crede ca a fost furat ceva
Abilitati pastrate
Multe abilitati importante sunt pastrate pentru perioade mai lungi chiar si in timp ce simptomele se agraveaza. Abilitatile pastrate pot include citirea sau ascultarea cartilor, povestirea si rememorarea, cantarea, ascultarea muzicii, dansul, desenul sau realizarea de meserii.
Aceste abilitati pot fi pastrate mai mult timp, deoarece sunt controlate de parti ale creierului afectate mai tarziu in cursul bolii.
Cand sa vedeti un medic
O serie de afectiuni, inclusiv afectiuni tratabile, pot duce la pierderea memoriei sau la alte simptome ale dementei. Daca sunteti ingrijorat de memorie sau alte abilitati de gandire, discutati cu medicul dumneavoastra pentru o evaluare si diagnostic aprofundat.
Daca sunteti ingrijorat de abilitatile de gandire pe care le observati la un membru al familiei sau la un prieten, vorbiti despre preocuparile dvs. si intrebati despre a merge impreuna la programarea unui medic.
Cauze
Tensiunea arteriala este o masurare a presiunii din arterele dumneavoastra in timpul fazelor active si de repaus ale fiecarei batai a inimii.
- Presiune sistolica. Numarul cel mai ridicat dintr-o citire a tensiunii arteriale este cantitatea de presiune pe care o produce inima atunci cand pompati sange prin artere catre restul corpului.
- Presiunea diastolica. Numarul inferior al citirii tensiunii arteriale se refera la cantitatea de presiune din arterele dumneavoastra atunci cand inima este odihnita intre batai.
Ghidurile actuale identifica tensiunea arteriala normala ca fiind mai mica de 120/80 mm Hg.
Tensiunea arteriala variaza pe parcursul zilei, in functie de:
- Pozitia corpului
- Ritmul respiratiei
- Nivel de stres
- Conditie fizica
- Medicamente pe care le luati
- Ce mananci si bei
- Ora din zi
Tensiunea arteriala este de obicei cea mai scazuta noaptea si creste brusc la trezire.
Tensiunea arteriala: Cat de scazuta poti merge?
Ceea ce este considerat tensiune arteriala scazuta pentru dvs. poate fi normal pentru altcineva. Majoritatea medicilor considera tensiunea arteriala prea scazuta numai daca provoaca simptome.
Unii experti definesc tensiunea arteriala scazuta ca citiri mai mici de 90 mm Hg sistolice sau 60 mm Hg diastolice. Daca oricare dintre numere este sub acest nivel, presiunea dvs. este mai mica decat in mod normal.
O scadere brusca a tensiunii arteriale poate fi periculoasa. O schimbare de doar 20 mm Hg – o scadere de la 110 sistolica la 90 mm Hg sistolica, de exemplu – poate provoca ameteli si lesin atunci cand creierul nu primeste suficient sange. Iar picaturile mari, cum ar fi cele cauzate de sangerari necontrolate, infectii severe sau reactii alergice, pot pune viata in pericol.
Conditii care pot provoca tensiune arteriala scazuta
Conditiile medicale care pot provoca tensiune arteriala scazuta includ:
- Sarcina. Deoarece sistemul circulator se extinde rapid in timpul sarcinii, este posibil ca tensiunea arteriala sa scada. Acest lucru este normal, iar tensiunea arteriala revine, de obicei, la nivelul pre-sarcina dupa ce ati nascut.
- Probleme cu inima. Unele afectiuni cardiace care pot duce la scaderea tensiunii arteriale includ ritmul cardiac extrem de scazut (bradicardie), probleme ale valvei cardiace, atac de cord si insuficienta cardiaca.
- Probleme endocrine. Boala paratiroidiana, insuficienta suprarenala (boala Addison), glicemia scazuta (hipoglicemia) si, in unele cazuri, diabetul pot declansa tensiunea arteriala scazuta.
- Deshidratare. Cand corpul tau pierde mai multa apa decat ia, poate provoca slabiciune, ameteli si oboseala. Febra, varsaturile, diareea severa, utilizarea excesiva a diureticelor si exercitiile fizice intense pot duce la deshidratare.
- Pierderi de sange. Pierderea multor sange, cum ar fi din cauza unei vatamari majore sau sangerari interne, reduce cantitatea de sange din corp, ducand la o scadere severa a tensiunii arteriale.
- Infectie severa (septicemie). Cand o infectie din organism intra in sange, aceasta poate duce la o scadere a tensiunii arteriale care pune viata in pericol, numita soc septic.
- Reactie alergica severa (anafilaxie). Factorii declansatori obisnuiti ai acestei reactii severe si care pot pune viata in pericol includ alimente, anumite medicamente, veninuri de insecte si latex. Anafilaxia poate provoca probleme de respiratie, urticarie, mancarime, gat umflat si scaderea periculoasa a tensiunii arteriale.
- Lipsa nutrientilor in dieta ta. Lipsa vitaminei B-12, a acidului folic si a fierului va poate impiedica organismul sa produca suficiente celule rosii din sange (anemie), provocand tensiune arteriala scazuta.
Medicamente care pot determina scaderea tensiunii arteriale Prezentare generala
Boala Alzheimer este o tulburare neurologica progresiva care determina micsorarea creierului (atrofie) si moartea celulelor creierului. Boala Alzheimer este cea mai frecventa cauza a dementei – o scadere continua a abilitatilor de gandire, comportamentale si sociale care afecteaza capacitatea unei persoane de a functiona independent.
Semnele timpurii ale bolii includ uitarea evenimentelor recente sau a conversatiilor. Pe masura ce boala progreseaza, o persoana cu boala Alzheimer va dezvolta o afectare severa a memoriei si va pierde capacitatea de a indeplini sarcini de zi cu zi.
Medicamentele pot imbunatati temporar sau incetini progresia simptomelor. Aceste tratamente pot ajuta uneori persoanele cu boala Alzheimer sa maximizeze functia si sa mentina independenta pentru un timp. Diferite programe si servicii pot ajuta persoanele cu boala Alzheimer si persoanele care le ingrijesc.
Nu exista niciun tratament care sa vindece boala Alzheimer sau sa modifice procesul bolii din creier. In stadiile avansate ale bolii, complicatiile cauzate de pierderea severa a functiei creierului – cum ar fi deshidratarea, malnutritia sau infectia – duc la moarte.
Factori risc
Complicații
- Inhalarea de alimente sau lichide în plămâni (aspirație)
- Gripă, pneumonie și alte infecții
- Cade
- Fracturi
- Escare
- Malnutriție sau deshidratare
- Constipație sau diaree
- Probleme dentare, cum ar fi răni bucale sau cariile dentare
- Prevenirea
- Exercitiul regulat regulată
- Consumați o dietă cu produse proaspete, uleiuri sănătoase și alimente sărace în grăsimi saturate, cum ar fi o dietă mediteraneană
- Urmând ghidurile de tratament pentru gestionarea tensiunii arteriale crescute, a diabetului și a colesterolului ridicat
- Adresați-vă medicului dumneavoastră pentru ajutor pentru a renunța la fumat dacă fumați