Insuficienta aortica- este o afectiune care apare atunci cand valva aortica a inimii nu se inchide strans si apare regurgitarea sangelui din aorta inapoi in ventricul. Ca urmare, o parte din sangele pompat din camera principala de pompare a inimii (ventriculul stang) se scurge inapoi.

Inchiderea incompleta a valvei aortice poate impiedica inima sa pompeze eficient sange in restul corpului. Drept urmare, s-ar putea sa va simtiti obositi si sa va lipseasca respiratia.

Regurgitarea valvei aortice se poate dezvolta brusc sau peste decenii. Odata ce regurgitatia valvei aortice devine severa, este adesea necesara o interventie chirurgicala pentru repararea sau inlocuirea valvei aortice.

insuficienta aortica - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

insuficienta aortica

imagine ecocardiografie Biomedscan

Simptome insuficienta aortica

Cel mai adesea, regurgitatia valvei aortice se dezvolta treptat. Este posibil sa nu aveti semne sau simptome de ani de zile. Este posibil sa nu stiti ca aveti aceasta afectiune. Cu toate acestea, uneori regurgitarea valvei aortice apare brusc, de obicei ca urmare a unei infectii a valvei.

Pe masura ce insuficienta aortica se agraveaza, semnele si simptomele pot fi:

 • Dificultati de respiratie in timpul exercitiilor fizice sau cand va culcati
 • Oboseala si slabiciune, mai ales atunci cand va cresteti nivelul de activitate
 • Murmur cardiac specific
 • Puls neregulat (aritmie)
 • Ameteala sau lesin
 • Durere toracica (angina pectorala), disconfort sau opresiune, adesea crescand in timpul exercitiului
 • Senzatii de batai rapide ale inimii (palpitatii)
 • Glezne si picioare umflate

Cauze insuficienta aortica

Camerele si supapele inimii

Valva aortica este una dintre cele patru valve care controleaza fluxul de sange prin inima. Acesta separa camera principala de pompare a inimii (ventriculul stang) si artera principala care furnizeaza sange bogat in oxigen corpului tau (aorta). Supapa are clapete (cuspizi sau pliante) care se deschid si se inchid o data in timpul fiecarei batai a inimii.

In insuficienta aortica, valva nu se inchide corect, provocand scurgerea sangelui inapoi in camera principala de pompare a inimii (ventriculul stang). Drept urmare, ventriculul stang retine mai mult sange, provocand eventual marirea si ingrosarea acestuia.

La inceput, ventriculul stang mai mare ajuta la mentinerea unui flux sanguin bun cu mai multa forta. Dar, in cele din urma, aceste modificari slabesc ventriculul stang – si inima ta in general.

Insuficienta aortica apare de obicei treptat, dar se poate dezvolta brusc atunci cand este cauzata de o infectie a valvei. Orice afectiune care deterioreaza valva aortica poate provoca insuficienta. Cu toate acestea, puteti dezvolta o insuficienta a valvei aortice fara factori de risc cunoscuti.

Cauzele regurgitatiei valvei aortice includ:

 • Boala congenitala a valvei cardiace. Unele persoane se nasc cu o valva aortica care are doar doua cuspizi (valva bicuspida) sau cuspizi fuzionati, mai degraba decat cele trei cuspizi normali. Uneori, o supapa poate avea doar un cuspid (unicuspid) sau patru cuspizi (quadricuspid), dar acest lucru este mai putin frecvent.

Aceste defecte cardiace congenitale va prezinta riscul de a dezvolta o regurgitatie a valvei aortice la un moment dat in viata. Daca aveti un parinte sau un frate cu o valva bicuspida, creste riscul de a avea o valva bicuspida. Cu toate acestea, puteti avea o supapa bicuspida chiar daca nu aveti un istoric familial al defectului.

 • Ingustarea valvei aortice (stenoza aortica). Depozitele de calciu se pot acumula pe valva aortica pe masura ce imbatranesti, determinand valva aortica sa se rigidizeze si sa devina ingusta. Aceasta afectiune, numita stenoza aortica, impiedica deschiderea valvei, provocand un blocaj. Stenoza aortica poate impiedica inchiderea corecta a supapei.
 • Inflamatia captuselii camerelor si valvelor inimii (endocardita). Aceasta afectiune care pune viata in pericol este de obicei cauzata de infectie. Poate deteriora supapa aortica.
 • Febra reumatica. Febra reumatica este o complicatie a streptococului si a fost odata o boala obisnuita in copilarie in Statele Unite. Poate provoca rigidizarea si ingustarea valvei aortice (stenoza), provocand scurgeri de sange. Daca aveti o valva cardiaca anormala din cauza febrei reumatice, aceasta se numeste boala cardiaca reumatica.
 • Alte boli. Alte afectiuni rare pot mari aorta si valva aortica si pot duce la insuficienta, inclusiv sindromul Marfan, o boala a tesutului conjunctiv. Unele afectiuni autoimune, cum ar fi lupusul, pot duce, de asemenea, la regurgitare a valvei aortice.
 • Lacrima sau vatamarea arterei principale a corpului (aorta). O leziune toracica traumatica sau o ruptura aortica (disectie) poate provoca fluxul de sange inapoi prin valva aortica.
 • Endocardita.

Factori de risc pentru insuficienta aortica

Lucrurile care va fac mai susceptibile de a dezvolta regurgitatia valvei aortice includ:

 • Batranete
 • Anumite afectiuni cardiace prezente la nastere (boli congenitale ale inimii)
 • Antecedente de infectii care pot afecta inima
 • Anumite afectiuni care pot afecta inima, cum ar fi sindromul Marfan
 • Alte afectiuni ale valvei cardiace, cum ar fi steno a valvei aortice

Cand sa vedeti un medic

Adresati-va imediat medicului dumneavoastra daca aveti semne si simptome de insuficienta aortica.Clinica noastra Biomedscan are doctori cardiologi specializati in diagnosticul acestei patologii prin intermediul ecografului

Uneori, primele semne de regurgitare a valvei aortice sunt legate de insuficienta cardiaca. Faceti o intalnire cu medicul dumneavoastra daca aveti oboseala care nu se imbunatateste odata cu odihna, dificultati de respiratie si glezne si picioare umflate, care sunt simptome frecvente ale insuficientei cardiace.