RMN Articular in Ortopedie

RMN Articulatii (RMN sau iRM) este o examinare de inalta fidelitate, la varful investigatiilor care pot fi oferite pentru ortopedie (vezi pret rmn aici).

Ce investigatii cuprinde?

RMN Articular este un termen generic care cuprinde oricare dintre urmatoarele examinari: rmn umar, rmn cot, rmn pumn, rmn genunchi, rmn glezna, precum si rmn articulatii sacro-iliace si coxofemurale.

Procedura RMN foloseste un camp magnetic si unde radio care actioneaza asupra ionilor de hidrogen din celulele noastre (cel mai des intalnit in molecula de apa). Practic, este un tub mare, deschis la ambele capete, ce contine un magnet in care pacientul este scanat.

Hidrogenul odata magnetizat si interactionand cu niste unde radio care sunt emise de catre aparat (cauza zgomotelor dinauntru), emite apoi niste unde radio inapoi catre aparat, care sunt captate si procesate de un calculator.

Asa se produc imaginile de pe monitor. Cu cat tesutul tinta e mai bogat in molecule de apa, cu atat imaginea este mai clara si mai folositoare.

Si bineinteles, cu cat magnetul este mai puternic (o sa auziti de Tesla aici, daca nu stiati deja), cu atat imaginile sunt mai bune.

rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla
Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .
RMN

La ce foloseste un RMN Articular in ortopedie?

In prezent este folosit pentru mai toate problemele pe care le intampinam, de la afectiuni acute, cum sunt rupturile de menisc, ligamente, tendoane, pana la cele cronice, cum sunt artrozele si leziunile cronice de tip tendinopatii.

Aici intra si herniile de disc si alte probleme care apar in timp, cum sunt leziunile datorate muncii fizice. RMN Articulatii presupune scanarea cu precadere a articulatiilor mari, coloana vertebrala si orice alte parti moi care ne intereseaza in stabilirea unui diagnostic.

O alta utilitate ( din pacate! ) pentru examenul RMN articulatii este patologia tumorala, nu de putine ori tumorile pot fi descoperite chiar incidental la un examen RMN de rutina, desi pacientul s-a prezentat pentru o cu totul alta afectiune.

Aici intervine si examinarea RMN cu substanta de contrast, pentru imagini mult mai clare si informatii detaliate despre tipul de tumora.

Mai putem scana prin RMN Articular un pacient atunci cand suspectam infectia osului, ca in osteomielita, sau cand suspectam o fractura care nu este vizibila pe radiografie si dorim sa vedem daca ea intr-adevar exista.

De altfel, in pseudartroze (adica o fractura care nu s-a consolidat) este investigatia care ne da detalii despre activitatea din focarul de fractura, daca este inca ceva activitate de vindecare sau nu.

 

INTREBARI FRECVENTE RMN ARTICULAR

rmn articular
RMN articular

1.RMN iradiaza?

Nu. Fiind vorba de un camp magnetic si unde radio, nu exista nicio asociere cu razele X, care se folosesc in CT si radiografii. Asa ca este o investigatie foarte sigura din acest punct de vedere.

2.Ma doare investigatia RMN Articular?

Nu. Singurele neplaceri pe care le puteti avea sunt datorate zgomotului produs in interiorul aparatului, pentru care primiti casti la care sa ascultati muzica. Dar procedura este complet nedureroasa.

3.Cine nu poate face RMN Articulatii?

Din pacate nu toti pacientii pot face iRM. 

Contraindicatii: pacientii care au orice implant metalic (fara certificat de compatibilitate cu RMN) si orice accesoriu metalic, pacemaker, pacientii cu alergii (doar in cazul administrarii de substanta de contrast) etc.

 

4.Sunt insarcinata. Pot face RMN?

Da, dupa primul trimestru de sarcina. Desi cazurile trebuie bine selectionate, adica sa fie imperios necesar sa facem acest tip de investigatie. Cazurile cronice de obicei pot astepta pana dupa sarcina.

5.Ma doare genunchiul. Trebuie sa merg la ortoped cu RMN deja facut?

Nu. Niciodata nu mergeti la medic cu investigatii deja facute. Pentru ca e posibil sa le faceti degeaba. Nicio investigatie nu va putea vreodata sa inlocuiasca examenul clinic al medicului.

Desi este o investigatie complexa, exista unele cazuri in care informatia adusa de un examen iRM nu ne lamureste in totalitate si avem nevoie de alte investigatii.

De aceea orice investigatie ar fi bine sa fie efectuata doar la recomandarea unui medic si in urma unui consult de specialitate.

RMN
Investigații RMN GRATUITE pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

RMN GRATUITE

Investigații pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

Citește mai mult

Surse

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/