fb

RMN Articular in Ortopedie

 

RMN Articulatii (sau iRM) este o examinare de inalta fidelitate, in topul investigatiilor care pot fi oferite pentru ortopedie.

 

Vezi Preturi RMN !

 

Ce investigatii cuprinde?

RMN Articular este un termen generic care cuprinde oricare dintre urmatoarele examinari: rmn umar, rmn cot, rmn pumn, rmn genunchi, rmn glezna, precum si rmn articulatii sacro-iliace si coxofemurale.

Procedura RMN foloseste un camp magnetic si unde radio care actioneaza asupra ionilor de hidrogen din celulele noastre (cel mai des intalnit in molecula de apa).

Practic, este un tub mare, deschis la ambele capete, ce contine un magnet in care pacientul este scanat.

Hidrogenul odata magnetizat si interactionand cu undele radio care sunt emise de catre aparat (cauza zgomotelor dinauntru), emite apoi niste unde radio inapoi catre aparat, care sunt captate si procesate de un calculator.

Asa se produc imaginile de pe monitor. Cu cat tesutul tinta e mai bogat in molecule de apa, cu atat imaginea este mai clara si mai folositoare.

Si bineinteles, cu cat magnetul este mai puternic (o sa auziti de Tesla aici, daca nu stiati deja), cu atat imaginile sunt mai bune.

rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla

Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau prin telefon !

rmn bucuresti medic radiolog Biomed Scan Cardiologie RMN Ecografie

 

La ce foloseste RMN Articular in ortopedie?

In prezent este folosit pentru mai toate problemele pe care le intampinam, de la afectiuni acute, cum sunt rupturile de menisc, ligamente, tendoane, pana la cele cronice, cum sunt artrozele si leziunile cronice, de tip tendinopatii.

Aici intra si herniile de disc si alte probleme care apar in timp, cum sunt leziunile datorate muncii fizice.

RMN Articular presupune scanarea cu precadere a articulatiilor mari, coloana vertebrala si orice alte parti moi care ne intereseaza in stabilirea unui diagnostic.

O alta utilitate ( din pacate! ) pentru examenul RMN articular este patologia tumorala, nu de putine ori tumorile pot fi descoperite chiar incidental la un examen RMN de rutina, desi pacientul s-a prezentat pentru o cu totul alta afectiune.

Aici intervine si examinarea RMN cu substanta de contrast, pentru imagini mult mai clare si informatii detaliate despre tipul de tumora.

Mai putem scana prin RMN Articular un pacient atunci cand suspectam infectia osului, ca in osteomielita, sau cand suspectam o fractura care nu este vizibila pe radiografie si dorim sa vedem daca ea intr-adevar exista.

De altfel, in pseudartroze (adica o fractura care nu s-a consolidat) rmn este investigatia care ne da detalii despre activitatea din focarul de fractura, daca este inca ceva activitate de vindecare sau nu.

 

rmn articular
RMN articular

 

INTREBARI FRECVENTE RMN ARTICULAR

RMN iradiază? 

Nu. Fiind vorba de un câmp magnetic și unde radio, nu există nicio asociere cu razele X, care se folosesc în CT și radiografii. Așa că este o investigație foarte sigură din acest punct de vedere.

Mă doare investigația RMN Articular? 

Nu. Singurele neplăceri pe care le puteți avea sunt datorate zgomotului produs în interiorul aparatului, pentru care primiți căști cu care să ascultați muzică sau dopuri de urechi. Dar procedura este complet nedureroasă.

Cine nu poate face RMN Articulații? 

Din păcate, nu toți pacienții pot face RMN.
Contraindicații: pacienții care au orice implant metalic (fără certificat de compatibilitate cu RMN) și orice accesoriu metalic, pacemaker, pacienții cu alergii (doar în cazul administrării de substanță de contrast) etc.

Sunt însărcinată. Pot face RMN? 

Da, după primul trimestru de sarcină. Deși cazurile trebuie bine selecționate, adică să fie imperios necesar să facem acest tip de investigație. Cazurile cronice de obicei pot aștepta până după sarcină.

Mă doare genunchiul. Trebuie să merg la ortoped cu RMN deja făcut? 

Nu. Niciodată nu mergeți la medic cu investigații deja făcute. Pentru că e posibil să le faceți degeaba. Nicio investigație nu va putea vreodată să înlocuiască examenul clinic al medicului.

Deși este o investigație complexă, există unele cazuri în care informația adusă de un examen RMN nu ne lămurește în totalitate și avem nevoie de alte investigații.

De aceea, orice investigație ar fi bine să fie efectuată doar la recomandarea unui medic și în urma unui consult de specialitate.

RMN
Investigații RMN GRATUITE pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

RMN GRATUIT

Investigații pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

Află mai multe informații

 

Biomed Scan RMN Titan

4,9 *****  710 de recenzii Google

Centru RMN din Bucuresti

Indicatii de orientare: Bulevardul Nicolae Grigorescu 41, București 030494

Telefon: 021 9967

Program: L -V: 08-24, S – D: 09 – 20.

 

 

 

Surse:

[1] https://www.webmd.com/pain-management/knee-pain/what-expect-knee-mri 

[2] https://www.radiologyinfo.org/en/info/kneemr 

[3] https://www.healthimages.com/what-to-expect-during-a-knee-mri/

 

 

Disclaimer:

  • Informațiile prezentate în acest articol sunt furnizate doar în scopuri informative și educaționale. Acest articol nu este menit să ofere sfaturi medicale și nu trebuie să fie folosit în locul unei consultări cu medicul dumneavoastră, nici pentru a stabili un diagnostic sau tratament;
  • Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor Dvs. medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist.
  • Informațiile prezentate în acest articol sunt bazate pe cercetări și studii medicale actuale, dar trebuie să fiți conștienți că cercetarea și practica medicală sunt într-o continuă schimbare.
  • Nu garantăm că informațiile din acest articol sunt complete, precise, actualizate sau relevante pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.
  • Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea pentru orice acțiune, consecință sau neglijență pe care o luați în urma citirii sau a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.
Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?