Ce este artrita septica?

Artrita septică este o infecție dureroasă a unei articulații care poate proveni de la germeni care călătoresc prin fluxul sanguin din altă parte a corpului. Artrita septică poate apărea și atunci când o leziune penetrantă, cum ar fi o mușcătură de animal sau o traumă, livrează germeni direct în articulație.

Sugarii și adulții în vârstă sunt cel mai probabil să dezvolte artrită septică. Persoanele care au articulații artificiale sunt, de asemenea, expuse riscului de artrită septică. Genunchii sunt cel mai frecvent afectați, dar artrita septică poate afecta și șoldurile, umerii și alte articulații. Infecția poate deteriora rapid și grav cartilajul și osul din articulație, așa că tratamentul prompt este crucial.

Tratamentul presupune drenarea articulației cu un ac sau în timpul intervenției chirurgicale. De obicei, sunt necesare și antibiotice.

 

Simptomele artritei septice

Artrita septică provoacă de obicei disconfort extrem și dificultăți la utilizarea articulației afectate. Articulația ar putea fi umflată, roșie și caldă și s-ar putea să aveți febră.

Dacă artrita septică apare într-o articulație artificială (infecție a articulației protetice), semne și simptome, cum ar fi durere și umflături minore, se pot dezvolta la luni sau ani după operația de protezare a genunchiului sau a șoldului. De asemenea, poate apărea o slăbire a articulației, care provoacă durere în timpul mișcării articulației sau în timpul punerii în greutate a articulației. De obicei, durerea dispare atunci când este în repaus. În cazuri extreme, articulația se poate luxa.

Cauze de artrita septica:

Artrita septică poate fi cauzată de infecții bacteriene, virale sau fungice. Infecția bacteriană cu Staphylococcus aureus (stafilococ) este cea mai frecventă cauză. Stafilococul trăiește de obicei pe pielea sănătoasă.

Artrita septică se poate dezvolta atunci când o infecție, cum ar fi o infecție a pielii sau o infecție a tractului urinar, se răspândește prin fluxul sanguin la o articulație. Mai rar, o rană prin puncție, o injecție cu medicamente sau o intervenție chirurgicală în sau în apropierea unei articulații – inclusiv intervenția chirurgicală de înlocuire a articulației – poate da germenilor să intre în spațiul articular.

Căptușeala articulațiilor dumneavoastră are o capacitate redusă de a se proteja de infecții. Reacția corpului dumneavoastră la infecție – inclusiv inflamația care poate crește presiunea și poate reduce fluxul de sânge în articulație – contribuie la deteriorare.

 
Artrita septica - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

camerele si supapele inmii

Factori de risc în cazul artritei septice

Factorii de risc pentru artrita septică includ:

 • Probleme articulare existente. Bolile cronice și afecțiunile care vă afectează articulațiile – cum ar fi osteoartrita, guta, artrita reumatoidă sau lupusul – vă pot crește riscul de artrită septică, la fel ca și operațiile anterioare ale articulațiilor și leziunile articulare.
 • Având o articulație artificială. Bacteriile pot fi introduse în timpul intervenției chirurgicale de înlocuire a articulației sau o articulație artificială se poate infecta dacă germenii călătoresc către articulație dintr-o zonă diferită a corpului prin fluxul sanguin.
 • Luarea de medicamente pentru artrita reumatoidă. Persoanele cu poliartrită reumatoidă au o creștere suplimentară a riscului din cauza medicamentelor pe care le iau care pot suprima sistemul imunitar, făcând mai probabil să apară infecțiile. Diagnosticarea artritei septice la persoanele cu poliartrită reumatoidă este dificilă, deoarece multe dintre semnele și simptomele sunt similare.
 • Fragilitatea pielii. Pielea care se rupe ușor și se vindecă prost poate oferi bacteriilor acces la corpul tău. Afecțiunile pielii, cum ar fi psoriazisul și eczema, cresc riscul de artrită septică, la fel ca și rănile cutanate infectate. Persoanele care se injectează în mod regulat droguri au, de asemenea, un risc mai mare de infecție la locul injectării.
 • Sistem imunitar slab. Persoanele cu un sistem imunitar slab sunt expuse unui risc mai mare de artrită septică. Acestea includ persoanele cu diabet zaharat, probleme cu rinichii și ficatul și cei care iau medicamente care le suprimă sistemul imunitar.
 • Traumatism articular. Mușcăturile de animale, rănile perforate sau tăieturile peste o articulație vă pot expune riscului de artrită septică.

A avea o combinație de factori de risc vă expune un risc mai mare decât a avea un singur factor de risc.

 
Artrita septica - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

camerele si supapele inmii

Complicatii in cazul artritei septice

Dacă tratamentul este întârziat, artrita septică poate duce la degenerarea articulațiilor și leziuni permanente. Dacă artrita septică afectează o articulație artificială, complicațiile pot include slăbirea sau luxația articulației.

 

Diagnosticul artritei septice

Următoarele teste ajută de obicei la diagnosticarea artritei septice:

 • Analiza fluidelor articulare. Infecțiile pot modifica culoarea, consistența, volumul și machiajul lichidului din articulații. O probă din acest lichid poate fi extrasă din articulația afectată cu un ac. Testele de laborator pot determina ce organism vă provoacă infecția, astfel încât medicul dumneavoastră va ști ce medicamente să vă prescrie.
 • Analize de sange. Acestea pot determina dacă există semne de infecție în sânge. O probă de sânge este îndepărtată dintr-o venă cu un ac.
 • Teste imagistice. Raze X și alte teste imagistice ale articulației afectate pot evalua deteriorarea articulației sau slăbirea unei articulații artificiale.

O scanare specializată care implică înghițirea sau injectarea unei cantități mici de substanță chimică radioactivă poate fi utilizată dacă medicul dumneavoastră suspectează că aveți o infecție a articulației protetice și a trecut mai mult de un an de când ați avut o intervenție chirurgicală.

Tratamentul artritei septice

Medicii se bazează pe drenajul articulațiilor și pe medicamentele antibiotice pentru a trata artrita septică.

Drenaj comun

Îndepărtarea lichidului articular infectat este crucială. Metodele de drenaj includ:

 • În unele cazuri, medicul dumneavoastră poate extrage lichidul infectat cu un ac introdus în spațiul articular.
 • Procedura de aplicare. În artroscopie ( ahr -THROS- kuh -pipi ), un tub flexibil cu o cameră video la vârf este plasat în articulație printr-o mică incizie. Tuburile de aspirație și drenaj sunt apoi introduse prin mici incizii în jurul articulației.
 • Chirurgie deschisă. Unele articulații, cum ar fi șoldul, sunt mai greu de drenat cu un ac sau cu artroscopie, așa că ar putea fi necesară o procedură chirurgicală deschisă.

Antibiotice

Pentru a selecta cel mai eficient medicament, medicul dumneavoastră trebuie să identifice microbul care vă provoacă infecția. Antibioticele sunt administrate de obicei printr-o venă a brațului la început. Mai târziu, este posibil să puteți trece la antibiotice orale.

De obicei, tratamentul durează de la două până la șase săptămâni. Antibioticele prezintă un risc de reacții adverse, inclusiv greață, vărsături și diaree. Pot apărea și reacții alergice. Adresați-vă medicului dumneavoastră la ce efecte secundare să vă așteptați de la medicamentul dumneavoastră.

Îndepărtarea articulației de înlocuire

Dacă o articulație artificială este infectată, tratamentul implică adesea îndepărtarea articulației și înlocuirea temporară a acesteia cu un distanțier pentru articulații – un dispozitiv realizat cu ciment antibiotic. Câteva luni mai târziu, este implantată o nouă articulație de înlocuire.

Dacă o articulație de înlocuire nu poate fi îndepărtată, un medic poate curăța articulația și poate îndepărta țesutul deteriorat, dar păstrează articulația artificială pe loc. Antibioticele intravenoase sunt urmate de antibiotice orale timp de câteva luni pentru a preveni reapariția infecției.