SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN

Sindromul de Tunel Carpian este o afecțiune neurologică cauzată de comprimarea nervului median în tunelul carpian, o structură îngustă la nivelul încheieturii mâinii. Aceasta poate provoca durere, amorțeală și slăbiciune în mână și degete.

Sindromul de tunel carpian

Date statistice

StatisticăSursă
În Statele Unite, incidența sindromului de tunel carpian este de 1 până la 3 persoane la 1000 pe an, cu o prevalență de 50 la 1000.[1]
Rate similare de incidență și prevalență se găsesc în majoritatea țărilor dezvoltate.[1] 
Într-un studiu pe populația generală realizat în China, prevalența clinic confirmată a sindromului de tunel carpian a fost de 10,8%.[3] 
Un alt studiu pe populația generală a raportat o prevalență electrofiziologic confirmată a sindromului de tunel carpian de 5,8% la femei și 0,6% la bărbați.[6] 
Factorii de risc includ obezitatea, mișcările repetitive ale încheieturii, sarcina, predispoziția genetică și afecțiuni autoimune precum artrita reumatoidă.[1] 
Prevalența sindromului de tunel carpian este mai mare în anumite grupuri cu risc înalt, precum lucrătorii de birou, unde poate fi de până la 150 de cazuri la 1000 de subiecți pe an.[4]

Tipuri de Sindrom de Tunel Carpian

Sindromul de tunel carpian poate fi clasificat în două tipuri principale: primar și secundar.

Sindromul de Tunel Carpian Primar

Sindromul de tunel carpian primar nu este rezultatul direct al unei alte boli sau afecțiuni. Acesta se dezvoltă de obicei din cauza presiunii crescute în tunelul carpian, un canal îngust în încheietura mâinii prin care trece nervul median.

Această presiune poate fi cauzată de o varietate de factori, inclusiv inflamația, leziuni sau modificări anatomice care îngustează tunelul.

Sindromul de Tunel Carpian Secundar

Sindromul de tunel carpian secundar este cauzat de o altă afecțiune sau boală care provoacă inflamație, umflături sau modificări în structura mâinii sau încheieturii.

Acestea pot include artrita reumatoidă, diabetul, hipotiroidismul, sarcina sau utilizarea prelungită a mâinilor în anumite poziții, cum ar fi la tastatură.

Tratamentul pentru sindromul de tunel carpian secundar implică adesea abordarea afecțiunii subiacente, precum și ameliorarea simptomelor specifice ale sindromului de tunel carpian.

rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele Neurologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Neurologie

Daca ai nevoie de o programare Neurologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

neurologie,Consulatie Neurologica,Doctori,Creier

Simptome Timpurii

Simptomele timpurii ale sindromului de tunel carpian pot include:

 • Amorțeală sau furnicături în degete, în special în degetul mare, index și mijlociu
 • Durere în mână și încheietura mâinii care poate iradia spre braț
 • Probleme cu coordonarea fină a mișcărilor degetelor, cum ar fi butonarea hainelor
 • Senzație de umflare în mână, chiar dacă nu există umflare vizibilă

 Simptome Avansate

Pe măsură ce sindromul de tunel carpian progresează, simptomele pot deveni mai severe și pot include:

 • Intensificarea durerii și amorțelii
 • Slăbiciune în mână și tendința de a scăpa obiecte
 • Pierderea simțului tactil sau a abilității de a diferenția între temperaturi calde și reci
 • Atrofie musculară (subțierea mușchilor) în zona degetului mare

Este important să se consulte un medic dacă apar simptomele sindromului de tunel carpian. Diagnosticul și tratamentul precoce pot preveni deteriorarea permanentă a nervului median.

 Cauzele Sindromului de Tunel Carpian

Sindromul de tunel carpian este cauzat de presiunea crescută asupra nervului median, un nerv care trece prin tunelul carpian, un canal îngust în încheietura mâinii.

 Cauze Fizice

Cauzele fizice ale sindromului de tunel carpian pot include:

 • Anomalii congenitale: Unii oameni se nasc cu un tunel carpian mai mic, ceea ce îi predispune la sindromul de tunel carpian.
 • Leziuni sau traumatisme: Fracturile sau entorsele la încheietura mâinii pot duce la inflamație și presiune asupra nervului median.
 • Afecțiuni medicale: Boli precum diabetul, artrita reumatoidă, hipotiroidismul și menopauza pot crește riscul de sindrom de tunel carpian.
 • Modificări hormonale: Sarcina și menopauza pot provoca retenție de lichide și inflamație în tunelul carpian.

 Cauze legate de stilul de viață

Cauzele legate de stilul de viață ale sindromului de tunel carpian pot include:

 • Activități repetitive: Mișcările repetitive ale mâinii și încheieturii, cum ar fi tastarea sau utilizarea unor unelte vibrante, pot duce la inflamație și presiune asupra nervului median.
 • Poziții ale mâinii: Pozițiile extreme ale mâinii, cum ar fi încheietura mâinii îndoită în sus sau în jos pentru perioade lungi de timp, pot crește presiunea asupra nervului median.
 • Stilul de viață nesănătos: Fumatul, consumul excesiv de alcool și obezitatea pot crește riscul de sindrom de tunel carpian.

Este important să se înțeleagă că aceste cauze pot interacționa și pot contribui împreună la dezvoltarea sindromului de tunel carpian. De exemplu, o persoană cu diabet care efectuează și activități repetitive cu mâna poate avea un risc mai mare de a dezvolta această afecțiune.

Diagnosticarea Sindromului de Tunel Carpian

Diagnosticarea sindromului de tunel carpian implică o serie de teste și examinări pentru a confirma prezența acestei afecțiuni și pentru a exclude alte posibile cauze ale simptomelor.

 Teste Fizice

În cadrul examinării fizice, medicul poate:

 • Verifica mâinile, brațele, umerii și gâtul pentru a determina dacă simptomele pot fi legate de activități zilnice sau de o problemă în alte părți ale corpului.
 • Palpa încheietura mâinii pentru a detecta orice umflături, deformări sau inflamații.
 • Testa forța mușchilor mâinii și sensibilitatea la atingere.
 • Efectua teste specifice, cum ar fi testul Phalen sau testul Tinel, care pot provoca simptomele sindromului de tunel carpian.

 Teste de Imagistică

Testele de imagistică pot ajuta la confirmarea diagnosticului de sindrom de tunel carpian sau la identificarea altor posibile cauze ale simptomelor. Acestea pot include:

 • Radiografii: Acestea pot fi folosite pentru a exclude alte afecțiuni, cum ar fi artrita sau o fractură.
 • Ecografia: Aceasta poate vizualiza nervul median pentru a vedea dacă este mărit sau comprimat.
 • Rezonanța magnetică (RMN): Aceasta poate oferi o imagine detaliată a încheieturii mâinii și poate ajuta la identificarea altor posibile cauze ale simptomelor, cum ar fi o tumoare.

Alte Teste

 • Electromiografia (EMG): Acest test măsoară activitatea electrică a mușchilor atunci când sunt în repaus și în timpul contracțiilor. Poate ajuta la determinarea dacă există daune la nivelul nervilor sau mușchilor.
 • Studiile de conducere nervoasă: Aceste teste măsoară viteza cu care impulsurile nervoase trec prin nervii specifici și pot identifica dacă nervul median este încetinit sau blocat.

Aceste teste și examinări pot ajuta medicul să stabilească cel mai bun plan de tratament pentru sindromul de tunel carpian.

Vezi Servicii Neurologie

Tratament Sindromul de tunel carpian

Tratamentul Sindromului de Tunel Carpian

 Tratament Conservator

Tratamentul conservator este adesea prima linie de tratament pentru sindromul de tunel carpian. Acesta poate include:

 • Repaus și evitarea activităților care agravează simptomele
 • Utilizarea de atele sau orteze pentru a imobiliza încheietura mâinii într-o poziție neutră
 • Administrarea de medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru a reduce inflamația și durerea
 • Injecții cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația în tunelul carpian

  Intervenții Chirurgicale

Dacă simptomele persistă sau se agravează în ciuda tratamentului conservator, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Operația, cunoscută sub numele de eliberare a tunelului carpian, implică tăierea ligamentului care formează partea superioară a tunelului carpian pentru a reduce presiunea asupra nervului median.

 Terapie Fizică și Ocupațională

Terapia fizică și ocupațională pot fi utile în gestionarea simptomelor sindromului de tunel carpian. Acestea pot include:

 • Exerciții de întindere și întărire pentru a îmbunătăți flexibilitatea și forța în mână și încheietura mâinii
 • Tehnici de gestionare a durerii, cum ar fi terapia cu gheață și căldură
 • Modificări ale posturii și ergonomiei la locul de muncă pentru a reduce stresul asupra încheieturii mâinii
 • Educație despre modificările stilului de viață și auto-îngrijire pentru a preveni recurența simptomelor.

Prevenirea Sindromului de Tunel Carpian

Prevenirea Sindromului de Tunel Carpian implică o serie de modificări ale stilului de viață și exerciții specifice. Acestea pot ajuta la reducerea presiunii asupra nervului median, care traversează tunelul carpian și poate reduce riscul de a dezvolta această afecțiune.

 Modificări ale stilului de viață

Modificările stilului de viață pot include:

 • Menținerea unei greutăți sănătoase: Excesul de greutate poate crește riscul de Sindrom de Tunel Carpian.
 • Evitarea activităților care solicită în exces încheietura mâinii: Activitățile repetitive, cum ar fi tastarea sau utilizarea unor unelte vibrante, pot provoca inflamație în tunelul carpian.
 • Pauze regulate: Dacă activitatea dvs. implică lucrul cu mâinile, asigurați-vă că luați pauze regulate pentru a vă odihni mâinile și încheieturile.
 • Menținerea unei posturi bune: O postură incorectă poate pune presiune asupra nervilor și poate contribui la Sindromul de Tunel Carpian.

 Exerciții de Prevenire

Exercițiile de prevenire pot ajuta la întărirea mâinilor și încheieturilor și la îmbunătățirea flexibilității. Acestea pot include:

 • Întinderi și flexii ale încheieturii: Aceste exerciții pot ajuta la îmbunătățirea circulației în încheietura mâinii și la reducerea presiunii asupra nervului median.
 • Exerciții de întărire a mâinii: Acestea pot ajuta la întărirea mușchilor care controlează mișcarea degetelor.
 • Exerciții de rotație a încheieturii: Aceste exerciții pot ajuta la îmbunătățirea mobilității încheieturii și la reducerea presiunii asupra nervului median.

Este important să discutați cu un medic sau un terapeut fizic înainte de a începe un nou program de exerciții pentru a vă asigura că exercițiile sunt potrivite pentru dvs. și sunt efectuate corect.

neurologie,Consulatie Neurologica,Doctori,Creier
Consultatii Neurologie - BiomedScan

Concluzie

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune comună care poate provoca durere, amorțeală și alte simptome în mâna și brațul. Diagnosticarea acestei afecțiuni implică o serie de teste, inclusiv examinări fizice, teste de imagistică și alte teste specializate, cum ar fi electromiografia și studiile de conducere nervoasă.

Pacientii vor sa afle si despre :

Test sindrom tunel carpian

Testele pentru sindromul de tunel carpian includ testul Tinel (percuție la încheietură), testul Phalen (flexia încheieturii), electromiografia pentru evaluarea conductivității nervoase.

Kinetoterapia in sindromul de tunel carpian

Kinetoterapia în sindromul de tunel carpian include exerciții pentru mobilizarea încheieturii, masajul ternar, aplicații cu parafină, ultrasunet, TENS, pentru reducerea inflamației și durerii.

Sindrom tunel carpian tratament naturist

Tratamentele naturiste includ suplimente cu vitamina B6, uleiuri esențiale, plante medicinale antiinflamatoare precum curcuma și ghimbirul, masajul reflexogen al mâinii și exercitarea moderată a încheieturii.

Capsule pentru sindrom carpian

Capsulele pentru sindromul de tunel carpian conțin de obicei complexe vitaminice din grupa B, în special vitamina B6 care ajută la reducerea simptomelor precum amorțeala, furnicăturile și durerea.

Orteza sindrom tunel carpian

Ortezele se folosesc pentru a imobiliza și proteja încheietura, menținând-o într-o poziție neutră, reducând inflamația nervului median prins în tunelul carpian.

Disclaimer:

 • Informațiile prezentate în acest articol sunt furnizate doar în scopuri informative și educaționale. Acest articol nu este menit să ofere sfaturi medicale și nu trebuie să fie folosit în locul unei consultări cu medicul dumneavoastră, nici pentru a stabili un diagnostic sau tratament;
 • Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor Dvs. medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist.
 • Informațiile prezentate în acest articol sunt bazate pe cercetări și studii medicale actuale, dar trebuie să fiți conștienți că cercetarea și practica medicală sunt într-o continuă schimbare.
 • Nu garantăm că informațiile din acest articol sunt complete, precise, actualizate sau relevante pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.
 • Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea pentru orice acțiune, consecință sau neglijență pe care o luați în urma citirii sau a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.

Surse : [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  

www.scientificanimations.comCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

OlimaneCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?