CE ESTE SINDROMUL DE TUNEL CARPIAN?
Sindromul tunelului carpian, denumit și compresie nervoasă mediană, este o afecțiune care vă provoacă amorțeală, furnicături sau slăbiciune în mâna dvs. Se întâmplă din cauza presiunii asupra nervului median, care parcurge lungimea brațului, trece printr-un pasaj din încheietura mâinii, numit tunelul carpian și se termină în palma ta. Nervul median este foarte important in functioneara optima a membrului superior si controlează mișcarea și senzația degetului mare și mișcarea tuturor degetelor, cu excepția degetelui V (degetul mic).


Descopera tarifele Neurologie pe care le oferim în clinicile noastre !
Daca ai nevoie de o programare Neurologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

SIMPTOMELE SINDROMULUI DE TUNEL CARPIAN
Simptomele sindromului tunelului carpian încep de obicei treptat și includ:
- Furnicături sau amorțeală. Este posibil să observați furnicături și amorțeală în degete sau în mână. De obicei, sunt afectate degetul mare și degetul arătător, mijlociu sau inelar, dar nu și degetul mic. S-ar putea să simțiți o senzație ca un șoc electric în aceste degete.
- Senzația se poate deplasa de la încheietura mâinii până la braț. Aceste simptome apar adesea în timp ce țineți volanul, telefonul sau ziarul sau vă pot trezi din somn.
Mulți oameni își „dau mâna” pentru a încerca să-și amelioreze simptomele. Senzația de amorțeală poate deveni constantă în timp.
- Slăbiciune. Este posibil să simțiți slăbiciunea în mână și să aruncați obiecte. Acest lucru se poate datora amorțelii din mână sau slăbiciunii mușchilor ciupitori ai degetului mare, care sunt, de asemenea, controlați de nervul median.
!! S-ar putea să observați mai întâi că degetele „adorm” și devin amorțite noaptea. De obicei, se întâmplă din cauza modului în care vă țineți mâna în timp ce dormiti.
Dimineața, vă puteți trezi cu amorțeală și furnicături în mâini, care pot alerga până la umăr. În timpul zilei, simptomele ar putea să se intensifice în timp ce țineți ceva cu încheietura mâinii îndoită, cum ar fi când conduceți sau citiți o carte.
La începutul afecțiunii, scuturarea mâinilor vă poate ajuta să vă simțiți mai bine. Dar, după ceva timp, este posibil să nu facă amorțeala să dispară.
Pe măsură ce sindromul tunelului carpian se înrăutățește, este posibil să aveți o rezistență mai mică la fermitatea miscarilor mainii, deoarece mușchii din mâna dvs. se micșorează si isi pierd din forta. Veți avea, de asemenea, senzatii mai dureroase și crampe musculare. Nervul dvs. median nu poate funcționa așa cum ar trebui, din cauza iritației sau a presiunii din jurul său. Asta duce la:
- Impulsuri nervoase mai lente
- Mai puțină senzație în degete
Mai puțină forță și coordonare, în special capacitatea de a folosi degetul mar
CARE SUNT CAUZELE DE APARITIE A SINDROMULUI DE TUNEL CARPIAN?
Adesea, oamenii nu știu ce le-a provocat aparitia unui sindrom de tunel carpian. Se poate datora:
- Mișcări repetitive, cum ar fi tastarea sau orice mișcare a încheieturii mâinii pe care o faceți mereu. Acest lucru este valabil mai ales pentru lucrurile pe care le faci atunci când mâinile tale sunt mai mici decât încheieturile mâinilor.
- Condiții precum hipotiroidismul, obezitatea, artrita reumatoidă și diabetul
- Sarcina
- Factorii de risc ai sindromului tunelului carpian
FACTORI DE RISC
Este posibil să aveți un risc mai mare de a suferi sindromul de tunel carpian dacă:
- Sunteti o femeie. Femeile au de trei ori mai multe șanse decât bărbații să o primească. Acest lucru s-ar putea datora faptului că au tendința de a avea tuneluri carpiene mai mici.
- Aveți un membru al familiei cu tuneluri carpiene mici
- Aveți o slujbă în care faceți aceleași mișcări cu brațul, mâna sau încheietura mâinii peste tot, cum ar fi un lucrător de linie de asamblare, canalizare sau tricotat, brutar, casier, coafor sau muzician
- Va fracturati sau dislocati încheietura mâinii

investigatie incheietura
DIAGNOSTICUL SINDROMULUI DE TUNEL CARPIAN
Medicul dumneavoastră vă poate atinge partea interna a încheieturii mâinii, un test numit semn Tinel sau vă poate flexa complet încheietura cu brațele întinse. De asemenea, ar putea face teste, inclusiv:
Testele imagistice. Razele X, ultrasunetele sau examenele RMN vă pot permite medicului să vă privească oasele și țesuturile.
Electromiogramă
Studii de conducere nervoasă.
CUM PUTETI PREVENI APARITIA SINDROMULUI DE TUNEL CARPIAN?
Nu există strategii dovedite pentru a preveni sindromul de tunel carpian, dar puteți reduce la minimum stresul mâinilor și încheieturilor cu aceste metode:
- Relaxati-va si nu mai faceti miscari ferme. Dacă munca dvs. implică o casă de marcat sau o tastatură, de exemplu, apăsați tastele încet. Pentru scrierea de mână prelungită, utilizați un stilou mare cu un adaptor de prindere supradimensionat și moale și cerneală cu curgere liberă.
- Luați pauze scurte și frecvente. Întindeți ușor și îndoiți periodic mâinile și încheieturile. Alternează sarcini atunci când este posibil. Acest lucru este deosebit de important dacă utilizați echipamente care vibrează sau care necesită o forță mare. Chiar și câteva minute în fiecare oră pot face diferența.
- Îmbunătățește-ți postura. O postură incorectă rulează umerii înainte, scurtând mușchii gâtului și umărului și comprimând nervii din gât. Acest lucru vă poate afecta încheieturile, degetele și mâinile și poate provoca dureri de gât.
- Schimbați mouse-ul computerului. Asigurați-vă că mouse-ul computerului este confortabil și nu vă încordează încheietura mâinii.
- Ține-ți mâinile calde. Este mai probabil să dezvoltați dureri și rigiditate la mâini dacă lucrați într-un mediu rece. Dacă nu puteți controla temperatura la locul de muncă, purtati mănuși fără degete care vă mențin mâinile și încheieturile mâinii calde.
Vezi Servicii Neurologie