Atac Vascular Cerebral (AVC)

Un atac vascular cerebral (pe scurt AVC) apare atunci cand alimentarea cu sange a unei parti a creierului este intrerupta sau redusa, impiedicand tesutul creierului sa obtina oxigen si substante nutritive. Celulele creierului incep sa moara in cateva minute.

AVC reprezinta o urgenta medicala, iar tratamentul prompt este crucial. Actiunea timpurie poate reduce leziunile cerebrale si alte complicatii.Tratamentele eficiente pot ajuta, de asemenea, la prevenirea dizabilitatii de accident vascular cerebral.

 
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla
Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .
RMN

Simptome

Daca este posibil ca dumneavoastra sau cineva cu care sunteti alaturi sa aveti un AVC, acordati o atentie deosebita momentului in care au inceput simptomele. Unele optiuni de tratament sunt cele mai eficiente atunci cand sunt administrate imediat dupa inceperea unui accident vascular cerebral.

Semnele si simptomele accidentului vascular cerebral includ:

  • Probleme de vorbire si intelegere a ceea ce spun altii. Este posibil sa aveti confuzie, sa va incurcati cuvintele sau sa aveti dificultati in intelegerea vorbirii.
  • Paralizie sau amorteala a fetei, bratului sau piciorului. Puteti dezvolta amorteala brusca, slabiciune sau paralizie la nivelul fetei, bratului sau piciorului. Acest lucru afecteaza adesea doar o parte a corpului. Incercati sa ridicati ambele brate peste cap in acelasi timp. Daca un brat incepe sa cada, este posibil sa aveti un AVC. De asemenea, o parte a gurii poate cadea atunci cand incerci sa zambesti.
  • Probleme de vedere la unul sau la ambii ochi. Este posibil sa aveti brusc o vedere incetosata sau innegrita la unul sau la ambii ochi sau puteti vedea dublu.
  • Durere de cap. O durere de cap brusca si severa, care poate fi insotita de varsaturi, ameteli sau alterarea constiintei, poate indica faptul ca aveti un accident vascular cerebral.
  • Probleme la mers. S-ar putea sa va impiedicati sau sa va pierdeti echilibrul. De asemenea, puteti avea ameteli bruste sau o pierdere a coordonarii.

Cauzele unui AVC

Exista doua cauze principale ale accidentului vascular cerebral: o artera blocata (AVC ischemic) sau scurgeri sau explozii ale unui vas de sange (AVC hemoragic). Unele persoane pot avea doar o intrerupere temporara a fluxului sanguin catre creier, cunoscuta sub numele de atac ischemic tranzitor (AIT), care nu provoaca simptome de durata.

1.Accident vascular cerebral ischemic

Acesta este cel mai frecvent tip de AVC. Se intampla atunci cand vasele de sange ale creierului se ingusteaza sau se blocheaza, provocand o scadere severa a fluxului sanguin (ischemie). Vasele de sange blocate sau ingustate sunt cauzate de depozitele de grasime care se acumuleaza in vasele de sange sau de cheaguri de sange sau alte resturi care se deplaseaza prin fluxul sanguin si se depun in vasele de sange din creier.

Unele cercetari initiale arata ca infectia cu COVID-19 poate fi o posibila cauza a accidentului vascular cerebral ischemic, dar este nevoie de mai multe studii.

2.Accident vascular cerebral hemoragic

AVC hemoragic apare atunci cand un vas de sange din creier se scurge sau se rupe. Hemoragiile cerebrale pot rezulta din multe afectiuni care va afecteaza vasele de sange. Factorii legati de accidentul vascular cerebral hemoragic includ:

  • Tensiune arteriala crescuta necontrolata

  • Tratament excesiv cu anticoagulante (anticoagulante)

  • Umflaturi la punctele slabe ale peretilor vaselor de sange (anevrisme)

  • Traume (cum ar fi un accident de masina)

  • Depuneri de proteine in peretii vaselor de sange care duc la slabiciune in peretele vasului (angiopatie amiloida cerebrala)

  • Accident vascular cerebral ischemic care duce la hemoragie

O cauza mai putin frecventa a sangerarii la nivelul creierului este ruperea unei incurcari anormale a vaselor de sange cu pereti subtiri (malformatii arteriovenoase).

3.Atac ischemic tranzitor (TIA)

Un atac ischemic tranzitor (TIA)- este o perioada temporara de simptome similare cu cele pe care le-ati avea intr-un accident vascular cerebral. Un TIA nu provoaca daune permanente. Acestea sunt cauzate de o scadere temporara a aportului de sange catre o parte a creierului, care poate dura doar cinci minute.

La fel ca un AVC ischemic, un TIA apare atunci cand un cheag sau resturi reduce sau blocheaza fluxul de sange intr-o parte a sistemului nervos.

Cautati asistenta de urgenta, chiar daca credeti ca ati avut un TIA, deoarece simptomele dvs. s-au imbunatatit. Nu este posibil sa va dati seama daca aveti un accident vascular cerebral sau TIA bazat numai pe simptome. Daca ati avut un TIA, inseamna ca este posibil sa aveti o artera partial blocata sau ingustata care duce la creier. A avea un TIA creste riscul de a a

Factorii de risc pentru AVC

Multi factori pot creste riscul de accident vascular cerebral. Factorii de risc potential tratabili de accident vascular cerebral includ:

Factorii de risc ai stilului de viata

  • A fi supraponderal sau obez
  • Inactivitate fizica
  • Bautura grea sau excesiva
  • Utilizarea drogurilor ilegale, cum ar fi cocaina si metanfetamina

Factori de risc medical

  • Tensiune arteriala crescuta
  • Expunerea la fumat sau la fumatul pasiv
  • Colesterol ridicat
  • Diabet
  • Apnee obstructiva in somn
  • Boli cardiovasculare, inclusiv insuficienta cardiaca, defecte cardiace, infectii cardiace sau ritm cardiac anormal, cum ar fi fibrilatia atriala
  • Antecedente personale sau familiale de accident vascular cerebral, infarct miocardic sau atac ischemic tranzitor
  • Infectia cu SARS-COV-2

Alti factori asociati cu un risc mai mare de accident vascular cerebral includ:

  • Varsta – Persoanele cu varsta de 55 de ani sau peste au un risc mai mare de AVC decat persoanele mai tinere.
  • Cursa – afro-americanii prezinta un risc mai mare de AVC decat oamenii din alte rase.
  • Sex – Barbatii prezinta un risc mai mare de AVC decat femeile. Femeile sunt, de obicei, mai in varsta atunci cand au accident vascular cerebral si sunt mai susceptibile de a muri de accidente vasculare cerebrale decat barbatii.
  • Hormoni – Utilizarea pilulelor contraceptive sau a terapiilor hormonale care includ estrogen creste riscul.

Complicatiile unui AVC

Un accident vascular cerebral poate provoca uneori dizabilitati temporare sau permanente, in functie de cat timp creierului ii lipseste fluxul sanguin si de ce parte a fost afectata. Complicatiile pot include:

  • Paralizia sau pierderea miscarii musculare. Puteti deveni paralizat pe o parte a corpului sau puteti pierde controlul asupra anumitor muschi, cum ar fi cei de pe o parte a fetei sau a unui brat.
  • Dificultati de vorbire sau de inghitire. Un accident vascular cerebral poate afecta controlul muschilor din gura si gat, ceea ce va face dificil sa vorbiti clar, sa inghititi sau sa mancati. De asemenea, este posibil sa aveti dificultati in limbaj, inclusiv vorbirea sau intelegerea vorbirii, citirea sau scrierea.
  • Pierderea memoriei sau dificultati de gandire. Multi oameni care au suferit accidente vasculare cerebrale sufera unele pierderi de memorie. Altii pot avea dificultati in gandire, rationament, judecata si intelegere a conceptelor.
  • Probleme emotionale. Persoanele care au avut accidente vasculare cerebrale pot avea mai multe dificultati in a-si controla emotiile sau pot dezvolta depresie.
  • Durere. Durerea, amorteala sau alte senzatii neobisnuite pot aparea in partile corpului afectate de accident vascular cerebral. De exemplu, daca un accident vascular cerebral va face sa pierdeti senzatia in bratul stang, puteti dezvolta o senzatie de furnicaturi inconfortabila in bratul respectiv.
  • Modificari ale comportamentului si capacitatii de auto-ingrijire. Persoanele care au avut atacuri cerebrale pot deveni mai retrase. Este posibil sa aiba nevoie de ajutor pentru ingrijirea si treburile zilnice.

Preventia unui AVC

Cunoasterea factorilor de risc pentru accident vascular cerebral, respectarea recomandarilor medicului dumneavoastra si adoptarea unui stil de viata sanatos sunt cei mai buni pasi pe care ii puteti face pentru a preveni un accident vascular cerebral. Daca ati avut un accident vascular cerebral sau un atac ischemic tranzitor (TIA), aceste masuri ar putea ajuta la prevenirea unui alt accident vascular cerebral. Ingrijirea ulterioara pe care o primiti in spital si ulterior poate juca un rol.

Multe strategii de prevenire ale unui AVC sunt aceleasi cu strategiile de prevenire a bolilor de inima. In general, recomandarile privind stilul de viata sanatos includ:

  • Controlul tensiunii arteriale crescute (hipertensiune). Acesta este unul dintre cele mai importante lucruri pe care le puteti face pentru a reduce riscul de accident vascular cerebral. Daca ati avut un accident vascular cerebral, scaderea tensiunii arteriale poate ajuta la prevenirea unui TIA sau a unui accident vascular cerebral ulterior. Modificarile stilului de viata sanatos si medicamentele sunt adesea folosite pentru a trata tensiunea arteriala crescuta.
  • Reducerea cantitatii de colesterol si grasimi saturate din dieta ta. Consumul de mai putin colesterol si grasimi, in special grasimi saturate si grasimi trans, poate reduce acumularea in artere. Daca nu va puteti controla colesterolul numai prin modificari dietetice, medicul dumneavoastra va poate prescrie un medicament care scade colesterolul.
  • Renuntarea la consumul de tutun. Fumatul creste riscul de accident vascular cerebral pentru fumatorii si nefumatorii expusi fumului pasiv. Renuntarea la consumul de tutun va reduce riscul de accident vascular cerebral.
  • Gestionarea diabetului. Dieta, exercitiile fizice si pierderea in greutate va pot ajuta sa va mentineti glicemia intr-un interval sanatos. Daca factorii stilului de viata nu par sa fie suficienti pentru a va controla diabetul, medicul dumneavoastra va poate prescrie medicamente pentru diabet.
  • Mentinerea unei greutati sanatoase. Supraponderabilitatea contribuie la alti factori de risc de accident vascular cerebral, cum ar fi hipertensiunea arteriala, bolile cardiovasculare si diabetul.
  • Consumati o dieta bogata in fructe si legume. O dieta care contine cinci sau mai multe portii zilnice de fructe sau legume va poate reduce riscul de accident vascular cerebral. Dieta mediteraneana, care pune accentul pe uleiul de masline, fructele, nucile, legumele si cerealele integrale, poate fi de ajutor.
  • Exercitiu regulat. Exercitiul aerob reduce riscul de accident vascular cerebral in multe moduri. Exercitiile fizice va pot reduce tensiunea arteriala, va pot creste nivelul de colesterol bun si va pot imbunatati sanatatea generala a vaselor de sange si a inimii. De asemenea, va ajuta sa pierdeti in greutate, sa controlati diabetul si sa reduceti stresul. Lucrati treptat pana la cel putin 30 de minute de activitate fizica moderata – cum ar fi mersul pe jos, jogging-ul, inotul sau mersul pe bicicleta – in majoritatea, daca nu toate, zilele saptamanii.
  • Consumul de alcool moderat, daca este deloc. Consumul puternic de alcool va creste riscul de hipertensiune arteriala, accidente vasculare cerebrale ischemice si accidente vasculare cerebrale hemoragice. Alcoolul poate interactiona si cu alte medicamente pe care le luati. Cu toate acestea, baut mic pentru cantitati moderate de alcool, cum ar fi o bautura pe zi, pot ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral ischemic si la scaderea tendintei de coagulare a sangelui. Discutati cu medicul dumneavoastra despre ceea ce este potrivit pentru dumneavoastra.
  • Tratarea apneei obstructive de somn. Medicul dumneavoastra va poate recomanda un studiu de somn daca aveti simptome. Aceasta reprezinta o tulburare de somn care va determina sa opriti respiratia pentru perioade scurte in mod repetat in timpul somnului. Tratamentul include un dispozitiv care ofera o presiune pozitiva a cailor respiratorii printr-o masca pentru a va mentine caile respiratorii deschise in timp ce dormiti.
  • Evitarea drogurilor ilegale. Anumite droguri de strada, cum ar fi cocaina si metamfetamina, sunt factori de risc stabiliti pentru un AIT sau un accident vascular cerebral.

Cand sa vedeti un medic

Solicitati asistenta medicala imediata daca observati orice semne sau simptome ale unui accident vascular cerebral, chiar daca acestea par sa vina si sa dispara sau sa dispara complet. Ganditi-va „RAPID” si faceti urmatoarele:

  • Fata. Roaga persoana sa zambeasca. O parte a fetei cade?
  • Membre superioare. Rugati persoana sa ridice ambele brate. Un brat se deplaseaza in jos? Sau un brat este incapabil sa se ridice?
  • Vorbirea. Rugati persoana sa repete o fraza simpla. Este vorbirea lui neclara sau ciudata?
  • Timpul. Daca observati oricare dintre aceste semne, sunati imediat la 911 sau asistenta medicala de urgenta.

Sunati imediat la numarul 112 . Nu asteptati sa vedeti daca simptomele se opresc. Fiecare minut conteaza. Cu cat un AVC ramane netratat, cu atat este mai mare potentialul de afectare a creierului si dizabilitate.

Daca sunteti cu cineva despre care banuiti ca are un accident vascular cerebral, urmariti-l cu atentie pe persoana respectiva in timp ce asteptati asistenta de urgenta.

RMN
Investigații RMN GRATUITE pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

RMN GRATUITE

Investigații pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

Citește mai mult