CE ESTE OSTEOPOROZA?

Osteoporoza este o boală osoasă care apare atunci când corpul pierde prea mult din os, face prea puțina matrice osoasa sau ambele. Drept urmare, oasele devin slabe și se pot rupe din cauza căderii sau, în cazuri grave, din strănut sau umflături minore.

Osteoporoza înseamnă „os poros”. Privit la microscop, osul sănătos arată ca un fagure de miere. Când apare osteoporoza, găurile și spațiile din fagure sunt mult mai mari decât în ​​osul sănătos. Oasele osteoporotice și-au pierdut densitatea sau masa și conțin o structură anormală a țesuturilor. Pe măsură ce oasele devin mai puțin dense, acestea slăbesc și sunt mai susceptibile de a se sparge/rupe. Dacă aveți peste 50 de ani și v-ați rupt un os, adresați-vă medicului dumneavoastră sau furnizorului de servicii medicale despre un test de densitate osoasă.

 
Osteoporoza - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

Investigatie RMN

Biomedscan

 

SIMPTOMELE OSTEOPOROZEI

De obicei, nu există simptome de osteoporoză. De aceea este uneori numită boală tăcută. Cu toate acestea, ar trebui să aveți grijă la următoarele lucruri:

 • Scaderea înălțimii (din ce în ce mai scurtă cu un centimetru sau mai mult).
 • Schimbarea posturii (aplecându-se înainte).
 • Respirație scurtă (capacitate pulmonară mai mică din cauza discurilor vertebrale comprimate).
 • Fracturi osoase.
 • Durere la nivelul coloanei
 

CAUZELE OSTEOPOROZEI

Cercetătorii înțeleg cum se dezvoltă osteoporoza chiar și fără să știe cauza exactă a motivului pentru care se dezvoltă. Oasele tale sunt formate din țesut viu, în creștere. Interiorul osului sănătos arată ca un burete. Această zonă se numește os trabecular. O coajă exterioară de os dens se înfășoară în jurul osului spongios. Această coajă dură se numește os cortical.

Când apare osteoporoza, „găurile” din „burete” devin mai mari și mai numeroase, ceea ce slăbește interiorul osului. Oasele susțin corpul și protejează organele vitale. De asemenea, oasele stochează calciu și alte minerale. Când corpul are nevoie de calciu, acesta se descompune și reconstruiește osul. Acest proces, numit remodelare osoasă, alimentează corpul cu calciu necesar, menținând în același timp oasele puternice.

Până la aproximativ 30 de ani, în mod normal, construiești mai mult os decât pierzi. După vârsta de 35 de ani, descompunerea osoasă apare mai repede decât acumularea osoasă, ceea ce determină o pierdere treptată a masei osoase. Dacă aveți osteoporoză, pierdeți masa osoasă într-un ritm mai mare. După menopauză, rata de descompunere osoasă apare și mai rapid.

FACTORI DE RISC

Există mulți factori de risc care vă cresc șansele de a dezvolta osteoporoză, doi dintre cei mai semnificativi fiind genul și vârsta.

Riscul tuturor pentru fracturi de osteoporoză crește odată cu înaintarea în vârstă. Cu toate acestea, femeile cu vârsta peste 50 de ani sau femeile aflate în postmenopauză prezintă cel mai mare risc de a dezvolta osteoporoză. Femeile suferă pierderi osoase rapide în primii 10 ani de la intrarea în menopauză, deoarece menopauza încetinește producția de estrogen, un hormon care protejează împotriva pierderii osoase excesive.

 • Riscul de a dezvolta osteoporoză este, de asemenea, legat de etnie. Femeile caucaziene și asiatice sunt mai susceptibile de a dezvolta osteoporoză. Cu toate acestea, femeile afro-americane și hispanice sunt încă în pericol. De fapt, femeile afro-americane au mai multe șanse decât femeile albe să moară după o fractură de șold.
 • Un alt factor este structura osoasă și greutatea corporală. Persoanele mici și subțiri au un risc mai mare de a dezvolta osteoporoză, deoarece au mai puțin de pierdut os decât persoanele cu greutate corporală mai mare și cadre mai mari.
 • Istoricul familial joacă, de asemenea, un rol în riscul de osteoporoză. Dacă părinții sau bunicii dvs. au avut semne de osteoporoză, cum ar fi fractura șoldului după o cădere minoră, este posibil să aveți un risc mai mare de a dezvolta boala.

În cele din urmă, unele afecțiuni medicale și medicamente vă cresc riscul. Dacă aveți sau ați avut oricare dintre următoarele afecțiuni, dintre care unele sunt legate de nivelurile neregulate ale hormonilor, dvs. și furnizorul dvs. de asistență medicală ați putea lua în considerare screeningul mai devreme pentru osteoporoză.

 • Glanda tiroidă, paratiroidă sau suprarenală hiperactivă.
 • Antecedente de intervenție chirurgicală bariatrică (pierdere în greutate) sau transplant de organe.
 • Tratament hormonal pentru cancerul de sân sau de prostată sau antecedente de perioade pierdute.
 • Boala celiacă sau boala inflamatorie a intestinului.
 • Boli ale sângelui, cum ar fi mielomul multiplu.
 
Osteoporoza - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

investigatie genunchi

RMN Articulatii biomedscan

 

CUM SE FACE DIAGNOSTICUL DE OSTEOPOROZA?

   

Testele de densitate minerală osoasă (BMD) sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de scanări cu absorbție de raze X cu energie duală. Aceste raze X utilizează cantități foarte mici de radiații pentru a determina cât de solide sunt oasele coloanei vertebrale, șoldului sau încheieturii mâinii. Razele X regulate vor prezenta osteoporoză numai atunci când boala este foarte îndepărtată.

Toate femeile cu vârsta peste 65 de ani ar trebui să facă un test de densitate osoasă. Scanarea DEXA se poate face mai devreme pentru femeile care au factori de risc pentru osteoporoză. Bărbații cu vârsta peste 70 de ani sau bărbații mai tineri cu factori de risc ar trebui, de asemenea, să ia în considerare efectuarea unui test de densitate osoasă.