CE ESTE SINDROMUL SJOGREN?
Sindromul Sjogren este o tulburare cronică a sistemului imunitar. Este o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că țesuturile și celulele sănătoase sunt atacate în mod eronat de sistemul imunitar.
Se întâmplă atunci când celulele albe din sânge se infiltrează în glandele salivare, glandele lacrimale și alte țesuturi cu functie exocrina, ducând la scăderea producției lacrimale și salivare. Acest lucru poate duce la uscăciune în gură, ochi, piele, nas, căile respiratorii superioare și vagin.
Este asociat cu alte tulburări autoimune, inclusiv artrita reumatoidă, lupusul eritematos sistemic și colangita biliară primară. Sindromul Sjogren primar se dezvoltă singur, dar Sindromul Sjogren secundar co-apare cu o altă afecțiune, cum ar fi lupusul. Simptomele sunt similare și ambele pot fi severe.

Ilustratie Patologie Genunchi
SIMPTOMELE ASOCIATE SINDROMULUI SJOGREN
Sindromul Sjogren este o afecțiune gravă, dar tratamentul în timp util poate însemna că este mai puțin probabil să se dezvolte complicații și să apară mai puțin leziuni tisulare. Odată tratat, o persoană poate, de obicei, să gestioneze bine starea.
Sindromul Sjogren se poate dezvolta la orice vârstă, dar cele mai multe diagnostice apar după vârsta de 40 de ani. În 90% din cazuri, pacientul este de sex feminin, dar afectează și poate fi sub-diagnosticat la bărbați.
Cel mai frecvent simptom asociat cu Sindromul Sjogren este incapacitatea de a produce umezeală pentru ochi și gură uscată, urmată de dureri articulare (artrită / artralgie).
Femelele pot raporta, de asemenea, uscăciune vaginală.
Alte simptome pot include:
- cariile dentare și eventual pierderea dinților
- gură uscată persistentă
- tuse uscată persistentă
- probleme de mestecat și de înghițire
- voce ragusita
- dificultate de vorbire
- glande salivare umflate
- aftele orale recurente, o infecție fungică în gură
Semnele și simptomele asociate cu uscarea ochilor includ:
- senzație la unul sau la ambii ochi similară cu iritarea cauzată de material străin, cum ar fi nisipul sau pietrișul
- ochi obosiți și grei
- senzație de mâncărime
- senzație constantă de iritație a ochilor
- ochi uscați persistenți
- descărcare de mucus din ochi
- fotofobie sau sensibilitate la lumină
- usturime sau arsuri la ochi
- pleoape umflate și iritate
- vedere încețoșată
!! Fumatul, călătoriile aeriene, ventilatoarele aeriene și mediile cu aer condiționat sau vânt pot exacerba simptomele.
În unele cazuri, sistemul imunitar al pacientului atacă alte părți ale corpului, provocând următoarele semne și simptome:
- oboseală generală
- ceata creierului
- mușchii dureroși
- inflamația articulațiilor, precum și rigiditatea și durerea
- umflarea glandelor salivare dintre maxilar și urechi
- neuropatie periferică sau amorțeală și dureri ocazionale la nivelul brațelor sau picioarelor
- neuropatie cu fibre mici, care poate fi diagnosticată printr-o biopsie a pielii
- boală pulmonară (bronșiolită, boală pulmonară interstițială, boală pulmonară chistică)
- Fenomenul lui Raynaud, în care mâinile se simt dureroase, reci și amorțite
- vasculită, unde vasele de sânge se inflamează
CAUZELE SINDROMULUI SJOGREN
Sindromul Sjögren este o boală autoimună, ceea ce înseamnă că ceva vă determină sistemul imunitar să atace celulele sănătoase.
Exact ceea ce cauzează acest răspuns anormal al sistemului imunitar nu este clar. Acești factori pot juca un rol:
- Factori de mediu.
- Genetica
- Hormoni sexuali (starea afectează mai multe femei decât bărbați).
- Infecții virale.

CUM ESTE DIAGNOSTICAT SINDROMUL SJÖGREN?
Dacă aveți gură uscată, ochi uscați sau alte semne ale sindromului Sjögren, medicul dumneavoastră poate utiliza aceste metode pentru a confirma un diagnostic:
- Analize de sânge: Aceste teste detectează anticorpi specifici din sânge. Ei caută anticorpi anti-nucleari (ANA), anticorpi anti-sindrom Sjögren (anti-SSA, numit și anti-Ro) și sindrom anti-Sjögren de tip B (anti-SSB, numit și anti-La).
- Biopsie: Medicul dumneavoastră vă poate îndepărta țesuturi sau celule dintr-o glandă salivară sau din interiorul buzei. Acest eșantion de biopsie merge la un laborator pentru a verifica semnele de inflamație.
- Examenul ochilor: un specialist în ochi, cum ar fi oftalmologul, poate măsura producția de lacrimi. În timpul unui examen ocular, medicul dumneavoastră va examina corneea, partea limpede a ochiului, pentru uscare.
- Testele imagistice: acestea includ sialometria, care măsoară cantitatea de salivă pe care o produceți utilizând raze X care pot vedea colorant injectat în glandele salivare. Există, de asemenea, scintigrafie salivară, o modalitate de a urmări cât durează un izotop radioactiv pentru a călători de la un punct de injecție din venă la glandele salivare.
- Antecedente de sănătate: dacă aveți o boală autoimună preexistentă, plus ochi uscați și gură uscată, medicul dumneavoastră poate concluziona că ați dezvoltat sindromul Sjögren secundar.