Ce este hernia hiatala?
O hernie hiatală apare atunci când partea superioară a stomacului trece printr-un orificiu de deschidere a diafragmului în cavitatea toracică. Diafragmul este peretele muscular subțire care separă cavitatea toracică de abdomen. Deschiderea din diafragm este locul unde esofagul și stomacul se unesc.
Simptomele herniei hiatale
Mulți pacienti cu hernie hiatală nu au niciodată simptome. Unii oameni cu hernie hiatală au unele dintre aceleași simptome ca și cei cu boala de reflux gastroesofagian (BRGE). BRGE apare atunci când sucurile digestive se deplasează din stomac înapoi în esofag. Simptomele BRGE includ:
- Arsuri la stomac.
- Gust amar sau acru în partea din spate a gâtului.
- Balonare și eructație.
- Disconfort sau durere în stomac sau esofag.
Deși pare să existe o legătură între hernia hiatală și BRGE, o afecțiune nu pare să provoace cealaltă. Mulți oameni au hernie hiatală fără a avea BRGE, iar alții au BRGE fără a avea o hernie hiatală.
Un alt simptom al herniei hiatale este durerea în piept. Deoarece durerea în piept poate fi, de asemenea, un simptom al unui atac de cord, este important să vă contactați medicul sau să mergeți la camera de urgență dacă aveți vreo durere în piept.

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !
Ce cauzeaza o Hernie hiatala:
Cea mai frecventă cauză a unei hernie hiatale este creșterea presiunii în cavitatea abdominală. Cavitatea abdominală este spațiul din mijlocul corpului care adaposteste organe precum:
- Partea inferioară a esofagului și a stomacului.
- Intestin subțire, colon și rect.
- Ficat
- Vezica biliară, pancreasul și splina.
- Rinichi
- Vezica urinara.
Această presiune se poate dezvolta din cauze precum:
- Tusea
- Vărsături.
- Încordare în timpul mișcării intestinale.
- Ridicare de greutati.
- Încordare fizică.
Există și alte motive pentru care s-ar putea dezvolta o hernie hiatală. Este posibil să aveți o hernie hiatală în timpul sarcinii, dacă sunteți obeză sau dacă există lichid în exces în abdomen (de ex: ascita).
Factori de risc în cazul herniei hiatale
O hernie hiatală se poate dezvolta la persoane de toate vârstele și de ambele sexe, deși apare frecvent la persoanele de 50 de ani și peste. Hernia hiatală apare mai des la persoanele supraponderale și la fumători.

Diagnostic si teste utile intr-o hernie hiatala
Se pot face mai multe teste pentru a ajuta la diagnosticarea unei hernii hiatale. Acestea includ un test de înghițire cu bariu, o procedură de endoscopie, studii manometrice esofagiene, un test de pH și studii de golire gastrică.
O înghițire cu bariu implică consumul unui lichid special, apoi efectuarea de radiografii pentru a ajuta la observarea problemelor la nivelul esofagului (cum ar fi tulburările de înghițire) și stomacului (cum ar fi ulcerele și tumorile). De asemenea, arată cât de mare este hernia hiatală și dacă există răsucire a stomacului ca urmare a herniei.
O endoscopie este o procedură în care interiorul sistemului digestiv superior este vizualizat cu un endoscop (un instrument lung, subțire, flexibil de aproximativ 1/2 inch în diametru).
O manometrie esofagiană măsoară puterea și coordonarea musculară a esofagului atunci când înghiți.
Un test de pH măsoară nivelurile de acid din esofag și ajută la determinarea simptomelor care sunt legate de acidul din esofag.
Studiile de golire gastrică examinează modul în care mancarea părăsește stomacul. Rezultatele acestui test sunt deosebit de importante la pacienții care au greață și vărsături. Ar putea exista și alte cauze ale greaței și vărsăturilor, în afară de hernia hiatală.
Tratamentul unei hernii hiatale
Majoritatea herniilor hiatale nu cauzează probleme și rareori necesită tratament. Cu toate acestea, deoarece unii pacienți cu hernie hiatală prezintă simptome de BRGE, tratamentul începe cu metodele utilizate pentru gestionarea BRGE. Acestea includ schimbarea stilului de viață, cum ar fi:
- Pierde în greutate dacă ești supraponderal.
- Scăderea dimensiunii porțiilor din mese.
- Evitarea anumitor alimente acide – cum ar fi sosul de roșii și citricele sau sucurile – care pot irita mucoasa esofagiană.
- Limitarea alimentelor prăjite și grase, alimentelor sau băuturilor care conțin cofeină (inclusiv ciocolată), mentă, băuturi carbogazoase, băuturi alcoolice, ketchup și muștar și oțet.
- Să mănânci cu cel puțin trei până la patru ore înainte de a te culca și să eviți gustările înainte de culcare.
- Ține-ți capul cu șase centimetri mai sus decât restul corpului atunci când stai întins pe spate. Ridicarea nivelului capului ajută gravitația să mențină conținutul stomacului în stomac.
- Renunțarea la fumat.
- Nu purtați o centură strânsă sau îmbrăcăminte strânsă care poate crește presiunea asupra abdomenului
Luați medicamente după masă pentru a reduce aciditatea din stomac.
Uneori, un medicament numit inhibitor al pompei de protoni poate fi utilizat pentru a trata hernia hiatală. Acest medicament reprezinta o altă modalitate de a reduce cantitatea de acid din stomac pe care o aveți, ceea ce poate ajuta la prevenirea refluxului. Când iei acest medicament, corpul tău nu produce atât de mult acid stomacal ca în mod normal. Acest lucru este similar cu medicamentele H-blocante.
Când este necesară o intervenție chirurgicală pentru o hernie hiatală?
Dacă porțiunea de stomac care intră în esofag este atat de strânsă încât alimentarea cu sânge este întreruptă, va trebui să treceti printr-o intervenție chirurgicală. De asemenea, poate fi necesară intervenția chirurgicală la persoanele cu hernie hiatală care au reflux esofagian sever, de lungă durată (cronic), ale căror simptome nu sunt ameliorate prin tratamente medicale. Scopul acestei intervenții chirurgicale este de a corecta refluxul gastroesofagian prin crearea unui mecanism valvular îmbunătățit