Ce este scolioza?

Scolioza este o curbură laterală a coloanei vertebrale care este cel mai adesea diagnosticată la adolescenți. În timp ce scolioza poate apărea la persoanele cu afecțiuni precum paralizia cerebrală și distrofia musculară, cauza majorității scoliozei din copilărie este necunoscută.

Majoritatea cazurilor de scolioză sunt ușoare, dar unele curbe se agravează pe măsură ce copiii cresc. Scolioza severă poate fi invalidantă. O curbură a coloanei vertebrale deosebit de severă poate reduce spațiul din interiorul pieptului, ceea ce face dificilă funcționarea corectă a plămânilor.

Copiii care au scolioză ușoară sunt monitorizați îndeaproape, de obicei cu raze X, pentru a vedea dacă curbura se înrăutățește. În multe cazuri, nu este necesar niciun tratament. Unii copii vor trebui să poarte un aparat pentru a împiedica agravarea curbei. Alții pot avea nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndrepta curburile severe.

 

Simptomele scoliozei

Semnele și simptomele scoliozei pot include:

 • Umeri neuniformi
 • Un omoplat care pare mai proeminent decât celălalt Talie neuniformă
 • Un șold mai sus decât celălalt
 • O parte a cutiei toracice iese în față
 • O proeminență pe o parte a spatelui atunci când vă aplecați înainte
 

Cauzele scoliozei:

Medicii nu știu care este factorul declansator ce cauzează scolioza – deși pare să implice factori ereditari, deoarece tulburarea apar uneori în familii. Tipuri mai puțin frecvente de scolioză pot fi cauzate de:

 • Anumite afecțiuni neuromusculare, cum ar fi paralizia cerebrală sau distrofia musculară
 • Malformații congenitale care afectează dezvoltarea oaselor coloanei vertebrale
 • Operație anterioară pe peretele toracic în copilărie
 • Leziuni sau infecții ale coloanei vertebrale
 • Anomalii ale măduvei spinării
 

Factori de risc în cazul scoliozei

Factorii de risc pentru dezvoltarea scoliozei includ:

 • Vârsta. Semnele și simptomele încep de obicei în adolescență.
 • Deși atât băieții, cât și fetele dezvoltă scolioză ușoară în aproximativ aceeași rată, fetele au un risc mult mai mare ca curbura să se agraveze și să necesite tratament.
 • Istoricul Scolioza poate apărea în familii, dar majoritatea copiilor cu scolioză nu au antecedente familiale ale bolii.
scolioza
scolioza

Complicațiile scoliozei

În timp ce majoritatea persoanelor cu scolioză au o formă ușoară a tulburării, scolioza poate provoca uneori complicații, inclusiv:

Probleme de respirație. În scolioza severă, cutia toracică poate apăsa pe plămâni, ceea ce face mai dificilă respirația.

Probleme cu spatele. Persoanele care au avut scolioză în copilărie pot avea mai multe șanse de a avea dureri de spate cronice la adulți, mai ales dacă curbele lor anormale sunt mari și netratate.

Aspect. Pe măsură ce scolioza se agravează, poate provoca modificări mai vizibile – inclusiv șoldurile și umerii neuniformi, coaste proeminente și o deplasare a taliei și a trunchiului în lateral. Indivizii cu scolioză devin adesea conștienți de aspectul lor.

Scolioza – Diagnostic

Medicul va face inițial un istoric medical detaliat și poate pune întrebări despre creșterea recentă. În timpul examenului fizic, medicul dumneavoastră poate pune copilul în picioare și apoi să se aplece înainte din talie, cu brațele atârnând lejer, pentru a vedea dacă o parte a cutiei toracice este mai proeminentă decât cealaltă.

Medicul dumneavoastră poate efectua, de asemenea, un examen neurologic pentru a verifica:

 • Slabiciune musculara
 • Amorţeală
 • Reflexe anormale
 • Teste imagistice

Razele X simple pot confirma diagnosticul de scolioză și dezvăluie severitatea curburii coloanei vertebrale. Expunerea repetată la radiații poate deveni o preocupare, deoarece mai multe radiografii vor fi facute de-a lungul anilor pentru a vedea dacă curba se înrăutățește.

Pentru a reduce acest risc, medicul dumneavoastră ar putea sugera un tip de sistem de imagistică care utilizează doze mai mici de radiații pentru a crea un model 3D al coloanei vertebrale. Cu toate acestea, acest sistem nu este disponibil în toate centrele medicale. Ecografia este o altă opțiune, deși poate fi mai puțin precisă în determinarea severității curbei scoliozei.

Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) ar putea fi recomandată dacă medicul dumneavoastră suspectează că o afecțiune subiacentă – cum ar fi o anomalie a măduvei spinării ce cauzează scolioza.

Tratamentui scoliozei

Tratamentele pentru scolioză variază, în funcție de severitatea curburii. Copiii care au curburi foarte ușoare, de obicei, nu au nevoie de niciun tratament, deși pot avea nevoie de controale regulate pentru a vedea dacă curba se înrăutățește pe măsură ce cresc.

Ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală dacă curba coloanei vertebrale este moderată sau severă.

Factorii care trebuie luați în considerare includ:

Maturitate. Dacă oasele unui copil au încetat să crească, riscul de progresie a curburii este scăzut. Asta înseamnă, de asemenea, că aparatul de corectare are cel mai mare efect la copiii ale căror oase sunt încă în creștere. Maturitatea osoasă poate fi verificată cu raze X ale mâinii.

Severitatea curburii. Curburile mai mari sunt mai probabil să se înrăutățească în timp. Sex. Fetele au un risc mult mai mare de progresie decât băieții.

 1. Aparatul pentru scolioză

Dacă oasele copilului dumneavoastră sunt în continuare în creștere, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un aparat de indreptare. Purtarea unui aparat de indreptare nu va vindeca scolioza si nu va inversa curba, dar de obicei previne agravarea curbei.

Cel mai obișnuit tip de aparat este fabricat din plastic și este conturat pentru a se conforma corpului. Acest aparat este aproape invizibilă sub haine, deoarece se potrivește sub brațe și în jurul cutiei toracice, în partea inferioară a spatelui și a șoldurilor.

Majoritatea aparatelor sunt purtate între 13 și 16 ore pe zi. Eficacitatea unui aparat crește odată cu numărul de ore pe zi în care este purtat. Copiii care poartă aparatul pot participa de obicei la majoritatea activităților și au puține restricții. Dacă este necesar, copiii își pot scoate aparatul pentru a participa la sport sau la alte activități fizice.

 1. Interventie chirurgicala in scolioza

Scolioza severă progresează de obicei în timp, așa că medicul dumneavoastră vă poate sugera o intervenție chirurgicală pentru scolioză pentru a ajuta la îndreptarea curbei și pentru a preveni agravarea acesteia.

Opțiunile chirurgicale includ:

Fuziunea spinală. În această procedură, chirurgii conectează două sau mai multe dintre oasele coloanei vertebrale (vertebre), astfel încât să nu se poată mișca independent. Bucăți de os sau un material asemănător osului sunt plasate între vertebre. Tijele metalice, cârligele,

șuruburile sau firele țin de obicei acea parte a coloanei vertebrale drepte și nemișcate, în timp ce materialul osos vechi și cel nou se îmbină.

Tija de expansiune. Dacă scolioza progresează rapid la o vârstă fragedă, chirurgii pot atașa una sau două tije extensibile de-a lungul coloanei vertebrale care se pot ajusta în lungime pe măsură ce copilul crește. Tijele sunt prelungite la fiecare 3 până la 6 luni fie prin intervenție chirurgicală, fie în clinică folosind o telecomandă.

Legarea corpului vertebral. Această procedură poate fi efectuată prin mici incizii. Șuruburile sunt plasate de-a lungul marginii exterioare a curbei anormale a coloanei vertebrale și un cordon puternic și flexibil este trecut prin șuruburi. Când cordonul este strâns, coloana vertebrală se îndreaptă. Pe măsură ce copilul crește, coloana vertebrală se poate îndrepta și mai mult.