Ce este ulcerul gastric?
Ulcerele de stomac, cunoscute și sub denumirea de ulcere gastrice, sunt zone dureroase în mucoasa stomacului. Ulcerele gastrice sunt un tip de afectiune ulceroasă peptică. Ulcerele peptice sunt ulcere care afectează atât stomacul, cât și intestinul subțire.
Ulcerele gastrice apar atunci când stratul gros de mucus care protejează stomacul de sucurile digestive este redus. Acest lucru permite sucurilor digestive să erodeze țesuturile care căptușesc stomacul, provocând un ulcer.
Ulcerele de stomac pot fi vindecate cu ușurință, dar pot fi si severe daca nu se acorda un tratament adecvat.

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !
Ulcer Gastric – Simptome
O serie de simptome sunt asociate cu ulcerul gastric. Severitatea simptomelor depinde de severitatea ulcerului.
Cel mai frecvent simptom este o senzație de arsură sau durere în mijlocul abdomenului, între piept și ombilic. De obicei, durerea va fi mai intensă atunci când stomacul este gol și poate dura de la câteva minute la câteva ore.
Alte semne și simptome comune ale ulcerului includ:
- durere surdă în stomac
- pierdere în greutate
- nu vrea să mănânce din cauza durerii
- greață sau vărsături
- balonare
- eructatii sau refluxul acid
- arsuri la stomac, care se resimte ca o senzație de arsură la nivelul pieptului
- durere care se poate ameliora atunci când mâncați, beți sau luați antiacide
- anemie, ale cărei simptome pot include oboseală, dificultăți de respirație sau piele mai palidă
- scaune întunecate, gudronate
- vărsături care sunt sângeroase sau care arată a zaț de cafea
Discutați cu medicul dumneavoastră dacă aveți oricare din aceste simptome. Chiar dacă disconfortul poate fi ușor, ulcerele se pot agrava dacă nu sunt tratate. Ulcerele hemoragice pot pune viața în pericol.
Ce cauzeaza ulcerul gastric?
Ulcerele de stomac sunt aproape întotdeauna cauzate de unul dintre următoarele:
- infecție cu bacteria Helicobacter pylori (H. pylori)
- utilizarea pe termen lung a medicamentelor antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi aspirina, ibuprofenul.
- Rareori, o afecțiune cunoscută sub numele de sindromul Zollinger-Ellison poate provoca ulcere gastrice și intestinale prin creșterea producției de acid a organismului. Se suspectează că acest sindrom cauzează mai puțin de 1% din toate ulcerele peptice.
Factori de risc în cazul ulcerului gastric
- Fumati.Fumatul poate crește riscul de ulcer peptic la persoanele care sunt infectate cu H. pylori.
- Beti alcool. Alcoolul poate irita și eroda mucoasa stomacului și crește cantitatea de acid din stomac care este produsă.
- Stres durata mai mare de 6 luni
- Mancati alimente picante.

Complicațiile Ulcerului Gastric
Lăsat netratat, ulcerul peptic poate duce la:
- Hemoragie internă. Sângerarea poate apărea ca pierdere lentă de sânge care duce la anemie sau ca pierdere severă de sânge care poate necesita spitalizare sau transfuzii de sânge. Pierderea severă de sânge poate provoca vărsături negre (hematemeza) sau sângeroase sau scaune negre (melena) sau sângeroase.
- O gaură (perforație) în peretele stomacului. Ulcerele gastrice pot perfora peretele stomacului sau intestinului subțire, expunându-vă la riscul unei infecții grave a cavității abdominale (peritonită).
- Obstrucţie. Ulcerele gastrice pot bloca trecerea alimentelor prin tractul digestiv, determinându-vă să vă saturați cu ușurință, să vărsați și să pierdeți în greutate fie prin umflare din cauza inflamației, fie prin cicatrici.
- Cancer gastric. Studiile au arătat că persoanele infectate cu H. pylori au un risc crescut de cancer gastric.
Prevenție in cazul osteomielitei
- Protejați-vă de infecții. Nu este clar cum se răspândește H. pylori, dar există unele dovezi că ar putea fi transmis de la o persoană la alta sau prin alimente și apă.Puteți lua măsuri pentru a vă proteja de infecții, cum ar fi H. pylori, spălându-vă frecvent mâinile cu apă și săpun și consumând alimente care au fost gătite complet.
- Aveți grijă cu analgezicele. Dacă utilizați în mod regulat analgezice care vă cresc riscul de ulcer peptic, luați măsuri pentru a reduce riscul de apariție a problemelor de stomac. De exemplu, luați medicamentele în timpul meselor. Lucrați cu medicul dumneavoastră pentru a găsi cea mai mică doză posibilă care să vă ofere în continuare ameliorarea durerii. Evitați să consumați alcool atunci când vă luați medicamentele, deoarece cele două se pot combina pentru a crește riscul de tulburări de stomac. Dacă aveți nevoie de un AINS, poate fi necesar să luați și alte medicamente, cum ar fi un antiacid, un inhibitor al pompei de protoni, un blocant al acidului sau un agent citoprotector. O clasă de AINS numită inhibitori de COX-2 poate fi mai puțin probabil să provoace ulcer peptic, dar poate crește riscul de atac de cord.
Cum sunt diagnosticate ulcerele gastrice?
Diagnosticul și tratamentul vor depinde de simptomele dumneavoastră și de severitatea ulcerului. Pentru a diagnostica un ulcer gastric, medicul vă va revizui istoricul medical împreună cu simptomele prezente.
Pentru a exclude infecția cu H. pylori, poate fi realizat un test de sânge, scaun sau respirație. Cu un test de respirație, veți fi instruit să beți un lichid limpede și să respirați într-o pungă, care este apoi sigilată. Dacă este prezent H. pylori, proba de respirație va conține niveluri mai mari decât cele normale de dioxid de carbon.
Alte teste și proceduri utilizate pentru a diagnostica ulcerul stomacal includ:
- Radiografie dupa inghitirea de bariu: beți un lichid gros alb (bariu) care acoperă tractul gastro-intestinal superior și va ajuta medicul să vă vadă stomacul și intestinul subțire la raze X.
- Endoscopie (EDS): Un tub subțire, luminat este introdus prin cavitatea bucala, in stomac și în prima parte a intestinului subțire. Aceasta metoda este folosita pentru a căuta ulcerele, sângerări și orice țesut care arată anormal.
- Biopsie endoscopică: o bucată de țesut gastric este îndepărtată pentru a putea fi analizată într-un laborator.
Tratamentul Ulcerului gastric
Tratamentul va varia în funcție de cauza ulcerului dumneavoastră. Majoritatea ulcerelor pot fi tratate cu o rețetă de la medic, dar în cazuri rare, poate fi necesară o intervenție chirurgicală.
Este important să tratați prompt un ulcer. Discutați cu medicul despre un plan de tratament. Dacă aveți un ulcer care sângerează activ, probabil că veți fi spitalizat pentru un tratament intensive, putand fi necesera si o transfuzie de sânge.
Tratament nechirurgical
Dacă ulcerul de stomac este cauzat de H. pylori, veți avea nevoie de antibiotice și medicamente numite inhibitori ai pompei de protoni (IPP). IPP blochează celulele stomacului care produc acid.
Pe lângă aceste tratamente, medicul dumneavoastră vă poate recomanda și:
- Blocanți ai receptorilor H2 (medicamente care blochează și producția de acid)
- oprirea utilizării tuturor AINS
- endoscopie de urmărire
- probiotice (bacteriile utile care pot avea un rol în distrugerea H. pylori)
- supliment de bismut
Simptomele unui ulcer pot fi ameliorate rapid cu tratament adevcat. Insa, chiar dacă simptomele dispar, ar trebui să continuați să luați orice medicament prescris de medicul dumneavoastră. Acest lucru este deosebit de important în cazul infecțiilor cu H. pylori, pentru a vă asigura că toate bacteriile sunt eliminate.
Tratament chirurgical
În cazuri foarte rare, un ulcer gastric complicat va necesita intervenție chirurgicală. Acesta poate fi cazul ulcerelor care:
- continua sa recidiveze
- nu vindeca
- sângereaza
- penetreaza stomacul
- împiedică alimentele să iasă din stomac în intestinul subțire, determinand un blocaj
În trecut, se credea că dieta poate provoca ulcere. Știm acum că acest lucru nu este adevărat. De asemenea, știm că deși alimentele pe care le consumam nu vor cauza sau vindeca un ulcer gastric, o dietă sănătoasă poate aduce beneficii tractului intestinal și sănătății generale.
Acestea fiind spuse, este posibil ca unele alimente să joace un rol în eliminarea H. pylori. Alimentele care pot ajuta la combaterea H. pylori sau la stimularea bacteriilor sănătoase ale organismului includ:
- broccoli, conopidă, varză și ridichi
- verdeață cu frunze, cum ar fi spanacul și kale
- alimente bogate în probiotice, cum ar fi varza murată, miso, kombucha, iaurt (în special cu lactobacillus și Sacharomyces)
- merele
- afine, zmeură, căpșuni și mure
- ulei de masline
În plus, deoarece persoanele cu ulcer gastric pot avea o boală de reflux însoțitoare, este o idee bună să stai departe de alimentele picante și acre în timp ce un ulcer se vindecă.