Ce reprezinta pericardita?

 

Pericardita este umflarea și iritația țesutului subțire, asemănător unui sac, care înconjoară inima (pericard). Pericardita provoacă adesea dureri ascuțite în piept. Durerea toracică apare atunci când straturile iritate ale pericardului se freacă unele de altele.

Pericardita este de obicei ușoară și dispare fără tratament. Tratamentul pentru cazurile mai severe poate include medicamente și, rareori, intervenții chirurgicale. Diagnosticul și tratamentul precoce pot ajuta la reducerea riscului de complicații pe termen lung din pericardită.

 
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera Serviciile de Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

-Vezi mai mult-

Daca ai nevoie de o programare la Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

cardiologie, inima
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.
cardiologie, inima

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Cardiologie

Daca ai nevoie de o programare Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

Simptomele si semne

 

Durerea toracică este cel mai frecvent simptom al pericarditei. De obicei, se simte ascuțit sau înjunghiat. Cu toate acestea, unii oameni au dureri toracice surde, dureroase sau asemănătoare presiunii.

Durerea de pericardită apare de obicei în spatele sternului sau în partea stângă a toracelui. Durerea poate:

  • Întins pe umărul stâng și gât
  • Se înrăutățește când tușiți, vă culcați sau respirați adânc
  • Deveniți mai bine atunci când vă așezați sau vă aplecați în față

Alte semne și simptome de pericardită pot include:

  • Tuse
  • Oboseală sau senzație generală de slăbiciune sau de rău
  • Umflarea picioarelor
  • Febra mica
  • Bătăi puternice sau accelerate ale inimii (palpitații ale inimii)
  • Dificultăți de respirație când stați întins
  • Umflarea abdomenului (abdomenului)

Simptomele specifice depind de tipul de pericardită. Pericardita este grupată în diferite categorii, în funcție de tiparul simptomelor și de cât durează simptomele.

  • Pericardită acutăîncepe brusc, dar nu durează mai mult de trei săptămâni. Pot apărea episoade viitoare. Poate fi dificil să faci diferența dintre pericardita acută și durerea cauzată de un atac de cord.
  • pericardită recurentăapare la aproximativ patru până la șase săptămâni după un episod de pericardită acută fără simptome între ele.
  • Pericardită neîncetatădurează aproximativ patru până la șase săptămâni, dar mai puțin de trei luni. Simptomele sunt continue.
  • Pericardită cronică constrictivăde obicei se dezvoltă lent și durează mai mult de trei luni.
 

Cauze:

 

Cauza pericarditei este adesea greu de determinat. Este posibil să nu fie găsită o cauză (pericardită idiopatică).

Cauzele pericarditei pot include:

  • Răspunsul sistemului imunitar după afectarea inimii cauzată de un atac de cord sau de o intervenție chirurgicală pe inimă (sindromul Dressler, numit și sindromul post-infarct miocardic sau sindromul post-infarct miocardic)
  • Infecție, cum ar fi COVID-19
  • Tulburări inflamatorii, inclusiv lupus și artrita reumatoidă
  • Leziuni ale inimii sau pieptului
  • Alte afectiuni cronice de sanatate, inclusiv insuficienta renala si cancer
 
Pericardita

camerele si supapele inmii

Complicatii

Diagnosticul și tratamentul precoce al pericarditei reduc de obicei riscul de complicații. Complicațiile potențiale ale pericarditei includ:

    • Acumulare de lichid în jurul inimii (revărsat pericardic).Acumularea de lichid poate duce la complicații suplimentare ale inimii.
    • Îngroșarea și cicatrizarea mucoasei inimii (pericardită constrictivă).Unele persoane cu pericardită pe termen lung dezvoltă îngroșarea permanentă și cicatricile pericardului. Modificările împiedică inima să se umple și să se golească corespunzător. Această complicație neobișnuită duce adesea la umflarea severă a picioarelor și a abdomenului și dificultăți de respirație.
    • Presiune asupra inimii din cauza acumulării de lichid (tamponada cardiacă).Această condiție care pune viața în pericol împiedică inima să se umple corect. Mai puțin sânge părăsește inima, provocând o scădere dramatică a tensiunii arteriale. Tamponarea cardiacă necesită tratament de urgență.
 
Pericardita Biomedscan

camerele si supapele inmii

Preventia

Nu există o prevenire specifică pentru pericardită. Cu toate acestea, luarea acestor măsuri pentru a preveni infecțiile ar putea ajuta la reducerea riscului de inflamație a inimii:

  • Evitați persoanele care au o boală virală sau asemănătoare gripeipână își vor reveni. Dacă sunteți bolnav cu simptomele unei infecții virale, încercați să evitați expunerea altora.
  • Respectați o bună igienă.Spălarea regulată a mâinilor poate ajuta la prevenirea răspândirii bolii.
  • Obțineți vaccinuri recomandate.Fiți la curent cu vaccinurile recomandate, inclusiv cele care protejează împotriva COVID-19, rubeolă și gripă – boli care pot provoca miocardită. Rareori, vaccinul COVID-19 poate provoca inflamarea mucoasei exterioare a inimii (pericardită) și inflamarea mușchiului inimii, în special la bărbații cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani. Discutați cu medicul dumneavoastră despre beneficiile și riscurile vaccinurilor.
 

Diagnostic

Pentru a diagnostica pericardita, un furnizor de servicii medicale vă va examina de obicei și vă va pune întrebări despre simptomele și istoricul medical.

Un stetoscop este de obicei plasat pe piept și pe spate pentru a asculta zgomotele inimii. Pericardita provoacă un sunet specific, numit frecare pericardică. Zgomotul apare atunci când cele două straturi ale sacului care înconjoară inima (pericardul) se freacă unul de celălalt.

Testele de sânge sunt de obicei efectuate pentru a verifica semnele unui atac de cord, inflamație și infecție. Alte teste utilizate pentru a diagnostica pericardita pot include:

  • Electrocardiograma (ECG).O electrocardiograma este un test rapid și nedureros care înregistrează semnalele electrice din inimă. Patch-uri lipicioase (electrozi) cu fire atașate se conectează la un monitor. Ei înregistrează semnalele electrice care fac inima să bată. Un computer înregistrează informațiile și le afișează sub formă de valuri pe un monitor sau pe hârtie.
  • Raze x la piept.O radiografie toracică poate arăta modificări ale dimensiunii și formei inimii. Poate ajuta la detectarea unei inimi mărite.
  • Undele sonore (ultrasunetele) creează imagini ale inimii în mișcare. O ecocardiogramă poate arăta cât de bine pompează inima sângele și dacă există acumulare de lichid în țesutul din jurul inimii.
  • Tomografia computerizată (CT) cardiacă.Scanările CT cardiace folosesc raze X pentru a crea imagini ale inimii și pieptului. Testul poate fi folosit pentru a căuta îngroșarea inimii care poate fi un semn de pericardită constrictivă.
  • Imagistica prin rezonanță magnetică cardiacă (IRM).RMN-ul cardiac folosește un câmp magnetic și unde radio pentru a crea imagini în secțiune transversală ale inimii. O scanare RMN cardiacă poate evidenția îngroșarea, inflamația sau alte modificări ale țesutului subțire din jurul inimii.

Tratament

Tratamentul pericarditei depinde de cauza și de severitatea simptomelor. Pericardita ușoară se poate ameliora fără tratament.

Medicamente

Sunt adesea prescrise medicamente pentru a reduce inflamația și umflarea. Exemplele includ:

  • Durerea de pericardită poate fi tratată de obicei cu analgezice fără prescripție medicală, cum ar fi aspirina sau ibuprofenul (Advil, Motrin IB, altele). Pot fi, de asemenea, utilizate analgezice eliberate pe bază de prescripție medicală.
  • Colchicina (Colcrys, Mitigare).Acest medicament reduce inflamația din organism. Este folosit pentru a trata pericardita acută sau dacă simptomele tind să revină. Nu trebuie să luați acest medicament dacă aveți boală hepatică sau renală. De asemenea, colchicina poate interfera cu alte medicamente. Furnizorul dumneavoastră de asistență medicală vă va verifica cu atenție istoricul de sănătate înainte de a vă prescrie colchicină.
  • Corticosteroizii sunt medicamente puternice care luptă împotriva inflamației. Un corticosteroid, cum ar fi prednisonul, poate fi prescris dacă simptomele pericarditei nu se ameliorează cu alte medicamente sau dacă simptomele continuă să revină.

Dacă pericardita este cauzată de o infecție bacteriană, tratamentul poate include antibiotice și drenaj, dacă este necesar.

Intervenții chirurgicale sau alte proceduri

Dacă pericardita determină acumularea de lichid în jurul inimii, poate fi necesară o intervenție chirurgicală sau altă procedură pentru a drena lichidul.

Intervențiile chirurgicale sau alte proceduri pentru tratarea pericarditei includ:

  • În această procedură, se folosește un ac steril sau un tub mic (cateter) pentru a îndepărta și drena excesul de lichid din cavitatea pericardică.
  • Îndepărtarea pericardului (pericardiectomie).Întregul pericard poate fi necesar să fie îndepărtat dacă sacul care înconjoară inima este permanent rigid din cauza pericarditei constrictive.