Ce este boala Paget?
Simptomele bolii Paget a osului
Majoritatea persoanelor care au boala osoasa Paget nu au simptome. Când apar simptome, cea mai frecventă plângere este durerea de oase.
Deoarece această boală determină organismul să genereze os nou mai repede decât în mod normal, remodelarea rapidă produce os mai puțin organizat și mai slab decât osul normal, ceea ce poate duce la dureri osoase, deformări și fracturi.
Boala poate afecta doar una sau două zone ale corpului sau poate fi răspândită. Semnele și simptomele, dacă există, vor depinde de partea afectată a corpului.
- Pelvis. Boala Paget a osului din pelvis poate provoca dureri de șold.
- Craniu. O creștere excesivă a osului în craniu poate provoca pierderea auzului sau dureri de cap. Coloana vertebrală. Dacă coloana vertebrală este afectată, rădăcinile nervoase se pot comprima. Acest lucru poate provoca durere, furnicături și amorțeală la un braț sau un picior.
- Picior. Pe măsură ce oasele slăbesc, ele se pot îndoi – determinându-te să devii înclinat. Oasele mărite și deformate din picioare pot pune un stres suplimentar asupra articulațiilor din apropiere, ceea ce poate provoca osteoartrita la genunchi sau șold.
Cauzele bolii Paget:
Cauza bolii Paget a osului este necunoscută. Oamenii de știință bănuiesc că o combinație de factori de mediu și genetici contribuie la boala. Mai multe gene par a fi legate de apariția bolii.
Unii oameni de știință cred că boala Paget a osului este legată de o infecție virală a celulelor osoase, dar această teorie este controversată.
Factori de risc pentru boala Paget
Factorii care vă pot crește riscul de apariție a bolii Paget a osului includ:
- Vârsta. Persoanele în vârstă de peste 50 de ani sunt cele mai susceptibile de a dezvolta boala. Sex. Bărbații sunt mai frecvent afectați decât femeile.
- Naționalitate. Boala osoasă a lui Paget este mai frecventă în Anglia, Scoția, Europa centrală și Grecia, precum și în țările stabilite de imigranți europeni.
- Istorie de familie. Dacă aveți o rudă care are boala osoasă a lui Paget, este mai probabil să dezvoltați această afecțiune.
Complicațiile bolii Paget a osului
În cele mai multe cazuri, boala Paget a osului progresează lent. Boala poate fi gestionată eficient la aproape toți oamenii. Complicațiile posibile includ:
- Fracturi și deformări. Oasele afectate se sparg mai ușor, iar vasele de sânge suplimentare din aceste oase deformate le fac să sângereze mai mult în timpul operațiilor de reparație. Oasele picioarelor se pot înclina, ceea ce vă poate afecta capacitatea de a merge.
- Osteoartrita. Oasele deformate pot crește nivelul de stres asupra articulațiilor din apropiere, ceea ce poate provoca osteoartrita.
- Probleme neurologice. Când boala Paget a osului apare într-o zonă în care nervii trec prin os, cum ar fi coloana vertebrală și craniul, creșterea excesivă a osului poate comprima și deteriora nervul, provocând durere, slăbiciune sau furnicături la un braț sau picior sau pierderea auzului.
- Insuficienta cardiaca. În cazurile severe, inima dumneavoastră poate fi nevoită să muncească mai mult pentru a pompa sânge în zonele afectate ale corpului dumneavoastră. Uneori, acest volum de muncă crescut poate duce la insuficiență cardiacă.
- Cancer osos. Cancerul osos apare la până la 1% dintre persoanele cu boala Paget a osului.
Diagnosticul în boala Paget a osului
Teste imagistice utile in boala Paget
Modificările osoase pot fi dezvăluite prin:
- raze X. Primul indiciu al bolii Paget a osului sunt adesea anomaliile găsite la radiografiile efectuate din alte motive. Imaginile cu raze X ale oaselor dumneavoastră pot arăta zone de degradare a osului, mărirea osului și deformări caracteristice bolii, cum ar fi înclinarea oaselor lungi.
- Scintigrafie osoasă. Într-o scintigrafie osoasă, materialul radioactiv este injectat în corpul dumneavoastră. Acest material călătorește către punctele de pe oasele cele mai afectate și se releva pe imaginile scanate.
Teste de laborator utile in boala Paget
Persoanele care au boala osoasa Paget au de obicei niveluri crescute de fosfataza alcalina in sange, ceea ce poate fi descoperit printr-un test de sange.