CE ESTE RUPTURA DE MENISC?

Un menisc rupt este una dintre cele mai frecvente leziuni la nivelul genunchiului. Orice activitate care vă determină să vă răsuciți sau să vă rotiți cu forța genunchiul, mai ales atunci când vă puneți toată greutatea pe el, poate duce la un menisc rupt. Nu este nevoie de un sport extrem ca sa ajungeti in aceasta situatie.

Fiecare dintre cei 2 genunchi prezinta două bucăți de cartilaj în formă de C care acționează ca o pernă între tibie și femur (cele 2 meniscuri). Degenerarea acestora provoacă durere, umflătura și rigiditate la nivelul membrului inferior. De asemenea, s-ar putea să simțiți o senzatie ca de blocaj până la genunchi și să aveți probleme cu extinderea completă a acestuia.

 
ruptura de menisc - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

ilustratie ruptura ligamente genunchi

 

CARE SUNT SIMPTOMELE?

Dacă v-ați rupt meniscul, este posibil să aveți următoarele semne și simptome la genunchi:

  • senzație de popping
  • Umflare sau rigiditate
  • Durere, mai ales când vă răsuciți sau rotiți genunchiul
  • Dificultăți de a vă îndrepta complet genunchiul
  • Simți că genunchiul tău este blocat atunci când încerci să-l muți
  • Senzația de genunchi care cedeaza
 

CARE SUNT CAUZELE DE APARITIE?

Un menisc rupt poate rezulta din orice activitate care vă determină să vă răsuciți sau să vă rotiți cu forța genunchiul, cum ar fi pivotarea agresivă sau opririle și întoarcerile bruște. Chiar și îngenuncheat, ghemuit adânc sau ridicând ceva greu poate duce uneori la un menisc rupt. La adulții în vârstă, modificările degenerative ale genunchiului pot contribui la un ruperea unui ligament, cu puține sau deloc traume.

FACTORI DE RISC

  • Efectuarea de activități care implică răsucire agresivă și pivotare a genunchiului vă prezenta riscul de a se rupe mai repede. Riscul este deosebit de mare pentru sportivi – în special pentru cei care participă la sporturi de contact, cum ar fi fotbalul, sau activități care implică pivotare, cum ar fi tenisul sau baschetul.
  • Uzura pe genunchi pe măsură ce îmbătrânești crește riscul ruperii de menisc. La fel și obezitatea.

COMPLICATIILE RUPTURII DE MENISC

Un menisc rupt poate duce la senzația de cedare a genunchiului, incapacitatea de a vă mișca genunchiul normal sau dureri persistente de genunchi. Este posibil să aveți mai multe șanse de a dezvolta osteoartrita la genunchiul rănit, decat la un genunchi sanatos, fara nicio afectiune!

 
ruptura de menisc - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

Semne vedere dubla

 

CAND SA VEDETI UN MEDIC?

Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă genunchiul este dureros sau umflat sau dacă nu puteți antrena genunchiul în miscari obisnuite de zi cu zi. O investigatie imagistica de tipul RMN, radiografie, poate fi foarte utila pentru diagnosticul acestei afectiuni!