Tumoare pe creier ÔÇô Tumoare la Cap

 

O tumoare pe creier (cerebrala) este o forma neobișnuita de creștere celulară care apare în creier sau în apropierea acestuia, determinând celulele să se multiplice într-un mod anormal și incontrolabil.

Acestea pot varia de la leziuni benigne, care sunt cel mai adesea inofensive, la tumori maligne, care pot avea un impact grav asupra s─ân─ât─â╚Ťii ╚Öi func╚Ťion─ârii generale a unei persoane.

Tumorile cerebrale pot fi originare din creier, fiind denumite tumori cerebrale primare, sau pot fi rezultatul r─âsp├óndirii cancerului din alte p─âr╚Ťi ale corpului c─âtre creier, fiind cunoscute sub numele de tumori cerebrale secundare sau metastatice.

 

Pentru inceput să aflăm care formă a cuvântului este corectă :

Tumoare sau Tumor─â ?

tumoare sau tumora, tumoare pe creier, tumoare la cap

Conform Dexonline, ambele variante sunt corecte în limba română.

Acum, că am aflat acest lucru, să ne începem călătoria pentru descifrarea secretelor tumorilor cerebrale!

 

├Än╚Ťelegerea tumorilor cerebrale nu este doar vital─â pentru cei care sunt afecta╚Ťi personal de aceast─â afec╚Ťiune, ci este ╚Öi o informa╚Ťie important─â pentru publicul larg. Aceasta ne permite s─â sim╚Ťim empatie pentru cei care trec prin aceast─â experien╚Ť─â ╚Öi s─â ne angaj─âm ├«n conversa╚Ťii ├«n cuno╚Ötin╚Ť─â de cauz─â despre starea lor.

├Än plus, cuno╚Ötin╚Ťele noastre despre tumori pot contribui la prevenirea acestora ╚Öi pot ajuta la identificarea timpurie a simptomelor.

├Än acest articol, vom explora ad├ónc aceast─â afec╚Ťiune complex─â ╚Öi important─â. Vom discuta despre tipurile principale de tumori cerebrale, factorii de risc asocia╚Ťi, semnele ╚Öi simptomele frecvente ale tumorilor cerebrale, precum ╚Öi abord─ârile curente ├«n diagnostic ╚Öi tratament. 

rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla

Daca ai nevoie de o programare RMN, o po╚Ťi face usor la noi pe site sau prin telefon !

rmn bucuresti medic radiolog Biomed Scan Cardiologie RMN Ecografie

Ce Este o Tumoare pe Creier?

Defini╚Ťia unei tumori cerebrale

O tumoare pe creier este o masă de celule atipice care se dezvoltă în creier sau în structurile învecinate. Aceste celule se multiplică mai rapid decât celulele normale sau nu se descompun și nu mor, așa cum ar face-o celulele sănătoase, ceea ce duce la acumularea acestora și formarea unei tumori.

Cum se dezvolt─â tumorile

Tumorile cerebrale se dezvoltă atunci când există o eroare în procesul normal de înlocuire a celulelor. În mod normal, celulele vechi mor și sunt înlocuite de celule noi.

Dar uneori, acest ciclu este perturbat ÔÇô celulele noi se formeaz─â chiar dac─â nu sunt necesare, sau celulele vechi nu mor c├ónd ar trebui. Acest exces de celule se adun─â, form├ónd o mas─â cunoscut─â sub numele de tumoare. Acest proces poate avea loc ├«n orice parte a corpului, inclusiv ├«n creier.

Diferen╚Ťa ├«ntre tumorile maligne ╚Öi cele benigne

Tumorile pe creier pot fi fie maligne, fie benigne. Tumorile maligne sunt canceroase ╚Öi se dezvolt─â rapid, invad├ónd ╚Ťesuturile ├«nconjur─âtoare ╚Öi cauz├ónd daune grave. Ele pot duce la probleme de s─ân─âtate grave ╚Öi pot fi chiar fatale dac─â nu sunt tratate.

De cealalt─â parte, tumorile benigne sunt, de obicei, noncanceroase ╚Öi se dezvolt─â lent. De╚Öi pot cauza probleme dac─â cresc suficient de mari ├«nc├ót s─â preseze structurile cerebrale, ele nu invadeaz─â ╚Ťesuturile ├«nvecinate ╚Öi nu se r─âsp├óndesc ├«n alte p─âr╚Ťi ale corpului.

Cu toate acestea, este important s─â re╚Ťinem c─â orice tumoare cerebral─â, indiferent dac─â este benign─â sau malign─â, poate provoca simptome ╚Öi complica╚Ťii serioase ╚Öi, prin urmare, necesit─â ├«ngrijire medical─â prompt─â ╚Öi adecvat─â.

Tipuri de Tumori Cerebrale

Clasificarea tumorilor cerebrale

Tumorile cerebrale sunt clasificate ├«n func╚Ťie de mai mul╚Ťi factori, inclusiv locul unde se formeaz─â ├«n creier, tipul de celule din care se dezvolt─â, gradul de malignitate ╚Öi viteza de cre╚Ötere. Aceast─â clasificare ajut─â medicii s─â ├«n╚Ťeleag─â caracteristicile tumorii, s─â stabileasc─â un plan de tratament adecvat ╚Öi s─â ofere un prognostic mai precis.

Cele mai frecvente tipuri de tumori cerebrale

 1. Gliomul ÔÇô Aceasta este cea mai comun─â categorie de tumori cerebrale. Gliomii sunt denumi╚Ťi astfel deoarece provin din celulele gliale, care sus╚Ťin ╚Öi protejeaz─â neuronii. Gliomii pot fi fie maligni, fie benigni ╚Öi includ astrocitoame, glioblastoame ╚Öi oligodendroglioame.
 2. Meningiomul ÔÇô Aceasta este o form─â obi╚Önuit─â de tumoare benign─â pe creier care se dezvolt─â ├«n meningele, stratul sub╚Ťire de ╚Ťesut care acoper─â creierul ╚Öi m─âduva spin─ârii. De╚Öi de obicei sunt benigne, meningioamele pot deveni maligne ╚Öi pot necesita tratament.
 3. Adenomul pituitar ÔÇô Acest tip de tumoare se formeaz─â ├«n glanda pituitar─â, o mic─â gland─â la baza creierului. Adenoamele pituitare sunt de obicei benigne ╚Öi pot fi tratate eficient cu medicamente, radioterapie sau chirurgie.
 4. Metastazele cerebrale ÔÇô Acestea sunt tumorile care s-au r─âsp├óndit ├«n creier din alte p─âr╚Ťi ale corpului. De cele mai multe ori, acestea provin din cancerele de piele, s├ón, pl─âm├óni sau rinichi.
 5. Meduloblastomul ÔÇô Aceasta este o form─â de tumoare malign─â pe creier, care se dezvolt─â de obicei la copii, ├«n cerebel, partea creierului responsabil─â cu coordonarea mi╚Öc─ârilor.
 6. Neurinomul acustic, cunoscut ╚Öi sub numele de schwannom, este o cre╚Ötere benign─â a ╚Ťesutului situat─â ├«n canalul auditiv.

Fiecare tip de tumoare cerebrală are propriile sale caracteristici și provoacă diferite simptome. Tratamentul și prognosticul vor depinde de tipul și gradul tumorii, precum și de starea generală de sănătate a pacientului.

Cauze și Factori de Risc ai Tumorilor Cerebrale

Cauzele cunoscute ale tumorilor cerebrale

De╚Öi cauzele exacte ale tumorilor cerebrale nu sunt complet ├«n╚Ťelese, cercet─ârile indic─â faptul c─â muta╚Ťiile genetice joac─â un rol crucial. Aceste muta╚Ťii pot provoca celulele s─â creasc─â ╚Öi s─â se ├«mpart─â la un ritm accelerat, duc├ónd la formarea unei tumori.

Totu╚Öi, de╚Öi este clar c─â muta╚Ťiile genetice contribuie la dezvoltarea tumorilor cerebrale, nu este ├«ntotdeauna clar de unde provin aceste muta╚Ťii. Unele pot fi mo╚Ötenite, dar cele mai multe apar aleator.

Factori de risc asocia╚Ťi cu dezvoltarea tumorilor cerebrale

Exist─â mai mul╚Ťi factori care pot cre╚Öte riscul de a dezvolta o tumoare pe creier:

 1. V├órsta ÔÇô Riscul de a dezvolta anumite tipuri de tumori cerebrale cre╚Öte odat─â cu ├«naintarea ├«n v├órst─â.
 2. Expunerea la radia╚Ťii ÔÇô Persoanele care au fost expuse la radia╚Ťii, cum ar fi radia╚Ťiile pentru tratamentul cancerului, au un risc mai mare de a dezvolta o tumoare pe creier.
 3. Antecedentele familiale ÔÇô Un num─âr mic de cazuri de tumori cerebrale sunt legate de condi╚Ťii ereditare, cum ar fi neurofibromatoza sau sindromul Li-Fraumeni.
 4. Sexul ÔÇô Anumite tipuri de tumori cerebrale, cum ar fi meningioamele, sunt mai frecvente la femei, ├«n timp ce altele, cum ar fi glioblastoamele, sunt mai frecvente la b─ârba╚Ťi.
 5. Istoricul medical ÔÇô Persoanele care au avut cancer ├«n alte p─âr╚Ťi ale corpului pot avea un risc mai mare de a dezvolta tumori cerebrale.

Este important de re╚Ťinut c─â ace╚Öti factori de risc nu garanteaz─â c─â o persoan─â va dezvolta o tumoare pe creier, ci doar cre╚Öte probabilitatea. ├Än plus, mul╚Ťi oameni care dezvolt─â tumori cerebrale nu au niciunul dintre ace╚Öti factori de risc cunoscu╚Ťi.

Simptome Tumoare la cap

Prezentare general─â a simptomelor comune

Simptomele unei tumori la cap variaz─â ├«n func╚Ťie de tipul, dimensiunea ╚Öi localizarea tumorii. Cu toate acestea, exist─â unele simptome generale care pot indica prezen╚Ťa unei tumori cerebrale, inclusiv :

 • Dureri de cap ce treptat devin mai frecvente si mai severe
 • Greata sau varsaturi inexplicabile
 • Tulburari de vedere (vedere incetosata, vedere dubla sau pierderea vederii periferice)
 • Pierderea treptata a sensibilitatii in brat sau picior
 • Tulbur─âri de echilibru sau coordonare
 • Dificultati de vorbire sau de auz
 • Senzatie de oboseala
 • Confuzie in activitatile cotidiene
 • Dificultate in luarea deciziilor
 • Incapacitatea de a urma comenzi simple
 • Modificari de personalitate sau de comportament
 • Convulsii.

 

Explica╚Ťie a simptomelor specifice pentru diferite tipuri de tumori

Simptomele specifice pot varia ├«n func╚Ťie de tipul de tumoare pe creier.

De exemplu, glioblastoamele pot provoca simptome rapide ╚Öi severe, cum ar fi dureri de cap severe ╚Öi modific─âri ale func╚Ťiei neurologice.

Meningioamele, pe de alt─â parte, pot cre╚Öte ├«ncet ╚Öi pot nu provoca simptome timp de mul╚Ťi ani. C├ónd acestea apar, pot include dureri de cap, convulsii, probleme de vedere ╚Öi dificult─â╚Ťi de coordonare.

 

Cum pot tumorile la cap s─â afecteze via╚Ťa de zi cu zi

Tumorile cerebrale pot avea un impact semnificativ asupra vie╚Ťii de zi cu zi. Acestea pot provoca oboseal─â cronic─â, care poate face dificil─â men╚Ťinerea nivelului normal de activitate. Pot provoca, de asemenea, probleme cognitive, cum ar fi dificult─â╚Ťi de concentrare ╚Öi de memorie.

Aceste probleme pot afecta capacitatea unei persoane de a lucra, de a merge la școală sau de a efectua sarcini zilnice, cum ar fi gătitul sau conducerea.

Durerile de cap severe pot perturba somnul ╚Öi pot face dificil─â efectuarea sarcinilor zilnice. Convulsiile pot fi periculoase dac─â nu sunt gestionate corespunz─âtor ╚Öi pot limita activit─â╚Ťile pe care o persoan─â le poate face ├«n siguran╚Ť─â.

├Än concluzie, este esen╚Ťial s─â recunoa╚Ötem simptomele tumorilor cerebrale ╚Öi s─â c─âut─âm asisten╚Ť─â medical─â imediat─â dac─â acestea apar. Detectarea timpurie ╚Öi tratamentul adecvat pot ├«mbun─ât─â╚Ťi semnificativ prognosticul ╚Öi calitatea vie╚Ťii.

 

Diagnosticul Tumorilor Cerebrale

Explicarea metodelor de diagnostic

Diagnosticarea tumorilor cerebrale ├«ncepe adesea cu o istorie medical─â detaliat─â ╚Öi un examen fizic. Medicii vor dori s─â ├«n╚Ťeleag─â simptomele pacientului, s─â cunoasc─â istoricul lor medical ╚Öi s─â efectueze teste neurologice pentru a evalua func╚Ťiile cerebrale.

├Än cazul ├«n care exist─â suspiciunea unei tumori cerebrale, se pot efectua teste de imagistic─â medical─â pentru a confirma prezen╚Ťa acesteia. Cele mai comune metode sunt tomografia computerizat─â (CT) ╚Öi imagistica prin rezonan╚Ť─â magnetic─â (IRM). Aceste teste pot oferi imagini detaliate ale creierului ╚Öi pot ajuta la identificarea ╚Öi localizarea tumorilor.

Biopsia poate fi, de asemenea, necesar─â pentru a determina tipul ╚Öi gradul de malignitate al tumorii. Acest proces implic─â ├«ndep─ârtarea unei mici por╚Ťiuni din tumora pentru examinare microscopic─â.

Importan╚Ťa detect─ârii timpurii

Detectarea timpurie a tumorilor cerebrale este esen╚Ťial─â pentru un rezultat pozitiv. Cu c├ót o tumoare pe creier este detectat─â ╚Öi tratat─â mai devreme, cu at├ót sunt mai mari ╚Öansele de a ├«mpiedica cre╚Öterea ╚Öi r─âsp├óndirea ei, ceea ce poate ├«mbun─ât─â╚Ťi semnificativ prognosticul. Din p─âcate, multe tumori cerebrale nu sunt diagnosticate p├ón─â c├ónd devin suficient de mari pentru a provoca simptome notabile.

Provocările în diagnosticarea tumorilor cerebrale

Diagnosticarea tumorilor cerebrale prezint─â propriile sale provoc─âri. Simptomele tumorilor cerebrale sunt adesea similare cu cele ale altor afec╚Ťiuni neurologice, ceea ce poate duce la erori de diagnostic.

În plus, nu toate tumorile cerebrale pot fi detectate cu precizie prin metodele de imagistică standard. Unele tumori sunt situate în zone ale creierului care sunt dificil de accesat sau de vizualizat.

De asemenea, interpretarea imaginilor ob╚Ťinute prin CT sau IRM necesit─â experien╚Ť─â ╚Öi expertiz─â, iar biopsia poate fi riscant─â ╚Öi dificil─â, ├«n func╚Ťie de localizarea tumorii.

├Än concluzie, diagnosticarea tumorilor cerebrale este un proces complex care necesit─â expertiz─â medical─â ╚Öi tehnologie avansat─â. Cu toate acestea, progresele ├«n tehnologia de diagnosticare ╚Öi ├«n╚Ťelegerea tumorilor cerebrale ofer─â speran╚Ť─â pentru detectarea timpurie ╚Öi pentru ├«mbun─ât─â╚Ťirea rezultatelor pacien╚Ťilor.

Tratamentul pentru Tumorile Cerebrale

Explica╚Ťia metodelor comune de tratament

Tratamentul pentru tumorile cerebrale variaz─â ├«n func╚Ťie de tipul, dimensiunea ╚Öi localizarea tumorii, precum ╚Öi de starea de s─ân─âtate general─â a pacientului. Op╚Ťiunile de tratament pot include chirurgia, radioterapia, chimioterapia, terapia cu medicamente ╚Öi, ├«n unele cazuri, terapia cu celule stem.

 1. Chirurgia este adesea prima linie de tratament ╚Öi implic─â ├«ndep─ârtarea chirurgical─â a tumorii. Aceasta poate fi folosit─â ├«n combina╚Ťie cu alte terapii pentru a reduce dimensiunea tumorii ╚Öi a ├«mbun─ât─â╚Ťi simptomele.
 2. Radioterapia utilizeaz─â radia╚Ťii de ├«nalt─â energie pentru a distruge celulele tumorale. Poate fi administrat─â extern sau intern (brachiterapie).
 3. Chimioterapia utilizeaz─â medicamente pentru a ucide celulele canceroase. Aceasta poate fi administrat─â oral sau intravenos ╚Öi este adesea folosit─â ├«n combina╚Ťie cu alte metode de tratament.
 4. Terapia cu medicamente poate include medicamente care atac─â anumite caracteristici ale celulelor tumorale, medicamente care ajut─â la gestionarea simptomelor sau care protejeaz─â creierul ├«n timpul altor metode de tratament.
 5. Terapia cu celule stem poate fi folosit─â ├«n cazurile ├«n care chimioterapia sau radioterapia au distrus celulele m─âduvei osoase.

Pro și contra fiecărei metode de tratament

Chiar dac─â aceste tratamente pot fi eficiente ├«n controlul cre╚Öterii tumorilor cerebrale, ele vin cu propriile lor avantaje ╚Öi dezavantaje. Chirurgia poate oferi o reducere rapid─â a simptomelor, dar poate prezenta riscuri ├«n func╚Ťie de localizarea ╚Öi dimensiunea tumorii.

Radioterapia ╚Öi chimioterapia pot avea efecte secundare semnificative, cum ar fi oboseala, pierderea p─ârului, sau probleme de memorie. Terapia cu medicamente poate fi costisitoare ╚Öi nu to╚Ťi pacien╚Ťii r─âspund la tratament. Terapia cu celule stem, de╚Öi promi╚Ť─âtoare, este ├«nc─â un domeniu relativ nou ╚Öi nu este potrivit─â pentru to╚Ťi pacien╚Ťii.

Rolul îngrijirii paliative

├Än tratamentul tumorilor cerebrale, ├«ngrijirea paliativ─â joac─â un rol esen╚Ťial. Acesta se concentreaz─â pe ameliorarea simptomelor ╚Öi ├«mbun─ât─â╚Ťirea calit─â╚Ťii vie╚Ťii, mai degrab─â dec├ót pe tratarea ├«ns─â╚Öi a tumorii. ├Ängrijirea paliativ─â poate ajuta la gestionarea durerii ╚Öi a altor simptome fizice, precum ╚Öi la abordarea problemelor emo╚Ťionale ╚Öi psihologice legate de diagnostic. Aceasta poate fi oferit─â ├«n orice moment al tratamentului, nu doar ├«n fazele avansate ale bolii.

 

Cum tr─âie╚Öti cu o Tumoare la Cap: Supravie╚Ťuire ╚Öi Calitatea Vie╚Ťii

Explica╚Ťia ratelor de supravie╚Ťuire ╚Öi a factorilor care le influen╚Ťeaz─â

Rata de supravie╚Ťuire a tumorilor cerebrale este influen╚Ťat─â de o serie de factori, printre care tipul ╚Öi gradul tumorii, v├órsta ╚Öi starea de s─ân─âtate general─â a pacientului, precum ╚Öi timpul ╚Öi eficacitatea tratamentului. De exemplu, unele tumori benigne pot fi complet ├«ndep─ârtate prin interven╚Ťie chirurgical─â ╚Öi au rate de supravie╚Ťuire foarte ridicate, ├«n timp ce anumite tumori maligne pot fi mai agresive ╚Öi mai dificil de tratat.

Este important de notat c─â ratele de supravie╚Ťuire sunt statistici generale ╚Öi nu pot prezice cu precizie ce se va ├«nt├ómpla ├«n cazul individual al fiec─ârui pacient. Cutoate acestea, ├«mbun─ât─â╚Ťirile continue ├«n diagnosticare ╚Öi tratament au dus la cre╚Öterea ratei de supravie╚Ťuire pentru multe tipuri de tumori cerebrale ├«n ultimii ani.

Discu╚Ťie despre calitatea vie╚Ťii ├«n timpul ╚Öi dup─â tratament

Calitatea vie╚Ťii pentru pacien╚Ťii cu tumoare pe creier poate varia semnificativ ╚Öi depinde de multe variabile, inclusiv de simptomele experimentate, de tratamentul primit ╚Öi de reac╚Ťia la acest tratament.

├Än timpul tratamentului, pacien╚Ťii pot experimenta efecte secundare, cum ar fi oboseala, grea╚Ťa sau dificult─â╚Ťi de concentrare, care pot afecta calitatea vie╚Ťii.

Dup─â tratament, unii pacien╚Ťi pot avea nevoie de terapie de reabilitare pentru a ajuta la gestionarea oric─âror deficien╚Ťe cognitive sau fizice r─âmase. ├Än plus, suportul psihologic poate fi esen╚Ťial pentru a ajuta pacien╚Ťii s─â se adapteze la schimb─ârile de via╚Ť─â ╚Öi s─â fac─â fa╚Ť─â stresului ╚Öi anxiet─â╚Ťii asociate cu diagnosticul lor.

Este important de notat c─â multe persoane cu tumoare pe creier pot duce o via╚Ť─â plin─â ╚Öi semnificativ─â ├«n timpul ╚Öi dup─â tratament. Cu suportul adecvat ╚Öi cu o abordare proactiv─â a gestion─ârii simptomelor, pacien╚Ťii pot ├«mbun─ât─â╚Ťi semnificativ calitatea lor de via╚Ť─â.

Concluzie

Am discutat pe parcursul acestui articol despre defini╚Ťia tumorilor cerebrale, felurile ├«n care acestea se dezvolt─â ╚Öi distinc╚Ťia ├«ntre tumori maligne ╚Öi benigne. Am clasificat diferitele tipuri de tumori cerebrale ╚Öi am descris pe scurt cele mai frecvente dintre acestea.

Am evaluat cauzele cunoscute ╚Öi factorii de risc asociati cu dezvoltarea tumorilor cerebrale. Un accent deosebit a fost pus pe simptomele tumorilor cerebrale, oferind o privire de ansamblu asupra simptomelor generale ╚Öi o explica╚Ťie a simptomelor specifice diferitelor tipuri de tumori. 

Promovarea conștientizării și a detectării timpurii

Unul dintre cele mai importante puncte de luat ├«n considerare este c─â timpul este esen╚Ťial ├«n lupta ├«mpotriva tumorilor cerebrale. Detectarea timpurie ╚Öi tratamentul pot ├«mbun─ât─â╚Ťi ├«n mod semnificativ prognosticul ╚Öi calitatea vie╚Ťii unui pacient.

Reiterarea importan╚Ťei consultului medical pentru orice preocupare de s─ân─âtate

├Än cele din urm─â, este esen╚Ťial s─â ne reamintim c─â orice ├«ngrijorare legat─â de s─ân─âtate merit─â consultarea cu un medic. Niciun simptom nu ar trebui ignorat, mai ales dac─â este persistent sau se ├«nr─âut─â╚Ťe╚Öte!

Cand sa vedeti un medic

Faceti o programare la medicul neurolog sau la o clinica RMN din apropiere dac─â ave╚Ťi semne ╚Öi simptome persistente care v─â preocup─â sau v─â afecteaz─â calitatea vie╚Ťii.

Un RMN Cerebral poate oferi informa╚Ťii valoroase ╚Öi concludente ├«n cazul unei tumori cerebrale.

Surse:mayoclinic, hopkinsmedicine, nhs, healthline, clevelandclinic.

Pacien╚Ťii vor sa afle ╚ÖiÔÇŽ:

Tumoare pe creier ╚Öanse de Supravie╚Ťuire :


Estimarea cazurilor de tumori cerebrale primare la adul╚Ťi ├«n 2023 (SUA) : 24,810 adul╚Ťi (14,280 b─ârba╚Ťi ╚Öi 10,530 femei)
Procentul de tumori cerebrale din totalul tumorilor SNC primare : 85%-90% 
Num─ârul estimat al persoanelor diagnosticate cu tumori cerebrale primare sau la m─âduva spin─ârii ├«n 2020 (la nivel mondial) : 308,102 persoane 
Estimarea cazurilor de tumori SNC la copii sub 20 de ani ├«n 2023 (SUA) : 5,230 copii 
Locul cancerului la creier ╚Öi al altor cancere ale sistemului nervos ├«n clasamentul cauzelor de deces la b─ârba╚Ťi ╚Öi femei : Locul 10


Estimarea deceselor cauzate de tumori cerebrale primare ╚Öi cancere ale SNC ├«n 2023 (SUA) : 18,990 de decese (11,020 b─ârba╚Ťi ╚Öi 7,970 femei)
Numărul estimat al persoanelor care au murit de tumori cerebrale primare și cancere ale SNC în 2020 (la nivel mondial) : 251,329 persoane

Rata medie de supravie╚Ťuire la 5 ani pentru o tumor─â canceroas─â la creier sau SNC :  Aproape 36% 
Rata de supravie╚Ťuire la 10 ani pentru o tumor─â canceroas─â la creier sau SNC :  Peste 30% 
Rata de supravie╚Ťuire la 5 ani pentru persoanele cu v├órsta mai mic─â de 15 ani : Aproximativ 75% 
Rata de supravie╚Ťuire la 5 ani pentru persoanele cu v├órsta cuprins─â ├«ntre 15 ╚Öi 39 de ani : Aproximativ 72% 
Rata de supravie╚Ťuire la 5 ani pentru persoanele cu v├órsta de 40 de ani sau mai mare : 21% 

Aprobat de : Cancer.Net Editorial Board, 03/2023.

 

Identificarea precoce a tumorilor cerebrale poate juca un rol crucial ├«n optimizarea rezultatelor terapeutice. O detec╚Ťie timpurie a unei tumori cerebrale poate m─âri considerabil posibilit─â╚Ťile de a controla evolu╚Ťia ╚Öi diseminarea acesteia, av├ónd un impact semnificativ asupra prognozei.

Din nefericire, multe tumori cerebrale nu sunt descoperite până când ating dimensiuni suficient de mari pentru a genera simptome evidente.

Disclaimer: Acest articol are scop informativ ╚Öi educa╚Ťional ╚Öi nu trebuie interpretat ca sfat medical sau ├«nlocuirea consult─ârii cu un medic specialist. Orice decizie privind diagnosticul ╚Öi tratamentul afec╚Ťiunilor medicale trebuie luat─â ├«n urma consult─ârii unui medic specialist. Autorul ╚Öi platforma nu ├«╚Öi asum─â responsabilitatea pentru orice consecin╚Ť─â a aplic─ârii informa╚Ťiilor prezentate ├«n acest articol.

RMN cerebral
RMN Bucuresti
Trimite mesaj
1
Ave╚Ťi nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informa╚Ťii v─â putem ajuta?