Tumoare pe creier – Tumora Cerebrala

 

O tumoare pe creier reprezinta o masa tumorala sau o crestere anormala a celulelor din creier.

Exista mai multe tipuri de tumori la cap (cerebrale). Unele tumori sunt necanceroase (benigne), iar unele tumori cerebrale sunt canceroase (maligne).

Tumorile cerebrale isi pot avea originea in creier (tumori cerebrale primare) sau cancerul poate incepe in alte parti ale corpului si se poate raspandi in creier ca tumori cerebrale secundare (metastatice).

tumoare pe creier

imagine RMN/iRM cerebral

rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla
Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .
RMN

SIMPTOME

Semnele si simptomele unei tumori pe creier variaza foarte mult si depind de marimea acesteia, de localizare si de rata de crestere.

Semnele si simptomele generale cauzate de aceste tumori pe creier pot include:

 • Dureri de cap care treptat devin mai frecvente si mai severe
 • Greata sau varsaturi inexplicabile
 • Tulburari de vedere, cum ar fi vederea incetosata, vederea dubla sau pierderea vederii periferice
 • Pierderea treptata a senzatiei sau a miscarii intr-un brat sau un picior
 • Dificultate de echilibru
 • Dificultati de vorbire
 • Senzatie de oboseala
 • Confuzie in problemele cotidiene
 • Dificultate in luarea deciziilor
 • Incapacitatea de a urma comenzi simple
 • Modificari de personalitate sau de comportament
 • Convulsii, mai ales la cineva care nu are antecedente de convulsii
 • Probleme de auz

Cauze

Tumorile cerebrale primare incep atunci cand celulele normale dezvolta modificari (mutatii) in ADN-ul lor.

ADN-ul unei celule contine instructiunile care spun unei celule ce trebuie sa faca. Mutatiile spun celulelor sa creasca, sa se multiplice rapid si sa continue sa traiasca. Rezultatul este o masa de celule anormale, care formeaza acea tumoare.

La adulti, tumorile cerebrale primare sunt mult mai putin frecvente decat tumorile cerebrale secundare, in care cancerul incepe in alta parte si se raspandeste ulterior in creier (metastaze).

Exista multe tipuri diferite de tumori cerebrale primare. Fiecare isi primeste numele de la tipul de celule implicate. Exemplele includ:

Gliomul. Aceste tumori incep in creier sau in maduva spinarii si includ astrocitoame, ependimoame, glioblastomul, oligoastrocitoame si oligodendroglioame.

Meningioame. Un meningiom este o tumora care apare din membranele care acopera creierul si maduva spinarii (meningele). Majoritatea meningioamelor sunt necanceroase.

Neurinoame acustice (schwannom). Acestea sunt tumori benigne care se dezvolta pe nervii care controleaza echilibrul si auzul.

Adenoame hipofizare. Acestea sunt tumori care se dezvolta in glanda pituitara la baza creierului. Aceste tumori pot afecta hormonii hipofizari cu efecte in tot corpul.

Meduloblastoame. Aceste tumori cerebrale canceroase sunt cele mai frecvente la copii, desi pot aparea la orice varsta. Un meduloblastom apare la baza creierului si tinde sa se raspandeasca prin lichidul spinal.

Tumori cu celule germinale. Tumorile cu celule germinale se pot dezvolta in timpul copilariei, unde se vor forma testiculele sau ovarele. Dar uneori tumorile celulelor germinale afecteaza alte parti ale corpului, cum ar fi creierul.

Craniofaringioamele. Aceste tumori rare incep in apropierea glandei pituitare a creierului, care secreta hormoni care controleaza multe functii ale corpului. Pe masura ce craniofaringiomul creste, acesta poate afecta glanda pituitara si alte structuri din apropierea creierului

RMN
Investigații RMN GRATUITE pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

RMN GRATUITE

Investigații pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

Citește mai mult

Factori de risc – tumoare pe creier

La majoritatea persoanelor cu tumori cerebrale primare, cauza tumorii nu este clara. Dar medicii au identificat cativa factori care va pot creste riscul de aparitie a unei tumori cerebrale.

Factorii de risc includ:

 • Expunerea la radiatii. Persoanele care au fost expuse la un tip de radiatii numite radiatii ionizante au un risc crescut de a forma tumoare pe creier. Exemple de radiatii ionizante includ radioterapia utilizata pentru a trata cancerul si expunerea la radiatii cauzata de bombele atomice.
 • Istoricul familial al tumorilor cerebrale. O mica parte a tumorilor cerebrale apare la persoanele cu antecedente familiale de tumori cerebrale sau cu antecedente familiale de sindroame genetice care cresc riscul tumorilor cerebrale.

Cand sa vedeti un medic

Faceti o programare la medicul dumneavoastra sau la o clinica din apropiere daca aveti semne si simptome persistente care va preocupa sau va afecteaza calitatea vietii. Un iRM cerebral poate oferi informatii pretioase si concludente in cazuri ca acestea.

Vezi Servicii RMN

Sursa

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/