Osteosarcom
Ce este osteosarcomul?
Osteosarcomul este un tip de cancer osos care debutează în celulele care formează oasele. Acesta se găsește cel mai adesea în oasele lungi – mai des în picioare, dar uneori în brațe – dar poate începe în orice os. În cazuri foarte rare, apare în țesutul moale din afara osului.
Osteosarcomul tinde să apară la adolescenți și adulții tineri, dar poate apărea și la copiii mai mici și la adulții mai în vârstă.
Tratamentul implică de obicei chimioterapie, intervenții chirurgicale și, uneori, radioterapie. Medicii selectează opțiunile de tratament în funcție de locul în care începe osteosarcomul, dimensiunea cancerului, tipul și gradul osteosarcomului și dacă cancerul s-a răspândit dincolo de os.
Inovațiile de tratament pentru osteosarcom au îmbunătățit considerabil perspectiva (prognosticul) pentru acest cancer de-a lungul anilor. După terminarea tratamentului, se recomandă monitorizarea pe tot parcursul vieții pentru a urmări eventualele efecte tardive ale tratamentelor intense.
Simptomele osteosarcomului
Semnele și simptomele osteosarcomului pot include, printre altele:
- Dureri osoase sau articulare
- Leziuni osoase sau fractura osoasa fara un motiv clar
Cauzele osteosarcomului:
Nu este clar ce cauzează osteosarcomul. Medicii știu că acest cancer se formează atunci când ceva nu merge bine într-una dintre celulele responsabile de formarea osului nou.
Osteosarcomul începe atunci când o celulă osoasă sănătoasă dezvoltă modificări în ADN-ul său. ADN-ul unei celule conține instrucțiuni care îi spun unei celule ce trebuie să facă.
Modificările spun celulei să înceapă să facă os nou atunci când nu este necesar. Rezultatul este o masă (tumora) de celule osoase slab formate care poate invada și distruge țesutul sănătos al corpului. Celulele se pot desprinde și se pot răspândi (metastaza) în tot corpul.
Factori de risc
Tratament anterior cu radioterapie
Alte tulburări osoase, cum ar fi boala Paget a osului și displazia fibroasă
Anumite afecțiuni moștenite sau genetice, inclusiv retinoblastomul ereditar, sindromul Bloom, sindromul Li-Fraumeni, sindromul Rothmund-Thomson și sindromul Werner

Complicațiile osteosarcomului
Complicațiile osteosarcomului și tratamentul acestuia includ:
Cancer care se răspândește (metastazează). Osteosarcomul se poate răspândi de unde a început în alte zone, îngreunând tratamentul și recuperarea. Osteosarcomul care se răspândește cel mai adesea se răspândește la plămâni și la alte oase.
Adaptarea la amputarea membrelor. Operația care îndepărtează tumora și scutește membrul este utilizată ori de câte ori este posibil. Dar uneori este necesar să îndepărtați o parte a membrului afectat pentru a elimina tot cancerul. Învățarea utilizării unui membru artificial (proteză) va necesita timp, practică și răbdare. Experții vă pot ajuta să vă adaptați. Efecte secundare ale tratamentului pe termen lung. Chimioterapia agresivă necesară controlului osteosarcomului poate provoca efecte secundare substanțiale, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.
Diagnosticul in cazul osteosarcomului
Pentru a diagnostica osteosarcomul, medicul poate începe cu un examen fizic pentru a înțelege mai bine simptomele.
Teste imagistice Testele imagistice pot include:
- Raze X
- tomografie computerizata (CT)
- Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN)Tomografia cu emisie de pozitroni (PET)
- Scanarea osului
Îndepărtarea unui eșantion de celule pentru testare (biopsie)
O procedură de biopsie este utilizată pentru a colecta o probă de celule suspecte pentru teste de laborator. Testele pot arăta dacă celulele sunt canceroase. Testele de laborator pot determina tipul de cancer și dacă este agresiv (gradul).
Tipurile de proceduri de biopsie utilizate pentru a diagnostica osteosarcomul includ:
- Biopsie cu Medicul introduce un ac subțire prin piele și îl ghidează în tumora. Acul este folosit pentru a îndepărta bucăți mici de țesut din tumoare.
- Biopsie chirurgicală. Medicul face o incizie prin piele și îndepărtează fie întreaga tumoră (biopsie prin excizie), fie o porțiune a tumorii (biopsie prin incizie).
Determinarea tipului de biopsie necesar și a specificului modului în care trebuie efectuată necesită o planificare atentă de către echipa medicală. Medicii trebuie să efectueze biopsia într-un mod care să nu interfereze cu intervențiile chirurgicale viitoare pentru îndepărtarea cancerului. Din acest motiv, cereți medicului dumneavoastră o trimitere către o echipă de experți cu experiență vastă în tratarea osteosarcomului înainte de biopsie.
Tratamentul osteosarcomului
Tratamentul osteosarcomului implică de obicei intervenții chirurgicale și chimioterapie. Radioterapia poate fi o opțiune în anumite situații.
1.Interventia chirurgicala
Scopul intervenției chirurgicale este îndepărtarea tuturor celulelor canceroase. Dar planificarea operației ia în considerare și modul în care vă va afecta capacitatea de a vă desfășura viața de zi cu zi. Amploarea intervenției chirurgicale pentru osteosarcom depinde de mai mulți factori, cum ar fi dimensiunea tumorii și localizarea acesteia.
Operațiile utilizate pentru tratarea osteosarcomului includ:
- Operație numai pentru îndepărtarea cancerului (chirurgie care economisește membrele). Majoritatea operațiilor de osteosarcom pot fi efectuate într-un mod care îndepărtează tot cancerul și protejează membrul, astfel încât funcția să poată fi menținută. Dacă această procedură este o opțiune depinde, parțial, de extinderea cancerului și de cât de mult mușchi și țesut trebuie îndepărtați. Dacă o secțiune de os este îndepărtată, chirurgul va reconstrui Metoda de reconstrucție depinde de situația dumneavoastră particulară, dar opțiunile includ proteze metalice sau grefe osoase.
- Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea membrului afectat (amputație). Odată cu progresele în chirurgia de economisire a membrelor, nevoia de amputare – îndepărtarea unui membru sau a unei părți a unui membru – s-a redus considerabil de-a lungul Dacă amputarea este necesară, progresele în articulațiile protetice pot îmbunătăți semnificativ rezultatele și funcționarea.
- Intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea porțiunii inferioare a piciorului (plastie de rotație). În această intervenție chirurgicală, folosită uneori pentru copiii care sunt încă în creștere, chirurgul îndepărtează cancerul și zona înconjurătoare, inclusiv articulația genunchiului. Piciorul și glezna sunt apoi rotite, iar glezna funcționează ca un genunchi. O proteză este utilizată pentru piciorul inferior și Rezultatele permit de obicei persoanei să funcționeze foarte bine în activități fizice, sport și viața de zi cu zi.
2.Chimioterapia
- Chimioterapia folosește medicamente pentru a ucide celulele canceroase. Tratamentul cu chimioterapie combină de obicei două sau mai multe medicamente care pot fi administrate sub formă de perfuzie într-o venă (IV), sub formă de pastile sau prin ambele
Pentru osteosarcom, chimioterapia este adesea recomandată înainte de intervenția chirurgicală (terapie neoadjuvantă). Medicii monitorizează modul în care celulele canceroase răspund la chimioterapie pentru a planifica tratamente ulterioare.
Dacă osteosarcomul se micșorează ca răspuns la chimioterapie, poate face posibilă intervenția chirurgicală pentru salvarea membrelor.
Dacă osteosarcomul nu răspunde la tratament, poate indica faptul că cancerul este foarte agresiv. Medicii pot recomanda o combinație diferită de medicamente pentru chimioterapie sau sugerează o operație mai agresivă pentru a se asigura că tot cancerul este îndepărtat.
Chimioterapia poate fi folosită și după operație pentru a ucide orice celule canceroase care ar putea rămâne.
Dacă osteosarcomul revine după intervenție chirurgicală sau se extinde în alte zone ale corpului, chimioterapia ar putea fi recomandată pentru a încerca să încetinească creșterea bolii.
3.Terapie cu radiații
Radioterapia folosește fascicule de înaltă energie, cum ar fi raze X și protoni, pentru a ucide celulele canceroase. Radiația poate fi o opțiune în anumite situații, cum ar fi atunci când intervenția chirurgicală nu este posibilă sau dacă chirurgii nu pot elimina tot cancerul în timpul unei operații.
În timpul terapiei cu radiații, fasciculele de energie sunt livrate de la o mașină care se mișcă în jurul tău în timp ce stai întins pe o masă. Fasciculele sunt îndreptate cu atenție către zona osteosarcomului pentru a reduce riscul de deteriorare a celulelor sănătoase din jur.