Ce este fibrilatia ventriculara?
Fibrilația ventriculară este un tip de ritm cardiac anormal (aritmie). În timpul fibrilației ventriculare, semnalele dezorganizate ale inimii fac ca camerele inferioare ale inimii (ventriculii) să tremure (tremur) inutil. Drept urmare, inima nu pompează sânge în restul corpului.
Fibrilația ventriculară este o urgență care necesită asistență medicală imediată. Este cea mai frecventă cauză de moarte subită cardiacă.
Tratamentul de urgență pentru fibrilația ventriculară include resuscitarea cardiopulmonară (CPR) și șocuri la inimă cu un dispozitiv numit defibrilator extern automat (AED). Pot fi recomandate medicamente, dispozitive implantate sau intervenții chirurgicale pentru a preveni episoadele de fibrilație ventriculară.

insuficienta mitrala
Simptomele fibrilatiei ventriculare
Colapsul și pierderea conștienței sunt cel mai frecvent simptom al fibrilației ventriculare.
Semne și simptome de avertizare
Înainte de un episod de fibrilație ventriculară, este posibil să aveți semne și simptome ale unei bătăi ale inimii anormal de rapide sau neregulate (aritmie). Aceste semne de avertizare pot include:
- Dureri în piept
- Bătăi foarte rapide ale inimii (tahicardie)
- Ameţeală
- Greaţă
- Dificultăți de respirație
Cauze:
Fibrilația ventriculară este cauzată fie de o problemă cu proprietățile electrice ale inimii, fie de o întrerupere a aportului normal de sânge către mușchiul inimii. Uneori, cauza fibrilației ventriculare este necunoscută.

camerele si supapele inmii
Factori de risc
Lucrurile care vă pot crește riscul de fibrilație ventriculară includ:
- Un episod anterior de fibrilație ventriculară
- Un atac de cord anterior
- Un defect cardiac cu care te-ai născut (boală cardiacă congenitală)
- Boala musculară a inimii (cardiomiopatie)
- Leziuni care provoacă leziuni ale mușchiului inimii, cum ar fi lovitura de fulger
- Abuzul de droguri, în special cu cocaină sau metamfetamină
- Un dezechilibru sever de potasiu sau magneziu
Complicatii
Fără tratament imediat, fibrilația ventriculară poate provoca moartea în câteva minute. Bătăile rapide și neregulate ale inimii fac ca inima să înceteze brusc să pompeze sânge în organism. Tensiunea arterială scade brusc și semnificativ. Cu cât corpul lipsește mai mult de sânge, cu atât este mai mare riscul de afectare a creierului și a altor organe.
Fibrilația ventriculară este cea mai frecventă cauză de moarte subită cardiacă. Riscul altor complicații pe termen lung depinde de cât de repede primiți tratamentul.



camerele si supapele inmii
Diagnostic
Fibrilația ventriculară este întotdeauna diagnosticată într-o situație de urgență. O verificare a pulsului nu va dezvălui nici un puls dacă a avut loc moartea cardiacă subită.
Testele pentru diagnosticarea și determinarea cauzei fibrilației ventriculare includ:
- Electrocardiograma (ECG sau EKG).Acest test rapid și nedureros măsoară activitatea electrică a inimii tale. Pe piept (electrozi) sunt plasați pe piept și uneori pe brațe și picioare. Firele conectează electrozii la un computer, care afișează rezultatele testului. Un ECG poate arăta dacă inima ta bate prea repede, prea încet sau deloc. Dacă aveți un episod de fibrilație ventriculară, ECG-ul arată de obicei o bătăi ale inimii de aproximativ 300 până la 400 de bătăi pe minut.
- Analize de sange.Testele de sânge pot fi efectuate pentru a verifica enzimele care se scurg în fluxul sanguin atunci când inima este deteriorată de un atac de cord.
- Raze x la piept.O imagine cu raze X a pieptului permite medicului dumneavoastră să verifice dimensiunea și forma inimii și a vaselor de sânge.
- Acest test neinvaziv folosește unde sonore pentru a produce imagini cu dimensiunea, structura și mișcarea inimii tale.
- Cateterism coronarian (angiografie).Pentru a determina dacă arterele coronare sunt îngustate sau blocate, se injectează un colorant printr-un tub lung și subțire (cateter) care este introdus printr-o arteră, de obicei în zona inghinală, în arterele inimii. Colorantul face ca arterele tale să apară mai clar pe raze X, dezvăluind zonele blocate.
- Tomografia computerizată cardiacă (CT).În timpul unei scanări CT cardiace, stai întins pe o masă în interiorul unui aparat în formă de gogoașă. Un tub cu raze X din interiorul aparatului se rotește în jurul corpului și creează imagini ale inimii și pieptului.
- Imagistica prin rezonanță magnetică cardiacă (IRM).Acest test folosește un câmp magnetic și unde radio generate de computer pentru a crea imagini detaliate ale fluxului sanguin în inimă. În timpul unui RMN cardiac, stai întins pe o masă care alunecă într-o mașină lungă ca un tub.
Tratament
Fibrilația ventriculară necesită tratament medical de urgență pentru a preveni moartea subită cardiacă. Scopul tratamentului de urgență este de a restabili fluxul sanguin cât mai repede posibil pentru a preveni afectarea organelor și a creierului.
Tratamentul de urgență pentru fibrilația ventriculară include:
- Resuscitare cardiopulmonară (RCP).CPR imită mișcarea de pompare a inimii și menține sângele să curgă prin corp. Mai întâi sunați la 911 sau la numărul local de urgență. Apoi începeți RCP împingând puternic și rapid pe pieptul persoanei – aproximativ 100 până la 120 de compresii pe minut. Lăsați pieptul să se ridice complet între compresii. Continuați RCP până când este disponibil un defibrilator extern automat (DEA) sau până când personalul de urgență sosește.
- Acest tratament se mai numește și cardioversie. Un defibrilator extern automat (AED) livrează șocuri prin peretele toracic către inimă. Poate ajuta la restabilirea unui ritm cardiac normal. De îndată ce un DEA este disponibil, aplicați-l și urmați instrucțiunile. Dacă nu sunteți instruit să utilizați un DEA, un operator 911 sau un alt operator medical de urgență vă poate oferi instrucțiuni. AED-urile de uz public sunt programate să recunoască fibrilația ventriculară și să trimită un șoc numai atunci când este necesar.
Alte tratamente pentru fibrilația ventriculară sunt date pentru a preveni episoadele viitoare și pentru a reduce riscul de apariție a simptomelor legate de aritmie. Tratamentul pentru fibrilația ventriculară include medicamente, dispozitive medicale și intervenții chirurgicale.
Medicamente
Medicamentele pentru controlul ritmului cardiac (antiaritmice) sunt utilizate pentru tratamentul de urgență sau pe termen lung al fibrilației ventriculare. Dacă sunteți expus riscului de fibrilație ventriculară sau de moarte subită cardiacă, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente pentru a încetini și controla bătăile inimii.
Chirurgie sau alte proceduri
Intervențiile chirurgicale sau procedurile medicale pentru tratarea fibrilației ventriculare includ:
- Cardioverter-defibrilator implantabil (ICD).Un ICD este un dispozitiv implantat care monitorizează constant ritmul cardiac. Dacă detectează o bătăi foarte rapide ale inimii sau o inimă tremurândă, emite șocuri pentru a opri episodul și a reseta ritmul inimii. Dispozitivul alimentat de baterii este implantat lângă claviculă stângă în timpul unei intervenții chirurgicale minore. Unul sau mai multe fire flexibile, izolate (conductoare) de la ICD trec prin vene până la inima ta.
- Ablația cardiacă.Această procedură folosește căldură sau energie rece pentru a crea mici cicatrici în inimă pentru a bloca semnalele electrice anormale care cauzează fibrilația ventriculară. Cel mai adesea se face folosind tuburi subțiri și flexibile numite catetere introduse prin vene sau artere. Se poate face și în timpul unei intervenții chirurgicale pe inimă.
- Angioplastie coronariană și plasarea stentului.Dacă fibrilația dvs. ventriculară a fost cauzată de un atac de cord, această procedură vă poate reduce riscul de episoade viitoare de fibrilație ventriculară.
Medicii introduc un tub lung și subțire (cateter) printr-o arteră, de obicei în zona inghinală, până la o arteră blocată din inima dumneavoastră. Un balon de pe vârful cateterului se umflă pentru scurt timp pentru a lărgi artera, restabilind fluxul de sânge către inimă. În timpul procedurii, medicul poate plasa un stent din plasă metalică în arteră pentru a o ajuta să rămână deschisă.
- Chirurgie de bypass coronarian.Această intervenție chirurgicală pe cord deschis îmbunătățește fluxul de sânge către inimă. Se poate face dacă fibrilația ventriculară a fost cauzată de o boală coronariană. În timpul operației de bypass, chirurgul preia un vas de sânge sănătos din picior, braț sau piept și îl conectează sub și deasupra arterelor blocate din inimă. Acest lucru creează o nouă cale prin care sângele să curgă.