Ce este scleroza amiotrofică laterală?
Scleroza amiotrofică laterală sau SLA, este o boală progresivă a sistemului nervos care afectează celulele nervoase din creier și măduva spinării, provocând pierderea controlului muscular.
ALS este adesea numită boala lui Lou Gehrig, după jucătorul de baseball care a fost diagnosticat cu aceasta. De obicei, medicii nu știu de ce apare, dar cert este ca se transmite si ereditar
ALS debutează adesea cu contracții musculare și slăbiciune a unui membru sau vorbire neclară. În cele din urmă, ALS afectează controlul mușchilor necesari pentru a se mișca, a vorbi, a mânca și a respira. Nu există leac pentru această boală fatală.

Descopera tarifele Neurologie pe care le oferim în clinicile noastre !
Daca ai nevoie de o programare Neurologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

Simptomele sclerozei amiotrofice laterale
Semnele și simptomele SLA variază foarte mult de la o persoană la alta, în funcție de neuronii afectați. În general, începe cu slăbiciune musculară care se extinde și se agravează în timp. Semnele și simptomele pot include:
- Dificultate la mers sau la desfășurarea activităților zilnice normale
- Impicnirea si caderea
- Slăbiciune la picioare, picioare sau glezne
- Slăbiciune sau stângăcie a mâinii
- Vorbire greșită sau probleme la înghițire
- Crampe musculare și convulsii în brațe, umeri și limbă
- Plâns, râs sau căscat inadecvat
- Modificări cognitive și comportamentale
ALS începe adesea în mâini, picioare sau membre și apoi se răspândește în alte părți ale corpului. Pe măsură ce boala avansează și celulele nervoase sunt distruse, mușchii tăi devin mai slabi. Acest lucru afectează în cele din urmă mestecatul, înghițirea, vorbirea și respirația.
În general, nu există durere în stadiile incipiente ale SLA, iar durerea este mai puțin frecventă în etapele ulterioare. ALS nu afectează de obicei controlul vezicii urinare sau simțurile.
Cauze de Scleroza amiotrofică laterală:
ALS afectează celulele nervoase care controlează mișcările musculare voluntare, cum ar fi mersul și vorbirea (neuronii motori). ALS face ca neuronii motori să se deterioreze treptat și apoi să moară. Neuronii motori se extind de la creier la măduva spinării la mușchii din tot corpul. Când neuronii motori sunt deteriorați, aceștia încetează să trimită mesaje către mușchi, astfel încât mușchii nu pot funcționa.

Factori de risc în cazul sclerozei amiotrofice laterale
Factorii de risc stabiliți pentru ALS includ:
- 5% până la 10% dintre persoanele cu SLA au moștenit-o (familială).
- Vârstă. Riscul crește odată cu vârsta și este cel mai frecvent între 40 de ani și mijlocul anilor 60.
- Înainte de vârsta de 65 de ani, puțin mai mulți bărbați decât femei dezvoltă SLA. Această diferență de sex dispare după vârsta de 70 de ani.
- Unele studii care examinează întregul genom uman au găsit multe asemănări în variațiile genetice ale persoanelor cu patologia familială și ale unor persoane cu patologia nemoștenită .
Factorii de mediu, cum ar fi următorii, pot declanșa patologia de scleroza amiotrofica laterala.
- Fumatul este singurul factor de risc de mediu probabil pentru SLA. Riscul pare să fie cel mai mare pentru femei, în special după menopauză.
- Expunerea la toxine de mediu. Unele dovezi sugerează că expunerea la plumb sau la alte substanțe la locul de muncă ar putea fi legate. S -au făcut multe studii, dar niciun agent sau substanță chimică nu a fost asociat în mod constant cu SLA.
- Serviciu militar. Studiile indică faptul că persoanele care au servit în armată prezintă un risc mai mare aparitie a bolii. Nu este clar ce despre serviciul militar ar putea declanșa dezvoltarea ALS. Poate include expunerea la anumite metale sau substanțe chimice, leziuni traumatice, infecții virale și efort intens.
Complicațiile sclerozei laterale amiotrofice
Pe măsură ce boala progresează, ALS provoacă complicații, cum ar fi:
Probleme de respirație
În timp, ALS paralizează mușchii pe care îi folosiți pentru a respira. S-ar putea să aveți nevoie de un dispozitiv care să vă ajute să respirați noaptea, similar cu ceea ce ar putea purta cineva cu apnee în somn. De exemplu, s-ar putea să vi se administreze un dispozitiv de presiune binivel pozitivă a căilor respiratorii (BiPAP) pentru a vă ajuta să respirați noaptea. Acest tip de dispozitiv vă sprijină respirația printr-o mască purtată pe nas, pe gură sau pe ambele.
Unii oameni cu SLA avansată aleg să aibă o traheostomie – o gaură creată chirurgical în partea din față a gâtului care duce la trahee (trahee) – pentru utilizarea permanentă a unui aparat respirator care le umflă și le dezumflă plămânii.
Cea mai frecventă cauză de deces pentru persoanele cu SLA este insuficiența respiratorie. În medie, decesul apare în decurs de 3 până la 5 ani de la debutul simptomelor. Cu toate acestea, unele persoane cu ALS trăiesc 10 sau mai mulți ani.
Probleme de vorbire
Majoritatea persoanelor suferă probleme de vorbire. Acest lucru începe, de obicei, ca o slăbire ocazională, ușoară de cuvinte, dar devine mai gravă. Vorbirea devine în cele din urmă dificil de înțeles pentru alții, iar persoanele cu SLA se bazează adesea pe alte tehnologii de comunicare pentru a comunica.
Probleme cu alimentația
Persoanele cu SLA pot dezvolta malnutriție și deshidratare din cauza leziunilor la nivelul mușchilor care controlează înghițirea. De asemenea, au un risc mai mare de a introduce alimente, lichide sau saliva în plămâni, ceea ce poate provoca pneumonie. Un tub de hrănire poate reduce aceste riscuri și poate asigura hidratarea și nutriția corespunzătoare.
Demenţă
Unii oameni cu SLA au probleme cu memoria și cu luarea deciziilor, iar unii sunt în cele din urmă diagnosticați cu o formă de demență numită demență frontotemporală.