Ca factori de risc, vârsta și sexul sunt cei mai mari factori care provoacă probleme articulare. Femeile sunt mult mai predispuse la leziuni osoase decât bărbații, de fapt, una din două femei cu vârsta de peste 50 de ani va avea o fractură de-a lungul vieții. Acest lucru se datorează faptului că oasele femeilor, chiar și în cele mai bune condiții (vârsta 25-30) sunt în general mai mici și mai puțin dense decât oasele bărbaților. În plus, femeile pierd mai multă densitate osoasă decât bărbații pe măsură ce îmbătrânesc din cauza pierderii de estrogen la menopauză.
Ai nevoie de o investigatie RMN genunchi ?
Te scanam cu sisteme RMN de 1.5Tesla si 3.0Tesla, cu grija si profesionalism!
Analiza rezultatelor
In Clinica Biomedscan activeaza o echipa numeroasa de medici primari si specialisti radiologi, supraspecializati in interpretarea investigatiilor RMN genunchi si in general in patologia musculo-scheletala. Acestia va vor analiza scanarea si va vor diagnostica cu o precizie ce tinde catre 100%.
Recenziile pacientilor nostri
Persoane cu risc de a dezvolta patologii:
Atunci când oaselor li se aplica un stres mecanic fie prin încărcări externe (impactul picioarelor tale cu solul) și/sau încărcări interne (forța aplicată osului prin contracția mușchilor care se atașează de el), apare o microtrauma indusă de sarcină. Când sistemele corpului funcționează corespunzător, încărcarea suplimentară este bună pentru stimularea creșterii și remodelării osoase, rezultând un os care este reconstruit mai puternic și mai aclimatizat la sarcini mai mari. De multe ori, sportivii de performanta au reconstructii fibrozate construite necorespunzator, astfel incat vindecarea si dezvoltarea articulatiei genunchiului nu este suficienta pentru contractia excesiva la care este supusa, dezvoltandu-se astfel o leziune osoasa
Fracturile anterioare cu impact scăzut dublează riscul de a avea o altă fractură. Fracturile genunchiului sunt predictori puternici ale mai multor fracturi de genunchi care vor urma, dar aceste fracturi apar adesea atât de încet încât corpul se adapteaza incet si dezvolta un comportament in care nu se dezvolta niciun „eveniment” dureros, ci doar incomod. Un exemplu ar fi mersul fara oscilarea centrului de greutate de pe piciorul sanatos pe cel cu probleme la genunchi.
In plus fata de bolile articulare inflamatorii si autoimune mai apar si alte boli anexe precum boala celiacă, boala Crohn și colita ulceroasă ce sunt adesea legate de pierderea osoasă care poate fi accelerată prin tratamentul lor frecvent și necesar cu steroizi. Un factor comun în toate aceste afecțiuni este capacitatea redusă a tractului gastrointestinal de a absorbi suficient calciu pentru a crea și menține oase puternice.
INTREBARI FRECVENTE - RMN GENUNCHI
Cum trebuie sa ma pregatesc pentru un Rmn la genunchi?
Pentru efectuarea examinarii RMN genunchi nu este necesara o pregatire speciala.
Pacientul va scoate de pe corp toate obiectele de metal(dispozitive pentru auz, placi dentare, orice tip de bijuterii, ceasul si agrafele de par), deoarece exista riscul ca aceste obiecte sa fie atrase de catre magnetul folosit pentru efectuarea testului.Pacientul se dezbraca in functie de aria pe care se efectueaza (sunt cazuri de pacienti care pot pastra o parte din haine, daca nu incomodeaza. In cazul in care se permite pastrarea partial a unor haine, pacientul trebuie sa goleasca buzunarele de monede, telefoane sau carduri (carti de credit sau carduri ATM) cu benzi magnetice inscriptionate, deoarece prin investigatia RMN Genunchi se pot demagnetiza.
Ce se intampla in timpul investigatiei RMN genunchi?
In timpul examinarii RMN genunchi, pacientul este intins pe spate pe masa echipamentului. Masa va aluneca in interiorul unui dispozitiv care contine magnetul.
In interiorul magnetului, pacientul va auzi si va simti aerul oxigenat, pompat de o instalatie speciala. De asemenea, se mai aud diferite zgomote care sunt rezultatul examinarii. Se vor folosi dopuri pentru urechi pentru a reduce zgomotul.
Este foarte important ca pacientul sa nu miste in timpul scanarii. Pacientul poate comunica, cu medicul sau operatorul asistent prin intermediul unui microfon.
Cat timp dureaza un RMN Genunchi?
În medie, procedura de Investigatie rezonanta magnetica genunchi dureaza aproximativ 30 de minute, dar se poate prelungi dacă medicul radiolog considera necesara o analiza amanuntita sau decide sa utilizeze substanța de contrast, pentru a mari acuratetea imaginilor.
Când este recomandat RMN de genunchi?
Investigația RMN la genunchi este indicată în situațiile în care durerea de genunchi este de cauză neprecizată și nu poate fi explicată prin diagnostic clinic. Oferă imagini detaliate atunci când radiografia nu este concludentă, în cazul fracturilor osoase incerte, în diagnosticul artritei (de cauză inflamatorie), a tumorilor osoase, a infecțiilor osoase și periosoase, în evaluarea cartilajului articular, meniscurilor articulare, ligamentelor și tendoanelor.
RMN de genunchi este indicat și în patologiile acute (rupturi de menisc, rupturi ligamentare, leziuni cartilaginoase, leziuni tendinoase, rupturi musculare și fracturi) sau cronice (modificările artrozice, sinovite, bursite, patologii tumorale, displaziile congenitale și instabilități articulare).