INTREBARI FRECVENTE
Cum trebuie sa ma pregatesc pentru un Rmn la genunchi?
Pentru efectuarea examinarii RMN genunchi nu este necesara o pregatire speciala.
Pacientul va scoate de pe corp toate obiectele de metal(dispozitive pentru auz, placi dentare, orice tip de bijuterii, ceasul si agrafele de par), deoarece exista riscul ca aceste obiecte sa fie atrase de catre magnetul folosit pentru efectuarea testului.
Pacientul se dezbraca in functie de aria pe care se efectueaza (sunt cazuri de pacienti care pot pastra o parte din haine, daca nu incomodeaza.
In cazul in care se permite pastrarea partial a unor haine, pacientul trebuie sa goleasca buzunarele de monede, telefoane sau carduri (carti de credit sau carduri ATM) cu benzi magnetice inscriptionate, deoarece prin investigatia RMN Genunchi se pot demagnetiza.
Ce se intampla in timpul investigatiei RMN genunchi?
In timpul examinarii RMN genunchi, pacientul este intins pe spate pe masa echipamentului. Masa va aluneca in interiorul unui dispozitiv care contine magnetul.
In interiorul magnetului, pacientul va auzi si va simti aerul oxigenat, pompat de o instalatie speciala. De asemenea, se mai aud diferite zgomote care sunt rezultatul examinarii.
Se vor folosi dopuri pentru urechi pentru a reduce zgomotul.
Este foarte important ca pacientul sa nu miste in timpul scanarii. Pacientul poate comunica, cu medicul sau operatorul asistent prin intermediul unui microfon.
Cat timp dureaza un RMN Genunchi?
În medie, procedura de Investigatie rezonanta magnetica genunchi dureaza aproximativ 30 de minute, dar se poate prelungi dacă medicul radiolog considera necesara o analiza amanuntita sau decide sa utilizeze substanța de contrast, pentru a mari acuratetea imaginilor.
Când este recomandat RMN de genunchi?
Investigația RMN la genunchi este indicată în situațiile în care durerea de genunchi este de cauză neprecizată și nu poate fi explicată prin diagnostic clinic.
Oferă imagini detaliate atunci când radiografia nu este concludentă, în cazul fracturilor osoase incerte, în diagnosticul artritei (de cauză inflamatorie), a tumorilor osoase, a infecțiilor osoase și periosoase, în evaluarea cartilajului articular, meniscurilor articulare, ligamentelor și tendoanelor.
RMN de genunchi este indicat și în patologiile acute (rupturi de menisc, rupturi ligamentare, leziuni cartilaginoase, leziuni tendinoase, rupturi musculare și fracturi) sau cronice (modificările artrozice, sinovite, bursite, patologii tumorale, displaziile congenitale și instabilități articulare).