O hernie de disc se refera la o problema cu una sau mai multe dintre discurile intervertebrale ale coloanei care stau intre oasele propriu zise (vertebre) si care se unesc pentru a forma coloanal vertebrala

Un “disc” spinal are un centru (nucleu) moale, gelatinos, incastrat intr-un exterior mai dur, cauciucat.O hernie de disc apare atunci cand o parte din nucleu impinge afara printr-o ruptura in inel.

O hernie de disc, care poate aparea in orice parte a coloanei vertebrale, poate irita un nerv vertebral din apropiere. In functie de locul in care se afla hernia de disc (cervical, toracal, lombar sau chiar pelvic), poate duce la durere, amorteala sau slabiciune la un brat sau la un picior.

Simptome:

Cele mai multe hernii de disc apar la nivelul coloanei vertebrale inferioare, desi pot aparea si la nivelul gatului. Semnele si simptomele depind de locul in care este situat discul si de faptul daca discul apasa pe vreun nerv. Acestea afecteaza de obicei doar o parte a corpului.

 • Dureri de brat sau picioare. Daca hernia de disc este in partea inferioara a spatelui, veti simti de obicei cea mai mare durere la nivelul feselor, coapsei si gambei. S-ar putea sa aveti dureri si intr-o parte a piciorului. Daca hernia de disc este in zona cervicala, veti simti de obicei cea mai mare durere la umar si brat. Durerea din hernia de disceste adesea descrisa ca ascutita sau arzatoare.
 • Amorteala sau furnicaturi. Persoanele care au hernie de disc au adesea amorteli radiante sau furnicaturi in partea corpului deservite de nervii afectati.
 • Muschii deserviti de nervii afectati tind sa fie slabiti. Acest lucru va poate face sa va impiedicati sau sa va afecteze capacitatea de a ridica sau sa tineti obiecte in mana

Puteti avea o hernie de disc fara simptome. Este posibil sa nu stiti ca o aveti, cu exceptia cazului in care apare pe o imagine a coloanei vertebrale.Este important sa stiti de prezenta acestei probleme, intr-ucat veti evita actiuni care duc la accentuarea acesteia.Pentru o investigatie neinvaziva, fara radiatii daunatoare, puteti efectua o investigatie RMN in clinicile noastre din Bucuresti

hernie de disc - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

Hernie de disc

Simptome

Cauze:

Hernia de disc este cel mai adesea rezultatul unei uzuri treptate, legate de imbatranire, numita degenerare a discului. Pe masura ce imbatranesti, discurile tale devin mai putin flexibile si mai predispuse la rupere sau rupere, chiar si cu o tensiune sau rasucire minora.

Majoritatea oamenilor nu pot identifica cauza herniei de disc. Uneori, folosirea muschilor spatelui in loc de muschii picioarelor si coapsei pentru a ridica obiecte grele poate duce la o hernie de disc, la fel cum se poate rasuci si intoarce in timpul ridicarii. Rareori, cauza unei hernii de disc este un eveniment traumatic, cum ar fi o cadere sau o lovitura la spate.

hernie de disc - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

Hernie de disc

cauze

Factori de risc

Factorii care va pot creste riscul de hernie de disc includ:

 • Greutate. Greutatea corporala in exces provoaca un plus de stres pe discurile din spatele inferior.
 • Ocupatie. Persoanele cu locuri de munca solicitante fizic prezinta un risc mai mare de probleme de spate. Ridicarea, tragerea, impingerea, indoirea laterala si rasucirea repetitiva va pot creste riscul de hernie de disc.
 • Genetica. Unii oameni mostenesc o predispozitie la dezvoltarea unei hernii de disc.
 • Fumat. Se crede ca fumatul micsoreaza aportul de oxigen pe disc, determinandu-l sa se descompuna mai repede.

Complicatii

Chiar deasupra taliei tale, maduva spinarii se termina. Ceea ce continua prin canalul spinal este un grup de radacini nervoase lungi care seamana cu coada unui cal (cauda equina).

Rareori, hernia de disc poate comprima intregul canal spinal, inclusiv toti nervii caudali. Rar, ar putea fi necesara o interventie chirurgicala de urgenta pentru a evita slabiciunea permanenta sau paralizia.

Solicitati asistenta medicala de urgenta daca aveti:

Agravarea simptomelor. Durerea, amorteala sau slabiciunea pot creste pana la punctul in care va impiedica activitatile zilnice.

Disfunctie a vezicii urinare sau a intestinului. Sindromul Cauda equina poate provoca incontinenta sau dificultati la urinare chiar si cu vezica plina.

Anestezie in sa. Aceasta pierdere progresiva a senzatiei afecteaza zonele care ar atinge o sa – coapsele interioare, partea din spate a picioarelor si zona din jurul rectului.

hernie de disc

Hernie de disc

Complicatii

Prevenirea

Pentru a preveni o hernie de disc, procedati in felul urmator:

 • Exercitiu. Intarirea muschilor trunchiului stabilizeaza si sustine coloana vertebrala.
 • Mentineti o postura buna. Acest lucru reduce presiunea asupra coloanei vertebrale si a discurilor. Pastrati-va spatele drept si aliniat, mai ales cand stati perioade lungi. Ridicati corect obiectele grele, facand picioarele – nu spatele – sa faca cea mai mare parte a muncii.
 • Mentineti o greutate sanatoasa. Excesul de greutate pune mai multa presiune pe coloana vertebrala si pe discuri, facandu-le mai susceptibile la hernie.
 • Renunta la fumat. Evitati utilizarea oricaror produse din tutun. este, cum functioneaza si ce inseamna pentru dumneavoastra
hernie de disc - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

Hernie de disc

Preventie