Ce este Cotul Tenismenului

Cotul Tenismenului este o afecțiune dureroasă cauzată de suprasolicitare. Aceasta apare atunci când tendoanele de la nivelul cotului sunt suprasolicitate, de obicei prin mișcări repetitive ale încheieturii și brațului.

Cotul Tenismenului

Date Statistice

Puncte cheie

Sursă

Este adesea cauzată de suprautilizarea mușchilor și tendoanelor antebrațului, aproape de articulația cotului.

Sursa

Sursa 

Sursa 

Incidența anuală generală ajustată după vârstă și sex a cotului tenismenului este raportată a fi de 3,4 la 1000. 

Sursa

Prevalența cotului tenismenului a fost găsită a varia între 1 și 3 procente în populația generală.

Cu toate acestea, în anumite grupuri ocupaționale, prevalența poate fi de până la 23 %.

Cea mai mare prevalență a fost raportată printre subiecții cu vârsta între 40 și 60 de ani.

Sursa 

Factorii de risc pentru cotul tenismenului includ mișcările repetitive ale încheieturii mâinii și brațului, în special în anumite ocupații, cum ar fi munca de birou, asistența medicală, tâmplăria și instalațiile sanitare.

Este, de asemenea, comun în sporturile care implică mișcări repetitive ale brațului, de exmeplu tenisul, squash-ul și badmintonul.

Sursa 

Sursa

  
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla

Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau prin telefon !

rmn bucuresti medic radiolog Biomed Scan Cardiologie RMN Ecografie

Simptome in  Cotul Tenismenului

Cotul tenismenului, cunoscut și sub denumirea medicală de epicondilită laterală, este o afecțiune care provoacă durere în zona în care osul din partea exterioară a cotului (epicondilul lateral) se conectează cu tendoanele și mușchii brațului.

Este o afecțiune comună în rândul sportivilor și al persoanelor care efectuează mișcări repetitive cu mâna și încheietura mâinii.

 

Durere și sensibilitate

Durerea este cel mai comun simptom al cotului tenismenului.

Aceasta poate varia de la o durere ușoară până la o durere intensă și poate fi resimțită atât în timpul activităților, cât și în repaus.

Durerea poate iradia de la cot până la încheietura mâinii și poate fi însoțită de o sensibilitate crescută la atingere în zona cotului.

Slăbiciune în mână și încheietura mâinii

Slăbiciunea în mână și încheietura mâinii este un alt simptom comun al cotului tenismenului. Aceasta poate face dificilă strângerea obiectelor sau efectuarea mișcărilor fine cu mâna, cum ar fi scrierea sau rotirea unei chei.

Alte simptome

Alte simptome ale cotului tenismenului pot include:

 • Înroșirea sau umflarea zonei afectate
 • O senzație de căldură în zona cotului
 • Dificultate la îndoirea sau întinderea brațului
 • Durere care se înrăutățește noaptea sau la prima mișcare a brațului dimineața

Dacă aveți simptome care indică cotul tenismenului, este important să consultați un medic pentru un diagnostic corect și pentru a discuta opțiunile de tratament.

 Cauze

 Suprasolicitarea mușchilor

Cotul tenismenului este adesea rezultatul suprasolicitării mușchilor și tendoanelor din antebraț care permit mișcarea mâinii și încheieturii mâinii.

Activitățile repetitive și intense, cum ar fi lovirea unei mingi de tenis, pot duce la inflamație și durere în cot.

 Leziuni directe

O lovitură directă în zona cotului, cum ar fi o cădere sau un impact în timpul unui sport de contact, poate provoca, de asemenea, cotul tenismenului. Leziunea poate cauza inflamație și durere, și poate limita mișcarea în cot.

 Alte cauze

Există și alte cauze posibile pentru cotul tenismenului. Acestea pot include artrita în cot, bursita (inflamația unei burse, un sac mic umplut cu lichid care amortizează articulațiile), sau afectiuni neurologice care afectează nervii din braț.

De asemenea, vârsta și anumite ocupații care implică mișcări repetitive ale brațului și încheieturii mâinii pot crește riscul de a dezvolta cotul tenismenului.

Factori de Risc pentru Cotul Tenismenului

 Sporturi

Anumite sporturi cresc riscul de a dezvolta cotul tenismenului. Acestea includ, evident, tenisul, dar și alte sporturi care implică aruncări repetate sau mișcări ale încheieturii mâinii, cum ar fi golf, baseball, squash, ridicarea de greutăți și înot.

 Ocupații

Profesiile care implică mișcări repetitive ale brațului și încheieturii mâinii pot crește riscul de cot al tenismenului. Acestea includ meserii precum tâmplari, pictori, muzicieni, bucătari, lucrători în construcții, mecanici, și cei care lucrează la calculator pentru perioade lungi de timp.

 Alți factori de risc

 • Cotul tenismenului este mai frecvent la persoanele cu vârsta între 30 și 50 de ani, dar poate apărea la orice vârstă.
 • De asemenea, bărbații și femeile sunt afectați în mod egal.
 • Un alt factor de risc este fumatul, care poate afecta circulația sângelui și vindecarea țesuturilor.
 • De asemenea, obezitatea și o dietă săracă în nutrienți pot contribui la dezvoltarea cotului tenismenului.

Complicații

 

Durere cronică

Dacă cotul tenismenului nu este tratat corespunzător, durerea poate deveni cronică, adică poate persista pentru o perioadă lungă de timp, uneori chiar și pentru câțiva ani.

Durerea cronică poate fi suficient de severă încât să interfereze cu activitățile zilnice și să afecteze calitatea vieții.

 Mobilitate redusă

O altă complicație posibilă a cotului tenismenului este reducerea mobilității.

În cazurile severe, inflamația și durerea pot limita mișcarea încheieturii mâinii și a brațului, făcând dificilă efectuarea unor sarcini simple, cum ar fi strângerea mâinii sau ridicarea obiectelor.

În unele cazuri, poate fi necesară fizioterapia.

 

Diagnostic 

Diagnosticarea cotului tenismenului se face în general prin examinare fizică și, dacă este necesar, prin teste imagistice.

 Examinare fizică

În timpul examinării fizice, medicul va palpa brațul pacientului pentru a identifica locul exact al durerii.

De asemenea, medicul poate cere pacientului să își miște brațul, mâna și încheietura în diverse moduri pentru a determina dacă anumite mișcări provoacă durere.

 Teste imagistice

Dacă simptomele nu sunt clare sau dacă tratamentul nu a avut succes, medicul poate recomanda teste imagistice.

Acestea pot include radiografii, pentru a exclude alte cauze ale durerii, cum ar fi artrita sau o fractură.

Alte teste imagistice pot include ecografia sau rezonanța magnetică (RMN), care pot oferi imagini detaliate ale țesuturilor moi și pot ajuta la identificarea deteriorării tendoanelor.

Vezi Preturi RMN

 

Alte teste

În situații unde simptomele sunt intense sau tratamentul nu dă rezultatele așteptate, specialistul poate sugera efectuarea unei electromiograme pentru a verifica dacă manifestările pot fi atribuite unei alte condiții medicale, precum sindromul de tunel carpian sau o afecțiune cervicală.

cotul tenismenului - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

Tratamentul pentru Cotul Tenismenului

 Auto-îngrijire

Auto-îngrijirea este adesea primul pas în tratamentul cotului tenismenului. Aceasta poate include repaus, aplicarea de gheață pe zona afectată, și utilizarea de bandaje elastice pentru a reduce inflamația și a oferi suport pentru cot.

De asemenea, evitarea activităților care provoacă durere poate ajuta la vindecare.

 Terapie fizică

Terapia fizică poate fi recomandată pentru a îmbunătăți flexibilitatea și forța în braț.

Un terapeut fizic poate arăta pacientului exerciții de întindere și de întărire care pot ajuta la ameliorarea simptomelor și la prevenirea recurenței problemei.

  Medicamente

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul, pot fi utilizate pentru a reduce durerea și inflamația.

În unele cazuri, medicul poate recomanda injecții cu corticosteroizi pentru a reduce inflamația și a oferi un relief temporar al durerii.

  Intervenții chirurgicale

Dacă tratamentele conservatoare nu sunt eficiente, intervenția chirurgicală poate fi luată în considerare.

Operația poate implica îndepărtarea țesutului inflamat din cot sau repararea tendoanelor afectate.

Recuperarea de la o intervenție chirurgicală pentru cotul tenismenului poate dura câteva luni și poate necesita terapie fizică postoperatorie pentru a restabili gama completă de mișcare.

 Prevenirea Cotului Tenismenului

Prevenirea cotului tenismenului implică adoptarea unor tehnici adecvate de antrenament, utilizarea echipamentului corespunzător și efectuarea de exerciții de întărire.

  Tehnici adecvate de antrenament

Adoptarea unor tehnici adecvate de antrenament este esențială pentru prevenirea cotului tenismenului. Aceasta include încălzirea corespunzătoare înainte de activitatea fizică și asigurarea faptului că mișcările sunt efectuate corect.

De exemplu, în tenis, este important să se lovească mingea cu centrul rachetei, nu cu marginile. De asemenea, este util să se alterneze între diferite tipuri de lovituri pentru a evita suprasolicitarea unui anumit grup de mușchi.

  Echipament adecvat

Utilizarea echipamentului adecvat poate ajuta, de asemenea, la prevenirea cotului tenismenului.

Acest lucru poate include utilizarea unei rachete de tenis cu o greutate și o dimensiune corespunzătoare, sau utilizarea unor scule care reduc solicitarea asupra încheieturii mâinii și a cotului în cazul anumitor meserii sau activități.

  Exerciții de întărire

Exercițiile de întărire pot ajuta la prevenirea cotului tenismenului prin întărirea mușchilor și tendoanelor care susțin cotul.

Exercițiile care vizează mușchii antebrațului și cei ai încheieturii mâinii pot fi deosebit de utile.

Aceste exerciții pot fi recomandate de un fizioterapeut sau de un antrenor de fitness calificat.

Concluzie

Cotul tenismenului, o afecțiune dureroasă cauzată de suprasolicitarea tendoanelor din cot, poate avea un impact semnificativ asupra calității vieții unei persoane.

Cu toate acestea, există o varietate de opțiuni de tratament disponibile, de la auto-îngrijire și terapie fizică la medicamente și intervenții chirurgicale.

Este important să se înțeleagă că recuperarea poate dura timp și că pacienții pot fi nevoiți să își modifice activitățile pentru a evita suprasolicitarea cotului.

În plus, prevenirea este o componentă cheie a gestionării cotului tenismenului, implicând tehnici adecvate de antrenament, utilizarea echipamentului corespunzător și efectuarea de exerciții de întărire pentru a menține mușchii brațului puternici și flexibili.

Pacientii vor sa afle si despre :

Ce este epicondilita

Epicondilita reprezintă inflamația zonei de insertie a mușchilor pe epicondil, cea mai frecventă formă fiind epicondilita laterală sau “cotul jucătorului de tenis”.

Cotul tenismenului tratament

Tratamentul cotului tenismenului include odihnă, AINS, fizioterapie, kinetoterapie, uneori infiltratii cu corticosteroizi sau PRP, iar în cazuri recalcitrante – intervenție chirurgicală.

In cat timp se vindeca epicondilita

De obicei epicondilita se vindecă în 6-12 luni cu tratament conservator corect. Uneori persistă simptome recidivante ce necesită tratament prelungit. Intervenția chirurgicală grăbește vindecarea la cei cu epicondilită cronică.

Exercitii pentru cotul tenismenului

Exercițiile indicatate sunt cele de stretchinguire a antebrațului și forță a membrului superior, însă trebuie evitat efortul cu punct maxim la nivelul cotului afectat până la remisiune.

Antiinflamatoare epicondilita

Pentru reducerea durerii și inflamației în epicondilită se folosesc AINS precum ibuprofen, diclofenac, acestea existând și sub formă de gel/cremă pentru administrare locală.

Epicondilita mediala

Epicondilita medială sau “cotul de golf” implică inflamația epicondilului medial al humerusului, fiind mai rară decât cea laterală. Are simptome și tratament similar cu cotul tenismenului.

Disclaimer:

 • Informațiile prezentate în acest articol sunt furnizate doar în scopuri informative și educaționale. Acest articol nu este menit să ofere sfaturi medicale și nu trebuie să fie folosit în locul unei consultări cu medicul dumneavoastră, nici pentru a stabili un diagnostic sau tratament;
 • Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor Dvs. medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist.
 • Informațiile prezentate în acest articol sunt bazate pe cercetări și studii medicale actuale, dar trebuie să fiți conștienți că cercetarea și practica medicală sunt într-o continuă schimbare.
 • Nu garantăm că informațiile din acest articol sunt complete, precise, actualizate sau relevante pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.
 • Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea pentru orice acțiune, consecință sau neglijență pe care o luați în urma citirii sau a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.
Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?