Epilepsia este o tulburare a sistemului nervos central (neurologica) in care activitatea creierului devine anormala, provocand convulsii sau perioade de comportament neobisnuit si, uneori, pierderea starii de constienta
Oricine poate dezvolta epilepsie. Crizele epileptice poate afecta atat barbatii, cat si femeile de toate rasele, mediile etnice si varstele.
Tratamentul cu medicamente sau, uneori, interventia chirurgicala poate controla convulsiile pentru majoritatea persoanelor cu aceasta boala. Unele persoane necesita tratament pe tot parcursul vietii pentru a controla convulsiile, dar pentru altii, convulsiile dispar in cele din urma. Unii copii cu epilepsie pot depasi starea cu varsta.

epilepsie
imagine RMN/iRM cerebral
SIMPTOME
Simptomele convulsive pot varia foarte mult. Unele persoane cu sindroame epileptice pur si simplu privesc in gol cateva secunde (criza mica epileptice) in timpul unei crize epileptice, in timp ce altele isi zvacnesc in mod repetat bratele sau picioarele (criza epileptica majora). A avea o singura criza nu inseamna ca aveti epilepsie. Pentru diagnosticarea epilepsiei sunt necesare, in general, cel putin doua crize neprovocate si eventual un iRM
Deoarece epilepsia este cauzata de o activitate anormala in creier, convulsiile pot afecta coordonatele creierului. Semnele si simptomele convulsive pot include:
- Confuzie temporara
- Privire fixa
- Miscari necontrolate de scuturare ale bratelor si picioarelor
- Pierderea constientei
- Simptome psihice precum frica, anxietatea sau deja vu
Simptomele variaza in functie de tipul de criza. In majoritatea cazurilor, o persoana cu epilepsie va avea tendinta de a avea acelasi tip de criza de fiecare data, astfel incat simptomele vor fi similare de la episod la episod.
Medicii clasifica, in general, convulsiile ca fiind focale sau generalizate, pe baza modului in care incepe activitatea anormala a creierului
Din ce cauze apare epilepsia?
Epilepsia nu are o cauza identificabila la aproximativ jumatate din persoanele cu aceasta afectiune. In cealalta jumatate, starea poate fi trasata la diferiti factori, inclusiv: Influenta genetica.
Anumite gene pot face o persoana mai sensibila la conditiile de mediu care declanseaza o criza de epilepsie:
- Traumatism cranian. Traumatismele craniene ca urmare a unui accident de masina sau a altor leziuni traumatice pot provoca epilepsie.
- Starea creierului. Conditiile creierului care cauzeaza leziuni ale creierului, cum ar fi tumorile cerebrale sau accidentele vasculare cerebrale, pot provoca epilepsie. Accidentul vascular cerebral este principala cauza de epilepsie la adultii cu varsta peste 35 de ani.
- Boli infectioase. Bolile infectioase, cum ar fi meningita, SIDA si encefalita virala, pot provoca epilepsie.
- Leziunea prenatala. Inainte de nastere, bebelusii sunt sensibili la leziunile cerebrale care ar putea fi cauzate de mai multi factori, cum ar fi o infectie la mama, nutritie deficitara sau deficiente de oxigen. Aceasta afectare a creierului poate duce la epilepsie sau paralizie cerebrala.
- Tulburari de dezvoltare. Epilepsia poate fi uneori asociata cu tulburari de dezvoltare, cum ar fi autismul si neurofibromatoza.
Factori de risc
Anumiti factori va pot creste riscul de epilepsie:
- Varsta. Debutul epilepsiei este cel mai frecvent la copii si adulti mai in varsta, dar starea poate aparea la orice varsta.
- Istoric de familie. Daca aveti antecedente familiale de epilepsie, este posibil sa aveti un risc crescut de a dezvolta o tulburare convulsiva.
- Leziuni la cap. Leziunile capului sunt responsabile pentru unele cazuri de epilepsie. Va puteti reduce riscul purtand centura de siguranta in timp ce calatoriti intr-o masina si purtand o casca in timp ce mergeti cu bicicleta, schiati, mergeti cu motocicleta sau va angajati in alte activitati cu un risc ridicat de ranire a capului.
- Accident vascular cerebral si alte boli vasculare. Accidentul vascular cerebral si alte boli ale vaselor de sange (vasculare) pot duce la afectarea creierului care poate declansa epilepsie. Puteti lua o serie de masuri pentru a reduce riscul de aparitie a acestor boli, inclusiv limitarea consumului de alcool si evitarea tigarilor, consumul unei diete sanatoase si exercitiile fizice regulate.
- Dementa. Dementa poate creste riscul de epilepsie la adultii varstnici.
- Infectii cerebrale. Infectiile precum meningita, care provoaca inflamatii la nivelul creierului sau maduvei spinarii, va pot creste riscul.
- Convulsii in copilarie. Febra mare in copilarie poate fi uneori asociata cu convulsii. Copiii care au convulsii din cauza febrei mari nu vor dezvolta, in general, epilepsie. Riscul de epilepsie creste daca un copil are o criza lunga, o alta afectiune a sistemului nervos sau antecedente familiale de epilepsie.
Complicatii
A avea o criza in anumite momente poate duce la circumstante periculoase pentru dvs. sau pentru ceilalti.
- Cadere. Daca cadeti in timpul unei crize, va puteti rani la nivelul creierului sau va puteti rupe un os (Leziuni care pot fi observate la radiografie, CT sau RMN)
- Inec. Daca aveti epilepsie, aveti de 15 pana la 19 ori mai multe sanse de a va ineca in timp ce inotati sau faceti baie decat restul populatiei din cauza posibilitatii de a avea o criza in timp ce va aflati in apa.
- Accidente auto. O criza care provoaca fie pierderea constientizarii, fie controlul poate fi periculoasa daca conduceti o masina sau folositi alte echipamente.
- Multe state au restrictii privind permisul de conducere legate de capacitatea conducatorului auto de a controla sechestrele si impun un timp minim pentru ca un sofer sa nu aiba sechestre, variind de la luni la ani, inainte de a fi permis sa conduca.
- Complicatiile sarcinii. Crizele de epilepsie in timpul sarcinii prezinta pericole atat pentru mama, cat si pentru bebelus, iar anumite medicamente anti-epileptice cresc riscul de malformatii congenitale. Daca aveti epilepsie si va ganditi sa ramaneti gravida, discutati cu medicul dumneavoastra in timp ce va planificati sarcina.
- Majoritatea femeilor cu epilepsie pot ramane insarcinate si pot avea copii sanatosi. Va trebui sa fii monitorizat cu atentie pe tot parcursul sarcinii, iar medicamentele ar trebui sa fie ajustate. Este foarte important sa colaborati cu medicul dumneavoastra pentru a va planifica sarcina.
- Probleme emotionale de sanatate. Persoanele cu epilepsie sunt mai susceptibile de a avea probleme psihologice, in special depresie, anxietate si ganduri si comportamente suicidare. Problemele pot fi rezultatul unor dificultati in tratarea afectiunii in sine, precum si a efectelor secundare ale medicamentelor.
Cand sa vedeti un medic
Solicitati asistenta medicala imediata daca apare oricare dintre urmatoarele:
- Sechestrul dureaza mai mult de cinci minute.
- Respiratia sau constiinta nu revin dupa oprirea crizei.
- Urmeaza imediat o a doua criza.
- Ai febra mare.
- Te confrunti cu epuizarea caldurii.
- Esti insarcinata.
- Ai diabet.
- Te-ai ranit in timpul crizei.
Daca intampinati o criza pentru prima data, faceti o programare pentru o investigatie si solicitati sfatul medicului!