Ce este epilepsia? 

 

Puncte Esențiale:

 

Informații epilepsieDetaliu
🧠 PrevalențăAfectează aprox. 50 milioane de oameni în lume (OMS)
🌍 NaturăTulburare a sistemului nervos central
DefinițieDisfuncție neurologică datorată anomaliei activității cerebrale
⏱ Criza epilepticăContracții bruște, involuntare, prelungite ale musculaturii
🏥 ManagementApelare urgentă a ajutorului medical
🔄 EvoluțieRisc pe termen lung de crize recurente
MecanismDescărcări de energie electrică în creier
🌈 Semne și simptomeVariază, în funcție de zona afectată
DebutDe obicei în copilărie sau peste 60 ani
🐕 Specii afectateInclusiv oamenii și animalele (ex. câinii)

 

 

Simptome Epilepsie:

Simptomele convulsive pot varia foarte mult.

Unele persoane cu sindroame epileptice pur si simplu privesc in gol cateva secunde (criza mica epileptice) in timpul unei crize epileptice, in timp ce altele isi zvacnesc in mod repetat bratele sau picioarele (criza epileptica majora).

A avea o singura criza nu inseamna ca aveti epilepsie.

Pentru diagnosticarea epilepsiei sunt necesare, in general, cel putin 2 crize neprovocate la interval de cel putin 24 de ore.

Deoarece epilepsia este cauzata de o activitate anormala in creier, convulsiile pot afecta coordonatele creierului. Semnele si simptomele convulsive pot include:

 • Confuzie temporara.
 • Privire fixa.
 • Miscari necontrolate de scuturare ale bratelor si picioarelor.
 • Pierderea cunostintei.
 • Simptome psihice precum frica, anxietatea sau deja vu.

Simptomele variaza in functie de tipul de criza. In majoritatea cazurilor, o persoana cu epilepsie va avea tendinta de a avea acelasi tip de criza de fiecare data, astfel incat simptomele vor fi similare de la episod la episod.

Medicii clasifica, in general, convulsiile ca fiind focale sau generalizate, pe baza modului in care incepe activitatea anormala a creierului.

 

rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla

Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau prin telefon !

rmn bucuresti medic radiolog Biomed Scan Cardiologie RMN Ecografie

Cauze Epilepsie – cauze crize epileptice

Epilepsia este o afecțiune neurologică caracterizată prin prezența crizelor epileptice recurente. Aceste crize apar ca urmare a unei activități electrice anormale în creier. Cauzele epilepsiei sunt multiple și variate, putând fi clasificate în mai multe categorii:

Cauze genetice

 • Predispoziție genetică: Există anumite forme de epilepsie care sunt moștenite. Genele care cresc susceptibilitatea la crize epileptice pot fi transmise genetic.

 • Mutații genetice spontane: Pot apărea mutații la nivelul genelor care reglează activitatea neuronală, determinând epilepsie, fără un istoric familial evident.

Factori structurali/leziuni cerebrale

 • Traumatisme craniocerebrale: Traumele la nivelul capului pot produce leziuni cerebrale care declanșează epilepsia.

 • Accidente vasculare cerebrale: În urma unui AVC pot apărea leziuni cerebrale epileptogene. AVC reprezintă cea mai frecventă cauză de epilepsie la adulți.

 • Tumori cerebrale: Tumorile cerebrale pot irrita țesutul nervos adiacent, provocând crize.

 • Malformații congenitale: Anomalii structurale prezente încă de la naștere, cum ar fi displazii corticale, pot cauza epilepsie.

Factori metabolici și biochimici

 • Tulburări de metabolism glucido-lipidic: Hipo- sau hiperglicemia predispun la apariția crizelor.

 • Intoxicație/sevraj cu alcool sau droguri: Substanțele psihoactive pot reduce pragul convulsivant.

 • Carente vitaminice și minerale: Deficiențele de vitamine precum B6, B12, acid folic sau minerale ca magneziul sunt asociate cu un risc mai mare de epilepsie.

Factori infecțioși

 • Meningite și encefalite: Infecțiile cerebrale pot produce leziuni inflamatorii ce declanșează crizele epileptice.

 • Infecții congenitale: Infecții intrauterine precum rubeola, citomegalovirusul sau toxoplasmoza pot afecta dezvoltarea creierului fetal.

 • HIV/SIDA: Infecția HIV crește riscul de epilepsie prin efectele asupra sistemului nervos.

Alte cauze

 • Tulburări de spectru autist: Copiii cu autism prezintă un risc mai mare de epilepsie.

 • Boli neurodegenerative: Epilepsia poate complica afecțiuni precum boala Alzheimer, Parkinson, Huntington.

 • Factori de mediu: Expunerea la substanțe toxice, medicamente, campuri electromagnetice intense poate favoriza apariția crizelor în anumite condiții.

Epilepsie idiopatică

 • În aproximativ 50% din cazuri nu se identifică o cauză precisă, epilepsia fiind considerată idiopatică sau criptogenică. Se presupune originea genetică.

Concluzii:

Cunoașterea factorilor declanșatori ai epilepsiei este esențială pentru managementul corect al pacienților. Investigațiile medicale amanuntite, incluzând analize genetice și imagistică cerebrală, pot contribui la elucidarea cauzelor în cazurile cu etiologie necunoscută.

Consilierea și tratamentul persoanelor cu epilepsie trebuie adaptate în funcție de factorii cauzali identificați.

 

Factori de risc

Epilepsia, afecțiunea neurologică în discuție, are debutul și progresia influențate de o varietate de factori de risc:

Epilepsia este cel mai frecvent observată în două grupe de vârstă – copii și vârstnici. Acest lucru sugerează că vârsta joacă un rol semnificativ în dezvoltarea epilepsiei.

Un istoric familial de epilepsie poate crește, de asemenea, probabilitatea unei persoane de a dezvolta această tulburare de convulsii, ceea ce face ca genetica să fie un factor crucial în înțelegerea epilepsiei.

Leziunile la cap, cum ar fi cele suferite în urma accidentelor de mașină sau de motocicletă sau a incidentelor de schi, pot duce la epilepsie. Prin urmare, legătura dintre trauma fizică și epilepsie este notabilă.

Bolile vasculare, inclusiv accidentul vascular cerebral, pot provoca leziuni cerebrale, care la rândul lor pot declanșa epilepsia. Alegerile de stil de viață, cum ar fi consumul de alcool, fumatul, dieta și exercițiul fizic, pot influența riscul acestor boli și, în consecință, riscul de epilepsie.

La vârstnici, demența poate crește riscul de a dezvolta epilepsie, evidențiind conexiunea dintre diversele condiții neurologice.

Infecțiile care provoacă inflamații în creier sau măduva spinării, cum ar fi meningita, pot crește riscul de epilepsie.

În cele din urmă, convulsiile în copilărie, în special cele asociate cu febră mare, pot uneori duce la epilepsie. Riscul de epilepsie este mai mare dacă un copil are convulsii prelungite, are o altă afecțiune a sistemului nervos sau are un istoric familial de epilepsie.

În rezumat, înțelegerea acestor factori de risc este crucială în studiul și managementul epilepsiei.

 

Complicatii

A avea o criza in anumite momente poate duce la circumstante periculoase pentru dvs. sau pentru ceilalti.

 • Cadere.  In timpul unei crize va puteti rani la nivelul creierului sau va puteti suferi fracturi (Leziuni care pot fi observate la radiografie, CT sau RMN)
 • Inec. Daca aveti epilepsie, aveti de 15 pana la 19 ori mai multe sanse de a va ineca in timp ce inotati sau faceti baie decat restul populatiei, din cauza posibilitatii de a avea o criza in timp ce va aflati in apa.
 • Accidente auto. O criza care provoaca fie pierderea cunostintei, fie controlul, poate fi periculoasa daca conduceti o masina sau folositi alte echipamente.
 • Multe state au restrictii privind permisul de conducere privind capacitatea conducatorului auto de a-si gestiona crizele epileptice si impun un timp minim pentru ca un sofer sa nu aiba crize, variind de la luni la ani, inainte de a-i fi permis sa conduca.
 • Complicatiile sarcinii. Crizele de epilepsie in timpul sarcinii prezinta pericole atat pentru mama, cat si pentru fat, iar anumite medicamente anti-epileptice cresc riscul de malformatii congenitale. Daca aveti epilepsie si va ganditi sa ramaneti gravida, discutati cu medicul dumneavoastra in timp ce va planificati sarcina.
 • Majoritatea femeilor cu epilepsie pot ramane insarcinate si pot avea copii sanatosi. Va trebui sa fii monitorizata cu atentie pe tot parcursul sarcinii, iar medicamentele ar trebui sa fie ajustate. 
 • Tulburari emotionale. Persoanele cu epilepsie sunt mai susceptibile de a avea probleme psihologice, in special depresie, anxietate si ganduri si comportamente suicidare. Problemele pot fi rezultatul unor dificultati in tratarea afectiunii in sine, precum si a efectelor secundare ale medicamentelor.

 

Trebuie sa suni la 112, daca pacientul / pacienta:

 • Are o criza ce dureaza mai mult de cinci minute.
 • Respiratia sau constienta nu revin dupa oprirea crizei.
 • Urmeaza imediat o a doua criza.
 • Are febra mare.
 • Este insarcinata.
 • Are diabet.
 • S-a ranit in timpul crizei.

 

Daca intampinati o criza pentru prima data,

programati-va

pentru o investigatie RMN cap cu protocol epilepsie 

si solicitati sfatul medicului neurolog !

 

Diagnostic Epilepsie

Pentru a diagnostica afecțiunea dumneavoastră, medicul va analiza simptomele și istoricul medical.

Medicul poate solicita mai multe teste pentru a diagnostica epilepsia și pentru a determina cauza crizelor.

Evaluarea dumneavoastră poate include:

Examen neurologic. Medicul poate testa comportamentul, abilitățile motorii, funcția mentală și alte aspecte pentru a diagnostica afecțiunea și a determina tipul de epilepsie pe care l-ați putea avea.

Analize de sânge. – pentru a verifica semnele de infecții, afecțiuni genetice sau alte afecțiuni care pot fi asociate cu crizele.

Electroencefalograma (EEG). Acesta este cel mai comun test folosit pentru a diagnostica epilepsia. Electrozii înregistrează activitatea electrică a creierului dumneavoastră.

Dacă aveți epilepsie, este obișnuit să aveți modificări ale modelului normal de unde cerebrale, chiar și atunci când nu aveți o criză.

Medicul vă poate monitoriza video în timp ce efectuează o EEG în timp ce sunteți treaz sau dormiți, pentru a înregistra orice crize pe care le experimentați.

Înregistrarea crizelor poate ajuta medicul să determine ce tip de crize aveți sau să excludă alte afecțiuni.

Computer Tomografie (CT).

CT folosește raze X pentru a obține imagini transversale ale creierului. Scanările CT poate releva anomalii în structura creierului care ar putea provoca crizele, cum ar fi tumori, sângerări și chisturi.

 

Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN).

RMN folosește magneți puternici și unde radio pentru a crea o imagine detaliată a creierului dumneavoastră. Medicul ar putea detecta leziuni sau anomalii în creierul dumneavoastră care ar putea provoca crizele.

Programeaza aici o examinare RMN cerebral cu protocol Epilepsie !

 

PET-CT. Scanările PET folosesc o cantitate mică de material radioactiv cu doză redusă care este injectată într-o venă pentru a ajuta la vizualizarea activității metabolice a creierului și detectarea anomaliilor. Zonele creierului cu metabolism redus pot indica locurile unde apar crizele.

SPECT. Acest tip de test este folosit în principal dacă ați avut o IRM și o EEG care nu au localizat locul din creier unde au început crizele.

Un test SPECT folosește o cantitate mică de material radioactiv cu doză redusă care este injectată într-o venă pentru a crea o hartă detaliată 3D a activității fluxului sanguin în creier în timpul crizelor.

Zonele de flux sanguin mai mare decât normal în timpul unei crize pot indica locul unde apar crizele.

Medicii pot efectua, de asemenea, o formă a testului SPECT numit SISCOM (subtraction ictal SPECT coregistered to MRI), care poate oferi rezultate și mai detaliate prin suprapunerea rezultatelor SPECT cu RMN-ul cerebral al pacientului.

Teste neuropsihologice. În aceste teste, medicii evaluează abilitățile de gândire, memorie și vorbire. 

Magnetoencefalografie (MEG). MEG măsoară câmpurile magnetice produse de activitatea creierului pentru a identifica zonele posibile de debut al crizei.

Diagnosticarea corectă a tipului dumneavoastră de criză și a locului unde încep crizele vă oferă cea mai bună șansă de a găsi un tratament eficient.

 

Tratament epilepsie:

Abordarea terapeutică pentru epilepsie:

În ceea ce privește tratamentul epilepsiei, acesta se inițiază de obicei cu medicamente antiepileptice. Acestea au capacitatea de a controla convulsiile la majoritatea pacienților cu epilepsie.

Dacă medicamentele se dovedesc a fi ineficiente, specialiștii pot sugera alte opțiuni terapeutice, inclusiv intervenții chirurgicale.

Printre aceste alternative de tratament pentru epilepsie se numără stimularea nervului vag, adoptarea unei diete ketogenice, stimularea cerebrală profundă și neurostimularea cu ajutorul unui dispozitiv similar unui pacemaker.

 

Epilepsia se vindeca?

Din păcate, epilepsia este o afecțiune care nu dispune de un tratament care să o vindece complet.

Cu toate acestea, pacienții care urmează un tratament adecvat, pot duce o viață activă și normală, având manifestări clinice reduse sau chiar absente.

Procentul adulților cu epilepsie

care trăiesc fără crize

datorită medicamentelor este de: 67%.

 

În plus, cercetătorii studiază posibile tratamente inovative, precum stimularea subprag (stimularea continuă a zonei de debut a crizelor), tehnici chirurgicale minim invazive, stimularea magnetică transcraniană (TMS) și stimularea externă a nervului trigemen.

 

Cele patru tipuri de epilepsie principale 

A. Epilepsia focală 

Descriere

Epilepsia focală, cunoscută și sub denumirea de epilepsie parțială, începe într-o anumită zonă a creierului. Aproximativ 60% dintre persoanele cu epilepsie suferă de acest tip de boală. Se poate manifesta sub forma unor senzații stranii, cum ar fi gust sau miros neobișnuit, sau sentimente de deja vu.

Simptome

Simptomele epilepsiei focale pot varia semnificativ de la o persoană la alta, în funcție de zona creierului afectată. Acestea pot include:

 • Alterări ale simțurilor, cum ar fi vederea, auzul și gustul
 • Sentimente neobișnuite, precum deja-vu sau teamă nejustificată
 • Mișcări necontrolate ale părților corpului, cum ar fi brațele sau picioarele

Tratamente comune

Tratamentul pentru epilepsia focală poate include medicamente antiepileptice, care pot ajuta la controlul convulsiilor. În unele cazuri, chirurgia poate fi o opțiune dacă medicamentele nu sunt eficiente.

B. Epilepsia generalizată 

Descriere

Epilepsia generalizată afectează ambele părți ale creierului. Aceasta include mai multe tipuri de convulsii, inclusiv convulsiile tonice-clonice (cunoscute și sub numele de convulsii grand mal) și absențe (cunoscute și sub numele de convulsii petit mal).

Simptome

Simptomele epilepsiei generalizate pot include:

 • Convulsii tonice-clonice, care pot cauza pierderea cunoștinței și convulsii severe
 • Absențe, care se caracterizează prin pierderea cunoștinței pe o perioadă scurtă de timp

Tratamente comune

Tratamentul pentru epilepsia generalizată include de obicei medicamente antiepileptice. Unele persoane pot avea nevoie de o combinație de medicamente pentru a controla convulsiile.

C. Epilepsia combinată focală și generalizată 

Descriere

Acest tip de epilepsie se caracterizează prin prezența atât a convulsiilor focale, cât și a celor generalizate.

Simptome

Simptomele pot varia în funcție de tipul de convulsie pe care o are o persoană. Pot include simptome specifice atât epilepsiei focale, cât și celei generalizate.

Tratamente comune

Tratamentul poate implica utilizarea unei combinații de medicamente pentru a controla diferitele tipuri de convulsii. În unele cazuri, pot fi necesare metode alternative de tratament, cum ar fi dieta ketogenică sau dispozitivele de stimulare a nervului vag.

D. Epilepsia idiopatica (de cauza necunoscuta) 

Descriere

Epilepsia idiopatică este un subtip de epilepsie generalizată și include epilepsia cu absență din copilărie, epilepsia cu absență juvenilă, epilepsia mioclonică juvenilă și crizele tonico-clonice generalizate izolate.

Epilepsia idiopatică se referă la cazurile în care tipul specific de epilepsie nu poate fi identificat. Aceasta poate fi situația atunci când convulsiile nu pot fi categorisite ca fiind nici focale (localizate într-o anumită parte a creierului), nici generalizate (afectând întregul creier).

De asemenea, termenul de epilepsie idiopatică poate fi folosit dacă o persoană a avut convulsii care au avut loc în timpul somnului și, prin urmare, natura exactă a convulsiilor nu a putut fi determinată.

Simptome

Simptomele epilepsiei de tip necunoscut pot fi diverse și depind de individ:

Manifestările crizelor idiopatice pot include: convulsii, rigidizare, tremurături, episoade de privire fixă, lipsa de reacție, mușcarea vârfului limbii, mișcări ale capului dintr-o parte în alta, țipăt / țipete, îndoirea gâtului și a coloanei vertebrale înapoi, ochii închiși sau clipit rapid și mișcări ale șoldurilor.

Tratamente comune

Tratamentul pentru epilepsia idiopatica se bazează pe controlul simptomelor. Acest lucru poate implica o varietate de medicamente antiepileptice și alte metode de tratament, cum ar fi terapia comportamentală sau schimbările de stil de viață.

Există trei medicamente de primă linie în uz: valproat de sodiu, etosuximidă și lamotrigina. Valproatul de sodiu rămâne cel mai eficient tratament pentru convulsiile generalizate, cu 75% dintre pacienți scapand de convulsii doar cu acest agent.

De asemenea, este foarte eficient ca terapie adjuvantă.

tumoare pe creier, rmn cerebral, neurologie, tumoare la cap, tumora cerebrala

Convulsiile – Tipuri de Crize Epileptice

A. Convulsiile tonice

Descriere

Convulsiile tonice se caracterizează prin contracții musculare bruste și intense. Aceste convulsii pot dura câteva secunde până la un minut și pot apărea în orice parte a corpului, dar sunt mai frecvente în membre.

Simptome

Simptomele convulsiilor tonice pot include:

 • Încordarea bruscă a mușchilor
 • Pierderea echilibrului și căderea în cazul convulsiilor tonice care afectează întregul corp

B. Convulsiile atonice

Descriere

Convulsiile atonice, cunoscute și ca „convulsii de cădere”, sunt caracterizate prin pierderea bruscă a tonusului muscular, ceea ce duce la căderi sau înclinarea capului.

Simptome

Simptomele convulsiilor atonice pot include:

 • Slăbirea bruscă a mușchilor
 • Cădere neașteptată
 • Înclinarea bruscă a capului

C. Convulsiile mioclonice

Descriere

Convulsiile mioclonice sunt caracterizate de trăsături bruste, scurte și involuntare, asemănătoare cu un șoc, care pot afecta o parte a corpului sau întregul corp.

Simptome

Simptomele convulsiilor mioclonice pot include:

 • Mișcări bruste și rapide ale mâinilor sau picioarelor
 • Scurte trăsături de șoc în diferite părți ale corpului

D. Convulsiile clonice

Descriere

Convulsiile clonice sunt convulsii care implică ritmuri repetate de contracție și relaxare a mușchilor. Acestea sunt de obicei asociate cu formele severe de epilepsie.

Simptome

Simptomele convulsiilor clonice pot include:

 • Mișcări repetitive de contracție și relaxare a mușchilor
 • Convulsii care durează câteva minute

E. Convulsiile focale

Descriere

Convulsiile focale, cunoscute și sub numele de convulsii parțiale, încep într-o anumită zonă a creierului. Acestea pot fi simple, fără pierderea conștienței, sau complexe, cu o pierdere a conștienței.

Simptome

Simptomele convulsiilor focale pot include:

 • Modificări ale simțurilor, precum vederea, auzul sau gustul
 • Mișcări necontrolate ale părților corpului, cum ar fi brațele sau picioarele
 • Stări confuze sau pierderea conștienței în cazul convulsiilor focale complexe.

 

Alimente interzise in epilepsie

In contextul managementului epilepsiei, este esențial să se acorde atenție alimentației. Deși nu există o listă universală de alimente strict interzise pentru persoanele cu epilepsie, anumite diete, precum dieta ketogenică, pot fi recomandate pentru controlul convulsiilor.

Această dietă presupune un consum ridicat de grăsimi și un aport redus de carbohidrați.

Prin urmare, alimentele bogate în carbohidrați, cum ar fi pâinea, pastele făinoase și unele fructe, pot fi considerate „interzise” în cadrul acestei diete.

Este esențial ca orice modificare a dietei să fie discutată și monitorizată de un medic sau un dietetician.

 

Crize asemanatoare epilepsiei

 

În domeniul neurologic, există o serie de afecțiuni care pot provoca crize asemănătoare epilepsiei. Acestea sunt adesea confundate cu epilepsia datorită simptomelor similare, dar au cauze și tratamente diferite.

Printre acestea se numără sincopa (leșinul), tulburările de somn, migrenele, tulburările psihogene non-epileptice (PNES) și tulburările metabolice.

Deși aceste crize pot părea similare cu convulsiile epileptice, ele nu sunt cauzate de activitatea electrică anormală în creier, care este caracteristică epilepsiei.

Prin urmare, este esențial ca oricine experimentează crize să fie evaluat corespunzător de un medic specialist neurolog, pentru a determina cauza exactă și a stabili un plan de tratament adecvat.

 

 

Intrebari frecvente:

 

Ce este epilepsia?

Epilepsia este o boală cronică a creierului care afectează activitatea electrică a acestuia. Această afecțiune poate avea mai multe cauze și se manifestă prin crize epileptice.

Care sunt cauzele și factorii declanșatori ai epilepsiei?

Anumite tipuri de epilepsie pot avea cauze genetice, leziuni cerebrale sau anumite boli. Alți factori care pot contribui la declanșarea crizelor epileptice sunt lipsa de somn, stresul, anumite medicamente sau substanțe, precum și anumite tipuri de lumină și sunet.

Care sunt tipurile de epilepsie?

Există mai multe tipuri de epilepsie, printre care se numără epilepsia generalizată și epilepsia focală. Epilepsia generalizată se caracterizează prin crize care implică întregul creier, iar epilepsia focală implică doar o anumită parte a creierului. Există și alte tipuri de epilepsie în funcție de tipul și simptomele specifice.

Ce este o criza de epilepsie?

O criză de epilepsie este o manifestare a epilepsiei, care poate afecta pacientul fizic și psihic. Crizele pot fi convulsive sau non-convulsive și pot implica pierderea controlului asupra corpului, auzului și vederii sau a altor funcții ale corpului.

Ce înseamnă crizele epileptice?

Crizele epileptice sunt simptomele epilepsiei și pot fi de mai multe tipuri, inclusiv crize tonico-clonice, absențe sau crize mioclonice. Acestea pot varia în intensitate și frecvență în funcție de tipul epilepsiei și de pacient.

Cum se manifestă o criză de epilepsie?

Simptomele unei crize epileptice pot include convulsii, spasme ale membrelor, pierderea controlului asupra vezicii urinare, pierderea constienței sau alte simptome specifice. Aceste simptome pot dura de la câteva secunde la câteva minute.

Cum se diagnostichează epilepsia?

Diagnosticul de epilepsie implică teste medicale, cum ar fi electroencefalografia (EEG), care monitorizează activitatea electrică a creierului, și scanări ale creierului, cum ar fi tomografia computerizată (CT) sau rezonanța magnetică (RMN).

Ce este status epilepticus?

Status epilepticus este o criză epileptică ce durează mai mult de cinci minute sau un comportament continuu de criză. Aceasta este o urgență medicală și necesită intervenție imediată pentru a preveni complicații.

Ce tratament medical este disponibil pentru epilepsie?

Tratamentul medicamentos este disponibil pentru persoanele cu epilepsie și poate include administrarea de medicamente antiepileptice. În funcție de tipul epilepsiei și de simptomele specifice, se pot recomanda și alte tipuri de tratament, inclusiv intervenția chirurgicală sau terapia prin stimulare electrică.

Ce efecte poate avea epilepsia asupra pacientului?

Epilepsia poate afecta nivelul de activitate zilnică a pacientului și poate interfera cu funcționarea normală a organismului. Pierderea controlului asupra corpului sau a altor funcții corporale poate afecta capacitatea unei persoane de a lucra și de a avea o viață socială normală.

 

Exista vreun leac pentru epilepsie ?

În ceea ce privește întrebarea „Există vreun leac pentru epilepsie?”, răspunsul este complex. În prezent, nu există un „leac” definitiv pentru epilepsie, în sensul unei intervenții care să elimine complet boala.

Cu toate acestea, epilepsia poate fi gestionată eficient în multe cazuri prin utilizarea medicamentelor antiepileptice, modificări ale stilului de viață, terapii dietetice precum dieta ketogenică și, în unele cazuri, chirurgie.

Aceste tratamente pot reduce semnificativ frecvența și severitatea convulsiilor, iar unele persoane pot ajunge să nu mai aibă deloc convulsii.

Este important de menționat că managementul epilepsiei este foarte individualizat și ceea ce funcționează pentru o persoană poate să nu funcționeze pentru alta.

Prin urmare, orice plan de tratament pentru epilepsie trebuie să fie adaptat nevoilor specifice ale fiecărei persoane.

Viata cu epilepsie

Calitatea vieții pentru adulții cu epilepsie:

Epilepsia este o boală neurologică cronică care poate influența profund calitatea vieții unei persoane. Totuși, acest lucru nu înseamnă că adulții cu epilepsie nu pot duce o viață împlinită și lungă.

Cercetările au demonstrat că gestionarea eficientă a simptomelor prin medicație, dietă și alte terapii poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții.

Un aspect vital al gestionării epilepsiei este comunicarea deschisă cu echipa medicală. Înțelegerea tipului de epilepsie, simptomelor, declanșatorilor și opțiunilor de tratament poate ajuta la creșterea sentimentului de control asupra bolii.

De asemenea, este esențial să se cunoască drepturile în locul de muncă, școală sau alte aspecte ale vieții sociale pentru a evita discriminarea.

Cum afectează epilepsia viața de zi cu zi

Epilepsia poate avea un impact semnificativ asupra vieții de zi cu zi a unei persoane. Adulții cu epilepsie pot întâmpina provocări în îndeplinirea unor sarcini comune, cum ar fi conducerea sau îngrijirea de sine, în funcție de severitatea și frecvența convulsiilor.

În ciuda acestor provocări, există strategii pe care adulții cu epilepsie le pot utiliza pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții de zi cu zi. Acestea pot include:

 • Crearea unui plan de gestionare a convulsiilor care poate implica o persoană de încredere pentru a ajuta în timpul unei crize
 • Utilizarea tehnologiei, cum ar fi dispozitivele de monitorizare a convulsiilor și aplicațiile de gestionare a medicamentelor
 • Menținerea unui stil de viață sănătos, inclusiv alimentație echilibrată, exercițiu regulat și somn adecvat
 • Participarea la grupuri de suport sau terapie pentru a discuta despre provocările și realizările vieții cu epilepsia

Trăind cu epilepsia poate fi o provocare, dar cu sprijin adecvat și gestionare eficientă, persoanele cu această afecțiune pot avea o calitate bună a vieții.

Sursa: mayoclinic

Disclaimer: Acest articol are scop informativ și educațional și nu trebuie interpretat ca sfat medical sau înlocuirea consultării cu un medic specialist. Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist. Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea pentru orice consecință a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.

Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?