Fractura de brat

Fractura de braț este o ruptură sau fisură într-unul sau mai multe dintre oasele brațului, care include humerusul, radiusul și ulna. Aceasta poate rezulta dintr-un accident, o cădere sau un impact direct și poate provoca durere severă, umflare și incapacitate de a folosi brațul afectat.

Fractura de brat

Date Statistice

StatisticăSursă
În 2019, au existat 455 de milioane de cazuri prevalente de fracturi la toate grupele de vârstă combinate, cu o creștere de 70,1% față de 1990.[1]
În general, ratele de incidență a fracturilor au crescut cu 11% (de la 3627 la 4017 la 100.000 de persoane-ani) între 1989-1991 și 2009-2011.[2]
Incidența generală a fracturilor a fost de 1.229 fracturi la 100.000 de persoane pe an, cu o rată de incidență a fracturilor de 1,2% pe persoană-an.[3][4]
Fracturile apar cu o rată anuală de 2,4 la 100 de populație, bărbații experimentând fracturi la o rată mai mare (2,8 la 100 de populație) decât femeile (2,0 la 100).[6]
În Europa, incidența anuală a fracturilor de antebraț distal la bărbați și femei a fost estimată la 1,7 și, respectiv, 7,3 la 1000 de persoane-ani.[5]

 

BiomedScan - RMN logo

Descopera Serviciile de Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Daca ai nevoie de o programare la Cardiologie, o poți face usor la noi in site sau prin telefon !

0219967
doctor ilustratie
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.
holter tensiune

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Cardiologie

Tipuri de Fracturi de Braț

Fracturile de braț pot afecta diferite oase ale brațului, inclusiv humerusul, radiusul și ulna. Iată cele trei tipuri principale de fracturi de braț:

 Fractura de Humerus

Fractura de humerus implică o ruptură în osul humerus, care este osul lung al brațului superior, situat între umăr și cot. Fracturile de humerus pot fi clasificate în funcție de locația lor:

 • Fracturi proximale de humerus: Acestea apar în apropierea articulației umărului.
 • Fracturi de humerus mijlociu (diafizare): Acestea apar în zona mijlocie a osului humerus.
 • Fracturi distale de humerus: Acestea apar în apropierea articulației cotului.

 Fractura de Radius

Fractura de radius implică o ruptură în osul radius, care este unul dintre cele două oase ale antebrațului și se întinde de la cot până la încheietura mâinii. Fracturile de radius pot fi clasificate în funcție de locația lor:

 • Fracturi proximale de radius: Acestea apar în apropierea articulației cotului.
 • Fracturi de radius mijlociu (diafizare): Acestea apar în zona mijlocie a osului radius.
 • Fracturi distale de radius: Acestea apar în apropierea încheieturii mâinii și sunt uneori numite și fracturi de Colles.

 Fractura de Ulna

Fractura de ulna implică o ruptură în osul ulna, care este celălalt os al antebrațului și se întinde de la cot până la încheietura mâinii. Fracturile de ulna pot fi clasificate în funcție de locația lor:

 • Fracturi proximale de ulna: Acestea apar în apropierea articulației cotului.
 • Fracturi de ulna mijlocie (diafizare): Acestea apar în zona mijlocie a osului ulna.
 • Fracturi distale de ulna: Acestea apar în apropierea încheieturii mâinii.

Simptomele Fracturii de Braț

Simptomele fracturii de braț pot varia în funcție de tipul și localizarea fracturii.

 Simptome Generale

Simptomele generale ale fracturii de braț pot include:

 1. Durere: Durerea este un simptom comun al fracturilor de braț și poate fi intensă, în special la mișcare sau la atingere.
 2. Umflarea: Umflarea poate apărea în zona fracturii și poate crește în timp.
 3. Deformarea: Deformarea sau aspectul anormal al brațului poate indica o fractură. În cazul unei fracturi deplasate, osul poate fi vizibil deformat sau într-o poziție neobișnuită.
 4. Imobilitate: Imobilitatea sau incapacitatea de a mișca brațul în mod normal poate fi un semn al unei fracturi.
 5. Hematome: Hematoamele sau vânătăile pot apărea în zona fracturii ca urmare a sângerării sub piele.

 Simptome Specifice în Funcție de Tipul de Fractură

În funcție de tipul de fractură de braț, pot apărea simptome specifice:

 1. Fractura de humerus: Durere, umflare și deformare în zona brațului superior, între umăr și cot. Pacientul poate avea dificultăți în mișcarea umărului și a cotului.
 2. Fractura de radius: Durere, umflare și deformare în zona antebrațului, între cot și încheietura mâinii. Pacientul poate avea dificultăți în mișcarea cotului și a încheieturii mâinii.
 3. Fractura de ulna: Durere, umflare și deformare în zona antebrațului, între cot și încheietura mâinii. Pacientul poate avea dificultăți în mișcarea cotului și a încheieturii mâinii.

Cauzele Fracturii de Braț

Fracturile de braț pot avea cauze accidentale sau patologice.

 Cauze Accidentale

Cauzele accidentale ale fracturilor de braț sunt legate de evenimente traumatice sau accidente care provoacă o forță suficient de mare pentru a rupe osul. Acestea pot include:

 1. Căderi: Căderile, în special pe o mână întinsă sau pe braț, pot provoca fracturi de braț. Căderile sunt una dintre cele mai frecvente cauze ale fracturilor de braț, în special la copii și vârstnici.
 2. Accidente sportive: Accidentele sportive, cum ar fi impacturile directe sau coliziunile în timpul jocului, pot provoca fracturi de braț.
 3. Accidente de vehicule: Accidentele de vehicule, cum ar fi accidentele de mașină sau de motocicletă, pot provoca fracturi de braț datorită forțelor de impact și a mișcărilor bruște.
 4. Accidente de muncă: Accidentele de muncă, cum ar fi căderile de la înălțime sau prinderea brațului în echipament, pot provoca fracturi de braț.

 Cauze Patologice

Cauzele patologice ale fracturilor de braț sunt legate de afecțiuni sau boli care slăbesc osul și îl fac mai susceptibil la fracturi. Acestea pot include:

 1. Osteoporoza: Osteoporoza este o afecțiune în care oasele devin fragile și mai susceptibile la fracturi. Osteoporoza poate crește riscul de fracturi de braț, în special la femeile în vârstă.
 2. Tumori osoase: Tumorile osoase, atât benigne, cât și maligne, pot slăbi osul și pot crește riscul de fracturi de braț.
 3. Boli metabolice: Boli metabolice, cum ar fi boala renală cronică sau hiperparatiroidismul, pot afecta metabolismul oaselor și pot crește riscul de fracturi de braț.

Factori de Risc pentru Fractura de Braț

Există factori de risc modificabili și nemodificabili care pot crește probabilitatea de a suferi o fractură de braț.

 Factori de Risc Modificabili

 1. Activități sportive: Participarea la sporturi cu risc crescut de accidentare, cum ar fi fotbalul, schiul sau ciclismul, poate crește riscul de fracturi de braț.
 2. Condiții de muncă periculoase: Lucrul în condiții periculoase, cum ar fi înălțimi, echipamente grele sau medii alunecoase, poate crește riscul de fracturi de braț.
 3. Stil de viață: Un stil de viață sedentar și lipsa de exerciții fizice pot duce la slăbirea oaselor și a mușchilor, crescând riscul de fracturi de braț.

 Factori de Risc Nemodificabili

 1. Vârsta: Riscul de fracturi de braț crește odată cu înaintarea în vârstă, deoarece oasele devin mai fragile și mușchii mai slabi.
 2. Sexul: Femeile sunt mai predispuse să dezvolte osteoporoză, o afecțiune care slăbește oasele și crește riscul de fracturi de braț.
 3. Genetica: Anumite gene și predispoziții genetice pot crește riscul de a dezvolta osteoporoză sau alte afecțiuni care slăbesc oasele și cresc riscul de fracturi de braț.

Complicațiile Fracturii de Braț

Fracturile de braț pot provoca complicații fizice și psihologice, în funcție de severitatea fracturii și de impactul asupra calității vieții pacientului.

 Complicații Fizice

 1. Vindecare întârziată sau incorectă: Fracturile de braț pot necesita o perioadă îndelungată de vindecare sau pot vindeca incorect, ceea ce poate duce la deformări, durere cronică și limitarea funcției brațului.
 2. Infecție: Infecțiile pot apărea în cazul fracturilor deschise sau în urma unei intervenții chirurgicale pentru repararea fracturii.
 3. Leziuni ale nervilor sau vaselor de sânge: Fracturile de braț pot provoca leziuni ale nervilor sau vaselor de sânge din apropierea osului fracturat, ceea ce poate duce la amorțeală, furnicături, slăbiciune sau probleme de circulație.
 4. Rigiditate articulară: Rigiditatea articulară poate apărea după o fractură de braț, în special dacă articulațiile învecinate au fost afectate sau dacă imobilizarea a fost prelungită.

 Complicații Psihologice

 1. Durere cronică: Durerea cronică asociată cu fractura de braț poate afecta calitatea vieții și poate duce la anxietate și depresie.
 2. Izolare socială: Persoanele cu fracturi de braț pot evita activitățile sociale sau interacțiunile cu alții din cauza durerii și a limitărilor funcționale asociate cu afecțiunea.
 3. Anxietate și depresie: Durerea cronică, limitările funcționale și impactul asupra calității vieții pot duce la anxietate și depresie la persoanele cu fracturi de braț.

Diagnosticul Fracturii de Braț

Diagnosticul unei fracturi de braț implică evaluarea clinică, teste de laborator și imagistică medicală.

 Evaluarea Clinică

Evaluarea clinică implică discuția cu pacientul despre simptomele și istoricul medical, precum și examinarea fizică. Medicul va căuta semne de fractură de braț, cum ar fi durerea, umflarea, deformarea și imobilitatea brațului afectat.

 Teste de Laborator

Testele de laborator nu sunt de obicei necesare pentru diagnosticul unei fracturi de braț, dar pot fi utilizate pentru a evalua starea generală de sănătate a pacientului și pentru a exclude alte afecțiuni care pot provoca simptome similare.

 Imagistica Medicală

Imagistica medicală joacă un rol important în diagnosticul fracturilor de braț. Următoarele tehnici de imagistică pot fi utilizate pentru a evalua oasele brațului și a confirma prezența unei fracturi:

 1. Radiografia: Radiografia este o tehnică de imagistică non-invazivă care utilizează raze X pentru a crea imagini ale oaselor. Aceasta poate ajuta la identificarea fracturilor de braț și la evaluarea severității și localizării acestora.
 2. Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM): IRM poate oferi imagini detaliate ale oaselor și țesuturilor moi din jurul fracturii. Aceasta poate fi utilizată în cazuri complexe sau atunci când radiografia nu oferă suficiente informații pentru a stabili un diagnostic clar.
 3. Tomografia computerizată (CT): Tomografia computerizată poate fi utilizată în cazuri rare pentru a evalua fracturile complicate sau pentru a planifica tratamentul chirurgical.

Vezi Servicii RMN

Diagnosticul Fracturii de Braț, RMN Brat

Tratamentul Fracturii de Braț

Tratamentul unei fracturi de braț poate include tratament conservator, tratament chirurgical și reabilitare.

 Tratament Conservator

Tratamentul conservator pentru fracturile de braț poate include:

 1. Imobilizarea: Imobilizarea brațului afectat cu ajutorul unei atele, a unui ghips sau a unei orteze este adesea primul pas în tratamentul unei fracturi de braț. Imobilizarea ajută la menținerea oaselor în poziția corectă pentru vindecare și la reducerea durerii și umflăturii.
 2. Medicamente pentru controlul durerii: Medicamentele pentru controlul durerii, cum ar fi analgezicele și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), pot fi utilizate pentru a controla durerea asociată cu fractura de braț.
 3. Gheață: Aplicarea de gheață pe zona fracturată poate ajuta la reducerea umflăturii și a durerii. Gheața trebuie aplicată într-un prosop sau într-o pungă de plastic pentru a evita contactul direct cu pielea.

 Tratament Chirurgical

Tratamentul chirurgical poate fi necesar pentru fracturile de braț care nu pot fi tratate în mod conservator, cum ar fi fracturile deplasate, fracturile deschise sau fracturile care implică articulațiile. Procedurile chirurgicale pot include:

 1. Fixarea internă: Fixarea internă implică utilizarea de plăci, șuruburi și tije pentru a menține oasele în poziția corectă în timp ce se vindecă.
 2. Fixarea externă: Fixarea externă implică utilizarea unui dispozitiv extern, cum ar fi un fixator extern, care este atașat la oasele fracturate prin șuruburi și tije pentru a menține oasele în poziția corectă în timp ce se vindecă.
 3. Înlocuirea articulară: În cazurile în care fractura implică o articulație și nu poate fi reparată în mod adecvat, înlocuirea articulară, cum ar fi înlocuirea parțială sau totală a umărului sau a cotului, poate fi necesară.

 Reabilitarea

După tratamentul unei fracturi de braț, pacienții pot necesita reabilitare pentru a recăpăta forța, mobilitatea și funcția brațului afectat. Reabilitarea poate include:

 1. Terapie fizică: Terapia fizică poate ajuta la îmbunătățirea forței, flexibilității și funcției brațului prin exerciții de întărire, întindere și reeducare a mișcării.
 2. Terapie ocupațională: Terapia ocupațională poate ajuta pacienții să își îmbunătățească abilitățile de îngrijire personală și să se adapteze la limitările funcționale cauzate de fractura de braț.

Prevenirea Fracturii de Braț

 Modificarea Factorilor de Risc

Modificarea factorilor de risc, cum ar fi practicarea exercițiilor fizice în siguranță, utilizarea echipamentului de protecție în timpul activităților sportive și menținerea unei greutăți sănătoase, poate reduce riscul de fracturi de braț.

 Educația pentru Prevenire

Educația pentru prevenire implică învățarea și practicarea unor tehnici și comportamente care ajută la prevenirea fracturilor de braț. Aceasta poate include:

 1. Tehnici de cădere corectă: Învățarea tehnicilor de cădere corectă poate ajuta la reducerea riscului de fracturi de braț în timpul activităților sportive sau a căderilor accidentale.
 2. Protecție în timpul activităților sportive: Utilizarea echipamentului de protecție, cum ar fi cotierele și protecțiile pentru încheietura mâinii, în timpul activităților sportive poate ajuta la prevenirea fracturilor de braț.
 3. Promovarea unui stil de viață sănătos: Adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool, poate ajuta la menținerea sănătății oaselor și a mușchilor și la prevenirea fracturilor de braț.

 Concluzie  

Această structură de articol oferă o imagine de ansamblu a fracturii de braț, acoperind aspecte cheie precum tipurile, simptomele, cauzele, factorii de risc, complicațiile, diagnosticul, tratamentul și prevenirea acestei afecțiuni. Fiecare secțiune poate fi dezvoltată în detaliu, cu informații specifice și actualizate, pentru a oferi un ghid cuprinzător și informativ despre fractura de braț.

Pacientii vor sa afle si despre :

Tratament fractura mana

Tratamentul fracturii de mână constă de obicei în imobilizarea cu antebraț sau ghips pe o perioadă de 4-6 săptămâni pentru consolidarea fracturii, analgezice, antiinflamatoare, fizioterapie pentru recuperarea mobilității.

In cat timp se vindeca o fractura la mana

În general, o fractură nedeplasată la mână se vindecă în 4-6 săptămâni de imobilizare în ghips. Fracturile deplasate sau deschise pot necesita 6-8 săptămâni sau chiar mai mult pentru consolidarea osoasă.

Fisura os simptome

Simptomele unei fisuri osoase includ durere intensă la nivelul osului afectat, impotență funcțională, hematom, edem, sensibilitate locală, uneori crepitații la palpare sau mobilitate anormală.

De ce se umfla mana dupa fractura

Mâna se umflă după o fractură din cauza reacției inflamatorii care produce edem, hemoragie și congestie vasculară la nivelul zonei traumatizate în procesul de vindecare.

Cat se tine gipsul la fractura

Gipsul se menține în medie 4-6 săptămâni la o fractură de mână pentru a asigura imobilizarea completă până la consolidarea fracturii. Apoi se trece la ortezare sau mobilizare progresivă.

Medicamente pentru fracturi

Medicamentele folosite pentru fracturi sunt analgezicele (paracetamol), antiinflamatoarele (ibuprofen, diclofenac), suplimentele cu calciu și vitamina D pentru consolidarea fracturii.

Fractura falanga deget mana

Fracturile falangelor metacarpiene se imobilizează în orteze digitale sau bandaje elastice adezive timp de 3-4 săptămâni. Se recomandă repaus, analgezice, apoi recuperare pentru redobândirea mobilității.

Fisura os mana

Fisurile osoase ale oaselor carpiene sau metacarpiene se tratează prin imobilizare în ghips antebrahial timp de 4-6 săptămâni, analgezie, fizioterapie post-imobilizare.

Disclaimer:

 • Informațiile prezentate în acest articol sunt furnizate doar în scopuri informative și educaționale. Acest articol nu este menit să ofere sfaturi medicale și nu trebuie să fie folosit în locul unei consultări cu medicul dumneavoastră, nici pentru a stabili un diagnostic sau tratament;
 • Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor Dvs. medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist.
 • Informațiile prezentate în acest articol sunt bazate pe cercetări și studii medicale actuale, dar trebuie să fiți conștienți că cercetarea și practica medicală sunt într-o continuă schimbare.
 • Nu garantăm că informațiile din acest articol sunt complete, precise, actualizate sau relevante pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.
 • Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea pentru orice acțiune, consecință sau neglijență pe care o luați în urma citirii sau a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.

Surse[1]  [2]  [3]  [4]  [5]  [6]  

 

Laboratoires ServierCC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Sara NabihCC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?