fb

Fractura de brat.

Un braț fracturat/rupt implică unul sau mai multe dintre cele trei oase ale brațului tău – ulna, radius și humerus. Una dintre cele mai frecvente cauze ale unui braț rupt este căderea pe o mână întinsă. Dacă credeți că dumneavoastră sau copilul dumneavoastră v-ați fracturat un braț, solicitați imediat asistență medicală. Este important să tratați o fractură cât mai curând posibil pentru o vindecare adecvată.

Tratamentul depinde de locul și de severitatea leziunii. O simplă lovitura poate fi tratată cu gheață și odihnă. Cu toate acestea, osul poate necesita realiniere (reducere) în camera de urgență.

O pauză mai complicată ar putea necesita o intervenție chirurgicală pentru realiniarea osului fracturat și pentru a implanta fire, plăci, cuie sau șuruburi pentru a menține osul pe loc în timpul vindecării.

 
fractura de brat
fractura de brat

Simptomele si semne fracturii de brat

Un pocnet sau un trosnet ar putea fi primul indiciu că ți-ai fi putut fractura bratul. Semnele și simptomele includ:

  • Durere severă, care poate crește odată cu mișcarea
  • Umflătură
  • Vânătăi
  • Deformare, cum ar fi brațul sau încheietura mâinii îndoite
  • Incapacitatea de a vă întoarce brațul de la palmă în sus la palma în jos sau invers
 
BiomedScan - RMN logo

Descopera Serviciile de Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Daca ai nevoie de o programare la Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau la telefon !

0219967
doctor ilustratie
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.
holter tensiune

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Cardiologie

Daca ai nevoie de o programare Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

Cauzele fracturii de brat

Cauzele frecvente pentru un fractura de brat includ:

  • Căderi. Căderea pe o mână sau un cot întins este cea mai frecventă cauză a unei fracturi de brat
  • Leziuni sportive. Loviturile și rănile directe pe teren sau pe teren provoacă toate tipurile de fracturi ale brațului.
  • Traumă semnificativă. Oricare dintre oasele brațului tău se poate fractura în timpul unui accident de mașină, accident de bicicletă sau alte traume directe.
  • Abuz asupra copilului. La copii, un braț fracturat poate fi rezultatul abuzului asupra copiilor.
 

Factori de risc în fracturii de brat

Anumite afecțiuni medicale sau activități fizice pot crește riscul de fractură a brațului.

  • Anumite sporturi

Orice sport care implică contact fizic sau care crește riscul de cădere – inclusiv fotbal, fotbal, gimnastică, schi și skateboarding – crește, de asemenea, riscul de a avea o fractura de braț.

  • Anomalii osoase

Condițiile care slăbesc oasele, cum ar fi osteoporoza și tumorile osoase, cresc riscul de a avea o fractura de brat. Acest tip de ruptură este cunoscut sub numele de fractură patologică.

 

Complicatii in cazul fracturii de brat

Prognosticul pentru majoritatea fracturilor de braț este foarte bun dacă este tratat devreme. Dar complicațiile pot include:

  • Creștere neuniformă. Deoarece oasele brațului unui copil sunt încă în creștere, o fractură în zona în care are loc creșterea în apropierea fiecărui capăt al unui os lung (placă de creștere) poate interfera cu creșterea acelui os.
  • Fracturile care se extind într-o articulație pot provoca artrită acolo ani mai târziu.
  • Imobilizarea necesară pentru vindecarea unei fracturi în osul brațului poate duce uneori la o gamă limitată de mișcare dureros a cotului sau umărului.
  • Infecția osoasă. Dacă o parte a osului fracturat iese prin piele, acesta poate fi expus la germeni care pot provoca infecție. Tratamentul prompt al acestui tip de fractură este critic.
  • Leziuni ale nervilor sau ale vaselor de sânge. Dacă osul brațului superior (humerusul) se fracturează în două sau mai multe bucăți, capetele zimțate pot răni nervii și vasele de sânge din apropiere. Solicitați imediat asistență medicală dacă observați amorțeală sau probleme de circulație.
  • Sindromul compartimental. Umflarea excesivă a brațului rănit poate întrerupe alimentarea cu sânge a unei părți a brațului, provocând durere și amorțeală. Apare de obicei la 24 până la 48 de ore după leziune, sindromul compartimental este o urgență medicală care necesită o intervenție chirurgicală.
 

Diagnosticul fracturii de brat

Medicul dumneavoastră vă va examina brațul pentru sensibilitate, umflare, deformare sau o rană deschisă. După ce ați discutat despre simptomele dumneavoastră și despre modul în care v-ați rănit, medicul dumneavoastră va comanda probabil radiografii pentru a determina locația și amploarea pauzei. Ocazional, o altă scanare, cum ar fi un RMN, poate fi utilizată pentru a obține imagini mai detaliate.

Tratamentul fracturii de brat

Tratamentul unui braț fracturat depinde de tipul de pauză. Timpul necesar pentru vindecare depinde de o varietate de factori, inclusiv de severitatea leziunii; alte afecțiuni, cum ar fi diabetul; varsta ta; nutriție; și consumul de tutun și alcool.

Fracturile sunt clasificate în una sau mai multe dintre următoarele categorii:

  • Fractură deschisă (compusă). Osul fracturat străpunge pielea, o afecțiune gravă care necesită tratament imediat, agresiv, pentru a scădea riscul de infecție.
  • Fractură închisă. Pielea rămâne neruptă.
  • Fractură deplasată. Fragmentele osoase de pe fiecare parte a rupturii nu sunt aliniate. Ar putea fi necesară o intervenție chirurgicală pentru realiniarea fragmentelor.
  • Fractură mărunțită. Osul este fracturat în bucăți, așa că ar putea necesita intervenție chirurgicală.
  • Fractură Greenstick. Osul crăpă, dar nu se rupe până la capăt – cum se întâmplă când îndoiți un băț de lemn verde. Cele mai multe oase rupte la copii sunt fracturi greenstick, deoarece oasele copiilor sunt mai moi și mai flexibile decât cele ale adulților.
  • Fractură cataramă (torus). O parte a osului este comprimată, ceea ce face ca cealaltă parte să se îndoaie (cataramă). Acest tip de fractură este, de asemenea, mai frecvent la copii.

Setarea osului

Dacă aveți o fractură deplasată, medicul dumneavoastră ar putea avea nevoie să mute piesele înapoi în poziție (reducere). În funcție de cantitatea de durere și de umflare pe care o aveți, este posibil să aveți nevoie de un relaxant muscular, un sedativ sau chiar un anestezic general înainte de această procedură.

Imobilizare

Restricționarea mișcării unui os fracturat, care necesită o atelă, sling, orteză sau ghips, este esențială pentru vindecare. Înainte de a aplica un ghips, medicul dumneavoastră va aștepta probabil până când umflarea scade, de obicei la cinci până la șapte zile după leziune. Între timp, probabil vei purta o atela.

Medicul dumneavoastră vă poate cere să reveniți pentru radiografii în timpul procesului de vindecare pentru a vă asigura că oasele nu s-au deplasat.

Medicamente

Pentru a reduce durerea și inflamația, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un analgezic fără prescripție medicală. Dacă durerea dumneavoastră este severă, este posibil să aveți nevoie de un medicament pe bază de rețetă care conține un narcotic pentru câteva zile.

Medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene pot ajuta la durere, dar pot, de asemenea, împiedica vindecarea oaselor, mai ales dacă sunt utilizate pe termen lung. Adresați-vă medicului dumneavoastră dacă le puteți lua pentru ameliorarea durerii.

Dacă aveți o fractură deschisă, în care aveți o rană sau o ruptură a pielii în apropierea locului rănii, probabil vi se va administra un antibiotic pentru a preveni infecția care ar putea ajunge la os.

Terapie

Reabilitarea începe imediat după tratamentul inițial. În cele mai multe cazuri, este important, dacă este posibil, să începeți o mișcare pentru a minimiza rigiditatea brațului, mâinii și umărului în timp ce purtați ghips sau sling.

După îndepărtarea ghipsului sau sling-ului, medicul dumneavoastră vă poate recomanda exerciții suplimentare de reabilitare sau terapie fizică pentru a restabili forța musculară, mișcarea articulațiilor și flexibilitatea.

Interventie chirurgicala

Este necesară o intervenție chirurgicală pentru a stabiliza unele fracturi. Dacă fractura nu a rupt pielea, medicul dumneavoastră ar putea aștepta să facă o intervenție chirurgicală până când umflarea a scăzut. Menținerea brațului să nu se miște și ridicarea acestuia va reduce umflarea.

Dispozitivele de fixare – cum ar fi fire, plăci, cuie sau șuruburi – ar putea fi necesare pentru a vă menține oasele pe loc în timpul vindecării. Complicațiile sunt rare, dar pot include infecția și lipsa vindecării osoase.

Vezi Servicii RMN

Surse

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

 

 
cardiologie
Citește despre importanta unui consult cardiologic
Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?