Un bloc atrio-ventricular este o afectiune in care exista o intarziere sau blocare de-a lungul caii pe care impulsurile electrice o parcurg pentru a-ti bate inima. Uneori, este mai greu pentru inima ta sa pompeze eficient sangele prin corpul tau.
Intarzierea sau blocarea pot aparea pe calea care trimite impulsuri electrice fie in partea stanga manifestand un BRS (bloc de ramura stanga), fie in partea dreapta a camerelor inferioare (ventriculii) ale inimii reprezentand un bloc de ramura dreapta
Este posibil ca blocul unei ramuri sa nu necesite tratament. Cand se intampla, tratamentul implica gestionarea starii de sanatate care stau la baza, cum ar fi bolile de inima, care a cauzat blocarea ramurilor.

tipuri de blocaje atrio-ventriculare
Simptome
La majoritatea oamenilor, un bloc atrio-ventricular nu provoaca simptome grave.
Rareori, semnele si simptomele pot include lesin (sincopa) sau senzatie de parca ai lesina (presincopa).
Cauzele aparitiei unui bloc atrio-ventricular
In mod normal, impulsurile electrice din muschiul inimii determina sa bata (sa se contracte). Aceste impulsuri calatoresc de-a lungul unei cai numite fasciculul Hiss ce are doua ramuri numite fascicule dreapta si stanga. Daca unul sau ambele pachete de ramuri sunt deteriorate – de exemplu, din cauza unui atac de cord – impulsurile electrice se pot bloca, iar inima dvs. se va contracta anormal
Cauza blocurilor de ramificare a pachetului poate diferi in functie de afectarea stanga sau a celei din dreapta. Uneori, nu exista o cauza cunoscuta.
Cauzele pot include:
Bloc de ramura stanga (BRS)
• atac de cord (infarct miocardic)
• Hipertensiune arteriala (hipertensiune arteriala)
• Infectia muschiului cardiac de bacterii sau virus (miocardita)
• Muschiul inimii ingrosat, rigidizat sau slabit (cardiomiopatie)
Bloc de ramura dreapta (BRD)
• cheag de sange in plamani (embolie pulmonara)
• atac de cord (infarct miocardic)
• Defecte cardiace prezente la nastere (congenitale) – cum ar fi o gaura in perete care separa camerele superioare ale inimii (defect septal atrial)
• Hipertensiune arteriala in arterele pulmonare (hipertensiune pulmonara)
• Infectia muschiului cardiac de bacterii sau virus (miocardita)
Factori de risc
Factorii de risc pentru blocul de ramuri de pachete includ:
• Varsta in crestere. Blocul ramurilor de pachete este mai frecvent la adultii in varsta decat la persoanele mai tinere.
• Probleme de sanatate subiacente. Daca aveti tensiune arteriala crescuta sau boli de inima va cresteti riscul de a avea bloc de ramuri.
Complicatii
Daca atat blocurile drept, cat si cele stangi sunt blocate, principala complicatie este blocarea completa a semnalizarii electrice de la camerele superioare la cele inferioare ale inimii (bloc atrio-ventricular complet). Lipsa transmiterii impulsului incetineste ritmul cardiac, ducand la lesin, ritmuri cardiace anormale si alte complicatii grave.
Deoarece blocul ramurilor din fasciculul Hiss afecteaza activitatea electrica a inimii, uneori poate complica diagnosticul precis al altor afectiuni cardiace, in special atacuri de cord, si poate duce la intarzieri in gestionarea corecta a acestor probleme.
Diagnostic
Testele care pot fi utilizate pentru a diagnostica un bloc ramificat sau cauzele acestuia includ:
• Electrocardiograma (ECG sau EKG). Un ECG inregistreaza impulsurile electrice din inima folosind fire atasate la piele pe piept si, uneori, la membre. Acest test poate arata semne ale unui bloc ramificat, precum si care parte este afectata.
• Ecocardiograma. Acest test foloseste unde sonore pentru a oferi imagini detaliate ale structurii inimii si a grosimii muschiului inimii. Poate arata daca supapele cardiace se misca normal. Medicul dumneavoastra poate utiliza acest test pentru a identifica o afectiune care a cauzat blocarea ramificarii pachetului.