EXAMINAREA RMN CEREBRAL are aplicabilitate in:
Patologia tumorala(tumori cerebrale sau meningeale);
Patologia vasculara:AVC (accident vascular cerebral), malformatii arterio-venoase congenitale, tromboza sinusurilor venoase, anevrisme;
Patologie malformativa: malformatii congenitale ale creierului, malformatii congenitale ale meningelui;
Patologia degenerativa: hidrocefalia interna, atrofia cerebrala, epilepsia;
Patologia orbitei, nervilor optici si muschilor globilor oculari: tumori, inflamatii sau tulburari neuroendocrine, diplopie;
Patologia urechii interne: inflamatorie, tumorala, malformativa, leziuni labirintice, anomalii vasculare;
Patologia regiunii hipofizare:micro si macro-adenom hipofizar, vizualizarea tijei hipofizare;
Patologie inflamatorie: encefalite, meningite, encefalopatii, leucodistrofii, scleroza multipla – leziuni sau placi demielinizate (marimea, numarul, distributia leziunilor si starea lor de activitate);
Patologia cerebrala in cazul unor boli sistemice: limfom, leucemii, HIV – SIDA;
Patologia post-traumatica.

Investigatie RMN Cerebral
Biomedscan
PREGATIREA PACIENTULUI
Pentru efectuarea examinarii RMN cerebral nu este necesara o pregătire specială. De regulă nu este nevoie să vă modificaţi modul de alimentaţie şi nici să renunţaţi la anumite activităţi zilnice.
- Pacientul semneaza un document prin care intelege riscului efectuarii RMN si este de acord sa semneze testul
- Pacientul va scoate de pe corp toate obiectele de metal, dispozitivele de metal, dispositive de auz, placi dentare, orice tip de bijuterii, intr-ucat exista riscul ca aceste obiecte sa fie atrase de magnetul folosit pentru efectuarii testului
- Pacientul se dezbraca in functie de zona in care se efectueaza examinarea.Exista cazuri de pacienti care pot pastra o parte din haine daca nu incomodeaza
- Pacientul foloseste un halat oferit de clinica. In cazul in care se permite pastrarea partial a unor haine, pacientul trebuie sa goleasca buzunarele de monede, telefoane sau carduri (carti de credit sau carduri ATM) cu benzi magnetice inscriptionate, deoarece prin investigatia RMN se pot demagnetiza.
EFECTUAREA INVESTIGATIEI RMN
In timpul examinarii, pacientul este intins pe spate pe masa echipamentului. Masa va aluneca in interiorul unui dispozitiv care contine magnetul.
In interiorul magnetului, pacientul va auzi si va simti aerul oxigenat, pompat de o instalatie speciala. De asemenea, se mai aud diferite zgomote care sunt rezultatul examinarii. Se vor folosi dopuri pentru urechi pentru a reduce zgomotul.
Este foarte important ca pacientul sa nu miste in timpul scanarii. In timpul efectuarii testului, pacientul este izolat in camera de examinare, insa este supravegheat prin intermediul unei ferestre transparente. Pacientul comunica, cu medicul sau operatorul asistent prin intermediul unui microfon.
In cazul in care este necesara utilizarea unei substante de contrast, aceasta va fi administrata la nivelul venelor periferice ale bratului pacientului.
ELIBERAREA REZULTATULUI
Rezultatul scris va fi eliberat in aproximativ 2-10 zile lucratoare din momentul efectuarii investigatiei.
Pacientul va primi film, CD si interpretare scrisa.
ACTE NECESARE IN MOMENTUL PREZENTARII LA PROGRAMARE:
- Act de identitate,
- Bilet de trimitere si card de sanatate pentru pacientii asigurati CASMB
Istoric medical (orice investigatie sau consultatie privind evolutia bolii, CD cu examinarile imagistice anterioare) - Analize de sange: creatinina serica si RFG (rata filtrarii glomerulare) in cazul administrarii substantei de contrast.

investigatie RMN cerebral
biomedscan
FAQ
1.Este nevoie de o pregătire specială pentru RMN Cerebral?
Nu. Pentru efectuarea examinarii Rmn cerebral nu este necesara o pregătire specială. Nu este nevoie să vă modificaţi modul de alimentaţie şi nici să renunţaţi la anumite activităţi zilnice.
2.Cât timp durează un RMN cerebral?
În medie, RMN-ul cerebral durează aproximativ 30 de minute, dar se poate prelungi dacă medicul radiolog consideră necesară o analiză amănunțită sau decide să utilizeze substanță de contrast, pentru a mări acuratețea imaginilor.
3.Când trebuie făcut CT cerebral și când RMN cerebral?
Examinarea CT se recomandă în context traumatic și în cel al examinării sinusurilor paranazale ale feței. În celelalte situații, examinarea RMN este preferată investigației CT datorită individualizării mai corecte a structurilor anatomice intra/extraaxiale și supra/infratentorial.