fb

Ce este cifoza?

Cifoza este o rotunjire exagerată, înainte, a spatelui în partea superioară.

La persoanele în vârstă, cifoza se datorează adesea slăbiciunii oaselor coloanei vertebrale care le determină să se comprima sau să crape. Alte tipuri de cifoză pot apărea la sugari sau adolescenți din cauza malformației coloanei vertebrale sau a încordării oaselor coloanei în timp.

Cifoza ușoară provoacă puține probleme, iar cea severă poate provoca durere și poate fi desfigurantă. 

 
cifoza
cifoza

Simptomele cifozei

Cifoza ușoară poate să nu producă semne sau simptome vizibile. De fapt, partea superioară a spatelui are în mod natural o mică curbura. Persoanele care au o curbură excesivă pot prezenta dureri de spate și rigiditate.

 
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla

Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau prin telefon !

RMN

Cauzele Cifozei:

  •  

Oasele (vertebrele) care alcătuiesc o coloană vertebrală sănătoasă arată ca niște cilindri stivuiți într-o coloană. Cifoza apare atunci când vertebrele din spate devin în formă de pană.

Forma vertebrelor poate fi schimbată prin:

Fracturi. Vertebrele rupte pot duce la curbura coloanei vertebrale. Fracturile de compresie, care pot apărea în osul slăbit, sunt cele mai frecvente. Fracturile de compresie ușoare adesea nu produc semne sau simptome vizibile.

Osteoporoza. Oasele slabe pot provoca curbura coloanei vertebrale, mai ales dacă vertebrele slăbite dezvoltă fracturi de compresie. Osteoporoza este cea mai frecventă la femeile în vârstă și la persoanele care au luat corticosteroizi pentru perioade lungi de timp. Degenerarea discului. Discurile moi, circulare, acționează ca perne între vertebrele coloanei vertebrale. Odată cu vârsta, aceste discuri se aplatizează și se micșorează, ceea ce adesea agravează cifoza.

Boala Scheuermann. Numită și cifoză Scheuermann, această boală începe de obicei în timpul crizei care are loc înainte de pubertate.

Alte probleme. Oasele coloanei vertebrale care nu se dezvoltă corespunzător înainte de naștere pot provoca curburi anormale ale coloanei, inclusiv Cifoza. Aceasta problema poate fi asociată la copii și cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi sindromul Ehlers-Danlos.

 

Complicatiile cifozei

Pe lângă durerile de spate, cifoza poate provoca:

Funcții fizice limitate. Cifoza este asociată cu slăbirea mușchilor spatelui și dificultăți în îndeplinirea sarcinilor precum mersul pe jos și ridicarea de pe scaune. De asemenea, curbura coloanei vertebrale poate îngreuna privirea în sus sau conduce și poate provoca durere atunci când vă culcați.

Probleme digestive. Cifoza severă poate comprima tractul digestiv, provocând probleme precum refluxul acid și dificultăți la înghițire.

Diagnosticul cifozei

Medicul va efectua, în general, un examen fizic amănunțit, inclusiv verificarea înălțimii dumneavoastră. Vi se poate cere să vă aplecați înainte din talie în timp ce medicul vă vede coloana vertebrală din lateral. De asemenea, puteți trece la un examen neurologic pentru a vă verifica reflexele și forța musculară.

Testele care pot fi comandate includ:

Raze X sau tomografii. Razele X pot determina gradul de curbură și pot detecta deformări ale vertebrelor. O scanare CT ar putea fi recomandată dacă medicul dumneavoastră dorește imagini mai detaliate.

RMN. Folosind unde radio și un câmp magnetic puternic, RMN-urile pot detecta o infecție sau o tumora la nivelul coloanei vertebrale.

Teste nervoase. Dacă vă confruntați cu amorțeală sau slăbiciune musculară, este posibil să aveți nevoie de teste pentru a determina cât de bine circulă impulsurile nervoase între măduva spinării și extremități.

Teste de densitate osoasa. Osul cu densitate scăzută poate agrava cifoza și adesea poate fi îmbunătățit cu medicamente.

Tratamentul cifozei

Tratamentul cifozei depinde de cauza și severitatea stării dumneavoastră. Medicamente

Analgezice. Dacă medicamentele fără prescripție medicală – cum ar fi acetaminofenul (Tylenol, altele), ibuprofenul (Advil, Motrin IB, altele) sau naproxenul de sodiu (Aleve) – nu sunt suficiente, medicamentele pentru durere mai puternice sunt disponibile pe bază de rețetă.

Medicamente pentru osteoporoză. Medicamentele pentru întărirea oaselor pot ajuta la prevenirea fracturilor suplimentare ale coloanei vertebrale care ar agrava cifoza.

Terapie.Anumite tipuri de cifoză pot fi ajutate de:

  • Exerciții. Exercițiile de întindere și de întărire pot ajuta la îmbunătățirea flexibilității coloanei vertebrale și la ameliorarea durerilor de spate.
  • Concentrarea. Copiii care suferă de boala Scheuermann pot opri progresia cifozei purtând o orteză pentru coloana vertebrală în timp ce oasele lor încă cresc.

Proceduri chirurgicale și alte proceduri

Rareori, cifoza severă poate prinde măduva spinării sau rădăcinile nervoase. Pentru a corecta acest lucru, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. Cea mai frecventă procedură este fuziunea coloanei vertebrale, în care chirurgul folosește tije metalice și șuruburi pentru a fixa oasele coloanei vertebrale împreună în poziția corectă.

 

Vezi Servicii RMN

Surse

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

RMN
Investigații RMN GRATUITE pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

RMN GRATUIT

Investigații pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

Citește mai mult