Insuficienta mitrala (boala valvei mitrale): Cauze, simptome si diagnostic
Regurgitarea valvei mitrale – numita simplu regurgitare mitrala, insuficienta mitrala sau incompetenta mitrala – este o afectiune in care valva mitrala a inimii tale nu se inchide cmoplet, permitand sangelui sa curga inapoi din ventricul in atriu. Daca regurgitatia valvei mitrale este semnificativa, sangele nu se poate misca prin inima sau catre restul corpului la fel de eficient, facandu-va sa va simtiti obosit sau fara respiratie.
Tratamentul pentru insuficienta mitrala depinde de cat de severa este starea dumneavoastra, de daca se agraveaza si daca aveti simptome. Pentru scurgeri usoare, tratamentul nu este de obicei necesar.
Este posibil sa aveti nevoie de o interventie chirurgicala cardiaca pentru a repara sau inlocui valva in caz de regurgitare mitrala severa. Lasata netratata, regurgitatia severa a valvei mitrale poate provoca insuficienta cardiaca sau probleme de ritm cardiac (aritmii). Chiar si persoanele fara simptome pot fi evaluate de un cardiolog si un chirurg instruit in boala valvei mitrale pentru a determina daca interventia timpurie poate fi benefica.

insuficienta mitrala

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !
Daca ai nevoie de o programare Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .
Simptomele in insuficienta mitrala
Unele persoane cu boala a valvei mitrale s-ar putea sa nu prezinte simptome timp de multi ani. Semnele si simptomele regurgitatiei valvei mitrale, care depind de severitatea acesteia si de cat de rapid se dezvolta starea, pot include:
- Sunet cardiac anormal (murmur cardiac) auzit printr-un stetoscop
- Respiratie scurta (dispnee), mai ales cand ati fost foarte activ sau cand va culcati
- Oboseala
- Palpitatii cardiace – senzatii de batai rapide ale inimii
- Picioare sau glezne umflate
Regurgitatia valvei mitrale este adesea usoara si progreseaza lent. Este posibil sa nu aveti simptome timp de multi ani si sa nu stiti ca aveti aceasta afectiune si este posibil sa nu progreseze.
Medicul dumneavoastra ar putea suspecta mai intai ca aveti insuficienta mitrala prin detectarea unui murmur cardiac. Cu toate acestea, uneori, problema se dezvolta rapid si este posibil sa aveti un debut brusc de semne si simptome severe.
Camerele si supapele inimii
Inima ta are patru valve care mentin sangele curgand in directia corecta. Aceste supape includ supapa mitrala, supapa tricuspida, supapa pulmonara si supapa aortica. Fiecare supapa are clapete (pliante sau cuspizi) care se deschid si se inchid o data in timpul fiecarei batai a inimii. Uneori, supapele nu se deschid sau se inchid corect, perturband fluxul de sange prin inima catre corp.
Inima cu prolaps si regurgitatie a valvei mitrale
In regurgitarea valvei mitrale, valva dintre camera inimii superioare stangi (atriul stang) si camera inferioara stanga a inimii (ventriculul stang) nu se inchide strans, provocand scurgerea de sange inapoi in atriul stang (regurgitare).

camerele si supapele inmii
Cauzele posibile pentru insuficient mitrala includ:
- Prolaps de valva mitrala.In aceasta stare, pliantele valvei mitrale umfla inapoi in atriul stang in timpul contractiei inimii. Acest defect cardiac comun poate impiedica inchiderea valvului mitral si poate duce la insuficienta.
- Corzile tisulare deteriorate. In timp, cordoanele tisulare care ancoreaza clapetele valvei mitrale de peretele inimii se pot intinde sau rupe, in special la persoanele cu prolaps de valva mitrala. O ruptura poate provoca brusc scurgeri prin valva mitrala si poate necesita repararea prin interventia chirurgicala cardiaca. Traumele la nivelul pieptului pot rupe, de asemenea, corzile.
- Febra reumatica. Febra reumatica – o complicatie a gatului strep netratat – poate deteriora valva mitrala, ducand la regurgitare a valvei mitrale mai devreme sau mai tarziu in viata. Febra reumatica este acum rara in Statele Unite, dar este inca frecventa in tarile in curs de dezvoltare.
- Endocardita. Valva mitrala poate fi deteriorata de o infectie a captuselii inimii (endocardita) care poate implica valve cardiace.
- Infarct. Un atac de cord poate deteriora zona muschiului cardiac care sustine valva mitrala, afectand functia valvei. Daca deteriorarea este suficient de extinsa, un atac de cord poate provoca insuficienta brusca si severa a valvei mitrale.
- Anomalie a muschiului cardiac (cardiomiopatie). In timp, anumite afectiuni, cum ar fi hipertensiunea arteriala, pot determina inima sa lucreze mai mult, marind treptat ventriculul stang al inimii. Acest lucru poate intinde tesutul in jurul valvei mitrale, ceea ce poate duce la scurgeri.
- Trauma. experienta traumei, cum ar fi intr-un accident de masina, poate duce la regurgitare a valvei mitrale.
- Defecte cardiace congenitale. Unii bebelusi se nasc cu defecte in inima, inclusiv valvele cardiace deteriorate.
- Anumite droguri. Utilizarea prelungita a anumitor medicamente poate provoca insuficienta a valvei mitrale, cum ar fi cele care contin ergotamina (Cafergot, Migergot) care sunt utilizate pentru tratarea migrenelor si a altor afectiuni.
- Terapie cu radiatii. In cazuri rare, radioterapia pentru cancer care se concentreaza pe zona toracica poate duce la regurgitare a valvei mitrale.
- Fibrilatie atriala. Fibrilatia atriala este o problema frecventa a ritmului cardiac care poate fi o cauza potentiala a insuficientei valvei mitrale.
Factori de risc in aparitia de insuficienta mitrala
Mai multi factori va pot creste riscul de regurgitare a valvei mitrale, inclusiv:
- Un istoric de prolaps al valvei mitrale sau stenoza valvei mitrale. Cu toate acestea, daca aveti oricare dintre afectiuni nu inseamna neaparat ca veti dezvolta o insuficienta a valvei mitrale. Un istoric familial de boala valvulara poate creste, de asemenea, riscul.
- Un atac de cord. Un atac de cord va poate afecta inima, afectand functia valvei mitrale.
- Boala de inima. Anumite forme de boli de inima, cum ar fi boala coronariana, pot duce la regurgitare a valvei mitrale.
- Utilizarea anumitor medicamente. Persoanele care iau medicamente care contin ergotamina (Cafergot, Migergot) si medicamente similare pentru migrene sau care iau cabergolina prezinta un risc crescut de insuficienta mitrala. Probleme similare au fost observate cu suflantele de apetit fenfluramina si dexfenfluramina, care nu mai sunt vandute.
- Infectii precum endocardita sau febra reumatica. Infectiile sau inflamatiile pe care le cauzeaza pot deteriora valva mitrala.
- Boala cardiaca congenitala. Unii oameni se nasc cu o valva mitrala anormala predispusa la insuficienta.
- Varsta. Pana la varsta mijlocie, multi oameni au o regurgitatie a valvei mitrale cauzata de deteriorarea naturala a valvei.
Complicatiile patologiei de insuficienta mitrala
Cand este usoara, regurgitarea valvei mitrale de obicei nu cauzeaza probleme. Cu toate acestea, insuficienta severa a valvei mitrale poate duce la complicatii, inclusiv:
- Insuficienta cardiaca. Insuficienta cardiaca rezulta atunci cand inima nu poate pompa suficient sange pentru a satisface nevoile corpului. Regurgitatia severa a valvei mitrale pune o tensiune suplimentara asupra inimii, deoarece, cu sangele care pompeaza inapoi, exista mai putin sange care merge inainte cu fiecare bataie. Ventriculul stang devine mai mare si, daca este netratat, slabeste. Acest lucru poate provoca insuficienta cardiaca.De asemenea, presiunea se acumuleaza in plamani, ducand la acumularea de lichide, care tensioneaza partea dreapta a inimii.
- Fibrilatie atriala. Intinderea si marirea atriului stang al inimii poate duce la aceasta neregularitate a ritmului cardiac, in care camerele superioare ale inimii dvs. bat haotic si rapid. Fibrilatia atriala poate provoca cheaguri de sange, care se pot desprinde din inima si se pot deplasa in alte parti ale corpului, provocand probleme grave, cum ar fi un accident vascular cerebral daca un cheag blocheaza un vas de sange din creier.
- Hipertensiune pulmonara. Daca aveti regurgitatie mitrala netratata sau tratata necorespunzator pe termen lung, puteti dezvolta un tip de tensiune arteriala crescuta care afecteaza vasele din plamani (hipertensiune pulmonara). O valva mitrala cu scurgeri poate creste presiunea in atriul stang, ceea ce poate provoca in cele din urma hipertensiune pulmonara. Acest lucru poate duce la insuficienta cardiaca pe partea dreapta a inimii.