Ce reprezinta o fractura de coasta?

O coastă fracturată este o leziune comună care apare atunci când unul dintre oasele din cutia toracică se fractureaza sau se crăpă. Cea mai frecventă cauză este traumatismul toracic, cum ar fi o cădere, un accident de mașină sau un impact în timpul sporturilor de contact.

Multe coaste fracturate sunt doar crăpate. Deși sunt încă dureroase, coastele crăpate nu sunt la fel de potențial periculoase precum coastele care au fost fracturate în bucăți separate. O margine zimțată a osului fracturat poate deteriora vasele de sânge majore sau organele interne, cum ar fi plămânul.

În cele mai multe cazuri, coastele fracturate se vindecă de la sine în una sau două luni. Controlul adecvat al durerii este important, astfel încât să puteți continua să respirați profund și să evitați complicațiile pulmonare, cum ar fi pneumonia.

Simptomele fracturii de coasta

Durerea asociată cu o coastă fracturată apare de obicei sau se agravează atunci când:

 • Respiră adânc
 • Apăsați pe zona rănită
 • Îndoiți sau răsuciți-vă corpul
 

Cauze

Coastele fracturate sunt cauzate cel mai frecvent de impacturi directe – cum ar fi cele de la accidente de vehicule cu motor, căderi, abuzuri asupra copiilor sau sporturi de contact. Coastele pot fi, de asemenea, fracturate de traume repetitive de la sporturi precum golful și canotajul sau de la tuse severă și prelungită.

 

Factori de risc

Următorii factori vă pot crește riscul de fracturare a unei coaste:

 • Având această boală în care oasele tale își pierd densitatea te face mai susceptibil la o fractură osoasă.
 • Participarea la sport. Practicarea sporturilor de contact, cum ar fi hochei sau fotbal, crește riscul de traumă la piept.
 • Leziune canceroasă într-o coastă. O leziune canceroasă poate slăbi osul, făcându-l mai susceptibil la fracturaturi.
 

Complicații

O coastă fracturată poate răni vasele de sânge și organele interne. Riscul crește odată cu numărul de coaste fracturate. Complicațiile variază în funcție de coastele care se rup. Complicațiile posibile includ:

 • Aortă fracturată sau perforată. Un capăt ascuțit al unei fractureazari a uneia dintre primele trei coaste din partea superioară a cutiei toracice vă poate fractureaza aorta sau un alt vas de sânge major.
 • Plămân perforat. Capătul zimțat al unei coaste mijlocii fracturate poate perfora un plămân și poate provoca colapsul acestuia.
 • Splina, ficatul sau rinichii lacerate. Cele două coaste inferioare se fracturează rar, deoarece au mai multă flexibilitate decât coastele superioare și mijlocii, care sunt ancorate de stern. Dar dacă fractureazați o coastă inferioară, capetele fracturate pot provoca leziuni grave splinei, ficatului sau rinichiului.
 

Diagnosticul in fractura de coasta

În timpul examenului fizic, medicul dumneavoastră vă va apăsa ușor coastele. El sau ea ar putea, de asemenea, să vă asculte plămânii și să vă vadă cutia toracică mișcându-vă în timp ce respiri.

Medicul dumneavoastră va comanda probabil unul sau mai multe dintre următoarele teste imagistice:

 • Raze X. Folosind niveluri scăzute de radiații, razele X fac oasele vizibile. Dar razele X au adesea probleme care dezvăluie fracturi proaspete ale coastelor, mai ales dacă osul este doar crăpat. Razele X sunt, de asemenea, utile în diagnosticarea unui plămân colaps.
 • scanare CT. Acest lucru poate descoperi adesea fracturi ale coastelor pe care radiografiile le-ar putea rata. Leziunile țesuturilor moi și ale vaselor de sânge sunt, de asemenea, mai ușor de observat pe tomografii. Această tehnologie preia razele X dintr-o varietate de unghiuri și le combină pentru a descrie secțiuni transversale ale structurilor interne ale corpului.
 • Acesta poate fi folosit pentru a examina țesuturile moi și organele din jurul coastelor pentru a determina dacă există leziuni. De asemenea, poate ajuta la detectarea fracturilor mai subtile ale coastelor. Un RMN folosește un magnet puternic și unde radio pentru a produce imagini în secțiune transversală.
 • Scanarea osului. Această tehnică este bună pentru vizualizarea fracturilor de stres, în cazul în care un os este crăpat după traume repetitive – cum ar fi accese lungi de tuse. În timpul unei scanări osoase, o cantitate mică de material radioactiv este injectată în fluxul sanguin. Se adună în oase, în special în locurile în care un os se vindecă, și este detectat de un scaner.

Tratamentul unor fracturi de coaste

Cele mai multe coaste fracturate se vindecă de la sine în decurs de șase săptămâni. Restricționarea activităților și înghețarea regulată a zonei pot ajuta la vindecare și ameliorarea durerii.

Medicamente

Este important să obțineți o ameliorare adecvată a durerii – dacă vă doare să respirați profund, puteți dezvolta pneumonie. Dacă medicamentele orale nu ajută suficient, medicul dumneavoastră ar putea sugera injecții de anestezie de lungă durată în jurul nervilor care alimentează coastele.

Terapie

Odată ce durerea dumneavoastră este sub control, medicul dumneavoastră vă poate prescrie exerciții de respirație pentru a vă ajuta să respirați mai profund, deoarece respirația superficială vă poate expune riscului de a dezvolta pneumonie.

În trecut, medicii foloseau împachetări de compresie – bandaje elastice pe care le puteți înfășura în jurul pieptului – pentru a ajuta la atela și la imobilizarea zonei. Împachetările de compresie nu mai sunt recomandate pentru coastele fracturate, deoarece vă pot împiedica să respirați profund, ceea ce poate crește riscul de pneumonie.