Frecvent, cand vorbim de probleme cu ligamentele incrucisate ale genunchiului, vorbim de cel anterior.Ligamentul incrucisat anterior(LIA) este una dintre benzile puternice de tesut care ajuta la conectarea osului coapsei (femurului) la tibia (tibia). Leziunile apar cel mai frecvent in timpul sporturilor care implica opriri bruste sau schimbari de directie, sarituri si aterizare – cum ar fi fotbal, baschet, fotbal si schi alpin.
Multi oameni aud un sunet sau simt o senzatie ca un „pocnit” in genunchi atunci cand apare o leziune. Genunchiul dvs. se poate umfla, se poate simti instabil si poate deveni prea dureros pentru a suporta greutatea.
In functie de gravitatea leziunii LIA, tratamentul poate include exercitii de odihna si reabilitare pentru a va ajuta sa va recastigati forta si stabilitatea sau o interventie chirurgicala pentru a inlocui ligamentul rupt, urmata de reabilitare. Un program adecvat de antrenament poate ajuta la reducerea riscului de accidentare a LIA.

investigatie genunchi
Simptome
Semnele si simptomele unei leziuni LIA includ de obicei:
- Un sunet puternic sau o senzatie de „popping” in genunchi
- Durere severa si incapacitate de a continua activitatea
- Umflare rapida
- Pierderea razei de miscare
- Un sentiment de instabilitate sau de „cedare” cu suportarea greutatii
Cauze pentru probleme la ligamentele incrucisate ale genunchiului
Ligamentele sunt benzi puternice de tesut care leaga un os de altul. LIA, unul din cele doua ligamente care se incruciseaza in mijlocul genunchiului, conecteaza osul coapsei la tibie si ajuta la stabilizarea articulatiei genunchiului.
Leziunile LIA se intampla adesea in timpul activitatilor sportive si de fitness care pot pune stres pe genunchi:
- Incetinirea brusca si schimbarea directiei (taiere)
- Pivotarea cu piciorul bine plantat
- Aterizand stingher dintr-un salt
- Oprirea brusca
- A primi o lovitura directa la genunchi sau a avea o coliziune, cum ar fi un echipament de fotbal
Cand ligamentul este deteriorat, exista de obicei o ruptura partiala sau completa a tesutului. O leziune usoara poate intinde ligamentul, dar il poate lasa intact.
Factori de risc ce determina probleme la ligamentele incrucisate ale genunchiului
Exista o serie de factori care va cresc riscul de ranire LIA, inclusiv:
- A fi femeie – posibil datorita diferentelor de anatomie, forta musculara si influente hormonale
- Participarea la anumite sporturi, cum ar fi fotbal, fotbal, baschet, gimnastica si schi alpin
- conditionare slaba
- Folosirea unor modele de miscare defecte, cum ar fi deplasarea genunchilor spre interior in timpul unei ghemuituri
- Purtarea incaltamintei care nu se potriveste corect
- Folosirea echipamentului sportiv slab intretinut, cum ar fi legaturile de schi care nu sunt reglate corect
- Joc pe gazon artificial
Complicatii aparute la ligamentele incrucisate ale genunchiului
Persoanele care sufera o leziune LIA prezinta un risc mai mare de a dezvolta osteoartrita la genunchi. Artrita poate aparea chiar daca aveti o interventie chirurgicala pentru reconstructia ligamentului.
Mai multi factori influenteaza probabil riscul de artrita, cum ar fi severitatea leziunii initiale, prezenta leziunilor asociate in articulatia genunchiului sau nivelul de activitate dupa tratament.
Cand sa vedeti un medic
Cautati ingrijire imediata daca orice vatamare a genunchiului dumneavoastra produce semne sau simptome ale unei vatamari LIA. Articulatia genunchiului este o structura complexa de oase, ligamente, tendoane si alte tesuturi care functioneaza impreuna. Este important sa obtineti un diagnostic prompt si precis pentru a determina gravitatea leziunii si pentru a primi un tratament adecvat
Preventia
Antrenamentul si exercitiile fizice adecvate pot contribui la reducerea riscului de ranire LIA. Un medic de medicina sportiva, un kinetoterapeut, un antrenor sportiv sau alt specialist in medicina sportiva va poate oferi evaluare, instructiuni si feedback care va pot ajuta sa reduceti riscurile.
Programele de reducere a leziunilor LIA includ:
- Exercitii pentru intarirea nucleului – inclusiv soldurile, bazinul si abdomenul inferior – cu scopul de a antrena sportivii pentru a evita deplasarea genunchiului in interior in timpul unei ghemuituri
- Exercitii care intaresc muschii picioarelor, in special exercitiile de hamstring, pentru a asigura un echilibru general al fortei musculare a picioarelor
- Antrenament si exercitii fizice, subliniind tehnica adecvata si pozitia genunchiului la sarituri si aterizari din sarituri
- Antrenament pentru imbunatatirea tehnicii atunci cand efectuati miscari de pivotare si taiere
Antrenamentul pentru intarirea muschilor picioarelor, soldurilor si a miezului – precum si antrenamentul pentru imbunatatirea tehnicilor de saritura si aterizare si pentru a preveni miscarea interioara a genunchiului – pot contribui la reducerea riscului mai mare de leziuni ACL la sportivele de sex feminin.