Ce este arterita Takayasu?

Arterita lui Takayasu este un tip rar de vasculită, un grup de tulburări care provoacă inflamarea vaselor de sânge. În arterita lui Takayasu, inflamația afectează artera mare care transportă sângele de la inimă către restul corpului (aorta) și ramurile sale principale.

Boala poate duce la îngustarea sau blocarea arterelor sau la slăbirea pereților arterelor care se pot bomba (anevrism) și rupe. De asemenea, poate duce la dureri de braț sau în piept, hipertensiune arterială și, eventual, insuficiență cardiacă sau accident vascular cerebral.

Dacă nu aveți simptome, este posibil să nu aveți nevoie de tratament. Dar majoritatea persoanelor care suferă de această boală au nevoie de medicamente pentru a controla inflamația arterelor și pentru a preveni complicațiile. Chiar și cu tratament, recăderile sunt frecvente, iar simptomele dumneavoastră pot să apară și să dispară.

Simptomele arteritei Takayasu

Semnele și simptomele arteritei Takayasu apar adesea în două etape.

Etapa 1

În prima etapă, este posibil să vă simțiți rău cu:

  • Oboseală
  • Pierdere în greutate neintenționată
  • Dureri și dureri musculare și articulare
  • Febră ușoară, uneori însoțită de transpirații nocturne

Nu toată lumea are aceste semne și simptome timpurii. Este posibil ca inflamația să afecteze arterele ani de zile înainte de a realiza că ceva nu este în regulă.

Etapa 2

În a doua etapă, inflamația face ca arterele să se îngusteze, astfel încât mai puțin sânge și oxigen și mai puțini nutrienți ajung la organele și țesuturile tale. Semnele și simptomele din etapa 2 pot include:

  • Slăbiciune sau durere la nivelul membrelor cu utilizare
  • Un puls slab, dificultate la atingerea tensiunii arteriale sau o diferență a tensiunii arteriale între brațe
  • Amețeli, amețeli sau leșin
  • Dureri de cap sau modificări vizuale
  • Probleme de memorie sau probleme de gândire
  • Durere în piept sau dificultăți de respirație
  • Tensiune arterială crescută
  • Diaree sau sânge în scaun
  • Prea puține globule roșii (anemie)

.

Cauze de arterita Takayasu:

Nimeni nu știe exact ce cauzează inflamația inițială în arterita lui Takayasu. Afecțiunea este probabil o boală autoimună în care sistemul tău imunitar atacă propriile artere. Boala poate fi declanșată de un virus sau altă infecție.

 
Takayasu - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

camerele si supapele inmii

Factori de risc în arterita Takayasu

Arterita lui Takayasu afectează în primul rând fetele și femeile sub 40 de ani. Tulburarea apare în întreaga lume, dar este cel mai frecvent în Asia. Uneori, afecțiunea apare în familii. Cercetătorii au identificat anumite gene asociate cu arterita lui Takayasu.

 
Takayasu - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

camerele si supapele inmii

Complicațiile arteritei Takayasu

Cu arterita lui Takayasu, ciclurile de inflamație și vindecare în artere pot duce la una sau mai multe dintre următoarele complicații:

  • Întărirea și îngustarea vaselor de sânge, ceea ce poate duce la reducerea fluxului sanguin către organe și țesuturi.
  • Hipertensiune arterială, de obicei ca urmare a scăderii fluxului sanguin către rinichi.
  • Inflamație a inimii, care poate afecta mușchiul inimii sau valvele cardiace.
  • Insuficiență cardiacă din cauza tensiunii arteriale crescute, inflamație a inimii, o valvă aortică care permite sângelui să se scurgă înapoi în inimă sau o combinație a acestora.
  • Accident vascular cerebral, care apare ca urmare a fluxului sanguin redus sau blocat în arterele care duc la creier.
  • Atacul ischemic tranzitoriu (AIT), care se mai numește și ministroke. TIA servește ca un semn de avertizare deoarece produce simptome similare unui accident vascular cerebral, dar nu provoacă daune permanente.
  • Anevrism în aortă, care apare atunci când pereții vasului de sânge se slăbesc și se întind, formând o umflătură care are potențialul de a se rupe.
  • Atacul de cord, care poate apărea ca urmare a reducerii fluxului de sânge către inimă.
  • Sarcina. O sarcină sănătoasă este posibilă pentru femeile cu arterită Takayasu. Dar boala și medicamentele folosite pentru a o trata îți pot afecta fertilitatea și sarcina. Dacă aveți arterită Takayasu și intenționați să rămâneți gravidă, lucrați cu medicul dumneavoastră pentru a dezvolta un plan pentru a limita complicațiile sarcinii înainte de a rămâne însărcinată. Consultați-vă regulat medicul în timpul sarcinii pentru controale.

Diagnosticul arteritei Takayasu

  • Analize de sange. Aceste teste pot fi folosite pentru a căuta semne de inflamație. De asemenea, medicul dumneavoastră poate verifica dacă există anemie.
  • Raze X ale vaselor de sânge (angiografie). În timpul unei angiografii, un tub lung și flexibil (cateter) este introdus într-o arteră sau venă mare. Un colorant special de contrast este apoi injectat în cateter și sunt luate raze X pe măsură ce colorantul vă umple arterele sau venele. Medicul dumneavoastră vă va întreba despre semnele și simptomele dumneavoastră, vă va efectua un examen fizic și vă va lua istoricul medical. El sau ea vă poate pune, de asemenea, să fiți supus unora dintre următoarele teste și proceduri pentru a ajuta la excluderea altor afecțiuni care seamănă cu arterita lui Takayasu și pentru a confirma diagnosticul. Unele dintre aceste teste pot fi, de asemenea, utilizate pentru a verifica progresul dumneavoastră în timpul tratamentului. Imaginile rezultate permit medicului dumneavoastră să vadă dacă sângele curge normal sau dacă este încetinit sau întrerupt din cauza îngustării (stenozei) unui vas de sânge. O persoană cu arterită Takayasu are în general mai multe zone de stenoză.

Tratamentul arteritei Takayasu

Tratamentul arteritei Takayasu se concentrează pe controlul inflamației cu medicamente și pe prevenirea deteriorarii ulterioare a vaselor de sânge.

Arterita lui Takayasu poate fi dificil de tratat, deoarece boala poate rămâne activă chiar dacă simptomele dumneavoastră se ameliorează. De asemenea, este posibil ca daune ireversibile să fi avut deja loc până la momentul în care sunteți diagnosticat.

Pe de altă parte, dacă nu aveți semne și simptome sau complicații grave, este posibil să nu aveți nevoie de tratament sau este posibil să puteți reduce și opri tratamentul dacă medicul dumneavoastră vă recomandă.

Medicamente

Discutați cu medicul dumneavoastră despre medicamentele sau combinațiile de medicamente care sunt opțiuni pentru dumneavoastră și despre posibilele efecte secundare ale acestora. Medicul dumneavoastră vă poate prescrie:

  • Corticosteroizi pentru controlul inflamației. Prima linie de tratament este de obicei un corticosteroid, cum ar fi prednison (Prednison Intensol , Rayos). Chiar dacă începeți să vă simțiți mai bine, poate fi necesar să continuați să luați medicamentul pe termen lung. După câteva luni, medicul dumneavoastră poate începe să scadă treptat doza până când ajungeți la cea mai mică doză de care aveți nevoie pentru a controla inflamația. În cele din urmă, medicul dumneavoastră vă poate spune să încetați complet să luați medicamentul. Posibilele efecte secundare ale corticosteroizilor includ creșterea în greutate, risc crescut de infecție și subțierea oaselor. Pentru a ajuta la prevenirea pierderii osoase, medicul dumneavoastră vă poate recomanda un supliment de calciu și vitamina D.
  • Alte medicamente care suprimă sistemul imunitar. Dacă starea dumneavoastră nu răspunde bine la corticosteroizi sau aveți probleme pe măsură ce doza de medicamente este redusă, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente precum metotrexat ( Trexall , Xatmep , altele), azatioprină ( Azasan , Imuran) și leflunomidă (Arava). Unii oameni răspund bine la medicamentele care au fost dezvoltate pentru persoanele care primesc transplant de organe, cum ar fi micofenolatul de mofetil ( CellCept ). Cel mai frecvent efect secundar este un risc crescut de infecție.
  • Medicamente pentru reglarea sistemului imunitar. Dacă nu răspundeți la tratamentele standard, medicul dumneavoastră vă poate sugera medicamente care corectează anomaliile sistemului imunitar (biologice), deși sunt necesare mai multe cercetări. Exemple de medicamente biologice includ etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade) și tocilizumab (Actemra). Cel mai frecvent efect secundar al acestor medicamente este un risc crescut de infecție.

Interventie chirurgicala

Dacă arterele dumneavoastră devin sever îngustate sau blocate, este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a deschide sau a ocoli aceste artere pentru a permite un flux neîntrerupt de sânge. Adesea, acest lucru ajută la ameliorarea anumitor simptome, cum ar fi hipertensiunea arterială și durerea în piept. În unele cazuri, totuși, îngustarea sau blocarea se poate întâmpla din nou, necesitând o a doua procedură.

De asemenea, dacă dezvoltați anevrisme mari, poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru a preveni ruperea acestora.

Opțiunile chirurgicale sunt cel mai bine efectuate atunci când inflamația arterelor a fost redusă. Ei includ:

  • Chirurgie de bypass. În această procedură, o arteră sau o venă este îndepărtată dintr-o altă parte a corpului și atașată de artera blocată, oferind un bypass pentru fluxul de sânge. Operația de bypass este de obicei efectuată atunci când îngustarea arterelor este ireversibilă sau când există o obstrucție semnificativă a fluxului sanguin.
  • Lărgirea vaselor de sânge (angioplastie percutanată). Această procedură poate fi indicată dacă arterele sunt blocate sever. În timpul angioplastiei percutanate, un balon minuscul este trecut printr-un vas de sânge și în artera afectată. Odată așezat, balonul este extins pentru a lărgi zona blocată, apoi este dezumflat și îndepărtat.
  • Chirurgia valvei aortice. Repararea chirurgicală sau înlocuirea valvei aortice poate fi necesară dacă valva are scurgeri semnificative.