Ce este fractura de stres?

Fractura de stress, cunoscută și sub denumirea de fractură de oboseală, este o fisură mică în os, care apare în urma unui stres repetitiv și excesiv asupra oaselor. Aceste fracturi sunt frecvente în sportivi și persoanele care desfășoară activități fizice intense, precum și în cazul oaselor slăbite din cauza osteoporozei sau altor afecțiuni.
fractura de stres

Date Statistice

StatisticăSursă
Fracturile de stres reprezintă aproximativ 10% din totalul leziunilor sportive.1
Incidența fracturilor de stres la sportivi variază între 5% și 30%, în funcție de sport și nivelul competițional.2
Sportivele de sex feminin prezintă un risc mai mare de a dezvolta fracturi de stres, cu o incidență raportată de 9,2% până la 20,3%, comparativ cu 6,5% până la 13,6% la sportivii de sex masculin.3
În rândul populațiilor militare, incidența fracturilor de stres variază între 3% și 31%.4
Cele mai frecvente localizări ale fracturilor de stres sunt tibia (23,6%), metatarsienele (16,9%) și fibula (15,4%).5

 

Tipuri de Fracturi de Stress

Fracturile de stress pot apărea în diferite părți ale corpului, în funcție de activitățile desfășurate și de stresul aplicat asupra oaselor.

Fracturi de Stress la Nivelul Piciorului și Gleznei

Fracturile de stress la nivelul piciorului și gleznei pot afecta oasele metatarsiene, tarsiene și calcaneul. Aceste fracturi sunt frecvente în sporturi și activități care implică alergare, sărituri sau mișcări repetitive ale picioarelor.

Fracturi de Stress la Nivelul Tibiei și Fibulei

Fracturile de stress la nivelul tibiei și fibulei pot apărea în partea inferioară a piciorului, în apropierea gleznei sau în partea superioară, în apropierea genunchiului. Aceste fracturi sunt frecvente în sporturi precum alergarea, fotbalul și baschetul.

Fracturi de Stress la Nivelul Femurului

Fracturile de stress la nivelul femurului pot apărea în partea superioară a osului, în apropierea articulației șoldului, sau în partea inferioară, în apropierea genunchiului. Aceste fracturi pot fi cauzate de activități care implică alergare, sărituri sau mișcări repetitive ale picioarelor.

Fracturi de Stress la Nivelul Coloanei Vertebrale

Fracturile de stress la nivelul coloanei vertebrale pot apărea în vertebrele lombare sau toracice. Aceste fracturi sunt mai puțin frecvente decât cele la nivelul membrelor inferioare și pot fi cauzate de activități care implică mișcări repetitive ale spatelui, cum ar fi ridicarea greutăților sau gimnastica.

Open this in UX Builder to add and edit content

Simptomele Fracturii de Stress

Simptomele fracturii de stress pot fi fizice și emoționale, în funcție de severitatea și impactul asupra calității vieții pacientului.

 Simptome Fizice

Simptomele fizice ale fracturii de stress pot include:

 1. Durere: Durerea este un simptom comun al fracturii de stress și poate apărea în zona afectată. Durerea poate fi inițial ușoară și poate crește în intensitate pe măsură ce activitatea fizică continuă.
 2. Sensibilitate: Zona afectată poate fi sensibilă la atingere sau la presiune.
 3. Umflare: Umflarea poate apărea în zona fracturii de stress, în special în cazul fracturilor de stress la nivelul piciorului și gleznei.

 Simptome Emoționale

Simptomele emoționale ale fracturii de stress pot include:

 1. Frustrare: Frustrarea poate apărea la persoanele cu fractură de stress din cauza limitărilor impuse de durere și incapacitatea de a participa la activitățile fizice preferate.
 2. Anxietate: Anxietatea poate apărea la persoanele cu fractură de stress din cauza temerilor legate de recuperare și de posibilitatea de a dezvolta fracturi de stress în viitor.

Cauzele Fracturii de Stress

Cauzele fracturii de stress pot fi fizice sau legate de factori de mediu.

 Cauze Fizice

Cauzele fizice ale fracturii de stress pot include:

 1. Activități fizice repetitive: Fracturile de stress sunt adesea cauzate de activități fizice repetitive care pun stres pe oase, cum ar fi alergarea, săriturile sau mișcările repetitive ale membrelor sau spatelui.
 2. Creșterea bruscă a intensității sau duratei activităților fizice: Fracturile de stress pot apărea atunci când o persoană își crește brusc intensitatea sau durata activităților fizice, fără a permite oaselor să se adapteze la noile solicitări.
 3. Oase slabe: Oasele slabe sau fragile, cum ar fi cele cauzate de osteoporoză, pot crește riscul de fractură de stress în cazul unui traumatism minor sau al unei activități fizice repetitive.

Cauze Ambientale

Factorii de mediu care pot contribui la fracturile de stress includ:

 1. Echipament sportiv necorespunzător: Utilizarea unui echipament sportiv necorespunzător, cum ar fi încălțăminte neadecvată sau uzată, poate crește riscul de fractură de stress.
 2. Suprafețe de antrenament dure sau inegale: Antrenamentul pe suprafețe dure sau inegale, cum ar fi betonul sau terenurile accidentate, poate crește stresul asupra oaselor și riscul de fractură de stress.

Factori de Risc pentru Fractura de Stress

Factorii de risc pentru fractura de stress pot fi fizici sau legați de mediul înconjurător.

  Factori de Risc Fizici

Factorii de risc fizici pentru fractura de stress pot include:

 1. Sexul: Femeile au un risc mai mare de fracturi de stress decât bărbații, în parte din cauza diferențelor în densitatea osoasă și în structura oaselor.
 2. Vârsta: Fracturile de stress sunt mai frecvente la adolescenți și tineri, deoarece oasele lor sunt în continuă creștere și remodelare.
 3. Istoricul de fracturi de stress: Persoanele care au avut anterior o fractură de stress au un risc mai mare de a dezvolta alte fracturi de stress în viitor.
 4. Afecțiuni medicale: Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi osteoporoza, tulburările alimentare sau bolile metabolice, pot crește riscul de fractură de stress.

  Factori de Risc Ambientali

Factorii de risc ambientali pentru fractura de stress pot include:

 1. Activități sportive: Participarea la anumite sporturi, cum ar fi alergarea, gimnastica, baschetul sau fotbalul, poate crește riscul de fractură de stress din cauza stresului repetitiv asupra oaselor.
 2. Ocupația: Ocupațiile care implică mișcări repetitive sau sarcini grele, cum ar fi militarii, dansatorii sau muncitorii în construcții, pot crește riscul de fractură de stress.
 3. Echipament sportiv necorespunzător: Utilizarea unui echipament sportiv necorespunzător, cum ar fi încălțăminte neadecvată sau uzată, poate crește riscul de fractură de stress.

Complicațiile Fracturii de Stress

Fractura de stress poate duce la o serie de complicații fizice și psihologice, în funcție de severitatea și impactul asupra calității vieții pacientului.

 Complicații Fizice

Complicațiile fizice ale fracturii de stress pot include:

 1. Vindecare întârziată sau incompletă: Fracturile de stress pot necesita o perioadă îndelungată de vindecare, în special dacă pacientul continuă să participe la activități fizice care pun stres pe osul afectat. În unele cazuri, fractura de stress poate deveni cronică și poate provoca durere persistentă.
 2. Fracturi de stress recurente: Persoanele care au avut o fractură de stress pot fi predispuse la fracturi de stress recurente, în special dacă nu se abordează factorii de risc și nu se modifică comportamentele care au contribuit la fractura inițială.
 3. Deformarea osoasă: În cazurile severe sau netratate, fractura de stress poate duce la deformarea osoasă și la probleme funcționale pe termen lung.

 Complicații Psihologice

Complicațiile psihologice ale fracturii de stress pot include:

 1. Anxietate și depresie: Anxietatea și depresia pot apărea la persoanele cu fractură de stress din cauza durerii cronice, a imobilității și a impactului asupra calității vieții.
 2. Stres: Confruntarea cu o fractură de stress și recuperarea ulterioară poate provoca stres și poate afecta sănătatea emoțională a pacientului și a familiei sale.

Diagnosticul Fracturii de Stress

Diagnosticul fracturii de stress implică evaluarea clinică, teste de laborator și imagistică medicală.

 Evaluarea Clinică

Evaluarea clinică implică discuția cu pacientul despre simptomele și istoricul medical, precum și examinarea fizică. Medicul va căuta semne de fractură de stress, cum ar fi durerea, sensibilitatea și umflarea în zona afectată.

 Teste de Laborator

Testele de laborator pot ajuta la identificarea cauzelor și factorilor de risc pentru fractura de stress. Acestea pot include analize de sânge pentru a evalua inflamația și a exclude alte afecțiuni care pot provoca simptome similare.

 Imagistica Medicală

Imagistica medicală joacă un rol important în diagnosticul fracturii de stress. Următoarele tehnici de imagistică pot fi utilizate pentru a evalua oasele și a confirma prezența fracturii de stress:

 1. Radiografia: Radiografia este o tehnică de imagistică non-invazivă care utilizează raze X pentru a crea imagini ale oaselor. Cu toate acestea, fracturile de stress pot fi dificil de detectat în radiografii, în special în stadiile incipiente.
 2. Imagistica prin rezonanță magnetică (IRM): IRM poate fi utilizată pentru a detecta fracturile de stress, deoarece oferă imagini detaliate ale oaselor și țesuturilor moi din jurul zonei afectate. IRM este considerată metoda de alegere pentru diagnosticul fracturilor de stress, deoarece este mai sensibilă și specifică decât radiografia.
 3. Tomografia computerizată (CT): Tomografia computerizată poate fi utilizată în cazuri rare pentru a evalua structura oaselor și a confirma prezența fracturii de stress, în special în cazul fracturilor de stress la nivelul coloanei vertebrale sau al pelvisului.

Vezi Servicii RMN

Tratamentul Fracturii de Stress

Tratamentul fracturii de stress poate include tratament conservator și tratament chirurgical, în funcție de severitatea și localizarea fracturii, precum și de starea generală de sănătate a pacientului.

 Tratament Conservator

Tratamentul conservator pentru fractura de stress poate include:

 1. Repaus: Repausul și evitarea activităților care provoacă durere sunt esențiale pentru vindecarea fracturii de stress. Pacientul ar trebui să reducă sau să oprească activitățile fizice care pun stres pe osul afectat.
 2. Imobilizarea: Imobilizarea zonei afectate cu ajutorul unei atele, a unui ghips sau a unui dispozitiv de tracțiune poate ajuta la menținerea oaselor în poziție corectă pentru vindecare.
 3. Medicamente pentru controlul durerii: Medicamentele pentru controlul durerii, cum ar fi analgezicele și antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS), pot fi utilizate pentru a controla durerea asociată cu fractura de stress.
 4. Fizioterapie: Fizioterapia poate începe odată ce fractura începe să se vindece, pentru a ajuta la restabilirea forței, mobilității și funcției zonei afectate.

 Tratament Chirurgical

Tratamentul chirurgical pentru fractura de stress poate fi necesar în cazurile în care fractura nu se vindecă în mod corespunzător cu tratamentul conservator sau în cazul fracturilor de stress care implică oasele care nu se vindecă bine în mod natural. Procedurile chirurgicale pot include:

 1. Fixarea internă: Fixarea internă implică utilizarea plăcilor, șuruburilor și tijelor pentru a menține oasele fracturate în poziție corectă în timp ce se vindecă. Această procedură este utilizată în special pentru fracturile de stress care nu se vindecă în mod corespunzător cu tratamentul conservator.
 2. Grefa osoasă: Grefa osoasă poate fi necesară în cazurile în care fractura de stress a dus la pierderea semnificativă a țesutului osos. Grefa osoasă implică transplantul de os sănătos de la o altă parte a corpului sau utilizarea de os sintetic pentru a sprijini vindecarea.

Prevenirea Fracturii de Stress

Prevenirea fracturii de stress implică modificarea factorilor de risc și educația pentru prevenire.

 Modificarea Factorilor de Risc

Modificarea factorilor de risc pentru fractura de stress poate include:

 1. Creșterea graduală a activității fizice: Creșterea graduală a intensității și duratei activităților fizice poate ajuta la prevenirea fracturilor de stress, deoarece permite oaselor să se adapteze la noile solicitări.
 2. Utilizarea echipamentului sportiv adecvat: Utilizarea echipamentului sportiv adecvat, cum ar fi încălțăminte de calitate și potrivită pentru activitatea desfășurată, poate ajuta la reducerea stresului asupra oaselor și la prevenirea fracturilor de stress.
 3. Menținerea sănătății osoase: Adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă bogată în calciu și vitamina D, exerciții fizice regulate și evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool, poate ajuta la menținerea sănătății osoase și la prevenirea fracturilor de stress.

 Educația pentru Prevenire

Educația pentru prevenire implică învățarea și practicarea unor tehnici și comportamente care ajută la menținerea sănătății osoase și la prevenirea fracturilor de stress. Aceasta poate include:

 1. Controlul factorilor de risc cardiovasculari: Adoptarea unui stil de viață sănătos, inclusiv o dietă echilibrată, exerciții fizice regulate și evitarea fumatului și a consumului excesiv de alcool, poate ajuta la menținerea sănătății cardiovasculare și la prevenirea fracturilor de stress.
 2. Monitorizarea și tratarea afecțiunilor asociate: Monitorizarea și tratarea afecțiunilor asociate, cum ar fi bolile autoimune, infecțiile și tulburările genetice, pot ajuta la prevenirea dezvoltării fracturilor de stress secundare.

Concluzie

Fractura de stress este o fisură mică în os, care apare în urma unui stres repetitiv și excesiv asupra oaselor. Diagnosticul și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a preveni complicațiile pe termen lung, cum ar fi durerea cronică și incapacitatea de a participa la activitățile fizice preferate. Înțelegerea cauzelor, factorilor de risc și simptomelor fracturii de stress este crucială pentru a stabili un plan de tratament adecvat și pentru a aborda factorii care contribuie la dezvoltarea bolii.
 
Educația pentru prevenire și modificarea factorilor de risc pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta fracturi de stress și la îmbunătățirea calității vieții pacienților afectați.

 

Pacientii vor sa afle si despre :

Ce este o fractură de stress?

O fractură de stress este o fractură la nivelul osului cauzată de suprasolicitare cronică, nu de un traumatism major. Apare frecvent la sportivi.

Care sunt cauzele fracturilor de stress?

Cauzele includ antrenamentul intens, suprafețe tari de alergare, încălțăminte necorespunzătoare, nutriție deficitară, anumite afecțiuni.

Care sunt simptomele unei fracturi de stress?

Simptomele pot include durere localizată, sensibilitate osoasă, inflamație ușoară, disconfort la palpare sau la activitatea fizică.

Cum se pune diagnosticul de fractură de stress?

Diagnosticul se pune prin examen clinic, radiografii (care pot fi inițial normale), scanare CT sau RMN pentru a evalua integritatea osoasă.

Care este tratamentul pentru o fractură de stress?

Tratamentul presupune repaus sportiv, imobilizare, medicație antiinflamatoare, fizioterapie. Uneori este nevoie de o perioadă de imobilizare în ghips.

Cum pot fi prevenite fracturile de stress?

Prevenirea include antrenamente progresive, încălzirea și răcirea corespunzătoare, echipament sportiv adecvat, nutriție optimă, odihnă suficientă între antrenamente.

Care este prognosticul în cazul fracturilor de stress?

Cu tratament corect majoritatea fracturilor de stress se vindecă complet în 6-12 săptămâni. Prognosticul pe termen lung este favorabil, cu risc redus de complicații dacă se evită suprasolicitarea prematură.

Disclaimer:

 • Informațiile prezentate în acest articol sunt furnizate doar în scopuri informative și educaționale. Acest articol nu este menit să ofere sfaturi medicale și nu trebuie să fie folosit în locul unei consultări cu medicul dumneavoastră, nici pentru a stabili un diagnostic sau tratament;
 • Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor Dvs. medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist.
 • Informațiile prezentate în acest articol sunt bazate pe cercetări și studii medicale actuale, dar trebuie să fiți conștienți că cercetarea și practica medicală sunt într-o continuă schimbare.
 • Nu garantăm că informațiile din acest articol sunt complete, precise, actualizate sau relevante pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.
 • Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea pentru orice acțiune, consecință sau neglijență pe care o luați în urma citirii sau a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.

Surse [1]  [2]  [3]  [4]  [5]  

Poze – 1

Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?