Ce este hepatita B?
Hepatita B este o infecție hepatică gravă cauzată de virusul hepatitei B (VHB). Pentru unii oameni, infecția cu hepatita B devine cronică, ceea ce înseamnă că durează mai mult de șase luni. A avea hepatită cronică B crește riscul de a dezvolta insuficiență hepatică, cancer hepatic sau ciroză – o afecțiune care cicatrizeaza ireversibil ficatul.
Majoritatea adulților cu hepatită B se recuperează complet, chiar dacă semnele și simptomele lor sunt severe. Sugarii și copiii sunt mai susceptibili de a dezvolta o infecție cronică (de lungă durată) cu hepatită B. Un vaccin poate preveni hepatita B, dar nu există nici un tratament dacă aveți această afecțiune. Dacă sunteți infectat, luarea anumitor măsuri de precauție poate ajuta la prevenirea răspândirii virusului către alții.
Simptomele hepatitei B
Semnele și simptomele hepatitei B variază de la ușoare la severe. Ele apar de obicei la aproximativ una până la patru luni după ce ați fost infectat, deși le puteți vedea încă de la două săptămâni după infecție. Unele persoane, de obicei copiii mici, pot să nu aibă niciun simptom.
Semnele și simptomele hepatitei B pot include:
- Durere abdominală
- Urina închisă la culoare
- Febră
- Dureri articulare
- Pierderea poftei de mâncare
- Greață și vărsături
- Slăbiciune și oboseală
- Îngălbenirea pielii și a albului ochilor (icter)
Cauze de hepatita B:
Infecția cu hepatita B este cauzată de virusul hepatitei B (VHB). Virusul se transmite de la o persoană la alta prin sânge, material seminal sau alte fluide corporale. Nu se răspândește prin strănut sau tuse.
Modalitățile comune prin care HBV se poate răspândi sunt:
-
- Contact sexual. Puteți contracta hepatita B dacă faceti sex neprotejat cu cineva care este infectat. Virusul poate trece la tine dacă sângele, saliva, materialul seminal sau secrețiile vaginale ale persoanei intră în contact cu corpul tău.
- Împărțirea acelor. VHB se răspândește cu ușurință prin ace și seringi contaminate cu sânge infectat.
- Înțepături accidentale cu ace. Hepatita B este o grija pentru lucrătorii din domeniul sănătății și pentru oricine altcineva care intră în contact cu sângele uman.
- De la mamă la copil. Femeile însărcinate infectate cu VHB pot transmite virusul copiilor lor în timpul nașterii. Cu toate acestea, nou-născutul poate fi vaccinat pentru a evita infectarea în aproape toate cazurile. Discutați cu medicul dumneavoastră despre testarea pentru hepatita B dacă sunteți gravidă sau doriți să rămâneți gravidă.
Factori de risc în cazul hepatitei B
Hepatita B se răspândește prin contactul cu sângele, sperma sau alte fluide corporale de la o persoană infectată. Riscul dumneavoastră de infecție cu hepatita B crește dacă:
- Faceți sex neprotejat cu mai mulți parteneri sexuali sau cu cineva care este infectat cu VHB
- Refolositi acele în timpul consumului de droguri IV
- Locuiți cu cineva care are o infecție cronică cu VHB
- Sunteți un copil născut dintr-o mamă infectată
- Ai o slujbă care te expune la sânge uman
- Călătoriți în regiuni cu rate ridicate de infectare cu VHB, cum ar fi Asia, Insulele Pacificului, Africa și Europa de Est
Hepatita B acută vs. cronică
Infecția cu hepatita B poate fi de scurtă durată (acută), fie de lungă durată (cronică).
Infecția acută cu hepatita B durează mai puțin de șase luni. Sistemul dumneavoastră imunitar poate elimina virusul hepatic B din organism și ar trebui să vă recuperați complet în câteva luni. Majoritatea persoanelor care fac hepatită B au o infecție acută, dar aceasta poate duce la infecție cronică.
Infecția cronică cu virusul hepatic B durează șase luni sau mai mult. Ea persistă pentru că sistemul imunitar nu poate lupta împotriva infecției. Infecția cronică cu hepatita B poate dura toată viața, ducând la boli grave, cum ar fi ciroza și cancerul hepatic.
Cu cât sunteți mai tânăr când aveți hepatită B – în special nou-născuții sau copiii mai mici de 5 ani – cu atât este mai mare riscul ca infecția să devină cronică. Infecția cronică poate rămâne nedetectată timp de zeci de ani până când o persoană se îmbolnăvește grav din cauza unei boli hepatice avansate.
Complicațiile hepatitei B
Apariția unei infecții cronice cu VHB poate duce la complicații grave, cum ar fi:
-
- Cicatrici ale ficatului (ciroză). Inflamația asociată cu o infecție cu hepatită B poate duce la cicatrici hepatice extinse (ciroză), care pot afecta capacitatea ficatului de a funcționa.
- Cancer de ficat. Persoanele cu infecție cronică cu hepatită B au un risc crescut de cancer hepatic.
- Insuficiență hepatică. Insuficiența hepatică acută este o afecțiune în care funcțiile vitale ale ficatului sunt suprimate. Când se întâmplă acest lucru, este necesar un transplant de ficat.
- Alte conditii. Persoanele cu hepatită cronică B pot dezvolta boli de rinichi sau inflamarea vaselor de sânge.
Prevenție in cazul hepatitei B
Vaccinul împotriva hepatitei B este de obicei administrat sub formă de trei sau patru injecții timp de șase luni. Nu poți lua hepatita B din vaccin.
Vaccinul împotriva hepatitei B este recomandat pentru:
- Nou-născuți
- Copii si adolescenti nevaccinati la nastere
- Cei care lucrează sau locuiesc într-un centru pentru persoane cu dizabilități de dezvoltare
- Persoanele care locuiesc cu cineva care are hepatită B
- Lucrătorii din domeniul sănătății, lucrătorii de urgență și alte persoane care intră în contact cu sângele
- Oricine are o infecție cu transmitere sexuală, inclusiv HIV
- Persoane care au mai mulți parteneri sexuali
- Persoanele cu boală hepatică cronică
- Persoanele cu boală de rinichi în stadiu terminal
- Călătorii care intenționează să meargă într-o zonă a lumii cu o rată mare de infecție cu hepatita B
Luați măsuri de precauție pentru a evita HBV
Alte modalități de a reduce riscul de apariție a VHB includ:
- Sa cunoașteți statutul VHB al oricărui partener sexual. Nu intretineti relatii sexuale neprotejate decât dacă sunteti absolut sigur că partenerul nu este infectat cu VHB sau orice altă infecție cu transmitere sexuală.
- Folosește un prezervativ din latex sau poliuretan. Amintiți-vă că, deși prezervativele vă pot reduce riscul de a contracta VHB, ele nu elimină riscul complet.
- Fiți atenți la piercing și tatuaj. Dacă vă faceți un piercing sau un tatuaj, căutați un loc sigur, in care sunt dezinfectate constant instrumentele. Întrebați despre cum este curățat echipamentul. Asigurați-vă că angajații folosesc ace sterile. Dacă nu puteți obține răspunsuri, căutați un alt local.
- Întrebați despre vaccinul împotriva hepatitei B înainte de a călători. Dacă călătoriți într-o regiune în care hepatita B este frecventă, adresați-vă medicului dumneavoastră în avans despre vaccinul împotriva hepatitei B. De obicei, se administrează într-o serie de trei injecții pe o perioadă de șase luni.