fb

Ce este un adenom hipofizar?

Un adenom hipofizar este o creștere sau tumoră pe glanda hipofiză. Majoritatea adenoamelor hipofizare sunt cu creștere lentă și benigne, ceea ce înseamnă că nu sunt cancer și nu se răspândesc în alte părți ale corpului.

Cu toate acestea, pe măsură ce cresc, pot pune presiune pe structurile din apropiere, cum ar fi nervii care leagă ochii de creier și pot provoca simptome. Acest lucru este cunoscut sub numele de „efect de masă”.

Un adenom mare poate, de asemenea, zdrobi celulele pituitare normale și le poate împiedica să funcționeze corect, ducând la o afecțiune numită hipopituitarism. Această afecțiune poate provoca tensiune arterială scăzută, oboseală și modificări ale dorinței și funcției sexuale.

De asemenea, vă poate face să vă simțiți mai puțin capabil să gestionați stresul.

Adenoamele hipofizare sunt marcate în funcție de mărimea lor. Tumorile mai mici de 1 cm se numesc microadenoame.

Tumorile mai mari de 1 cm se numesc macroadenoame. Multe adenoame provoacă simptome prin eliberarea de hormoni suplimentari în sânge, dar nu toate adenoamele produc hormoni.

Unele, numite adenoame cu celule nefuncționale sau nule, nu produc hormoni. Aproximativ o treime din toate tumorile hipofizare sunt adenoame nefuncționale. De obicei devin mari și se găsesc deoarece cauzează simptome datorită efectului de masă.

 

Cât de frecvente sunt adenoamele hipofizare?

Conform Pubmed, Adenoamele hipofizare reprezintă 10% până la 15% din toate tumorile care se dezvoltă în interiorul craniului. Acestea se găsesc la aproximativ 77 din 100.000 de oameni, deși se crede că apar de fapt la 20% dintre oameni la un moment dat în viața lor.

Cu toate acestea, multe adenoame hipofizare, în special microadenoame, nu cauzează simptome grave și nu se găsesc niciodată. Macroadenoamele sunt de aproximativ două ori mai frecvente decât microadenoamele. Adenoamele hipofizare pot apărea la orice vârstă, dar sunt mai frecvente la persoanele de 30 sau 40 de ani.

Rareori se găsesc la cei cu vârsta sub 20 de ani. Femeile au adenoame mai des decât bărbații.

 
adenom hipofizar

investigatie Adenom Hipofizar

RMN cerebral

 
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla

Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau prin telefon !

rmn bucuresti biomedscan

Care sunt simptomele unui adenom hipofizar?

Simptomele adenoamelor hipofizare variază în funcție de tipul de hormon eliberat de tumoare sau de efectul său de masă asupra structurilor din apropiere. A avea prea mulți hormoni poate duce la anumite tulburări sau sindroame, inclusiv:

 • Gigantism la copii și acromegalie la adulți din cauza excesului de hormon de creștere (GH)
 • Boala Cushing de la prea mult hormon adrenocorticotrop (ACTH), care declanșează glandele suprarenale să producă hormoni steroizi
 • Hipertiroidism de la prea mult hormon de stimulare tiroidiană (TSH)

Unele simptome generale ale adenoamelor hipofizare includ:

 • Dureri de cap
 • Probleme de vedere (vedere dublă, pierderea vederii)
 • Greață sau vărsături
 • Schimbări de comportament, inclusiv ostilitate, depresie și anxietate
 • Modificări ale simțului mirosului
 • Drenaj nazal
 • Disfuncție sexuală
 • Infertilitatea
 • Oboseală (oboseală extremă)
 • Creștere sau pierdere inexplicabilă în greutate
 • Articulații înfundate sau slăbiciune musculară
 • Menopauza timpurie
 • Modificări ale perioadelor lunare (femei)
 

Ce cauzează adenoamele hipofizare?

Nu se cunoaște cauza exactă a adenoamelor hipofizare. Cu toate acestea, unele au fost legate de modificări accidentale ale ADN-ului, materialul dintr-o celulă care alcătuiește genele noastre. (Genele sunt direcțiile pentru producerea proteinelor care controlează funcția unei celule.)

Aceste modificări determină celulele din hipofiză să fie anormale și să crească sub control, formând o tumoare. Schimbările pot fi transmise de la părinți la copiii lor (ereditate), dar, de obicei, se întâmplă singure cândva în timpul vieții unei persoane.

Cum sunt diagnosticate adenoamele hipofizare?

Dacă medicul dumneavoastră crede că ați putea avea un adenom hipofizar, el sau ea va face o analiză completă a simptomelor și a istoricului medical și va efectua un examen fizic.

S-ar putea face teste de laborator pentru a verifica nivelul hormonilor din sânge. Un test imagistic, cum ar fi RMN sau CT *, poate arăta o creștere a hipofizei.

Aceste teste pot confirma diagnosticul unui adenom hipofizar. Dacă aveți probleme cu vederea, medicul vă poate cere să efectuați un test vizual pentru a vă verifica funcția ochiului. Uneori, adenoamele hipofizare se găsesc accidental atunci când se face un RMN sau CT pentru o altă afecțiune.

Un RMN utilizează un magnet mare, unde radio și un computer pentru a crea imagini clare ale corpului si este neinvaziv, nedureros si foarte precis. CT utilizează computere pentru a combina multe imagini cu raze X în vederi transversale ale interiorului corpului.

RMN
Investigații RMN GRATUITE pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

RMN GRATUIT

Investigații pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

Află mai multe informații
Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?