CE ESTE OSTEOARTRITA (OA) ?

Osteoartrita (OA) este cea mai frecventă formă de artrită. Unii oameni o numesc boală degenerativă a articulațiilor sau artrită „uzată”. Apare cel mai frecvent la nivelul mâinilor, șoldurilor și genunchilor.

Cand ai osteoartrita, cartilajul din interiorul unei articulații începe să se descompună și osul subiacent începe să se schimbe. Aceste modificări se dezvoltă de obicei încet și se înrăutățesc de-a lungul timpului. OA poate provoca durere, rigiditate și umflături. În unele cazuri, cauzează și funcții reduse ale membrelor; unii oameni nu mai sunt capabili să facă sarcini sau să lucreze in viata lor de zi cu zi.

osteoartrita

Investigatie RMN Umar

Biomedscan

 

 CARE SUNT SIMPTOMELE OSTEOARTRITEI?

  • Durere
  • Rigiditate
  • Capacitate redusă de mișcare (sau flexibilitate)
  • Umflătură
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla
Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .
RMN

CAUZELE OSTEOARTRITEI

OA este cauzată de deteriorarea articulațiilor. Aceste daune se pot acumula în timp, motiv pentru care vârsta este una dintre principalele cauze ale leziunilor articulare care duc la osteoartrita. Cu cât ești mai în vârstă, cu atât ai mai mult uzură la nivelul articulațiilor.

Alte cauze ale deteriorării articulațiilor includ leziuni anterioare, cum ar fi:

  • cartilaj rupt
  • articulații dislocate
  • leziuni ligamentare

Acestea includ, de asemenea, malformații articulare, obezitate și postură slabă. Anumiți factori de risc, cum ar fi istoricul familial și sexul, vă cresc riscul de osteoartrita. Consultați cele mai frecvente cauze ale OA.

Osteoartrita și cartilajul

Cartilajul este o componenta dură, cauciucată, flexibilă și mai moale decât osul. Sarcina sa este de a proteja capetele oaselor dintr-o articulație și de a le permite să se miște ușor unul in concordanta cu  celalalt.

Când cartilajul se descompune, aceste suprafețe osoase devin groase și aspre. Acest lucru poate provoca dureri în articulație și iritații în țesuturile din jur. Cartilajul deteriorat nu se poate repara singur. Acest lucru se datorează faptului că cartilajul nu conține vase de sânge.

Când cartilajul se uzează complet, mecanismul de amortizare pe care îl oferă dispare, permițând contactul os-cu-os. Acest lucru poate provoca dureri intense și alte simptome asociate cu OA. Iată ce mai trebuie să știți despre cartilaj, articulații și osteoartrita.

 
osteoartrita, biomedscan

investigatie genunchi

RMN Articulatii biomedscan

 

CUM SE FACE DIAGNOSTICUL DE OSTEOARTRITA?

OA este adesea o boală cu dezvoltare lentă, care poate fi greu de diagnosticat până când începe să provoace simptome dureroase sau debilitante. OA precoce este adesea diagnosticată după un accident sau alt incident care provoacă o fractură care necesită o radiografie.

În plus față de raze X, medicul dumneavoastră poate utiliza o scanare RMN pentru a diagnostica OA. Acest test imagistic folosește unde radio și un câmp magnetic pentru a crea imagini de os și țesut moale.

Alte teste de diagnostic includ un test de sânge pentru a exclude alte afecțiuni care cauzează dureri articulare, cum ar fi RA. O analiză a lichidului articular poate fi, de asemenea, utilizată pentru a determina dacă guta sau infecția sunt cauza principală a inflamației. Consultați celelalte teste utilizate pentru a ajuta la diagnosticarea osteoartritei.

 

Osteoartrita severă

OA este o afecțiune progresivă cu cinci etape, de la 0 la 4. Prima etapă (0) reprezintă o articulație normală. Etapa 4 reprezintă OA severă. Nu toți cei care au OA vor progresa până la etapa 4. Condiția se stabilizează adesea cu mult înainte de a ajunge la acest stadiu.

Persoanele cu OA severă au o pierdere extinsă sau completă a cartilajului în una sau mai multe articulații. Fricțiunea osoasă asociată cu aceasta poate provoca simptome severe, cum ar fi:

  1. Umflare și inflamație crescute. Cantitatea de lichid sinovial din articulație poate crește. În mod normal, acest fluid ajută la reducerea frecării în timpul mișcării. Cu toate acestea, în cantități mai mari, poate provoca umflături articulare. Fragmente de cartilaj rupt pot, de asemenea, să plutească în lichidul sinovial, crescând durerea și umflarea.
  2. Durere crescută. Este posibil să simțiți durere în timpul activităților, dar și când vă odihniți. Este posibil să simțiți o creștere a nivelului de durere pe măsură ce ziua progresează sau mai mult umflături la nivelul articulațiilor, dacă le-ați folosit mult pe tot parcursul zilei.
  3. Gama de mișcare scăzută. Este posibil să nu vă puteți mișca la fel de bine, din cauza rigidității sau durerii articulare. Acest lucru poate face mai dificilă bucurarea activităților de zi cu zi care veneau cu ușurință.
  4. Instabilitate articulară. Articulațiile dvs. pot deveni mai puțin stabile. De exemplu, dacă aveți OA severă în genunchi, este posibil să vă confruntați cu blocarea (lipsa bruscă de mișcare). De asemenea, este posibil să vă confruntați cu flambaj (când genunchiul vă cedează), ceea ce poate provoca căderi și răniri.
 

Vezi Servicii Gastrologie

Surse

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

RMN
Investigații RMN GRATUITE pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

RMN GRATUITE

Investigații pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

Citește mai mult