Ce este sindromul Brugada?

Sindromul Brugada este o afecțiune a ritmului cardiac rară, dar care poate pune viața în pericol (aritmie), care este uneori moștenită.

Persoanele cu sindrom Brugada au un risc crescut de apariție a ritmului cardiac neregulat, începând din camerele inferioare ale inimii (ventriculi).

Tratamentul sindromului Brugada include măsuri preventive, cum ar fi reducerea febrei și evitarea medicamentelor care ar putea declanșa aritmia. Unele persoane cu sindrom Brugada au nevoie de un dispozitiv medical numit defibrilator-cardioverter implantabil (ICD).

 
Sindromul Brugada
Sindromul Brugada
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera Serviciile de Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

-Vezi mai mult-

Daca ai nevoie de o programare la Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

cardiologie, inima
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.
cardiologie, inima

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Cardiologie

Daca ai nevoie de o programare Cardiologie, o poți face usor la noi pe site sau apelează-ne, iar noi te ajutăm cu restul .

Simptomele sindromului Brugada

Sindromul Brugada adesea nu provoacă simptome vizibile. Mulți oameni cu sindromul Brugada nu știu că îl au.

Semnele și simptomele care pot fi asociate cu sindromul Brugada includ:

  • Ameţeală
  • Leșin
  • Gâfâit și respirație grea, în special noaptea
  • Bătăi neregulate ale inimii sau palpitații
  • Bătăi inimii extrem de rapide și haotice
  • Convulsii

Un semn major al sindromului Brugada este un rezultat neregulat la o electrocardiogramă (ECG), un test care măsoară activitatea electrică a inimii.

Cauzele sindromului Brugada

Sindromul Brugada este o tulburare a ritmului cardiac. Fiecare bătaie a inimii este declanșată de un semnal electric produs de celule speciale din camera superioară dreaptă a inimii. Porii minusculi, numiți canale, pe fiecare dintre aceste celule direcționează această activitate electrică, care face ca inima să bată.

În sindromul Brugada, o modificare a acestor canale face ca inima să bată prea repede, creând un ritm cardiac periculos (fibrilație ventriculară).

Drept urmare, inima nu pompează suficient sânge în restul corpului. Un ritm neregulat care durează o perioadă scurtă de timp poate provoca leșin. Moartea subită cardiacă poate apărea dacă bătăile neregulate ale inimii nu se opresc.

Sindromul Brugada poate fi cauzat de:

  • O problemă structurală a inimii, care poate fi greu de detectat
  • Un dezechilibru în substanțele chimice care ajută la trimiterea de semnale electrice prin organism (electroliți)
  • Utilizarea anumitor medicamente pe bază de prescripție medicală sau a cocainei
Sindromul Brugada

camerele si supapele inmii

Factori de risc pentru sindromul Brugada

Deși cauza bolii moyamoya este necunoscută, anumiți factori vă pot crește riscul de a avea această afecțiune, inclusiv:

  • Istoric familial al sindromului Brugada. Această condiție este adesea transmisă prin familii (moștenită). A avea membri ai familiei cu sindromul Brugada crește și riscul unei persoane de a avea acesta.
  • Fiind bărbat. Bărbații sunt diagnosticați mai frecvent cu sindromul Brugada decât femeile.
  • Rasă. Sindromul Brugada apare mai frecvent la asiatici decât la persoanele din alte rase.
  • Febră. Febra nu provoacă sindromul Brugada, dar poate irita inima și poate declanșa leșin sau stop cardiac brusc la persoanele cu sindrom Brugada, în special la copii.
Sindromul Brugada Biomedscan

camerele si supapele inmii

Complicațiile sindromului Brugada

Complicațiile sindromului Brugada necesită îngrijiri medicale de urgență. Complicațiile sindromului Brugada includ:

  • Stop cardiac brusc. Dacă nu este tratată imediat, această pierdere bruscă a funcției inimii, a respirației și a conștienței, care apare adesea în timpul somnului, este mortală. Cu îngrijire medicală rapidă și adecvată, supraviețuirea este posibilă.
  • Leșin. Cu sindromul Brugada, leșinul necesită asistență medicală de urgenta

Diagnosticul patologiei

Sindromul Brugada este de obicei diagnosticat la adulți și, uneori, la adolescenți. Este rareori diagnosticată la copiii mici, deoarece simptomele sunt adesea neobservate.

Pentru a diagnostica sindromul Brugada, un furnizor de servicii medicale va efectua un examen fizic și va asculta inima cu un stetoscop. Se fac teste pentru a verifica bătăile inimii și pentru a diagnostica sau confirma sindromul Brugada.

  • Electrocardiograma (ECG) cu sau fără medicamente. Un ECG este un test rapid, nedureros, care înregistrează semnalele electrice din inimă. În timpul unui ECG, senzorii (electrozii) sunt atașați la piept și uneori la membre. Testul poate ajuta la detectarea problemelor cu ritmul și structura inimii.

Dacă bătăile inimii sunt regulate în timpul testului, următorul pas ar putea fi purtarea unui ECG portabil pentru o zi și o noapte întreagă. Acest tip de test se numește test de monitor Holter de 24 de ore.

Unii oameni au simptome ale sindromului Brugada, dar rezultatele ECG-urilor inițiale și ale testelor Holter de 24 de ore se încadrează în intervalul standard. Acești oameni pot avea ECG-uri suplimentare care includ medicamente administrate prin IV care pot declanșa bătăi neregulate ale inimii.

  • O ecocardiogramă folosește unde sonore pentru a crea imagini ale inimii. Acest test nu poate diagnostica singur sindromul Brugada, dar poate ajuta la identificarea problemelor structurale ale inimii.
  • Testare și cartografiere electrofiziologică (EP). Acest test, numit și studiu EP, poate fi efectuat la unele persoane cu suspiciune de sindrom Brugada.

În acest test, un furnizor de servicii medicale trece tuburi subțiri și flexibile (catetere) cu electrozi prin vasele de sânge în diferite zone din inimă. Odată așezați, electrozii pot arăta răspândirea semnalelor electrice prin inimă.

Tratamentul sdr.Brugada

Tratamentul pentru sindromul Brugada poate include medicamente, proceduri cu cateter sau intervenții chirurgicale pentru implantarea unui dispozitiv care controlează bătăile inimii. Tratamentul sindromului Brugada depinde de riscul de a avea o bătăi neregulate grave ale inimii (aritmie).

A fi expus unui risc ridicat implică:

  • Un istoric personal de aritmii grave
  • Vrăji de leșin
  • A supraviețuit unui stop cardiac brusc

Dacă aveți sindromul Brugada, dar nu aveți simptome, este posibil să nu aveți nevoie de un tratament specific, deoarece riscul unei bătăi neregulate grave a inimii este probabil scăzut. Cu toate acestea, un furnizor de servicii medicale ar putea recomanda luarea de măsuri pentru a reduce riscul de bătăi neregulate ale inimii.

  • Tratați febra în mod agresiv. Febra este un declanșator cunoscut al bătăilor neregulate ale inimii la persoanele cu sindrom Brugada. Utilizați medicamente care scad febra la primul semn de febră.
  • Evitați medicamentele care pot declanșa bătăi neregulate ale inimii. Multe medicamente pot crește riscul unei bătăi neregulate a inimii, inclusiv anumite medicamente pentru inimă și antidepresive. Prea mult alcool poate crește riscul.

Spuneți medicului dumneavoastră despre medicamentele pe care le luați, inclusiv medicamentele și suplimentele cumpărate fără prescripție medicală.

  • Evitați să practicați sporturi competitive. Acest lucru s-ar putea aplica persoanelor cu risc crescut de apariție a unui ritm cardiac neregulat grav. Întrebați medicul dumneavoastră dacă ar trebui să evitați astfel de activități sportive.

Medicamente

Unor persoane cu sindrom Brugada li se prescriu medicamente, cum ar fi chinidina, pentru a preveni un ritm cardiac potențial periculos. Aceste medicamente pot fi prescrise singure sau cu un dispozitiv medical – numit defibrilator cardiovertor implantabil (ICD) – care controlează bătăile inimii.

Chirurgie sau alte proceduri

Persoanele cu sindrom Brugada care au avut un stop cardiac sau un episod de leșin îngrijorător pot avea nevoie de o intervenție chirurgicală sau de o procedură de cateter.

  • Cardioverter-defibrilator implantabil (ICD). Acest dispozitiv mic, care funcționează cu baterii, este plasat în piept pentru a monitoriza continuu ritmul cardiac. Oferă șocuri electrice atunci când este necesar pentru a controla bătăile neregulate ale inimii. Plasarea ICD necesită de obicei o spitalizare peste noapte. ICD-urile pot produce șocuri atunci când nu sunt necesare, așa că este important să discutați despre beneficiile și riscurile acestor dispozitive cu un furnizor de servicii medicale.
  • Ablația cu cateter. Dacă un ICD nu controlează în mod eficient și în siguranță simptomele sindromului Brugada, o procedură numită ablație cu cateter cu radiofrecvență poate fi o opțiune. Un tub lung și flexibil (cateter) este introdus printr-un vas de sânge și atașat la inimă. Cateterul furnizează energie mare care cicatrice sau distruge țesutul cardiac responsabil pentru ritmul neregulat al inimii.

Dacă aveți sindromul Brugada, aveți nevoie de controale regulate de sănătate pentru a vă asigura că tulburarea de ritm cardiac este gestionată și controlată corespunzător. Controalele regulate vă pot ajuta pe furnizorul dumneavoastră să detecteze devreme complicațiile și să determine dacă este necesară o schimbare a tratamentului

 

Vezi Servicii Cardiologie

Surse

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/