CE ESTE GUTA?
Guta este o formă comună și complexă de artrită care poate afecta pe oricine. Se caracterizează prin atacuri bruște, severe, de durere, umflături, roșeață și sensibilitate la una sau mai multe articulații, cel mai adesea la degetul mare.
Un atac de gută poate apărea brusc, trezindu-vă adesea în mijlocul nopții, cu senzația că degetul mare de la picior este în flăcări. Articulația afectată este fierbinte, umflată și atât de fragedă încât chiar și greutatea cearșafului de pe ea poate părea intolerabilă.

Ilustratie Patologie Genunchi
SIMPTOMELE GUTEI
- Dureri articulare intense. Guta afectează de obicei degetul mare, dar poate apărea în orice articulație. Alte articulații frecvent afectate includ gleznele, genunchii, coatele, încheieturile și degetele. Durerea este probabil mai severă în primele patru până la 12 ore de la începerea acesteia.
- Disconfort persistent. După ce durerea cea mai severă dispare, unele disconforturi articulare pot dura de la câteva zile la câteva săptămâni. Este posibil ca atacurile ulterioare să dureze mai mult și să afecteze mai multe articulații.
- Inflamație și roșeață. Articulația sau articulațiile afectate devin umflate, fragede, calde și roșii.
- Capacitate limitată de mișcare. Pe măsură ce guta progresează, este posibil să nu vă puteți mișca articulațiile în mod normal.
CAUZELE GUTEI
Guta apare atunci când cristalele de urat se acumulează în articulație, provocând inflamația și durerea intensă a unui atac de gută. Cristalele de urat se pot forma atunci când aveți niveluri ridicate de acid uric în sânge (de exemplu prin consum exagerat de carne). Corpul tău produce acid uric atunci când descompune purinele – substanțe care se găsesc în mod natural în corpul tău.
Purinele se găsesc și în anumite alimente, inclusiv în carnea roșie și în carnea de organe, cum ar fi ficatul. Fructele de mare bogate în purină includ hamsii, sardine, midii, scoici, păstrăv și ton. Băuturile alcoolice, în special berea și băuturile îndulcite cu zahăr din fructe (fructoză) promovează niveluri mai ridicate de acid uric.
În mod normal, acidul uric se dizolvă în sânge și trece prin rinichi în urină. Dar, uneori, fie corpul tau produce prea mult acid uric, fie rinichii excreta prea putin acid uric. Când se întâmplă acest lucru, acidul uric se poate acumula, formând cristale de urat ascuțite, asemănătoare acelor, într-o articulație sau în țesutul înconjurător, care provoacă durere, inflamație și umflături.
FACTORI DE RISC
Este mai probabil să dezvoltați acestă patologie dacă aveți niveluri ridicate de acid uric în corp. Factorii care cresc nivelul de acid uric din corpul dumneavoastră includ:
- Dietă. Consumul unei diete bogate în carne roșie și crustacee și consumul de băuturi îndulcite cu zahăr din fructe (fructoză) măresc nivelurile de acid uric, ceea ce crește riscul de gută. Consumul de alcool, în special de bere, crește și riscul
- Greutate. Dacă sunteți supraponderal, corpul dumneavoastră produce mai mult acid uric, iar rinichii au o perioadă mai dificilă de eliminare a acidului uric.
- Conditii medicale. Anumite boli și afecțiuni vă cresc riscul de gută. Acestea includ hipertensiunea arterială netratată și afecțiuni cronice, cum ar fi diabetul, obezitatea, sindromul metabolic și bolile de inimă și rinichi.
- Anumite medicamente. Doza mică de aspirină și unele medicamente utilizate pentru controlul hipertensiunii arteriale – inclusiv diuretice tiazidice, inhibitori ai enzimei de conversie a angiotensinei (ECA) și beta-blocante – pot crește, de asemenea, nivelul de acid uric. La fel și utilizarea medicamentelor anti-respingere prescrise persoanelor care au suferit un transplant de organe.
- Istoricul familial. Dacă alți membri ai familiei tale au avut gută, este mai probabil să dezvolți boala.
- Vârsta și sexul. Guta apare mai des la bărbați, în primul rând deoarece femeile tind să aibă niveluri mai scăzute de acid uric. După menopauză, totuși, nivelurile de acid uric ale femeilor se apropie de cele ale bărbaților. De asemenea, bărbații sunt mai predispuși să dezvolte gută mai devreme – de obicei între 30 și 50 de ani – în timp ce femeile dezvoltă în general semne și simptome după menopauză.
- Operații recente sau traume. Experimentarea unei intervenții chirurgicale recente sau a unui traumatism poate declanșa uneori un atac de gută. La unele persoane, vaccinarea poate declanșa o erupție de gută.
COMPLICATIILE GUTEI
Persoanele cu gută pot dezvolta condiții mai severe, cum ar fi:
- Guta recurentă. Este posibil ca unele persoane să nu mai experimenteze niciodată semne și simptome. Alții pot experimenta de mai multe ori în fiecare an. Medicamentele pot ajuta la prevenirea atacurilor de gută la persoanele cu gută recurentă. Dacă nu este tratată, guta poate provoca eroziunea și distrugerea articulației.
- Guta avansată. Guta netratată poate provoca depunerea de cristale de urat sub piele în noduli. Acesti noduli se poate dezvolta în mai multe zone, cum ar fi degetele, mâinile, picioarele, coatele sau tendoanele lui Ahile de-a lungul spatelui gleznelor. Tophi, de obicei, nu sunt dureroase, dar pot deveni umflate și fragede în timpul atacurilor de gută.
- Pietre la rinichi. Cristalele de urat se pot colecta în tractul urinar al persoanelor cu gută, provocând pietre la rinichi. Medicamentele pot ajuta la reducerea riscului de calculi renali.

CUM SE FACE DIAGNOSTICUL DE GUTA?
De obicei, medicii diagnosticează guta pe baza simptomelor dumneavoastră și a aspectului articulației afectate. Testele pentru a ajuta la diagnosticarea gutei pot include:
- Testul fluidului articular. Medicul dumneavoastră poate folosi un ac pentru a extrage lichide din articulația afectată. Cristalele de urat pot fi vizibile atunci când fluidul este examinat la microscop.
- Test de sange. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un test de sânge pentru a măsura nivelurile de acid uric din sânge. Totuși, rezultatele analizelor de sânge pot fi înșelătoare. Unii oameni au niveluri ridicate de acid uric, dar nu experimentează niciodată gută. Și unii oameni au semne și simptome de gută, dar nu au niveluri neobișnuite de acid uric în sânge.
- Imagistica cu raze X.
- RMN