Ce este disectia aortica?
Disecția aortică este o afecțiune gravă în care apare o ruptură în stratul interior al arterei principale a corpului (aorta). Sângele curge prin lacrimă, determinând despărțirea (disecția) straturilor interioare și mijlocii ale aortei. Dacă sângele trece prin peretele exterior al aortei, disecția aortică este adesea mortală.
Disecția aortică este relativ neobișnuită. Apare de obicei la bărbații între 60 și 70 de ani. Simptomele disecției aortice le pot imita pe cele ale altor boli, ducând adesea la întârzieri în diagnosticare. Cu toate acestea, atunci când o disecție de aortă este detectată devreme și tratată prompt, șansa de supraviețuire se îmbunătățește mult.

insuficienta mitrala

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !
Simptomele disectiei aortice
Simptomele disecției aortice pot fi similare cu cele ale altor probleme cardiace, cum ar fi un atac de cord. Semnele și simptomele tipice includ:
- Durere bruscă severă în piept sau în partea superioară a spatelui, adesea descrisă ca o senzație de ruptură sau ruptură, care se extinde la gât sau pe spate
- Durere bruscă de stomac severă
- Pierderea conștienței
- Dificultăți de respirație
- Simptome similare cu cele ale unui accident vascular cerebral, inclusiv probleme bruște de vedere, dificultăți de vorbire și slăbiciune sau pierderea mișcării (paralizie) pe o parte a corpului.
- Puls slab la un braț sau coapsă în comparație cu celălalt
- Dureri de picioare
- Dificultate la mers
Cauze
O disecție aortică este cauzată de o zonă slăbită a peretelui aortei.
Disecțiile de aortă sunt împărțite în două grupuri, în funcție de ce parte a aortei este afectată:
- Tip A.Acest tip mai frecvent și mai periculos implică o ruptură în partea aortei de unde iese din inimă. Ruptura poate apărea și în aorta superioară (aorta ascendentă), care se poate extinde în abdomen.
- Tip B.Acest tip implică o ruptură numai în aorta inferioară (aorta descendentă), care se poate extinde și în abdomen.

camerele si supapele inmii
Factori de risc
Unele dintre lucrurile care vă pot crește riscul de disecție aortică includ:
- Hipertensiune arterială necontrolată (hipertensiune arterială)
- Întărirea arterelor (ateroscleroză)
- Arteră slăbită și bombată (anevrism de aortă)
- Un defect de valvă aortică (valvă aortică bicuspidă)
- O îngustare a aortei la naștere (coartație aortică)
Anumite boli genetice cresc riscul de a avea o disecție aortică, inclusiv:
- Sindromul Turner.Hipertensiunea arterială, probleme cardiace și alte afecțiuni de sănătate pot rezulta din această tulburare.
- sindromul Marfan.Aceasta este o afecțiune în care țesutul conjunctiv, care susține diferite structuri din organism, este slab. Persoanele cu această tulburare au adesea antecedente familiale de anevrisme ale aortei și ale altor vase de sânge sau antecedente familiale de disecții de aortă.
- Alte tulburări ale țesutului conjunctiv.Aceasta include sindromul Ehlers-Danlos, un grup de tulburări ale țesutului conjunctiv care implică articulații laxe și vase de sânge fragile și sindromul Loeys-Dietz, care provoacă artere răsucite, în special la nivelul gâtului.
Inflamația arterelor (arterita cu celule gigantice) poate crește, de asemenea, riscul de disecție aortică.
Alți factori potențiali de risc pentru disecția aortică includ:
- Bărbații au mai multe șanse de a avea disecție aortică decât femeile.
- Vârstă.Disecția aortică este mai probabilă la persoanele de 60 de ani și peste.
- Consumul de cocaina.Acest medicament crește temporar tensiunea arterială.
- Rareori, disecțiile de aortă apar la femeile altfel sănătoase în timpul sarcinii.
- Haltere de mare intensitate.Acest antrenament intens de rezistență poate crește riscul de disecție aortică prin creșterea tensiunii arteriale în timpul activității.

camerele si supapele inmii
Complicații
Complicațiile posibile ale disecției de aortă includ:
- Moarte din cauza sângerării interne severe
- Leziuni ale organelor, cum ar fi insuficiența renală sau leziuni intestinale care pun viața în pericol
- Accident vascular cerebral
- Lezarea valvei aortice (regurgitație aortică) sau ruptură în mucoasa din jurul inimii (tamponada cardiacă)
Prevenție
Puteți reduce riscul unei disecții de aortă prevenind leziunile toracice și luând măsuri pentru a vă menține inima sănătoasă.
- Controlați tensiunea arterială.Dacă aveți tensiune arterială ridicată, obțineți un dispozitiv de măsurare a tensiunii arteriale la domiciliu pentru a vă ajuta să vă monitorizați tensiunea arterială.
- Nu fuma.Dacă fumați, luați măsuri pentru a opri.
- Menține greutatea ideală.Urmați o dietă săracă în sare, cu multe fructe, legume și cereale integrale și faceți exerciții regulate.
- Purtați centura de siguranță.Acest lucru reduce riscul de rănire a pieptului în timpul unui accident de mașină.
- Lucrați cu medicul dumneavoastră.Dacă aveți antecedente familiale de disecție aortică, o tulburare a țesutului conjunctiv sau o valvă aortică bicuspidă, spuneți medicului dumneavoastră. Dacă aveți un anevrism de aortă, aflați cât de des aveți nevoie de monitorizare și dacă este necesară o intervenție chirurgicală pentru a vă repara anevrismul.
Dacă aveți o afecțiune genetică care crește riscul de disecție aortică, medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente, chiar dacă tensiunea arterială este normală.
Diagnosticul disectiei aortice
Detectarea unei disecții de aortă poate fi o provocare, deoarece simptomele sunt similare cu cele ale multor alte probleme de sănătate. Medicul dumneavoastră poate crede că aveți o disecție aortică dacă aveți:
- Durere bruscă în piept ruptură sau ruptură
- Diferența de tensiune arterială între brațul drept și cel stâng
- Lărgirea aortei pe radiografie toracică
Testele pentru diagnosticarea disecției aortice includ:
- Ecocardiograma transesofagiană (TEE).Acest test folosește unde sonore pentru a crea imagini ale inimii în mișcare. Un TEE este un tip special de ecocardiogramă în care o sondă cu ultrasunete (transductor) este ghidată prin esofag și plasată aproape de inimă. Acest test oferă medicului dumneavoastră o imagine mai clară a inimii și aortei dumneavoastră decât ar face o ecocardiogramă obișnuită.
- Tomografia computerizată (CT) a toracelui.Raze X sunt folosite pentru a produce imagini în secțiune transversală ale corpului. O CT a toracelui poate confirma diagnosticul de disectie aortica.
- Angiografia prin rezonanță magnetică (MRA).Un MRA folosește un câmp magnetic și energie unde radio pentru a crea imagini ale vaselor de sânge.
Tratament
O disecție de aortă este o urgență medicală care necesită tratament imediat. Tratamentul poate include intervenții chirurgicale sau medicamente, în funcție de zona aortei implicată.
Disecția aortică de tip A
Tratamentul pentru disecția de aortă de tip A poate include:
- Interventie chirurgicala.Chirurgii îndepărtează cât mai mult posibil din aorta disecată și împiedică scurgerea sângelui în peretele aortic. Un tub sintetic (grefă) este utilizat pentru a reconstrui aorta. Dacă valva aortică se scurge ca urmare a aortei deteriorate, aceasta poate fi înlocuită în același timp. Noua supapă este plasată în interiorul grefei.
- Se administrează medicamente pentru a reduce ritmul cardiac și a scădea tensiunea arterială, ceea ce poate preveni agravarea disecției aortice. Acestea pot fi administrate persoanelor cu disecție aortică de tip A pentru a controla tensiunea arterială înainte de operație.
Disecția aortică de tip B
Tratamentul disecției de aortă de tip B poate include:
- Aceleași medicamente care sunt utilizate pentru a trata disecțiile de aortă de tip A pot fi utilizate fără intervenție chirurgicală pentru a trata disecțiile de aortă de tip B.
- Interventie chirurgicala.Procedura este similară cu cea folosită pentru a corecta o disecție aortică de tip A. Uneori, stenturile – tuburi mici din plasă de sârmă care acționează ca un fel de schelă – pot fi plasate în aortă pentru a repara disecțiile complicate de aortă de tip B.
După tratament, poate fi necesar să luați medicamente pentru a vă controla tensiunea arterială pentru tot restul vieții. Este posibil să aveți nevoie de scanări CT sau RMN regulate pentru a vă monitoriza starea.