Ce este meningita?
Meningita este o infecție rară care afectează membranele delicate – numite meningele – ce acoperă creierul și măduva spinării.
Tipuri de meningită
Meningită bacteriană
Este o boală extrem de gravă. Tu sau copilul dumneavoastră va trebui să obțineți imediat asistență medicală. Poate pune viața în pericol sau poate duce la afectarea creierului, cu excepția cazului în care primiți un tratament rapid.
Mai multe tipuri de bacterii pot provoca meningită bacteriană. Cele mai frecvente sunt:
- Streptococcus pneumoniae (pneumococ)
- Neisseria meningitidis (meningococ)
- Listeria monocytogenes (la persoanele în vârstă, la femeile însărcinate sau la cei cu probleme ale sistemului imunitar)
- bacterie numită Haemophilus influenzae tip b (Hib) a fost o cauză frecventă a meningitei la bebeluși și copii mici până când vaccinul Hib a devenit disponibil pentru sugari. Există, de asemenea, vaccinuri pentru Neisseria meningitidis și Streptococcus pneumoniae. Experții recomandă ca toți copiii să le primească, precum și toți adulții care prezintă un risc mai mare de boală.
În multe cazuri, meningita bacteriană începe atunci când bacteriile intră în fluxul sanguin din sinusurile, urechile sau gâtul pacientului. Bacteriile se deplasează prin fluxul sanguin către creier.
Bacteriile care cauzează meningita se pot răspândi atunci când persoanele infectate tusesc sau strănuta. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră ați fost în preajma cuiva care are meningită bacteriană, întrebați-vă medicul ce măsuri trebuie să luați pentru a evita prinderea acesteia.
- Meningita virală.Meningita virală este mai frecventă decât forma bacteriană și, în general – dar nu întotdeauna – mai puțin gravă. Un număr de virușuro pot declanșa boala, inclusiv mai multe care pot provoca diaree.
- Meningita fungicăMeningita fungică este mult mai puțin frecventă decât formele bacteriene sau virale. Oamenii sănătoși o primesc rar. Este mai probabil să aveți această formă de meningită dacă aveți o problemă cu sistemul imunitar, cum ar fi SIDA.
- Meningita parazitară.Meningita parazitară este, de asemenea, rară. Este cauzat de paraziți care afectează de obicei animalele. Îl puteți obține mâncând animale precum melci, șerpi, pești sau păsări de curte care sunt infectați de paraziți sau ouă ale acestora sau produse care conțin ouă de paraziți. Riscul este mai mare în cazul alimentelor crude sau slab gătite. Nu puteți transmite acest tip de meningită altor persoane.
- Meningita neinfecțioasă.Meningita neinfecțioasă este cauzată de boli precum lupusul sau cancerul sau dacă ați suferit o leziune a capului, o intervenție chirurgicală pe creier sau dacă ați luat anumite medicamente. Nu este contagioasa.

Simptomele meningitei
Simptomele meningitei se pot dezvolta în câteva ore sau zile și pot include:
- Confuzie
- Febră
- Durere de cap
- Amorțeală în fața ta
- Sensibilitate la lumină
- Gât rigid, astfel încât să nu vă puteți lăsa bărbia la piept
- Stomac deranjat sau vărsături
- Cefalee severă cu greață sau vărsături
- E greu să te concentrezi
- Convulsii
- Somnolență sau dificultate de a te trezi
- Lipsa poftei de mâncare
- Lipsa setei
- Erupție cutanată (cu meningită meningococică)
Factori de risc pentru meningită
Oricine poate suferi de meningită, dar cercetările arată că este mai frecventă la aceste grupe de vârstă:
- Copii sub 5 ani
- Adolescenți și adulți tineri cu vârsta cuprinsă între 16-25 ani, cu imunitate slabita
- Adulți peste 55 de ani
Meningita este mai mult un pericol pentru persoanele cu anumite afecțiuni medicale, cum ar fi splina deteriorată sau lipsă, boala pe termen lung sau tulburări ale sistemului imunitar.
Deoarece anumiți germeni care cauzează meningita se pot răspândi cu ușurință, focarele sunt cel mai probabil să se întâmple în locurile în care oamenii locuiesc aproape unul de celălalt. Studenții din cămine sau persoane care lucreaza foarte aproape fizic unii de altii pot fi mai predispuși să prindă boala. La fel și persoanele care călătoresc în zone în care meningita este mai frecventă, cum ar fi anumite părți din Africa.
Medicul dumneavoastră vă va întreba despre istoricul dumneavoastră medical și vă va face un examen fizic, inclusiv verificarea gâtului pentru rigiditate și căutarea unei erupții pe piele care ar putea sugera o infecție bacteriană. De asemenea, vor trebui să facă teste care pot include:
- Analize de sânge pentru a găsi bacterii
- Scanări CT sau RMN ale capului pentru a găsi umflături sau inflamații
- Punctie spinala, în care doctoral folosește un ac pentru a lua lichid din jurul măduvei spinării. Vă poate spune ce vă cauzează meningita, prin cercetarea lichidului respective.

Ilustratie Simptome si semne Meningita
Cum este diagnosticata tromboza sinusului venos cerebral?
Persoanele care au avut orice tip de accident vascular cerebral se recupereaza cel mai bine daca primesc tratament imediat. Daca suspectati un accident vascular cerebral pe baza simptomelor, cereti-i pe cineva sa va duca imediat la urgente sau sunati la 112 pentru a primi ajutor!!
De obicei, medicii fac un istoric medical si un examen fizic. Familia si prietenii pot descrie simptomele pe care le-au vazut, mai ales daca persoana care a suferit accidentul vascular cerebral este inconstienta. Cu toate acestea, diagnosticul final se face, de obicei, pe baza fluxului de sange in creier. Testele imagistice arata zone ale fluxului sanguin. Aceste teste pot fi utilizate pentru a diagnostica tromboza sinusului venos cerebral:
- examinare RMN. Investigatie neinvaziva pe care o putem face in clinicile noastre din Bucuresti
- Scanare CT
- Venografie
- Angiografie
- Ecografie
- Analize de sange