CE REPREZINTA LUXATIA DE MANDIBULA?
O mandibula fisurată sau luxata este o leziune a uneia sau ambelor articulații care conectează osul mandibular la craniu (Articulatie temporo-mandibulara) Fiecare dintre aceste articulații se numește articulație temporomandibulară (ATM). ATM se poate sparge, crăpa sau disloca de craniu. Desprinderea articulației maxilarului este cunoscută sub numele de luxație.
Fisura si chiar Luxatia de mandibula poate crea probleme cu alimentația și respirația. Este necesară asistență medicală imediată pentru a minimiza complicațiile și a accelera vindecarea acestei probleme.
O mandibula ruptă sau dislocată are simptome similare. Dar există câteva diferențe cheie


Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

CARE SUNT SIMPTOMELE PENTRU LUXATIA DE MANDIBULA?
Simptomele unei mandibule rupte includ:
- durere la nivelul feței sau mandibulei
- durere la mișcarea mandibulei, cum ar fi deschiderea gurii sau mestecarea
- vânătăi și umflături pe față
- rigiditate și dificultate în mișcarea mandibulei
- dinții dislocați
- amorțeală a feței
- mandibula deplasându-se lateral când se deschide gura
Traumatismele faciale care cauzează ruperea mandibulei pot afecta și alte zone ale feței. De exemplu, rănirea poate deteriora și nasul, gura sau obrazul. Acest lucru poate provoca simptome suplimentare.
Simptomele mandibulei dislocate includ:
- durere la nivelul feței sau mandibulei
- partea inferioară a mandibulei în afara aliniamentului cu partea superioară
- rigiditate și dificultate în mișcarea mandibulei
- incapacitatea de a închide gura
- suprasolicitare a miscarilor
CARE SUNT CAUZELE UNEI MANDIBULEI RUPTE SAU DISLOCATE?
Experimentarea traumei faciale este principala cauză a osului mandibular rupt sau dislocat. Tipurile comune de leziuni care pot provoca fracturi sau luxații la nivelul mandibulei sunt:
- agresiune fizică la nivelul fetei
- leziuni sportive
- accidente auto
- căderi accidentale în casă
- accidente industriale sau la locul de muncă
- Simptome accentuate ale mandibulei rupte sau dislocate

investigatii Rmn Articulatii
CUM SE FACE DIAGNOSTICUL UNEI MANDIBULE RUPTE?
Medicul dumneavoastră va diagnostica o mandibula ruptă sau o luxație, întrebându-vă istoricul, efectuând un examen fizic și efectuând raze X relevante sau RMN. O simplă luxație ar putea fi tratată de un chirurg oral sau dentist. O fractură gravă care necesită o intervenție chirurgicală ar avea nevoie de un specialist, cum ar fi chirurgul plastic facial și reconstructiv, chirurgul capului și gâtului sau chirurgul oral.
TRATAMEMTUL UNEI MANDIBULE RUPTE
Tratarea va depinde de gravitatea leziunii. Fracturile minore se vindecă adesea singure, fără a fi nevoie de intervenție medical/chirurgicala. Cu toate acestea, un medic poate sugera că o persoană sa ia medicamente pentru durere pentru a ajuta la ameliorarea disconfortului și sa mănânce o dietă lichidă sau alimentară moale pentru a evita agravarea leziunii.
Leziunile mai severe vor necesita intervenții medicale sau intervenții chirurgicale. Poate fi necesar să fie înșurubate plăci metalice sau sursele de siguranță pe părțile laterale ale maxilarului pentru a le susține în timp ce se vindecă. Procesul de vindecare poate dura câteva săptămâni. După această perioadă, este posibil ca o persoană să trebuiască să facă niște exerciții pentru a întări mușchii de la nivelul fetei, care au fost inactivi câteva săptămâni.
TRATAMENTUL UNUI MANDIBULE LUXATE
Căscatul poate provoca leziuni suplimentare dacă o persoană și-a dislocat mandibula.
Un medic poate trata adesea o mandibula dislocată prin repoziționarea manuală a acesteia. Aceasta este ceea ce medicii numesc o reducere a luxatiei temporo-mandibulara manuală.
Pentru a efectua o reducere manuală, un medic își va așeza degetele mari pe dinții inferiori, din partea posterioara a mandibulei si degetele rămase sub mandibula. Cu o prindere constantă si ferma, acestia vor repozitiona osul.
În unele cazuri, medicul poate folosi apoi un bandaj Barton. Acestea sunt pansamente de susținere care înconjoară capul și maxilarul. Acest lucru va ajuta la restricționarea mișcării și la susținerea mandibulei pe măsură ce se vindecă. Poate fi purtat câteva zile după aceea.
De asemenea, un medic poate recomanda împotriva căscatului sau a oricărei alte extensii pentru un anumit timp după tratament, deoarece mișcările extreme ale mandibulei ar putea întârzia recuperarea sau pot provoca leziuni suplimentare.
In cele mai grave cazuri, intervenția chirurgicală este o opțiune. De exemplu, reducerea dimensiunii ligamentelor din jurul mandibulei poate ajuta la strângerea articulației și la prevenirea leziunilor ulterioare.
