Ce este flutterul atrial?

 

În flutterul atrial, camerele superioare ale inimii (atrii) bat prea repede. Acest lucru face ca inima să bată într-un ritm rapid, dar de obicei regulat.

Flutterul atrial este un tip de tulburare a ritmului cardiac (aritmie) cauzată de probleme ale sistemului electric al inimii.

Flutterul atrial este similar cu fibrilația atrială, o tulburare comună care face ca inima să bată în modele neregulate. Persoanele cu flutter atrial au un ritm cardiac mai organizat și mai puțin haotic decât cel al fibrilației atriale. Uneori, o persoană poate avea episoade atât de flutter atrial, cât și de fibrilație atrială.

Persoanele cu flutter atrial pot să nu aibă simptome. Cu toate acestea, tulburarea poate crește riscul de accident vascular cerebral, insuficiență cardiacă și alte complicații. Există tratamente eficiente pentru flutterul atrial, inclusiv medicamente sau proceduri concepute pentru a cicatrici zone mici de țesut cardiac (ablație).

 

Simptome

 

Unii oameni nu au deloc simptome cu flutterul atrial. Alții descriu:

  • Palpitații(bătăi rapide ale inimii sau senzație de bătăi sau fluturații în piept)
  • Dificultăți de respirație
  • Anxietate
  • Probleme in timpul exercitiilor
  • Confuzie
  • Oboseală

Persoanele cu boli de inimă sau plămâni care au flutter atrial pot avea următoarele și alte simptome mai semnificative:

  • Angină pectorală(dureri în piept sau inimă)
  • Senzație de leșin sau amețeli
  • Leșin
 

Cauze

 

La unii oameni, nu se găsește niciodată o cauză principală. Dar flutterul atrial poate rezulta din:

  • Boli sau alte probleme ale inimii
  • O boală în altă parte a corpului, care afectează inima
  • Substanțe care schimbă modul în care inima ta transmite impulsurile electrice

Bolile de inimă sau problemele care pot cauza flutter atrial includ:

  • Ischemie:Scăderea fluxului de sânge către inimă din cauzaboală coronariană, întărirea arterelor, sau cheag de sânge
  • Hipertensiune:Tensiune arterială crescută
  • Cardiomiopatie: Boala muschiului inimii
  • Valve cardiace anormale:Mai ales valva mitrală
  • Hipertrofie
  • Operație pe cord deschis

Bolile din alte părți ale corpului care afectează inima includ:

  • Hipertiroidismul: Antiroidă hiperactivă glanda
  • Embolie pulmonară:Un cheag de sânge într-un vas de sânge în plămânii
  • Boala pulmonară obstructivă cronică(BPOC): O afecțiune care scade cantitatea de oxigen din sânge

Substanțele care pot contribui la flutterul atrial includ:

  • Alcool (vin, bere sau lichior tare)
  • Stimulante cacocaină,amfetaminele,pastile pentru dietă, medicamente împotriva răcelii și chiar cofeina
 
flutter atrial - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

camerele si supapele inmii

Factori de risc în cazul artritei reactive

Anumiți factori cresc riscul de artrită reactivă:

  • Vârstă. Artrita reactivă apare cel mai frecvent la adulții cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani.
  • Femeile și bărbații au șanse egale de a dezvolta artrită reactivă ca răspuns la infecțiile alimentare. Cu toate acestea, bărbații sunt mai susceptibili decât femeile de a dezvolta artrită reactivă ca răspuns la bacteriile cu transmitere sexuală.
  • Factori ereditari. Un marker genetic specific a fost legat de artrita reactivă. Dar majoritatea oamenilor care au acest marker nu dezvoltă niciodată această afecțiune.
 
flutter atrial - iRM - Investigatii de inalta performanta pentru tine!

camerele si supapele inmii

Complicatii

Flutterul atrial înseamnă că inima ta nu pompează sânge atât de bine cum ar trebui. Când fluxul sanguin încetinește, este mai probabil să se formeze cheaguri. Dacă cineva ajunge la creier, poate provoca un accident vascular cerebral.

O bătăi rapide ale inimii fac, de asemenea, mușchiul inimii mai slab în timp. Acest lucru poate duce la insuficiență cardiacă – atunci când inima nu poate pompa suficient sânge pentru a vă alimenta corpul.

 

Diagnostic

Când le spuneți simptomele dumneavoastră, medicul dumneavoastră va suspecta probabil o aritmie. Deoarece alte afecțiuni pot provoca simptome similare, medicul va dori să le excludă pe cele mai periculoase. De asemenea, nu puteți primi tratament până când medicul vă cunoaște tipul specific de aritmie. Aceste teste pot spune multe despre ceea ce se întâmplă cu inima ta:

  • Electrocardiograma (EKG)

Echipa dumneavoastră medicală vă plasează mici vectori pe piept pentru a măsura și înregistra impulsurile electrice care vă controlează bătăile inimii.

EKG evidențiază probleme în aceste impulsuri și anomalii ale inimii.

Urmările pot ajuta la identificarea tipului de aritmie și de unde provine din inimă.

  • Monitor Holter/EKG ambulator

Puteți obține acest test dacă aveți simptome de flutter atrial, dar obțineți un rezultat EKG normal. Acest lucru se poate întâmpla deoarece aritmia vine și pleacă. Sau este posibil să aveți doar bătăi premature ale inimii, care nu sunt periculoase.

Acest test vă poate ajuta medicul să afle dacă aveți o aritmie semnificativă și de ce tip.

Veți purta monitorul în jurul gâtului pentru câteva zile în timp ce vă desfășurați activitățile obișnuite.

Este conectat la electrozii EKG atașați la piept.

Aparatul vă înregistrează ritmul cardiac în mod continuu timp de 24-72 de ore.

  • Ecocardiograma

Acest test cu ultrasunete sigur și nedureros folosește unde sonore pentru a face o imagine a interiorului inimii în timp ce aceasta bate și între bătăi. Poate găsi probleme cu fluxul de sânge sau leziuni ale mușchiului inimii.

Identifică problemele valvelor cardiace, verifică cât de bine funcționează ventriculii și caută cheaguri de sânge în atrii.

Folosește aceeași tehnică pe care o folosesc medicii pentru a verifica bebelușii în uter.

  • Analize de sange

Aceste teste pot verifica alte cauze ale unei probleme de ritm cardiac, cum ar fi boala tiroidiană.

 

TRATAMENTUL

Obiectivele sunt controlul ritmului cardiac, restabilirea unui ritm sinusal normal, prevenirea episoadelor viitoare și prevenirea accidentului vascular cerebral.

Controlează-ți ritmul cardiac: primul obiectiv al tratamentului este controlul ritmului ventricular.

Dacă aveți simptome grave, cum ar fi durere în piept sau insuficiență cardiacă congestivă legate de ritmul ventricular, medicul vă va reduce rapid ritmul cardiac cu medicamente IV sau șoc electric. (Acest lucru se numește cardioversie.)

Dacă nu aveți simptome grave, puteți lua medicamente pe cale orală.

Uneori este posibil să aveți nevoie de o combinație de medicamente orale pentru a vă controla ritmul cardiac.

Este posibil să aveți nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a vă controla ritmul sau ritmul cardiac, dar acest lucru este rar.

Restabilirea și menținerea unui ritm normal: Unii oameni cu flutter atrial nou diagnosticat revin la un ritm normal singuri în 24-48 de ore. Scopul tratamentului este de a converti flutterul atrial într-un ritm sinusal normal și de a vă asigura că nu se întoarce.

Nu toată lumea cu flutter atrial are nevoie de medicamente anti-aritmice.

Cât de repede revine aritmia și simptomele pe care le provoacă determină parțial dacă veți primi medicamente anti-aritmice.

Medicii adaptează cu atenție medicamentele anti-aritmice ale fiecărei persoane pentru a produce efectul dorit fără a crea efecte secundare nedorite, unele potențial mortale.

Preveniți episoadele viitoare: puteți face acest lucru luând zilnic medicamente pentru a vă menține inima să bată într-un ritm sigur și confortabil.

Preveniți accidentul vascular cerebral: această complicație devastatoare a flutterului atrial apare atunci când o bucată de cheag de sânge format în inimă se desprinde și ajunge la creier, unde blochează fluxul de sânge.

Condițiile medicale care apar împreună, cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă și boala valvei mitrale, cresc foarte mult șansele de a avea un accident vascular cerebral.

Dacă aveți flutter atrial persistent, este posibil să aveți nevoie de un anticoagulant

Proceduri care tratează flutterul atrial

Primul pas în tratament este restabilirea unei frecvențe normale și a ritmului sinusal. Există două moduri de a face acest lucru: medicamente și defibrilare.

Cardioversie electrică: medicul vă oferă inimii un șoc pentru a vă regla bătăile inimii. Vor folosi palete sau vor lipi pe piept petepe numite electrozi.

În primul rând, vei primi medicamente care să te facă să adormi. Apoi, medicul dumneavoastră vă va pune paletele pe piept și, uneori, pe spate. Acestea vă vor oferi un șoc electric ușor pentru a vă readuce ritmul inimii la normal.

Majoritatea oamenilor au nevoie doar de unul. Pentru că ești sedat, probabil că nu îți vei aminti că ai fost șocat. De obicei, puteți merge acasă în aceeași zi.

Pielea dumneavoastră poate fi iritată acolo unde paletele au atins-o. Medicul dumneavoastră vă poate îndruma spre o loțiune pentru a calma durerea sau mâncărimea.

Ablația cu radiofrecvență: Acesta este un tip de ablație cu cateter utilizat cel mai adesea pentru flutterul atrial. Medicul dumneavoastră pune un tub subțire și flexibil într-un vas de sânge din picior sau gât. Apoi ei îl ghidează către inima ta. Când ajunge în zona care provoacă aritmia, emite energie de radiofrecvență (asemănătoare căldurii cu microunde) care distruge acele celule. Țesutul tratat ajută la regularizarea bătăilor inimii.

Medicamente pentru flutterul atrial

Alegerea medicamentelor depinde de cât de des apare flutterul atrial, de cauza principală, de celelalte afecțiuni ale dumneavoastră medicale și de sănătatea generală și de celelalte medicamente pe care le luați. Clasele de medicamente utilizate în flutterul atrial sunt:

Medicamente pentru ritmul cardiac: cel mai comun mod de a trata fibrilația atrială este cu medicamente care vă controlează bătăile inimii. Acestea vă încetinesc ritmul cardiac rapid, astfel încât inima să poată pompa mai eficient. Opțiunile includ digoxină (Lanoxin), beta-blocante și blocante ale canalelor de calciu.

Digoxina aparține unei clase de medicamente numite glicozide cardiace. Acționează prin afectarea anumitor minerale (sodiu și potasiu) din interiorul celulelor inimii. Acest lucru reduce tensiunea asupra inimii și o ajută să mențină bătăile inimii normale, constante și puternice.

Beta-blocantele vă încetinesc ritmul cardiac. Ei includ:

  • Atenolol (Tenormin)
  • Bisoprolol (Zebeta, Ziac)
  • Carvedilol (Coreg)
  • Metoprolol (Lopressor, Toprol)
  • Propranolol (Inderal, Innopran)
  • Timolol (Betimol, Istalol)

Alții sunt cunoscuți ca blocante ale canalelor de calciu. De asemenea, îți încetinesc ritmul cardiac și reduc puterea contracțiilor. Ei includ:

  • Diltiazem (Cardizem, Dilacor)
  • Verapamil (Calan, Calan SR, Covera-HS, Isoptin SR, Verelan)

Medicamente pentru ritmul cardiac: încetinesc semnalele electrice pentru a aduce bătăile inimii în ceea ce se numește ritm sinusal normal. Aceste tratamente sunt uneori numite cardioversie chimică:

Blocanții canalelor de sodiu, care încetinesc capacitatea inimii de a conduce electricitatea:

  • Flecainidă (Tambocor)
  • Propafenonă (Rythmol)
  • Chinidină

Blocanții canalelor de potasiu, care încetinesc semnalele electrice care provoacă AFib:

  • Amiodarona (Cordarone, Nexterone, Pacerone)
  • Dofetilidă (Tikosyn)
  • Sotalol (Betapace, Sorine, Sotylize)

Anticoagulante: Aceste medicamente fac sângele mai puțin capabil să se coaguleze. Acest lucru scade șansele ca un cheag de sânge să se formeze în inimă sau într-un vas de sânge și să conducă la un accident vascular cerebral.

  • Apixaban (Eliquis)
  • Dabigatran (Pradaxa)
  • Enoxaparina (Lovenox)
  • heparină
  • Rivaroxaban (Xarelto)
  • Warfarină (Coumadin, Jantoven)