Ce este colesterolemia?
Colesterolul este o substanță grasa care se găsește în sânge. Corpul dumneavoastră are nevoie de colesterol pentru a construi celule sănătoase, dar nivelurile ridicate vă pot crește riscul de boli de inimă.
Cu colesterolul ridicat, puteți dezvolta depozite de grăsime în vasele de sânge. În cele din urmă, aceste depozite cresc, ceea ce face dificilă curgerea suficientă a sângelui prin artere. Uneori, aceste depozite se pot rupe brusc și pot forma un cheag care provoacă un atac de cord sau un accident vascular cerebral.
Colesterolemia poate fi moștenit, dar este adesea rezultatul unor stiluri de viață nesănătoase, care îl fac prevenit și tratabil. O dietă sănătoasă, exerciții fizice regulate și uneori medicamentele pot ajuta la reducerea acestuia.


Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !
Simptomele colesterolemiei
Colesterolemia nu are simptome. Un test de sânge este singura modalitate de a detecta dacă îl aveți.
Cauzele colesterolemiei:
Colesterolul este transportat prin sânge, atașat de proteine. Această combinație de proteine și colesterol se numește lipoproteină. Există diferite tipuri de colesterol, în funcție de ceea ce transportă lipoproteina. Sunt:
- Lipoproteine cu densitate joasă (LDL). LDL, colesterolul „rău”, transportă particulele de colesterol în corpul tău. Colesterolul LDL se acumulează în pereții arterelor, făcându-le tari și înguste.
- Lipoproteine de înaltă densitate (HDL). HDL, colesterolul „bun”, preia colesterolul în exces și îl duce înapoi în ficat.
De asemenea, un profil lipidic măsoară de obicei trigliceridele, un tip de grăsime din sânge. Având un nivel ridicat de trigliceride, de asemenea, poate crește riscul de boli de inimă.
Factorii pe care îi puteți controla – cum ar fi inactivitatea, obezitatea și o dietă nesănătoasă – contribuie la nivelurile dăunătoare ale colesterolului și trigliceridelor. Factorii dincolo de controlul tău ar putea juca și ei un rol. De exemplu, structura ta genetică ar putea îngreuna organismul să elimine LDL din sânge sau să-l descompună în ficat.
Condițiile medicale care pot cauza niveluri nesănătoase includ:
- Boala cronică de rinichi
- Diabet
- HIV/SIDA
- Hipotiroidismul
- lupus
Nivelurile de colesterol pot fi, de asemenea, agravate de unele tipuri de medicamente pe care le puteți lua pentru alte probleme de sănătate, cum ar fi:
- Acnee
- Cancer
- Tensiune arterială crescută
- HIV/SIDA
- Ritmuri cardiace neregulate
- Transplant de organe

camerele si supapele inmii
Factori de risc pentru colesterolemie
Factorii care vă pot crește riscul de niveluri nesănătoase de colesterol includ:
- Dieta slaba. Consumul de prea multe grăsimi saturate sau grăsimi trans poate duce la niveluri nesănătoase de colesterol. Grăsimile saturate se găsesc în bucățile grase de carne și în produsele lactate cu grăsime. Grăsimile trans se găsesc adesea în gustările sau deserturile ambalate.
- Dacă aveți un indice de masă corporală (IMC) de 30 sau mai mare, vă expuneți riscului de colesterol ridicat.
- Lipsa de exercitiu. Exercițiile fizice ajută la creșterea HDL al organismului
- Fumatul vă poate reduce nivelul de HDL
- Consumul excesiv de alcool poate crește nivelul de colesterol total.
- Vârstă. Chiar și copiii mici pot avea colesterol LDL, dar este mult mai frecvent la persoanele de peste 40 de ani. Pe măsură ce îmbătrânești, ficatul tău devine mai puțin capabil să elimine LDL.

camerele si supapele inmii
Complicatii
Colesterolul ridicat poate provoca o acumulare periculoasă de depozite pe pereții arterelor (ateroscleroză). Aceste depozite (plăci) pot reduce fluxul de sânge prin artere, ceea ce poate provoca complicații, cum ar fi:
- Dureri în piept. Dacă arterele care vă alimentează inima cu sânge (arterele coronare) sunt afectate, este posibil să aveți dureri în piept (angină) și alte simptome ale bolii coronariene.
- Dacă plăcile se rupe sau se rup, se poate forma un cheag de sânge la locul de rupere a plăcii – blocând fluxul de sânge sau eliberându-se și blocând o arteră în aval. Dacă fluxul de sânge către o parte a inimii tale se oprește, vei avea un atac de cord.
- Accident vascular cerebral. Similar unui atac de cord, un accident vascular cerebral apare atunci când un cheag de sânge blochează fluxul de sânge către o parte a creierului.
Prevenția
Aceleași modificări ale stilului de viață sănătos pentru inimă, care vă pot reduce colesterolul, vă pot ajuta să vă împiedicați să aveți colesterolul ridicat în primul rând. Pentru a ajuta la prevenirea colesterolului ridicat, puteți:
- Mâncați o dietă cu conținut scăzut de sare, care pune accent pe fructe, legume și cereale integrale
- Limitați cantitatea de grăsimi animale și folosiți grăsimi bune cu moderație
- Slăbiți kilogramele în plus și mențineți o greutate sănătoasă
- Renunță la fumat
- Faceți exerciții în majoritatea zilelor săptămânii timp de cel puțin 30 de minute
- Bea alcool cu moderație, dacă este deloc
- Gestionați stresul
Diagnosticul colesterolemiei
Un test de sânge pentru a verifica nivelurile de colesterol – numit panou lipidic sau profil lipidic – raportează de obicei:
- Colesterol total
- LDL
- HDL
- Trigliceride – un tip de grăsime din sânge
În general , vi se cere să postați, fără să consumați alimente sau lichide în afară de apă, timp de nouă până la 12 ore înainte de test. Unele teste de colesterol nu necesită post, așa că urmați instrucțiunile medicului dumneavoastră.
Tratamentul colesterolemiei
Schimbările stilului de viață, cum ar fi exercițiile fizice și o dietă sănătoasă, reprezintă prima linie de apărare împotriva colesterolului ridicat. Dar, dacă ați făcut aceste schimbări importante în stilul de viață și nivelul colesterolului rămâne ridicat, medicul dumneavoastră vă poate recomanda medicamente.
Alegerea medicamentelor sau a combinației de medicamente depinde de diverși factori, inclusiv factorii de risc personali, vârsta, sănătatea și posibilele efecte secundare ale medicamentelor. Alegerile comune includ:
- Statinele blochează o enzima de care ficatul tău are nevoie pentru a produce colesterol. Acest lucru face ca ficatul să elimine colesterolul din sânge. Opțiunile includ atorvastatin (Lipitor), fluvastatin (Lescol), lovastatin (Altoprev), pitavastatin (Livalo), pravastatin (Pravachol), rosuvastatin (Crestor) și simvastatin (Zocor).
- Inhibitori de absorbție a colesterolului. Intestinul tău subțire absoarbe colesterolul din dieta ta și îl eliberează în sânge. Medicamentul ezetimib (Zetia) ajută la reducerea acestuia din sânge prin limitarea absorbției. Ezetimiba poate fi utilizat cu un medicament cu statine.
- Acidul bempedoic. Acest medicament mai nou funcționează în același mod ca statinele, dar este mai puțin probabil să provoace dureri musculare. Adăugarea acidului bempedoic (Nexletol) la o doză maximă de statină poate ajuta la scăderea LDL în mod semnificativ. De asemenea, este disponibilă o pilulă combinată care conține atât acid bempedoic, cât și ezetimib (Nexlizet).
- Rășini care leagă acizii biliari. Ficatul tău folosește colesterolul pentru a produce acizi biliari, o substanță necesară pentru digestie. Medicamentele colestiramină (Prevalite), colesevelam (Welchol) și colestipol (Colestid) scad colesterolul indirect prin legarea de acizii biliari. Acest lucru determină ficatul să folosească excesul de colesterol pentru a produce mai mulți acizi biliari, ceea ce reduce nivelul de colesterol din sânge.
- inhibitori PCSK9. Aceste medicamente pot ajuta ficatul să absoarbă mai mult colesterol LDL, ceea ce scade cantitatea de colesterol care circulă în sânge. Alirocumab (Praluent) și evolocumab (Repatha) pot fi utilizate pentru persoanele care au o afecțiune genetică care provoacă niveluri foarte ridicate de LDL sau la persoanele cu antecedente de boală coronariană care au intoleranță la statine sau alte medicamente pentru colesterol. Se injectează sub piele la câteva săptămâni și sunt scumpe.
Medicamente pentru trigliceride mari
Dacă aveți și trigliceride mari, medicul dumneavoastră vă poate prescrie:
- Fibrați. Medicamentele fenofibrat (Tricor, Fenoglide, altele) și gemfibrozil (Lopid) reduc producția hepatică de colesterol de lipoproteine cu densitate foarte scăzută (VLDL) și accelerează eliminarea trigliceridelor din sânge. Colesterolul VLDL conține mai ales trigliceride. Utilizarea fibraților cu o statină poate crește riscul de reacții adverse ale statinei.
- Niacina limitează capacitatea ficatului de a produce colesterol LDL și VLDL. Dar niacina nu oferă beneficii suplimentare față de statine. Niacina a fost, de asemenea, legată de leziuni hepatice și accidente vasculare cerebrale, așa că majoritatea medicilor o recomandă acum doar persoanelor care nu pot lua statine.
- Suplimente de acizi grași Omega-3. Suplimentele de acizi grași Omega-3 vă pot ajuta să vă scădeți trigliceridele. Sunt disponibile pe bază de rețetă sau fără rețetă. Dacă alegeți să luați suplimente fără prescripție medicală, obțineți aprobarea medicului dumneavoastră. Suplimentele de acizi grași Omega-3 ar putea afecta alte medicamente pe care le luați.
Toleranța variază
Toleranța la medicamente variază de la persoană la persoană. Efectele secundare comune ale statinelor sunt durerile musculare și leziunile musculare, pierderea reversibilă a memoriei și confuzia și creșterea zahărului din sânge. Dacă decideți să luați medicamente pentru colesterol, medicul dumneavoastră vă poate recomanda teste ale funcției hepatice pentru a monitoriza efectul medicamentului asupra ficatului dumneavoastră.
Vezi Servicii Cardiologie