Ce este colesterolemia?

Colesterolemia, cunoscută și sub numele de hipercolesterolemie, este o afecțiune caracterizată prin niveluri ridicate de colesterol în sânge. Aceasta poate duce la acumularea de depozite de grăsime în artere, crescând riscul de boli cardiovasculare.

Date Statistice

StatisticăSursă
Prevalența hipercolesterolemiei a crescut de la 13,5% în 2009 la 23,5% în 2019.5
În SUA, între 2017 și 2020, 10% dintre adulții cu vârsta de 20 de ani sau peste aveau nivelul colesterolului total peste 240 mg/dL, iar aproximativ 17% aveau nivelul de colesterol HDL sub 40 mg/dL.2
Prevalența hipercolesterolemiei a fost de 12,2% în 2015-2016, scăzând de la 2010 cu o rată anuală medie de 0,3%.5
În perioada 2013-2016, 27,1% dintre adulți au avut hipercolesterolemie, cu o proporție semnificativ mai mare la bărbați (29,1%) decât la femei (25,3%).5

 

colesterolemia
BiomedScan - RMN logo

Descopera Serviciile de Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Daca ai nevoie de o programare la Cardiologie, o poți face usor la noi in site sau prin telefon !

0219967
doctor ilustratie
rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.
holter tensiune

Descopera tarifele Cardiologie pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi Tarife Cardiologie

Tipuri de Colesterolemie

Colesterolemia poate fi clasificată în trei tipuri principale, în funcție de cauza nivelurilor ridicate de colesterol în sânge.

 Colesterolemie Primară

Colesterolemia primară este cauzată de factori genetici și stilul de viață. Aceasta include hipercolesterolemia familială și alte forme de colesterolemie care sunt rezultatul unei combinații de predispoziție genetică și alegeri de stil de viață, cum ar fi o dietă nesănătoasă, lipsa de exerciții fizice și fumatul.

 Colesterolemie Secundară

Colesterolemia secundară este cauzată de alte afecțiuni sau factori care duc la creșterea nivelului de colesterol în sânge. Acestea pot include boli hepatice, boli renale, hipotiroidismul, diabetul zaharat și utilizarea anumitor medicamente, cum ar fi diureticele, corticosteroizii și beta-blocantele.

 Hipercolesterolemie Familială

Hipercolesterolemia familială este o formă genetică de colesterolemie primară, în care nivelurile de colesterol sunt extrem de ridicate din cauza unei mutații genetice. Această afecțiune este moștenită și crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare la o vârstă fragedă. Hipercolesterolemia familială poate fi cauzată de mutații în genele care codifică receptorul LDL, proteina convertază PCSK9 sau apolipoproteina B-100.

Simptomele Colesterolemiei

Colesterolemia în sine nu provoacă de obicei simptome evidente. Cu toate acestea, nivelurile ridicate de colesterol în sânge pot duce la complicații care pot provoca simptome fizice și sistemice.

 Simptome Fizice

Simptomele fizice ale colesterolemiei sunt adesea rezultatul complicațiilor care apar în urma acumulării de colesterol în artere. Aceste simptome pot include:

 1. Durere în piept: Durerea în piept poate apărea atunci când arterele coronare, care furnizează sânge inimii, sunt îngustate sau blocate din cauza depunerilor de colesterol.
 2. Dureri în membre: Durerile în membre pot apărea atunci când arterele care furnizează sânge picioarelor și brațelor sunt îngustate sau blocate din cauza depunerilor de colesterol.
 3. Slăbiciune sau amorțeală: Slăbiciunea sau amorțeala în membre poate apărea atunci când fluxul de sânge către aceste zone este redus din cauza depunerilor de colesterol în artere.

 Simptome Sistemice

Simptomele sistemice ale colesterolemiei pot fi rezultatul efectelor pe termen lung ale nivelurilor ridicate de colesterol asupra sănătății generale. Aceste simptome pot include:

 1. Oboseală: Oboseala poate apărea atunci când fluxul de sânge către diferite părți ale corpului este redus din cauza depunerilor de colesterol în artere.
 2. Dispnee: Dispneea, sau dificultatea de a respira, poate apărea atunci când inima nu primește suficient sânge din cauza arterelor coronare îngustate sau blocate.

Cauzele Colesterolemiei

Cauzele colesterolemiei pot fi genetice sau legate de factori de mediu.

Cauze Genetice

Anumite gene și predispoziții genetice pot crește riscul de a dezvolta colesterolemie. De exemplu, hipercolesterolemia familială este o afecțiune genetică în care nivelurile de colesterol sunt extrem de ridicate din cauza unei mutații genetice. Această afecțiune este moștenită și crește semnificativ riscul de boli cardiovasculare la o vârstă fragedă.

 Cauze Ambientale

Factorii de mediu care pot contribui la dezvoltarea colesterolemiei includ:

 1. Dietă nesănătoasă: Consumul unei diete bogate în grăsimi saturate, grăsimi trans și colesterol poate crește nivelul de colesterol în sânge.
 2. Lipsa de exerciții fizice: Un stil de viață sedentar poate contribui la creșterea nivelului de colesterol în sânge și la scăderea nivelului de colesterol HDL (colesterolul „bun”).
 3. Fumatul: Fumatul poate reduce nivelul de colesterol HDL și poate crește nivelul de colesterol LDL (colesterolul „rău”).
 4. Consumul excesiv de alcool: Consumul excesiv de alcool poate crește nivelul de colesterol în sânge și poate duce la creșterea tensiunii arteriale și la dezvoltarea bolilor de inimă.
 5. Afecțiuni medicale: Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat, hipotiroidismul și sindromul nefrotic, pot crește nivelul de colesterol în sânge.

Factori de Risc pentru Colesterolemie

Factorii de risc pentru colesterolemie pot fi genetici sau legați de mediul înconjurător.

 Factori de Risc Genetici

Factorii de risc genetici pentru colesterolemie pot include:

 1. Predispoziție genetică: Anumite gene și predispoziții genetice pot crește riscul de a dezvolta colesterolemie. De exemplu, hipercolesterolemia familială este o afecțiune genetică în care nivelurile de colesterol sunt extrem de ridicate din cauza unei mutații genetice.
 2. Istoric familial: Persoanele cu un istoric familial de colesterolemie sau boli cardiovasculare pot avea un risc mai mare de a dezvolta aceste afecțiuni.

 Factori de Risc Ambientali

Factorii de risc ambientali pentru colesterolemie pot include:

 1. Dietă nesănătoasă: Consumul unei diete bogate în grăsimi saturate, grăsimi trans și colesterol poate crește nivelul de colesterol în sânge.
 2. Lipsa de exerciții fizice: Un stil de viață sedentar poate contribui la creșterea nivelului de colesterol în sânge și la scăderea nivelului de colesterol HDL (colesterolul „bun”).
 3. Fumatul: Fumatul poate reduce nivelul de colesterol HDL și poate crește nivelul de colesterol LDL (colesterolul „rău”).
 4. Consumul excesiv de alcool: Consumul excesiv de alcool poate crește nivelul de colesterol în sânge și poate duce la creșterea tensiunii arteriale și la dezvoltarea bolilor de inimă.
 5. Afecțiuni medicale: Anumite afecțiuni medicale, cum ar fi diabetul zaharat, hipotiroidismul și sindromul nefrotic, pot crește nivelul de colesterol în sânge.

Complicațiile Colesterolemiei

Colesterolemia poate duce la o serie de complicații fizice și psihologice, în funcție de nivelul de colesterol în sânge și de impactul asupra calității vieții pacientului.

 Complicații Fizice

Complicațiile fizice ale colesterolemiei pot include:

 1. Boli cardiovasculare: Nivelurile ridicate de colesterol în sânge pot duce la acumularea de depozite de grăsime în artere, crescând riscul de boli cardiovasculare, cum ar fi boala coronariană, infarctul miocardic și accidentul vascular cerebral.
 2. Hipertensiune arterială: Colesterolemia poate contribui la dezvoltarea hipertensiunii arteriale, ceea ce crește riscul de boli cardiovasculare și insuficiență renală.
 3. Insuficiență cardiacă: Colesterolemia poate duce la insuficiență cardiacă, o afecțiune în care inima nu poate pompa suficient sânge pentru a satisface nevoile organismului.

 Complicații Psihologice

Complicațiile psihologice ale colesterolemiei pot include:

 1. Anxietate și depresie: Anxietatea și depresia pot apărea la persoanele cu colesterolemie din cauza impactului bolii asupra calității vieții și a temerilor legate de complicații pe termen lung.
 2. Stres: Confruntarea cu o boală cronică și progresivă ca colesterolemia poate provoca stres și poate afecta sănătatea emoțională a pacientului și a familiei sale.

Diagnosticul Colesterolemiei

Diagnosticul colesterolemiei implică evaluarea clinică, teste de laborator și, în unele cazuri, imagistica medicală.

 Evaluarea Clinică

Evaluarea clinică implică discuția cu pacientul despre simptomele și istoricul medical, precum și examinarea fizică. Medicul va căuta semne de complicații ale colesterolemiei, cum ar fi semne de boli cardiovasculare.

Teste de Laborator

Testele de laborator sunt esențiale pentru diagnosticul colesterolemiei. Acestea includ:

 1. Testul de colesterol: Acest test măsoară nivelul total de colesterol, nivelul de colesterol LDL (colesterolul „rău”), nivelul de colesterol HDL (colesterolul „bun”) și nivelul de trigliceride în sânge.
 2. Analize de sânge: Alte analize de sânge pot fi efectuate pentru a evalua funcția hepatică și renală, care pot fi afectate de colesterolemie.

 Imagistica Medicală

Imagistica medicală nu este de obicei necesară pentru diagnosticul colesterolemiei, dar poate fi utilizată pentru a evalua complicațiile colesterolemiei, cum ar fi boala coronariană sau alte boli cardiovasculare. Aceasta poate include ecografia, tomografia computerizată (CT), rezonanța magnetică (RM) sau angiografia coronariană.

Tratamentul Colesterolemiei

Tratamentul colesterolemiei implică o combinație de medicamente, modificări ale stilului de viață și, în unele cazuri, intervenții chirurgicale.

 Tratamentul cu Medicamente

Tratamentul cu medicamente pentru colesterolemie poate include:

 1. Statine: Statinele sunt medicamente care reduc producția de colesterol în ficat. Acestea includ medicamente precum atorvastatina (Lipitor), fluvastatina (Lescol), lovastatina (Mevacor), pravastatina (Pravachol), rosuvastatina (Crestor) și simvastatina (Zocor).
 2. Inhibitori de absorbtie a colesterolului: Ezetimiba (Zetia) este un medicament care reduce cantitatea de colesterol absorbită de intestinul tău.
 3. Medicamente care combină statinele cu inhibitorii de absorbtie a colesterolului: Un exemplu este ezetimiba-simvastatina (Vytorin).
 4. Medicamente injectabile: Anumite medicamente injectabile, cum ar fi alirocumab (Praluent) și evolocumab (Repatha), pot ajuta organismul să absoarbă mai mult colesterol LDL.

 Modificări ale Stilului de Viață

Modificările stilului de viață pentru gestionarea colesterolemiei pot include:

 1. Adoptarea unei diete sănătoase: Consumul unei diete bogate în fructe, legume, cereale integrale, pește, nuci și uleiuri vegetale, și sărace în grăsimi saturate și trans, poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol în sânge.
 2. Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică regulată poate ajuta la creșterea nivelului de colesterol HDL și la reducerea nivelului de colesterol LDL și trigliceride.
 3. Renunțarea la fumat: Fumatul poate reduce nivelul de colesterol HDL și poate crește nivelul de colesterol LDL.
 4. Limitarea consumului de alcool: Consumul moderat de alcool poate crește nivelul de colesterol HDL, dar consumul excesiv poate duce la hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă.

 Intervenții Chirurgicale

În cazuri severe sau atunci când tratamentul cu medicamente și modificările stilului de viață nu sunt suficiente, pot fi necesare intervenții chirurgicale, cum ar fi aterectomia (îndepărtarea plăcilor de aterom) sau angioplastia (deschiderea arterelor îngustate).

Prevenirea Colesterolemiei

Prevenirea colesterolemiei implică abordarea factorilor de risc și educația pentru prevenire. Acestea pot ajuta la reducerea riscului de a dezvolta colesterolemie și la menținerea sănătății cardiovasculare.

 Modificarea Factorilor de Risc

Modificarea factorilor de risc pentru colesterolemie poate include:

 1. Adoptarea unei diete sănătoase: Consumul unei diete bogate în fructe, legume, cereale integrale, pește, nuci și uleiuri vegetale, și sărace în grăsimi saturate și trans, poate ajuta la reducerea nivelului de colesterol în sânge.
 2. Exerciții fizice regulate: Activitatea fizică regulată poate ajuta la creșterea nivelului de colesterol HDL și la reducerea nivelului de colesterol LDL și trigliceride.
 3. Renunțarea la fumat: Fumatul poate reduce nivelul de colesterol HDL și poate crește nivelul de colesterol LDL.
 4. Limitarea consumului de alcool: Consumul moderat de alcool poate crește nivelul de colesterol HDL, dar consumul excesiv poate duce la hipertensiune arterială și insuficiență cardiacă.

 Educația pentru Prevenire

Educația pentru prevenirea colesterolemiei implică învățarea și practicarea unor tehnici și comportamente care ajută la menținerea sănătății și la prevenirea colesterolemiei. Aceasta poate include:

 1. Înțelegerea importanței unei diete sănătoase: Acest lucru implică învățarea despre alimentele care sunt bune pentru sănătatea inimii și cele care pot crește nivelul de colesterol.
 2. Înțelegerea importanței exercițiilor fizice: Exercițiile fizice regulate pot ajuta la menținerea unui nivel sănătos de colesterol și la prevenirea bolilor cardiovasculare.
 3. Înțelegerea riscurilor asociate cu fumatul și consumul excesiv de alcool: Fumatul și consumul excesiv de alcool pot crește nivelul de colesterol și riscul de boli cardiovasculare.

Concluzie  

Colesterolemia este o afecțiune care poate avea consecințe grave asupra sănătății, inclusiv riscul de boli cardiovasculare. Înțelegerea tipurilor, simptomelor, cauzelor, factorilor de risc, complicațiilor, diagnosticului, tratamentului și prevenției colesterolemiei este esențială pentru gestionarea eficientă a acestei afecțiuni. Prin adoptarea unui stil de viață sănătos și prin monitorizarea regulată a nivelurilor de colesterol, riscul de complicații poate fi redus semnificativ.

Pacientii vor sa afle si despre :

Vitamina care scade colesterolul

Vitamina B3 sau niacina este cea mai eficientă vitamină pentru reducerea colesterolului rău (LDL) și creșterea colesterolului bun (HDL). Și vitaminele C și E au efect protector.

Alimente interzise in colesterol marit

În hipercolesterolemie sunt interzise alimentele bogate în grăsimi saturate (carne grasă, brânzeturi, ouă, unt, produse de patiserie), precum și dulciurile și alimentele procesate.

Colesterol ldl marit cauze

Printre cauze se numără alimentația nesănătoasă, obezitatea, lipsa activității fizice, vârsta înaintată, antecedentele familiale, anumite afecțiuni (diabet zaharat, hipotiroidism).

Simptome colesterol marit

De obicei colesterolul crescut nu are simptome evidente. Rareori pot apărea depozite grase pe piele (xantelasme) sau complicații cardiovasculare la valori foarte mari.

Colesterol marit 280

O valoare a colesterolului total de 280 mg/dL este considerată foarte crescută. Riscul de boli cardiovasculare este mare în aceste cazuri și necesită intervenție terapeutică obligatorie.

Fructe pentru colesterol marit

Fructele recomandate în caz de colesterol crescut includ citricele, merele, perele, fructele de pădure, nucile, avocado, din cauza conținutului bogat în fibre și antioxidanți.

Valorile colesterolului in functie de varsta

Valorile normale ale colesterolului depind de vârstă. Sub 200 mg/dL pentru adulții tineri, sub 220 mg/dL pentru persoane de peste 40 ani și sub 240 mg/dL pentru cei peste 60 ani.

Disclaimer:

 • Informațiile prezentate în acest articol sunt furnizate doar în scopuri informative și educaționale. Acest articol nu este menit să ofere sfaturi medicale și nu trebuie să fie folosit în locul unei consultări cu medicul dumneavoastră, nici pentru a stabili un diagnostic sau tratament;
 • Orice decizie privind diagnosticul și tratamentul afecțiunilor Dvs. medicale trebuie luată în urma consultării unui medic specialist.
 • Informațiile prezentate în acest articol sunt bazate pe cercetări și studii medicale actuale, dar trebuie să fiți conștienți că cercetarea și practica medicală sunt într-o continuă schimbare.
 • Nu garantăm că informațiile din acest articol sunt complete, precise, actualizate sau relevante pentru nevoile dumneavoastră individuale de sănătate.
 • Autorul și platforma nu își asumă responsabilitatea pentru orice acțiune, consecință sau neglijență pe care o luați în urma citirii sau a aplicării informațiilor prezentate în acest articol.

Surse [1]  [2]  [3]  [4] [5]  [6]  

Poze  – 1

Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?