fb

Ce este osteomielita?

Osteomielita (in engleza: ostemyelitis) este o infecție a osului. Infecțiile pot ajunge la os prin fluxul sanguin sau răspândindu-se din țesutul din apropiere. Infecțiile pot începe și în osul însuși dacă o leziune expune osul la germeni. Fumatorii si persoanele cu afectiuni cronice de sanatate, cum ar fi diabetul sau insuficienta renala, prezinta un risc mai mare de a dezvolta osteomielita. Persoanele care au diabet pot dezvolta osteomielita la picioare daca au ulcere ale picioarelor.
Deși cândva considerată incurabilă, osteomielita poate fi acum tratată cu succes. Majoritatea oamenilor au nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a îndepărta zonele osoase care s-au necrozat.. După operație, sunt de obicei necesare antibiotice intravenoase puternice.
 
osteomielita
osteomielita

Simptomele osteomielitei

Semnele și simptomele osteomielitei includ:

 •  Febră
 •  Umflare, căldură și roșeață pe zona infecției
 • Durere în zona infecției
 • Oboseală

Uneori, osteomielita nu provoacă semne și simptome sau semnele și simptomele sunt greu de distins de alte probleme. Acest lucru poate fi valabil mai ales pentru sugari, adulții în vârstă și persoanele al căror sistem imunitar este compromis.

rmn cardiologie clinica RMN bucuresti - biomedscan.

Descopera tarifele RMN pe care le oferim în clinicile noastre !

Vezi pret RMN 1.5 Tesla / 3 Tesla

Daca ai nevoie de o programare RMN, o poți face usor la noi pe site sau prin telefon !

rmn bucuresti biomedscan

Cauze de osteomielită:

 • Cele mai multe cazuri de osteomielita sunt cauzate de bacterii – stafilococi, tipuri de germeni care se gasesc in mod obisnuit pe piele sau in nas chiar si la indivizi sanatosi.
  Germenii pot pătrunde într-un os într-o varietate de moduri, inclusiv:
 • Fluxul sanguin. Germenii din alte părți ale corpului – de exemplu, în plămâni din cauza pneumoniei sau în vezica urinară de la o infecție a tractului urinar – pot fi transportati d fluxul sanguin până la un loc slăbit al unui os.
 • Leziuni. Rănile puternice înțepate pot transporta germeni adânc în corpul tău. Dacă o astfel de leziune se infectează, germenii se pot răspândi într-un os din apropiere. Germenii pot pătrunde și în organism dacă atunci cand un os este rupt atât de grav încât o parte din acesta iese prin piele.
 • Interventie chirurgicala.Contaminarea directă cu germeni poate apărea în timpul intervențiilor chirurgicale pentru înlocuirea articulațiilor sau repararea fracturilor.

Factori de risc în cazul osteomielitei

Oasele dumneavoastră sunt în mod normal rezistente la infecții, dar această protecție scade odata cu
inaintarea in varsta. Alți factori care vă pot face oasele mai vulnerabile la osteomielita pot include:

 • Leziuni recente sau intervenții chirurgicale ortopedice
  O fractură osoasă severă sau o rană prin puncție profundă oferă bacteriilor o cale de a pătrunde în os sau în țesutul din apropiere. O rană profundă, cum ar fi o mușcătură de animal sau o perforare a unghiei printr-un pantof, poate oferi, de asemenea, o cale pentru infecție. Intervenția chirurgicală pentru repararea oaselor rupte sau înlocuirea articulațiilor uzate poate deschide accidental o cale de intrare a germenilor într-un os.
 • Tulburări de circulație
  Când vasele de sânge sunt deteriorate sau blocate, corpul dumneavoastră are probleme în a distribui celulele care luptă împotriva infecțiilor necesare pentru a împiedica o infecție mică să devină mai mare. Ceea ce începe ca o tăietură mică poate evolua către un ulcer profund care poate expune țesutul profund și osul la infecție. Bolile care afectează circulația sângelui includ:
 • Diabet slab controlat
 • Boala arterială periferică, adesea legată de fumat
 • Siclemie
 • Probleme care necesită linii intravenoase sau catetere
  Există o serie de afecțiuni care necesită utilizarea tuburilor medicale pentru a conecta lumea exterioară cu organele interne. Cu toate acestea, acest tub poate servi și ca o modalitate de a pătrunde microbii în organism, crescând riscul unei infecții în general, care poate duce la osteomielita.
 • Exemple de interventii care necesita tuburi:
  Tubul mașinii de dializă
  Catetere urinare
  Tuburi intravenoase pe termen lung, uneori numite linii centrale
 • Condiții care afectează sistemul imunitar
  Dacă sistemul dumneavoastră imunitar este afectat de o afecțiune sau de un medicament, aveți un risc mai mare de osteomielita. Factorii care vă pot suprima sistemul imunitar includ:
  Tratament pentru cancer
  Diabet slab controlat
  Necesitatea de a lua corticosteroizi sau medicamente numite inhibitori ai factorului de necroză tumorală
 • Substanțe interzise
  Persoanele care se injecteazăcu droguri ilegale sunt mai predispuse să dezvolte osteomielita,
  deoarece pot folosi ace nesterile și e mai puțin probabil să-și sterilizeze pielea înainte de injectare.
osteomielita

Complicațiile osteomielitei

Complicațiile osteomielitei pot include:

 • Moartea osoasă (osteonecroză). O infecție în os poate împiedica circulația sângelui în os, ducând la moartea celulelor osoase. Zonele în care osul este necrozat trebuie îndepărtate chirurgical pentru ca antibioticele să fie eficiente.
 • Artrită septică. Uneori, infecția din oase se poate răspândi într-o articulație din apropiere.
 • Creștere afectată. Creșterea normală a oaselor sau articulațiilor la copii poate fi afectată dacă osteomielita apare în zonele mai moi, numite plăci de creștere, la fiecare capăt al oaselor lungi ale brațelor și picioarelor.
 • Cancer de piele. Dacă osteomielita a dus la o răni deschise care drenează puroi, pielea din jur prezintă un risc mai mare de a dezvolta cancer cu celule scuamoase.

Prevenție in cazul osteomielitei

Dacă vi s-a spus că aveți un risc crescut de infecție, discutați cu medicul dumneavoastră despre modalități de a preveni apariția infecțiilor. Reducerea riscului de infecție scade, de asemenea, riscul de a dezvolta osteomielita. În general, luați măsuri de precauție pentru a evita tăieturile, zgârieturile și zgârieturile sau mușcăturile animalelor, care le oferă germenilor acces ușor în corpul dumneavoastră. Dacă dumneavoastră sau copilul dumneavoastră aveți o rănire minoră, curățați imediat zona și aplicați un bandaj curat. Verificați frecvent rănile pentru semne de infecție.

 

Diagnosticul osteomielitei

 • Analize de sange. Testele de sânge pot dezvălui niveluri crescute de globule albe din sânge și alți factori care pot indica faptul că corpul dumneavoastră se luptă cu o infecție. Dacă osteomielita este cauzată de o infecție în sânge, doar biopsia poate arăta ce microb este de vină.
  Niciun test de sânge nu poate spune medicului dumneavoastră dacă aveți sau nu osteomielita. Cu toate acestea, testele de sânge pot oferi indicii pentru a vă ajuta medicul să decidă ce teste și proceduri suplimentare aveți nevoie.
 • Teste imagistice.Razele X pot dezvălui deteriorarea osului. Cu toate acestea, este posibil ca deteriorarea să nu fie vizibilă până când osteomielita nu este prezentă timp de câteva săptămâni. Teste imagistice mai detaliate pot fi necesare dacă osteomielita dumneavoastră s-a dezvoltat mai recent. Imagistica prin rezonanță magnetică (RMN). Folosind unde radio și un câmp magnetic puternic, scanările RMN pot produce imagini excepțional de detaliate ale oaselor și ale țesuturilor moi care le înconjoară.
  Tomografia computerizată (CT). O scanare CT combină imagini cu raze X luate din mai multe unghiuri diferite, creând vederi detaliate în secțiune transversală ale structurilor interne ale unei persoane.
 • Biopsie osoasa.O biopsie osoasă poate dezvălui ce tip de germen v-a infectat osul. Cunoașterea tipului de germen îi permite medicului dumneavoastră să aleagă un antibiotic care funcționează deosebit de bine pentru acel tip de infecție. O biopsie deschisă necesită anestezie și intervenție chirurgicală pentru a accesa osul. În unele situații, un chirurg introduce un ac lung prin piele și în os pentru a face o biopsie. Această procedură necesită anestezice locale pentru a amorți zona în care este introdus acul. Raze X sau alte scanări imagistice pot fi folosite pentru ghidare.

Tratamentul osteomielitei

Cele mai frecvente tratamente pentru osteomielita sunt interventiile chirurgicale pentru indepartarea zonelor de os care sunt infectate sau necrozate, urmate de antibiotice intravenoase administrate in spital.
Interventie chirurgicala. În funcție de severitatea infecției, intervenția chirurgicală pentru osteomielita poate include una sau mai multe dintre următoarele proceduri:

 • Drenarea zoei infectate. Deschiderea zonei din jurul osului infectat permite chirurgului să dreneze orice puroi sau lichid care s-a acumulat ca răspuns la infecție. Indepartarea tesutului bolnav. Într-o procedură numită debridare, chirurgul îndepărtează cât mai mult posibil din osul bolnav și ia o mică marjă de os sănătos pentru a se asigura că toate zonele infectate
  au fost îndepărtate. De asemenea, țesutul din jur care prezintă semne de infecție poate fi îndepărtat.
 • Restabilireai fluxului de sânge către os. Chirurgul dumneavoastră poate umple orice spațiu gol lăsat de procedura de debridare cu o bucată de os sau alt țesut, cum ar fi pielea sau mușchiul, dintr-o altă parte a corpului dumneavoastră.
 • Îndepărtarea oricaror obiecte străine. În unele cazuri, obiectele străine, cum ar fi plăcile chirurgicale sau șuruburile plasate în timpul unei intervenții chirurgicale anterioare, pot fi îndepărtate.
 • Amputația membrului. Ca ultimă soluție, chirurgii pot amputa membrul afectat pentru a împiedica
  răspândirea infecției.

Medicamente
O biopsie osoasă va dezvălui ce tip de germen vă cauzează infecția, astfel încât medicul dumneavoastră să poată alege un antibiotic care funcționează bine împotriva acelui tip de infecție.
Antibioticele sunt de obicei administrate printr-o venă a brațului timp de aproximativ șase săptămâni.
Un curs suplimentar de antibiotice orale poate fi necesar pentru infecții mai grave.
Dacă fumezi, renunțarea la fumat poate ajuta la accelerarea vindecării. De asemenea, este important să luați măsuri pentru a gestiona orice afecțiuni cronice pe care le puteți avea, cum ar fi menținerea controlului zahărului din sânge dacă aveți diabet.

RMN
Investigații RMN GRATUITE pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

RMN GRATUIT

Investigații pentru cele 7 tipuri de „Monitorizări” pentru pacienții asigurați.

Află mai multe informații
Trimite mesaj
1
Aveți nevoie de ajutor?
Buna ziua,
Cu ce informații vă putem ajuta?