Ce este artrita reactiva?

 

Artrita reactivă este durerea și umflarea articulațiilor declanșate de o infecție într-o altă parte a corpului – cel mai adesea intestinele, organele genitale sau tractul urinar.

Această afecțiune vizează de obicei genunchii, gleznele și picioarele. Inflamația poate afecta, de asemenea, ochii, pielea și tubul care transportă urina din corp (uretra). Anterior, artrita reactivă era uneori numită sindrom Reiter.

Artrita reactivă nu este obișnuită. Pentru majoritatea oamenilor, semnele și simptomele vin și dispar, în cele din urmă dispărând în decurs de 12 luni.

 
Artrita reactiva
Artrita reactiva

Simptomele artritei reactive

 

Semnele și simptomele artritei reactive încep în general la 1 până la 4 săptămâni după expunerea la o infecție care declanșează. Acestea pot include:

 • Durere și rigiditate. Durerea articulară asociată cu artrita reactivă apare cel mai frecvent la genunchi, glezne și picioare. Durerea poate apărea și în călcâi, spate sau fese.
 • Inflamația ochilor. Mulți oameni care au artrită reactivă dezvoltă, de asemenea, inflamație oculară (conjunctivită).
 • Probleme urinare. Pot apărea o frecvență crescută și disconfort în timpul urinării, la fel ca și inflamația glandei prostatei sau a colului uterin.
 • Inflamația tendoanelor și ligamentelor unde se atașează de os ( entezită ). Acest lucru se întâmplă cel mai adesea în călcâiele și tălpii picioarelor.
 • Degetele de la picioare sau de la mâini umflate. În unele cazuri, degetele de la picioare sau de la mâini pot deveni atât de umflate încât arată ca cârnații.
 • Probleme ale pielii. Artrita reactivă poate afecta pielea într-o varietate de moduri, inclusiv răni bucale și erupții cutanate pe tălpile picioarelor și palmele mâinilor.
 • Dureri lombare. Durerea tinde să fie mai accentuată noaptea sau dimineața.
 

Cauze de artrita reactiva:

 

Artrita reactivă se dezvoltă ca reacție la o infecție în corpul dumneavoastră, adesea în intestine, organe genitale sau tractul urinar. Este posibil să nu fiți conștient de infecția care declanșează dacă provoacă simptome ușoare sau deloc.

Numeroase bacterii pot provoca artrita reactivă. Unele se transmit pe cale sexuală, iar altele se transmit prin alimente. Cele mai comune includ:

 • Campylobacter
 • Chlamydia
 • Clostridioides difficile
 • Escherichia coli
 • Salmonella
 • Shigella
 • Yersinia

Artrita reactivă nu este contagioasă. Cu toate acestea, bacteriile care o cauzează se pot transmite pe cale sexuală sau în alimente contaminate. Doar câteva dintre persoanele care sunt expuse la aceste bacterii dezvoltă artrită reactivă.

 
Artrita reactiva, biomedscan

camerele si supapele inmii

Factori de risc în cazul artritei reactive

Anumiți factori cresc riscul de artrită reactivă:

 • Vârstă. Artrita reactivă apare cel mai frecvent la adulții cu vârsta cuprinsă între 20 și 40 de ani.
 • Femeile și bărbații au șanse egale de a dezvolta artrită reactivă ca răspuns la infecțiile alimentare. Cu toate acestea, bărbații sunt mai susceptibili decât femeile de a dezvolta artrită reactivă ca răspuns la bacteriile cu transmitere sexuală.
 • Factori ereditari. Un marker genetic specific a fost legat de artrita reactivă. Dar majoritatea oamenilor care au acest marker nu dezvoltă niciodată această afecțiune.
 
Artrita reactiva, biomedscan, pulmonara

camerele si supapele inmii

Prevenție in cazul artritei reactive

Factorii genetici par să joace un rol în stabilirea probabilității de a dezvolta artrită reactivă. Deși nu vă puteți schimba structura genetică, vă puteți reduce expunerea la bacteriile care pot duce la artrită reactivă.

Păstrați alimentele la temperaturi adecvate și gătiți-le corect. Făcând aceste lucruri, vă ajută să evitați numeroasele bacterii de origine alimentară care pot provoca artrită reactivă, inclusiv salmonella, shigella, yersinia și campylobacter. Unele infecții cu transmitere sexuală pot declanșa artrita reactivă. Utilizați prezervative pentru a vă reduce riscul.

 

Diagnosticul artritei reactive

În timpul examenului fizic, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă verifice articulațiile pentru umflare, căldură și sensibilitate și să testeze amplitudinea de mișcare a coloanei vertebrale și a articulațiilor afectate. Medicul dumneavoastră vă poate verifica, de asemenea, ochii pentru inflamație și pielea pentru erupții cutanate.

Analize de sange

Medicul dumneavoastră vă poate recomanda testarea unei probe de sânge pentru:

 • Dovezi de infecție trecută sau actuală
 • Semne de inflamație
 • Anticorpi asociați cu alte tipuri de artrită
 • Un marker genetic legat de artrita reactivă

Testele fluidelor articulare

Medicul dumneavoastră ar putea folosi un ac pentru a extrage o probă de lichid dintr-o articulație afectată. Acest fluid va fi testat pentru:

 • Numărul de celule albe din sânge. Un număr crescut de globule albe ar putea indica o inflamație sau o infecție.
 • Infecții. Bacteriile din lichidul articular pot indica artrită septică, care poate duce la leziuni severe ale articulațiilor.
 • Cristalele de acid uric din lichidul articular ar putea indica guta. Acest tip de artrită foarte dureroasă afectează adesea degetul mare de la picior.

Teste imagistice

Razele X ale spatelui, pelvisului și articulațiilor pot indica dacă aveți vreunul dintre semnele caracteristice ale artritei reactive. Razele X pot exclude și alte tipuri de artrită.

Tratamentul artritei reactive

Scopul tratamentului este de a vă gestiona simptomele și de a trata o infecție care ar putea fi încă prezentă.

Medicamente

Dacă artrita dumneavoastră reactivă a fost declanșată de o infecție bacteriană, medicul dumneavoastră vă poate prescrie un antibiotic dacă există dovezi de infecție persistentă. Ce antibiotic pe care îl luați depinde de bacteriile prezente.

Semnele și simptomele artritei reactive pot fi atenuate prin:

 • Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS). AINS prescrise, cum ar fi indometacina (Indocin), pot ameliora inflamația și durerea artritei reactive.
 • O injecție de steroizi în articulațiile afectate poate reduce inflamația și vă poate permite să reveniți la nivelul de activitate obișnuit. Picăturile pentru ochi cu steroizi pot fi utilizate pentru simptomele oculare, iar cremele cu steroizi pot fi folosite pentru erupțiile cutanate.
 • Medicamente pentru artrita reumatoidă. Dovezi limitate sugerează că medicamente precum sulfasalazina (Azulfidine), metotrexatul ( Trexall ) sau etanerceptul (Enbrel) pot ameliora durerea și rigiditatea pentru unele persoane cu artrită reactivă.

Fizioterapie

Un terapeut fizic vă poate oferi exerciții țintite pentru articulații și mușchi. Exercițiile de întărire măresc sprijinul articulației prin dezvoltarea mușchilor din jurul articulațiilor afectate. Exercițiile de mișcare pot crește flexibilitatea articulațiilor și pot reduce rigiditatea.